» Blog » Garmin

SÚBOJ: Garmin Forerunner 265 vs. Garmin Venu 3

Tagy: Súboj | Garmin | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 14.2.2024 | 8 MIN

Hodinky Garmin Forerunner 265 a Garmin Venu 3 sú považované za najlepšie hodinky od Garminu v pomere cena / výkon – a to ako zákazníkov po celom svete, tak aj nami. Navyše majú tieto hodinky aj podobné funkcie, ktoré sa líšia len v niekoľkých bodoch. Ktoré z nich si vybrať?

Oba modely majú čo ponúknuť – jeden je atraktívnejší vzhľadom, druhý športovou prepracovanosťou. Napriek tomu majú veľa spoločných vlastností:

  • Dve veľkosti puzdra
  • Displej AMOLED
  • Slušná výdrž batérie
  • Dynamika behu a výkon vo wattoch
  • Platba kartou, ukladanie hudby
  • Fitness funkcie

Garmin Forerunner 265 recenzia – Keď je skvelé málo
21.9.2023 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 265 recenzia – Keď je skvelé málo

A najväčšie rozdiely:

  • Navigácia
  • Šport a športové metriky
  • Telefonovanie a hlasový asistent

Garmin Venu 3 recenzia – Tak trochu rovnaký, tak trochu lepší
18.9.2023 - Dominik Hok
Garmin Venu 3 recenzia – Tak trochu rovnaký, tak trochu lepší

Keď sa elegantné stretne so športovým

Pri dizajne je vždy veľkou otázkou materiál. Plast sa vo všeobecnosti považuje za športovejší, zatiaľ čo oceľ sa hodí skôr do mesta. A nie je to inak ani v prípade týchto modelov. Model Venu 3 má kovové doplnky – oceľovú lunetu, tlačidlá, pracku na remienku. Model Forerunner je celý z plastu, okrem tlačidiel a pracky. To sa samozrejme odráža na vzhľade, pričom Venu 3 tejto kategórii jednoznačne vládne.

Hoci aj plastové Forerunnery majú niečo do seba. A rozhodne nie je pravda, že plast je úplne nevzhľadný. Aj Forerunner je už určený na celodenné nosenie a za svoju životnosť sa veľmi zmenil.

Model z roku 2004 vs. model z roku 2023

Model z roku 2005 vs. model z roku 2023

Venu 3 aj Forerunner 265 však majú dve veľkosti puzdra – 46 mm u väčšej verzie a 42 mm u menšieho modelu Forerunner. Model Venu 3 má potom 45 mm a 41 mm. Úprimne povedané, milimeter mi nepripadá ako šialený rozdiel, a to ako na šírku, tak na výšku (13 mm oproti 12 mm u Venu), takže obe puzdrá sa hravo zmestia pod puzdro.

A rozdiel podľa jednotiek sa potom opakuje aj v hmotnosti. Tu však ideme "krížom-krážom". V prípade menšieho variantu je to rozdiel jedného gramu pre Forerunner 265s, ktorý má 39 gramov (vs. 40 gramov pre Ven), a v prípade väčšieho puzdra je Forerunner so svojimi 47 gramami opäť o gram ťažší.

Všetko tu už bolo napísané, ale pre prehľadnosť tu tabuľku ponechám:

Garmin Venu 3S
Garmin Venu 3
Garmin Forerunner 265s
Garmin Forerunner 265
Priemer puzdra 41 mm 45 mm 42 mm 46 mm
Výška puzdra 12 mm 12 mm 13 mm 13 mm
Šírka remienka 18 mm 22 mm 18 mm 22 mm
Hmotnosť
40 g 46 g 39 g 47 g
Veľkosť displeja 1,2" 1,4" 1,1" 1,3"
Rozlíšenie displeja 390 x 390 px 454 x 454 px 360 x 360 px 416 x 416

Opäť u mňa vyhráva vzhľad Venu 3, ale samozrejme, vzhľad je subjektívna vec a môžete to vidieť presne naopak.

AMOLED pre oboch

Oba modely majú displej AMOLED. V prípade Venu to nie je žiadne prekvapenie. Tento typ displeja je tu vlastne od začiatku. V rade Forerunner sme ho však videli prvýkrát, a to v modeloch Forerunner 965 a 265. V minulom roku to bolo pomerne veľké prekvapenie. Už si však zvykáme, že tento typ displeja bude pravdepodobne neodmysliteľnou súčasťou športtesterov, kde donedávna vládol transflektívny displej.

AMOLED na Forerunner 265

AMOLED na Forerunner 265.

Ak sa pozriete do tabuľky vyššie, môžete si pozrieť aj skutočné technické parametre displeja, ako je veľkosť a rozlíšenie. Na oba displeje je radosť pozerať a tých pár pixelov navyše mi nepripadá ako relevantný rozhodovací faktor.

AMOLED na Venu 3

AMOLED na Venus 3.

Oba displeje by si potom zaslúžili nejakú ochrannú fóliu, ak chcete s hodinkami zaobchádzať trochu drsnejšie. K dispozícii je aj silikónový kryt, ktorý na hodinky jednoducho nacvaknete rovnako ako na telefón.

Senzory sú v podstate rovnaké, ale fungujú inak

Medzi snímače oboch modelov patrí akcelerometer, barometer, gyroskop, kompas, pulzný oxymeter, snímač srdcového tepu, teplomer, výškomer s GPS. Rozdiel pri GPS je v tom, že Multi-GNSS môže ísť v modeli Forerunner 265 v dvoch pásmach a v modeli Venus 3 dve pásma chýbajú. Nemôžem však celkom povedať, že by som videl priepastný rozdiel. Podobne aj pri snímači tepovej frekvencie vidíme dve generácie, pričom FR 265 má ešte Elevate 4 a Venu 3 už piatu generáciu.

Pre Venu 3 to teda znamená, že by mohli aj u nás dostať snímanie EKG, ktoré zatiaľ nie je v hodinkách pre našu krajinu uvedené.

Funkčnosť jednotlivých snímačov je však trochu odlišná. Konkrétne napríklad barometer sa v hodinkách Venu 3 využíva skôr na počítanie poschodí a zaznamenávanie nadmorskej výšky počas turistiky, ale graf tlaku a varovanie pred búrkou úplne chýbajú. Smolu máte aj na kalibráciu.

Každopádne testy, ktoré sa týkajú najmä GPS, sú nasledovné. Venu 3 len dokazuje svoju mestskosť a v stope trochu zaostal. A hoci kilometre boli plus mínus rovnaké, na trase trochu ušli.

Červená - Forerunner 265, fialová - Venu 3

Červená Forerunner 265, fialová Venu 3.

Určite by ste mohli namietať, že je tu ešte jedna línia, a to modrá. Niekedy to nemusí dopadnúť ideálne, keď sa hodinky dajú ovládať len dotykom a sundáte vrchnú vrstvu. Alebo ako môže rukáv zastaviť činnosť a mierne obťažovať používateľa.

Čo sa týka srdcovej frekvencie, snímače merali veľmi podobne. Môžete vidieť, že Venu 3 občas trochu vystrelil, ale nie je to nič hrozné a v priemere sa hodinky líšili približne o pol úderu za minútu. A ak sa týmito vecami nechcete úplne zaoberať, zaobstarajte si hrudný pás pre hodinky, ktorý sa spáruje s oboma modelmi.

Hnědá - Forerunner 265, modrá - Venu 3

Modrý Forerunner 265, hnedý Venu 3

Výdrž batérie je prekvapujúca

Čo ma veľmi prekvapilo, je politika spoločnosti Garmin pri týchto dvoch modeloch, pokiaľ ide o výdrž batérie. Mestský model tu poráža športový a to je dosť nepríjemné. Presvedčte sa o tom sami.

Venu 3s
Venu 3
Forerunner 265s
Forerunner 265
V režime inteligentných hodiniek
11 dní (5 dní)
13 dní (5 dní)
15 dní (5 dní)
13 dní (5 dní)
Režim úspory energie
20 dní
26 dní

Príjem signálu GPS
21 hodín
26 hod.
24 hodín
20 hod.
Príjem všetkých satelitov
15 hod.
20 hod.

Príjem všetkých satelitov (multifrekvenčný)
-
-
15 hod.
14 hod.
Príjem GPS + hudba
10 hod.
13 hod.
7,5 hod.
7 hod.

Tabuľku som vyplnil podľa oficiálnej stránky spoločnosti Garmin, kde výdrž vždy celkom presne sedí. Ale asi sa čudujete, čo vidíte. Malá vsuvka – hodnota v zátvorke znamená výdrž v režime alwys-on. Nedostatok informácií o Forerunneroch je však celkom banálny, rovnako ako paradox, že menšie hodinky majú väčšiu výdrž batérie. Ale to sme už rozoberali v recenzii.

Garmin Forerunner 265 recenzia – Keď je skvelé málo
21.9.2023 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 265 recenzia – Keď je skvelé málo

Celkovo je výdrž batérie dobrá a na papieri vyhráva Venu 3.

Športové aktivity – najväčšia game changer?

Pokiaľ ide o športové aktivity, hodinky majú samozrejme odlišné funkcie. Hodinkám Venu 3 chýbajú niektoré outdoorové aktivity, ako je napríklad beh na bežkách, skialpinizmus alebo ďalšie aktivity súvisiace s cyklistikou. Čo však na Venu 3 rozhodne poteší, je aktivita plávania v otvorenej vode, ktorá bola doteraz vyhradená pre športové modely.

Rovnako každého prekvapilo pridanie dynamiky behu a wattov na zápästí do modelu Venu 3. Tie už fungujú úplne rovnako ako napríklad v hodinkách Forerunner alebo Fenix. Hodinky teda dokážu merať kadenciu, vertikálnu osciláciu, vertikálny pomer, čas kontaktu so zemou a dĺžku kroku. A, samozrejme, aj watty, čo môže byť užitočnejšie ako napríklad monitor tepovej frekvencie.

Aby ich Garmin predsa len trochu odlíšil, ponechal Forerunnerom tréningový status a tiež tréningovú pripravenosť, ktorú pri modeli Ven 3 nenájdete, ako aj odporúčaný denný tréning.

VŠETKO NA TÉMU: Bežecký tréning podľa wattov (wattmetrov)
5.8.2022 - Dominik Hok
VŠETKO NA TÉMU: Bežecký tréning podľa wattov (wattmetrov)

Ďalším zásadným rozdielom je potom aj rozloženie dátových polí. Hoci má Venu 3 väčší displej, je obmedzený len na 4 dátové polia, zatiaľ čo Forerunner ich má až 6.

Posledným rozdielom, ktorý považujem za kľúčový, sú navigačné schopnosti hodiniek. Forerunner má navigáciu po krivkách, čo sa považuje za zlatú strednú cestu a človek v skutočnosti nepotrebuje nič viac. Nahráte gpx súbor z nejakého mapového servera a jednoducho idete po trase. Ideálne.

Venu 3 má oproti tomu len šípkovú navigáciu na uložené miesto v hodinkách. Vždy rád hovorím, že táto navigácia je dobrá maximálne tak na nájdenie auta na parkovisku veľkého nákupného centra a na nič iné.

Forerunner určite získava bod za športové aktivity.

Dorovná Forerunner Venu, ktoré sú našliapané fitness funkciami?

Vydanie Garmin Venu 3 prišlo s niekoľkými novými funkciami, ktoré Garmin vypustil do sveta. Jednou z nich bol spánkový asistent, ktorý vám poradí so spánkom na základe skóre spánku, variability srdcovej frekvencie, srdcového tepu atď. Venu 3 pridáva monitorovanie spánku, režim vozíčka a možno aj teplotu pokožky.

Forerunner 265 toto všetko zatiaľ nemá a veľa sa špekuluje, či sa to dostane aj do tohto modelu. Garmin si tak trochu verí, že ľudia si ešte budú musieť rozmyslieť, ktorý model si vybrať. Či ten so športovými funkciami, alebo ten s viacerými fitness funkciami. Komentár k tomuto kroku asi nechám na vás:-)

Základné funkcie ako kroky, spánok, srdcový tep, vst, pal a pod. sú samozrejme v oboch hodinkách.

Pre mňa bod za túto kategóriu získavajú jednoznačne Venu 3 a dúfam, že Garmin sa chytí za nos a hodí tieto funkcie aj do Forerunnerov:-)

Inteligentné funkcie opäť pre Venu 3

Bolo by zvláštne, keby inteligentné funkcie vyhral niekto iný ako Venu 3. Predsa len je to najvyhypovanejší model od Garminu, čo sa týka smart funkcií. Je tu úložisko hudby, platba kartou, notifikácie a odpovede (len Android), zobrazenie obrázkov (len MMS), možnosť telefonovať v dosahu telefónu a hlasový asistent. Pre klasické inteligentné hodinky ako Apple alebo Samsung je to stále základ, ale pre Garmin to bol v posledných rokoch rozkvet.

A Forerunner v telefonovaní, hlasovom asistentovi a fotografiách prehráva. Pre niektorých ľudí dôležité funkcie, bez ktorých si nevedia predstaviť svoje inteligentné hodinky, a pre iných zbytočná funkcia, ktorú nikto nikdy nevyužije. Za dôležitejšie však považujem funkciu Garmin Pay, hudobný prehrávač a možno aj notifikácie, ktoré sú v oboch modeloch.

Tak ktoré teda?

Ešte stále ste sa nerozhodli, ktoré hodinky si zaobstarať? Ide vám o vzhľad a fitness funkcie na zlepšenie spánku a fungovania tela a chodíte aj cvičiť alebo športovať? Siahnite po modeli Venu 3. Ak ste športovec, ktorý chce posúvať svoje časy na lepšiu úroveň a chce mať svoj tréning pod kontrolou? Siahnite po Forerunner 265.

Čo sa týka výdrže batérie a ďalších parametrov, hodinky sú na tom veľmi podobne, takže tam nie je veľmi čo riešiť. :-)

Ktoré hodinky sa vám páčia viac?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku