» Blog » Garmin

Garmin Forerunner 945 – Po 4000 kilometroch

Tagy: Recenzie | Garmin | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 23.9.2021 | 7 MIN | 9x komentár

Aby som bol úplne presný, tak do dnešného dňa som s modelom Garmin Forerunner 945 strávil 370 dní a 4263 kilometrov v behu a nejaké tie kilometre aj na bicykli. Nejaké mušky som za ten rok našiel. Ale inak? Veľmi dobrý počin od Garminu.

Dobrý je za tri, ja viem. Hodinky si zaslúžia prinajmenšom dvojku a v pomere cena/výkon by som zvažoval aj lepšiu známku. Prečo? Hneď na začiatok vám vypichnem pár vecí, ktoré sú pre mňa absolútna bomba a ktoré ma trošku sklamali:

Výdrž batérie
Presnosť GPS
Platenie
Mapy
Hudba
Hmotnosť

Pohyb v mape
Vzhľad
Rámček okolo displeja

Ešte na úvod poznamenám, že tento článok je dosť subjektívny, pretože 4000 km je 4000 km. Takže pokiaľ so mnou v niektorých veciach nesúhlasíte, je to len dobre. 10 ľudí, 10 názorov.:-)

Recenzia na novinku Forerunner 945
31.10.2019 - Radek Vyhlídal
Recenzia na novinku Forerunner 945

Videorecenzia:

Fenix 3 – Polar Vantage M – Forerunner 245 – Forerunner 945

Moja cesta hodinkovým svetom za posledné tri roky vážne stála za to. Kým sa poriadne dostanem k 945tkám, v rýchlosti preletím svoju "smártwočovskú" históriu. Fenix 3, to boli proste hodinky s guľami, čo si budeme hovoriť. Ale boli už staré a potreboval som nový kyslík do krvi. S Vantage M som bol spokojný, čo sa týka športových funkcií, ale ďalšie veci boli nelogické až to bolelo a tak som s nimi strávil len asi 3 týždne, odzávodil na UTMB a poslal ich do sveta.

Potom som ako chudobný študent zakúpil Garmin Forerunner 245 a dalo by sa povedať, že začalo obdobie "uspokojím sa s málom". Rozhodne to nie sú zlé hodinky, to vôbec! Ale chcel som niečo mohutnejšie a proste... Lepšie. Keď prišla možnosť dlhodobo testovať 945tky, neváhal som ani chvíľu a išiel som tomu naproti s tým, že budem mať na ruke asi najlepšie hodinky, čo som kedy mal.

[182700]

Marťánkovia útočia

Áno, Forerunner 945 dokážu všetko čo rad Fenix a ešte sú ľahšie. To je bomba, nie? S čím už asi pri kúpe počítate, je to, že ľahkosť musí byť niekde vidieť. Vzhľadom je Forerunner proste športtester, ktorý šetrí každé deko váhy pre vaše zrýchlenie, a tak často dosahuje vzhľadu hodiniek z Marťánkov. Plastové puzdro, žiadna luneta, proste maximálne aerodynamické šupy pre výkon.

Ale aby som bol úprimný, nosil som ich úplne všade, nehľadiac na to, či to boli štátnice, tréningy alebo spoločenské akcie. U najvyššieho modelu je to so vzhľadom o trošku lepšie, a tak sa s tým dá chodiť takmer kamkoľvek. Nevravím, že to je správne, ale dá sa to.

Garmin Fenix 6 - jednička medzi outdoorovými hodinkami
1.11.2020 - Dominik Hok
Garmin Fenix 6 - jednička medzi outdoorovými hodinkami

Po roku používania (väčšinou trailový beh) je na tomto plasťáčiku samozrejme vidieť pár šrámov. Pokiaľ vám to neprekáža, tak pohoda a pokiaľ chcete hodinky chrániť, doporučil by som kúpiť silikónový obal na puzdro. Veľmi dobre chráni ako puzdro, tak displej. Je trošku škoda, že u displeja neprišla žiadna zmena oproti Forerunnerom 935 a displej má stále rovnaký prstenec okolo, ktorý by sa dal pekne využiť k rozšíreniu displeja.

Prečo sú najlepšie z radu Forerunner?

"Hodinky by som doporučil kvôli tomu, že majú mapy, hudbu a ďalšie smart funkcie, ktoré sa rozhodne hodia a ostatné modely z radu Forerunner sú o niektoré funkcie ochudobnené." Asi najčastejšia veta, s ktorou sa stretávam na predajni, internete alebo medzi známymi. Áno, je to pravda, hodinky majú mapy, hudbu, platenie kartou a mnoho ďalších vychytávok. Poďme sa na tie najdôležitejšie mrknúť mojím okom.

Pre mňa majú napríklad mapy minimálne využitie, pretože navigácia po slepej mape je absolútne dostačujúca, čo dokazuje model Garmin Enduro. Žiadne zbytočné farbičky, len vykreslená trasa na slepej mape. Z toho, čo som napísal aj ja cítim, že to je dosť jednostranné, a tak vám napíšem o čo prichádzate pokiaľ v hodinkách mapy nebudú.

Skvelou funkciou je rozhodne okružná trasa, kde si zadáte vzdialenosť a Garmin vám na základe obľúbenosti trás ostatnými používateľmi ponúkne niekoľko možností tréningu. Topografické mapy majú výhodu aj v tom, že podľa vrstevníc sa môžete navigovať, keď sa stratíte v kopci (niekoľkokrát som použil). A samozrejme rozšírené navigačné možnosti priamo v hodinkách, ktoré na slepej mape nemáte, pretože tam nič nevidíte.

Čo s hudbou? Poznám veľa ľudí, ktorí hudbu využívajú celkom pravidelne, pretože sa chodia prebehnúť len "okolo baráku", mobil nechávajú doma a hudba naraz príde vhod. Aj čo sa úložného priestoru týka, je to výhoda. Hodinky máte jednoducho na ruke a nemusíte riešiť, kam s mobilom. Ja teraz behám skôr bez hudby, ale raz som 945tky použil ako MP3jku na pretek. Dal som z nich dole remienok a strčil len tak do vrecka.

Najlepšou "vychytávkou" je potom platba kartou. Je skvelé niekde pribehnúť, nič nevyťahovať a len priložiť zápästie. Povedal by som, že táto funkcia je super potrebná a preto som veľmi rád za NFC platenie. Niekoľkokrát som dobehol na Lysú celkom unavený a kúpil som si hore Kofolu, aby som mohol letieť na ďalší kopec. Kiež by boli terminály na kopcoch viac rozšírenejšie...

Summa summarum, čo sa týka smart funkcií, hodinky majú takmer každú dostupnú funkciu, ktorá existuje. Mapy, hudba aj karta sa v hodinkách hodí. A pokiaľ napríklad mapy nemáte, pretože ste dali prednost modelu Forerunner 745 alebo Enduro, doporučujem nájsť spolubežca s Fenixmi alebo Tactixmi a problém je razom vyriešený.

Hodinky vydržia 14 dní v režime smartwatch

Nie, vlastne nevydržia, ale áno, vydržia. Je potreba si ujasniť, čo je režim smartwatch a prečo som nikdy nedosiahol tejto výdrže. Režim smartwatch ukrýva len celodenné sledovanie tepovej frekvencie, monitoring stresu, Body Battery, spánok, príjem notifikácií atď. Tento režim nezahŕňa aktívnu GPS a tak celý monitoring pomocou GPS vezme pár dní baterky.

U mňa sa tá realita v najväčšej záťaži pohybovala okolo 5 dní, pokiaľ som nabehal cez pracovné dni okolo 70 kilometrov, a potom som nabíjal kvôli dlhším tréningom v horách, ktoré už by asi nedali. Samozrejme som ale hodinky tiež používal ako smartwatch a peňaženku.

6 hodin v pohybu vzalo sotva pár procent baterky.:-)6 hodín v pohybe vzalo sotva pár percent baterky.:-)

Teda výdrž je naozaj skvelá, hoci sa to nemusí podľa čísel zdať. Poslednou vecou je výdrž na GPS. Tu je tiež malinký háčik. Garmin udáva 36 hodín výdrže, ale len na GPS. Pričom sám už od počiatku má nastavené možnosti pre rôzne športy v kombináciách so satelitnými systémami GLONASS a Galileo. Pri použití kombinácie táto výdrž samozrejme klesá, a tak normálny používateľ môže byť prekvapený, že výdrž 36 hodín nedosahuje.

Osobne sa mi podarilo dosiahnuť pri testoch na výdrž okolo 30 hodín, pri kombinácii GLONASS + GPS, čo rozhodne nie je zlé a stačí to takmer na každý pretek, ktorý si vymyslíte. A musím vyzdvihnúť kapacitu batérie, ktorá neklesla ani o kúsok, z čoho som mal veľkú radosť.

Malá rada na záver k baterke. Kamarát si kúpil tento model a vravel mi, že hodinky sú skvelé, ale dostáva sa na výdrž tak maximálne 3 až 4 dni. Zistili sme, že má od výroby zapnuté celodenné meranie pulzným oxymetrom. Je to asi najväčší žrút baterky, tak na to dávajte pozor.

Dva roky a stále aktuálne

Tieto hodinky sú na trhu necelé dva roky a pri vydaní boli považované za to najlepšie, čo Garmin v tú dobu mal (Fenix 6 vyšli až po Forerunner 945). Hodinky zo začiatku samozrejme nemali všetky vychytávky ako neskôr vydané Fenixy, ale postupne, pomaly, tieto nové fičury tiež dostali. Síce na 945 už poslednou dobou aktualizácia vychádza s väčším oneskorením, ale stále vychádza, takže sa môžeme tešiť napríklad na widget spánku v hodinkách, denné doporučenie tréningu, vylepšenú dobu regenerácie a tiež vylepšené meranie Body Battery.

Garmin Fenix 6 vs. Forerunner 945 – Súboj titánov
7.11.2020 - Dominik Hok
Garmin Fenix 6 vs. Forerunner 945 – Súboj titánov

Oplatí sa kúpiť aj dva roky starý model alebo počkať na 955?

Áno, oplatí sa kúpiť aj dva roky starý model. A tiež sa oplatí počkať si na Forerunner 955, ak na to máte nervy. Je to totiž ako čakať na vlak Slovenských železníc. Aby som sa vrátil k tej prvej myšlienke, tieto hodinky proste budú špica aj za pár rokov. Všetky podstatné funkcie, ktoré bežec použije tam sú, a tak nie je problém siahnuť po tomto modeli aj teraz alebo napríklad za rok.

Telefonovanie z hodiniek Garmin? Aké novinky chystá Forerunner 955?
11.11.2020 - Dominik Hok
Telefonovanie z hodiniek Garmin? Aké novinky chystá Forerunner 955?

Nad novou generáciou najlepších Forerunnerov visí stále veľa otáznikov. Bude tento rok? Bude vedieť volať? Bude mať vylepšené vnútornosti natoľko, aby to bolo zaujímavé? Dočkali sme sa verzie Forerunner 945 LTE, ktorú bohužiaľ na Slovensku nekúpite, pretože u nás tento variant nie je podporovaný. Veríme, že model FR 955 bude ďalšia bomba, na ktorú si stojí za to počkať a bude tak robiť skvelé meno najdlhšie trvajúcemu radu pri Garmine.

Důstojné rozloučení s hodinkamiDôstojné rozlúčenie s hodinkami v drese hodiniek.:-)

Osobná spoveď bežca

Každý, kto dá tieto hodinky na ruku, tak vie, že má na ruke niečo špeciálne. Rovnaký pocit som mal prvýkrát aj ja. No, a potom už som ich jednoducho nedal z ruky. Dalo by sa povedať, že pre bežca sú hodinky jedna z najväčších zbraní (hneď po nohách). Mať skvelé a presné záznamy o svojich tréningových jednotkách je proste základ, aby sme sa mohli stále posúvať ďalej.

Mrzí ma jediné a to, že som s nimi nemohol viac pretekať. Bohužiaľ nás zasiahla pandémia a všetky preteky boli zrušené alebo presunuté. Podarilo sa mi s nimi stáť na stupni víťazov Hostýnskej Osmy v roku 2020 a potom so mnou zažili len ďalší ročník rovnakého preteku, kde bohužiaľ všetko nedopadlo úplne ako malo. Tréningový parťák to bol ale sakra dobrý a ten rok s nimi bol nezabudnuteľný. Pri pohľade na tréningový kalendár mám vážne radosť.

Počet kilometrů není špatný, ale dalo by se to zlepšitPočet kilometrov nie je zlý, ale dalo by sa to zlepšiť

Záverom iba napíšem, že to sú skvelé hodinky. Vážne sú. Niekedy som im vážne dával poriadny záhul (ako v článku, tak v tréningu), ale vždy obstáli na výbornú a pre ľudí, čo zvažujú kúpu, mám len jeden odkaz. Chybu rozhodne neurobíte a budete mať na ruke hodinky, ktoré nebudete chcieť dať dole.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Alnýpred 673 dňami, reagovať
Ahojte, je možné na starších, používaných Garmin Forerunner 945 nejak preveriť zdravie batérie? Niečo ako u Apple Watch, kde sa dá v nastaveniach alebo kde nájsť tzv. Max. kapacita batérie. Napr. že sa dá dobiť už len na 90% pôvodnej kapacity. Vďaka
Filip Debrecenyipred 669 dňami
Zdravím Alný, bohužel to možné není. Jako běžný uživatel to nemůžete zjistit jako tomu je například u Apple Watch.
Alnypred 318 dňami, reagovať
Ahojte, mám GF 945 a Garmin Express mi ponúka nejaké updaty. Tie menšie prešli, ale je tam ešte jeden veľký "TopoActive Europe" s veľkosťou 10,32 GB, ktorý prejsť nechce, viď screenshots. Veľkosť interného úložiska je pravdepodobne 16 GB, ukazuje "10,8 GB free of 14,4 GB". To už som ale dočasne vymazal 1 súbor "gmapdem.img" (1,1 GB), ktorý tam chcem vrátiť, lebo neviem o čo by som ním prišiel, napriek tomu ten update stále neprechádza. V root adresári GARMIN sa povaľuje ešte 1 veľký súbor "D6185100A.img" (3,5 GB). Mohol by som aj ten dočasne vymazať, ale ak ten 10,32 GB update prejde, tak tieto 2 dočasne vyhodené sa mi tam už asi nazad nezmestia. Predpokladám, že tiež ide o mapové súbory, len neviem aké. Môžem ich podľa vás vyhodiť a ponechať si tam len ten nový update "TopoActive Europe" s veľkosťou 10,32 GB?
Matěj Urbaczkapred 318 dňami
Zdravím, Almy, máte v hodinkách nějakou hudbu, aplikace z Connect IQ nebo něco takového? :-)
Alnypred 318 dňami
Nie, su tam 4 podadresare (priloha), z toho 3 (Audiobooks, Music, Podcasts) su prazdne. V 4. GARMIN s velkostou 3,46 GB zabera vacsinu 1 spominany subor "D6185100A.img" 3,34 GB. Len pripominam, ze 1 velky subor "gmapdem.img" cca 1,1 GB som uz docasne vyhodil, ale nepomohlo, stale tam ten update nechce prejst. Asi budem musiet vyhodit aj ten "D6185100A.img" 3,34 GB.
Matěj Urbaczkapred 317 dňami
Zdravím, D6185100A.img, tento soubor bych neodstraňoval. Jsou to TopoActive Europe mapy, které by se mohly hodit. "gmapdem.img" jsou SKI mapy, takže ty by jít pryč mohly. Ale další soubory bych už nevyhazoval. Je dost možné, že update už prostě nepůjde udělat. Napadá mě ale zkusit překopírovat ten TopoActive Europe, jestli se neobnoví při té aktualizaci, tak by to mohlo projít.
Alnypred 317 dňami
"překopírovat ten TopoActive Europe" - mate na mysli ktorý odkiaľ kde? Ten 10.32 GB nemám, to ponúka len Garmin Express s tým, že ho asi začne sťahovať z nejakého ich servera...
Matěj Urbaczkapred 316 dňami
Zkusil bych si na pevný disk překopírovat D6185100A. Tím ho vyzálohoval a poté zkusil nainstalovat aktualizaci, jestli se znova ten soubor při té aktualizaci sám neobnoví.
Alnypred 316 dňami
Urobil som ako radíte, zial aj tak update neprebehol a vyhodil rovnaky error: "We are unable to install the updates. The latest version of these maps have so much new info that we are not to be going able to fit it all ... Please contact product support ...." Pritom miesto na ulozisku uz mam zvacsene na 14,1 GB free of 14,4 GB. Tak som napisal na support, uvidim, co odpovedia. Dakujem za pomoc.

Hodinky zmienené v článku

385 € nedostupné