» Blog » Junghans

Fotogaléria a sprievodca radom Junghans Max Bill

Tagy: Sprievodca výberom | Junghans | Klasické | Tradičné

Agáta Vřeská | 16.1.2023 | 6 MIN

Okamžite rozoznateľné prvky Bauhausu, čistota línií a nadčasový dizajn. Rad Junghans Max Bill, ktorý vychádza z originálnych návrhov slávneho umelca, si zachováva svoju estetiku aj po viac ako 60 rokoch. Poďme trochu preniknúť do tajov hodiniek Junghnas Max Bill a zistiť, prečo si stále držia popredné miesto v obľúbenosti u tejto nemeckej značky.

Posledný Da Vinci 20. storočia. Kto bol Max Bill?

Max Bill bol neuveriteľně vplyvný umelec, ktorého odkaz nájdeme prakticky po celom svete. Narodil sa v roku 1908 vo Švajčiarsku a učil sa za pracovníka so striebrom, než v roku 1927 nastúpil do školy Bauhaus. Medzi jeho učiteľmi boli vplyvní umelci ako Kandinski či Paul Klee.

Svoju prvú výstavu mal v roku 1933 a stal sa profesorom na Zürišskej škole umenia. V roku 1953 vybudoval Akadémiu dizajnu v Ulme a stal sa prvým rektorom univerzity. Rok pred smrťou mu bola udelená „Nobelova cena za umenie“ Praemium Imperiale. Umiera v roku 1994.

Spojenie Junghansu a Bauhaus

Dizajnový štýl Bauhaus sa objavil prvýkrát v roku 1919 a vychádzal z nemeckej školy dizajnu Bauhaus. V jednej vete by sa dal popísať tak, že „forma nasleduje funkciu“. Kľúčovým prvkom je tu minimalizmus, jednoduchosť, zdržanlivosť, lineárne a geometrické tvary.

Dielo, publikácie a prednášky Maxa Billa sú ideálnym príkladom tohto umeleckého štýlu, ktorý mal hlavne v 50. rokoch silné postavenie.

Príbeh značky Junghans – Značka, ktorú preslávil dlhovlnný signál a Bauhaus
29.11.2022 - Agáta Vřeská
Príbeh značky Junghans – Značka, ktorú preslávil dlhovlnný signál a Bauhaus

A tak nie je náhoda, že práve tohto umelca, architekta a dizajnéra oslovil v roku 1956 Junghans, aby navrhol funkčné estetické hodiny do kuchyne. Vznikol ikonický kvapkovitý tvar kuchyňských hodín s minútkou pre odpočet času pri varení. Funkcionalita v estetickej forme.

Max Bill potom pre Junghans navrhol v počiatkoch 60. rokov kolekciu hodiniek (mimochodom Billov dedko bol údajne hodinár). Charakteristické znaky boli čisté línie, minimalizmus, funkčný dizajn a font číslic s typickým značením čísla 4. Aj keď ten sa v tej dobe používal aj mimo kolekciu Max Bill.

Prvé hodinky podľa Billovho návrhu prišli v roku 1961 (niekedy sa uvádza až 62). Boli to elegantné trojručičky s bielym číselníkom v 34mm puzdre, bez dátumovky, bez číselného značenia. Mali len nadrozmerné indexy a svetielkujúce body na 3, 6, 9 a dvojitý na 12. Neskôr prišli modely s arabskými číslicami.

Max Bill samozrejme netvoril iba pre Junghans, ale jeho podpis môžete vidieť u značiek Movado či Omega. A samozrejme mnoho ďalších značiek malo (a má) svoje hodinky inšpirované školou Bauhaus.

Junghans sa k dizajnovej kolekcii Max Bill opäť vracia a v ponuke sú ako nástenné a stolné hodiny, tak hodinky.

Všetky hodinky nesú spoločné znaky. Najčastejšie ide o čistý číselník s tenkými indexmi a luminiscenčnými bodkami zelenkavej farby na 3, 6 a 9 a dvoma bodkami na 12. hodine. Alebo značenie arabskými číslicami v „maxbillovskom“ fonte so „štvorkou“.

Junghans Max Bill Automatic

Pre všetkých milovníkov automatických strojčekov je tu kolekcia Automatic. Nájdete v nej modely v dvoch rozmeroch – 38mm puzdro a 34mm puzdro. Menšie „Kleine“ modely sú vnímané ako odkaz na pôvodnú veľkosť pánskych hodiniek navrhnutých Maxom Billom, ale záľubu si v nich dnes nájdu hlavne ženy.

V oboch prípadoch vo vnútri nájdete mechanický strojček s automatickým náťahom J800.1 postavený na ETA 2824-2 s rezervou chodu 38 hodín.

Bežia na frekvencii 4Hz a majú možnosť ručného náťahu a hackingu. Úžasný na hodinkách je nielen minimalistický dizajn vychádzajúci zo školy Bauhaus (a dizajnov Maxa Billa, samozrejme), ale aj príjemne tenké puzdro (10 mm), čo je u automatov fantastické číslo.

Všetky nesú znaky tenkej lunety, zakriveného číselníka a zafírového (prípadne akrylátového) sklíčka, rovnako ako zakrivenej sekundovej ručičky. Za zmienku stojí napríklad model 27/4009.02, ktorý svojimi červenými ručičkami a dátumovkou odkazuje na červené dvere domu Bauhaus v Dessau. Dienko hodiniek nesie čiastočné gravírovanie tejto slávnej budovy a cez „okná“ je vidieť časť strojčeka.

Junghans Max Bill Hand-winding

Pre tých, ktorí si vychutnávajú rannú rutinu ručného náťahu svojich hodiniek je pripravená kolekcia Hand-winding. Teda modely s mechanickým strojčekom bez automatického náťahu v podobe strojčeka J805.1 postaveného na ETA 2801-2.

Hlavné kúzlo modelov Hand-winding ale spočíva v estetike. Práve táto kolekcia totiž priamo odkazuje na dizajny Maxa Billa a preto aj u nich na číselníku nájdete „dizajn“. Všetky majú 34mm priemer puzdra (veľkosť použitá u pánskych modelov navrhnutých Maxom Billom v 60. rokoch, dnes skôr dámska veľkosť) a na dienku podpis „design by Max Bill“.

1 080,00 € (doručíme do 14.6.)

Junghans Max Bill Chronoscope

Max Bill Chronoscope patria k modernejším dizajnom. Aj keď je stále cítiť silný odkaz školy Bauhaus a Maxa Billa, prvé modely Chronoskop so stopkami v tomto štýle boli vydané až po smrti tohto umelca.

Vo vnútri je automatický strojček J880.2 postavený na spoľahlivom Valjoux 7750 s rezervou chodu cez 40 hodín. Ponúka funkciu dátumu, dňa v týždni a stopiek s kapacitou 12 hodín. Na subčíselníkoch je zaujímavý detail v podobe značenia „M“ (minút) a „H“ (hodín).

I cez túto na prvý pohľad športovú komplikáciu si zachovávajú Chronoskopy eleganciu, minimalistický a funkčný štýl školy Bauhaus.

Junghans Max Bill Chronoscope recenzia – Ako z doby, kedy sa hodinky navrhovali s ceruzkou
14.12.2022 - Vojtěch Höhe
Junghans Max Bill Chronoscope recenzia – Ako z doby, kedy sa hodinky navrhovali s ceruzkou

Junghans Max Bill Quarz

Max Bill Quarz (skutočne nemecky bez „t“) je na prvý pohľad na nerozoznanie od kolekcie Automatic, ale vnútri nájdeme presný quartzový strojček J645.33 postavený na ETA 955.112.

826,00 € (doručíme do 14.6.)

Aj tu môžete vyberať z modelov s číselníkom s čistými indexmi alebo s arabskými číslicami v „maxbillovskom“ fonte. Priemer puzdra je 38 mm a tenké je len 8 mm. Aj vďaka subtílnejším rozmerom, elegancii a minimalizmu sú to univerzálne hodinky, ktoré budú vhodné aj k formálnejšiemu štýlu obliekania.

Junghans Max Bill Damen

Áno, ako názov napovedá, kolekcia Damen je dámska a čisto quartzová, na klasickú batériu. Dizajnovo vychádza rovnako ako kolekcia Quarz z minimalistického štýlu Maxa Billa, a vo farbách je cítiť značná hravosť.

746,00 € (doručíme do 14.6.)

Priemer puzdra je 32,7 s hrúbkou iba 6,9 mm. Pozornosti by nemala uniknúť zladenosť dátumovky s indexmi a často aj remienkom.

Junghans Max Bill Mega

V neposlednom rade je tu kolekcia Mega, v ktorej Junghans spojil dizajn Max Bill a svoju technologickú inováciu rádiovej synchronizácie času vďaka vlastnému kalibru J101.65.

Všetky modely disponujú viacfrekvenčným príjmom rádiového signálu (európsky, americký a japonský), a to automaticky vždy okolo 2. hodiny ráno. Korekciu času je možné jednoducho vyvolať aj ručne pomocou skrytého tlačidla pod korunkou.

Modely Mega majú niekoľko vychytávok ako ITC, ktorá vyrovnáva polohu sekundovej ručičky 1440 x za deň, rovnako ako minútové ručičky alebo raz mesačne robí korekciu dátumu. Funkcia Smart Hand Function zasa umožňuje zobrazenie sekúnd v polsekundových skokoch pre presné zobrazenie.

A pokiaľ nie je v dosahu rádiový signál, môžete využiť aplikáciu Junghans App pre smartphony alebo tablety, pomocou ktorej sa hodinky nastavia kdekoľvek na svete.

Vďaka tomu idú úplne presne s najvyššou odchýlkou 0,02 sekúnd za deň. A aj v prípade, že hodinky nebudú synchronizované, zaručujú presnosť v bežnom režime max. +- 8 s/rok! Naviac majú automatický kalendár, ktorý pri úspešnej synchronizácii nie je treba upravovať, v quartzovom režime (bez RC) pobeží večný kalendár do roku 2400. Modely Mega majú klasickú batériu, ktorá štandardne vydrží cca 2 roky.

Niektoré modely sú naviac vybavené solárnym napájaním (Mega Solar so strojčekom J101.85), takže odpadá výmena batérie a hodinky sú dobíjané svetlom. Vyznačujú sa titánovým puzdrom, ale inak sú dizajnovo na nerozoznanie.

Jednoduché nastavenie a bezstarostnosť spolu s minimalistickým štýlom Max Bill činia z kolekcie Mega veľmi unikátnu záležitosť kombinujúcu klasiku a moderné technológie.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku