» Blog » Ingersoll

Fotogaléria pánskych hodiniek Ingersoll – Raj pre milovníkov odhalených strojčekov

Tagy: Fotogaléria | Ingersoll | Pánske | Klasické | Fashion

Agáta Vřeská | 9.9.2022 | 6 MIN | 2x komentár

Každý, kto si hovie v pozorovaní mechanických strojčekov a hľadá cenovo dostupné skeletony, sa pred vitrínou značky Ingersoll náhle ocitne ako v cukrárni. Práve na poodhalené strojčeky, výrazné dizajny a väčšie veľkosti hodiniek sa Ingersoll zameriava. Aj keď, nájdu sa aj výnimky. Nechajte sa inšpirovať, či nejaká maškrta nezaujme aj vás...

Príbeh značky Ingersoll – Od hodiniek, ktoré preslávili dolár až po súčasnosť
27.7.2022 - Agáta Vřeská
Príbeh značky Ingersoll – Od hodiniek, ktoré preslávili dolár až po súčasnosť

Inšpirované Ápéčkami

Mnoho značiek sa nechalo inšpirovať neprekonateľným dizajnom ikonických Royal Oakov od Audemars Piguet. Typicky skosené puzdro, hrany lunety a integrovaný náramok sa stali jasne rozpoznateľnými znakmi. A Ingersoll si tento dizajn preniesol do svojej kolekcie tiež po svojom.

Modely Catalina odkaz na AP jasne evokujú. A to ako vo variante s jednoduchým vzorom číselníka, tak v skeletonovej verzii.

Rozhodne zaujme aj oceľový náramok, luminiscencia a priehľadné dienko, cez ktoré je vidieť automatický strojček. Aj cez športový ráz si modely Catalina zachovávajú celkom slušnú porciu elegancie.

Broadway je rušné miesto, kde je vždy na čo pozerať. Možno preto jeden z modelov dostal názov Broadway. Na číselníku sa toho totiž deje skutočne veľa. Môžete sledovať či je deň, či noc a hodinky budú vždy pripomínať aj duálny čas, ktorý si nastavíte podľa potreby.

Skeleton odhaľuje súkolie automatického strojčeka vrátane zotrvačky, srdca strojčeka, ktorá je jednou z dominant číselníka. To všetko je akoby usadené na hranatom podklade puzdra, z ktorého vychádza integrovaný oceľový náramok.

Dizajn vychádzajúci z konceptu snáď najväčšieho hodinárskeho návrhára všetkých čias Géralda Genty je dnes aktuálnejší než kedykoľvek predtým. A nie sú to len Royal Oaky, ale aj ďalšie modely, ktoré sa preslávili svojim ľahko futuristickým vzhľadom a inovátorsky zvolenými geometrickými tvarmi. Schválne, akú inšpiráciu nájdete pri kolekcii Ingersoll The Motion?

Tissot PRX – Fotogaléria geniálnej nostalgie
1.7.2022 - Agáta Vřeská
Tissot PRX – Fotogaléria geniálnej nostalgie

V rytme swingu a jazzu

Ingersoll svoje kolekcie pomenováva podľa miest, ulíc, povolaní aj rytmickej hudby. Také sú napríklad kolekcie Swing a Jazz.

Sú si vlastne veľmi podobné. Na číselníku nájdete ukazovateľ dňa a noci, duálny čas a v spodnej časti priehľad na zotrvačku automatického strojčeka. Modely Swing sú ale v puzdre s priemerom 45 mm a so zaujímavým uchytením nožičiek.

394,00 € (doručíme do 7.5.)

Číselník má jemnú štruktúru, ktorá dodáva na elegancii. Obe kolekcie majú minerálne sklíčko a vodeodolnosť 50 metrov.

Jazz rozohráva dizajn trochu inak. Puzdro je menšie, 42 mm, o to viac potom vynikne hrúbka hodiniek 15,5 mm. Ale predovšetkým, Jazz si hovie v skeletonovom číselníku so zdobným ohraničením.

Ingersoll vychádza v ústrety, či už vás to láka ku kovovému náramku či koži, a rovnako tak ponúka varianty v čistej oceli alebo s farebnou PVD úpravou.

Ako skeleton označujeme hodinky s priehľadom na celý strojček cez číselník. Stretnúť sa môžeme aj s pojmami ako semiskeleton, ktorý poodhaľuje vo výrezoch len časť strojčeka, alebo open heart, ktorý odkrýva pulzujúcu zotrvačku, srdce mechanických hodiniek.

PVD úprava hodiniek – najčastejšie otázky
21.2.2021 - Agáta Vřeská
PVD úprava hodiniek – najčastejšie otázky

Výrazná aj jemná elegancia

Ingersoll sa u svojich hodiniek snaží rozhodne zaujať v prvom rade vzhľadom. Výrazné skeletony sú dominantou značky. Ale to neznamená, že by necielili na eleganciu.

Zoberme si modely Charles. Zaujmú milovníkov zdobnosti a drobných detailov a súčasne priaznivcov veľkých hodiniek. Priemer 44 mm totiž k väčším rozhodne patrí a aj hrúbkou budú hodinky na zápästí pôsobiť veľkolepo. Veď za týmto účelom boli podľa mňa stvorené.

Nielen cez minerálne sklíčko môžete pozorovať strojček. Odhalí sa tiež cez dienko. Vodeodolnosť je 50 metrov, teda hodnota dostatočná pre tento typ hodiniek. Do bazéna by s nimi išiel asi málokto.

Ingersoll je pôvodne americká značka založená v roku 1892. Preslávila sa hlavne The Dollar Watch, hodinkami, ktoré stáli dolár. Dnes nájdeme sídlo v Anglicku. Patrí totiž spoločnosti Zeon, britskej pobočke hongkongskej spoločnosti Gerald Group.

Ale skeletony nie sú pre každého. Jednak u nich vždy pre dizajnérov nastáva veľká výzva v podobe čitateľnosti, pretože ručičky rady a ľahko splývajú s odhalenými súčiastkami strojčeka, a jednak môžu skeletony na niekoho pôsobiť už prezdobene.

Ingersoll tieto riziká pozná a v kolekcii nájdeme aj modely jemnejšie. A aj tak priťahujúce pozornosť všetkých, koho uchvátil pohyb mechanických strojčekov vo vnútri.

413,00 € (doručíme do 7.5.)

Kolekcia Chord okamžite zaujme priehľadmi na dve zotrvačky. Obe pulzujú v ukľudňujúcom rytme. Pokiaľ by ste ale hľadali zmysel druhej zotrvačky z hodinárskeho hľadiska, žiadny nenájdete. Skutočne je tam len pre radosť a z estetického hľadiska. Presnosť strojčeka nijak neovplyvňuje.

Za to ovplyvňuje symetrickosť číselníka. Na protiľahlej strane ešte nájdete výrez pre mesačnú fázu, ktorá sa nastavuje nenápadným tlačidlom na ľavej strane puzdra. Aj cez decentnejší vzhľad by som mala podotknúť, že sa nejedná o decentné hodinky čo sa veľkosti týka. Priemer 44 mm a hrúbka 15 mm sadne skôr na väčšie zápästie.

Fáza Mesiaca – Najúchvatnejšia a najzbytočnejšia komplikácia hodiniek?
6.4.2021 - Eliška Měrková
Fáza Mesiaca – Najúchvatnejšia a najzbytočnejšia komplikácia hodiniek?

Ako v nebi budú potom tí, ktorí hľadajú menšie, cenovo dostupné mechaniky s open heart. Práve také ponúka New Haven.

Priemer je veľmi príjemných 40 mm a vzhľad potom veľmi elegantný. Smelo tento model môžeme zaradiť k spoločenským hodinkám.

Na číselníku uvidíte nielen vlások zotrvačky, ale na 12 hodine aj navíjanie perka v perovníku. Viac zo strojčeka poodhalí až dienko.

Dizajny navrhovalo dlho nemecké dizajnérske štúdio pod vedením Wernera Kwiatkowskiho, ale od roku 2015 sa vedenie spoločnosti rozhodlo prevziať nad dizajnmi opäť kontrolu a vznikajú v Anglicku.

A ešte jeden zástupca, ktorý balansuje na pomedzí športovej elegancie. Shelby. Pri vyslovení toho mena sa mi vybaví populárny seriál, ale tu sa asi myslelo skôr na známeho automobilového dizajnéra Carolla Shelbyho, ktorý sa preslávil návrhmi pre Ford Mustang. Aj keď, kto vie...

Koncept je rozhodne dynamický, či už ide o zakrivenie puzdra či dizajnové prvky číselníka. Ani tu nezabudol Ingersoll na obľúbený open heart a zdobný priehľad cez dienko.

Priemer je 44 mm, vodeodolnosť 50 metrov a ponúkajú sa aj vo variantoch na koži a v skeletonovom prevedení.

Hodinky vedúcich osobností

Určite ste si aj vy niekedy vyberali hodinky vyložene do práce. Či už mali ustáť dress code v kancelárii, alebo byť vysoko odolné. Je celkom zaujímavé sledovať, ako Ingersoll pomenováva svoje kolekcie. Niekoľko z nich podľa profesií, alebo možno podľa vedúcich úloh.

Napríklad Protagonist s tak špecifickým uchytením remienka, že evokujú vreckové hodinky pripevnené k remienku. Alebo Director, ktorý veľkosťou 46 mm nezostáva pozadu. Zdá sa, že Ingersoll celkovo pre svoje najväčšie hodinky volí práve mená povolaní. Modely Regent majú priemer 47 mm a zložitosťou číselníka zodpovedajú náročnosti tejto funkcie.

Hodinky Ingersoll nosil v minulosti celý rad významných osobností. Tak napríklad Mark Twain, T. A. Edison, Charles Chaplin, Mahatmá Gándhí, James Dean či Marylin Monroe.

A v neposlednom rade je tu Producer. Jeden z mála modelov v hranatom puzdre. Predtým tak moderný tvar, ktorý sa v poslednej dobe opäť vracia do módy.

Model ponúka priehľad na strojček s bohatým zdobením z oboch strán. Na zápästí budú vyzerať elegantne, ale pozor, nech na vás nie sú príliš veľké.

Vybrali ste? Je ľahké podľahnúť vysokému lesku, zdobnosti a pohľadu na pracujúci strojček, že? Teda, pokiaľ je to práve to, čo u hodiniek hľadáte. Ingersolly budia pozornosť a rozhodne to patrí medzi ich veľké prednosti. Tak prečo občas nepodľahnúť...

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Príbeh značky Invicta – Ako sa stala jednou z najkontroverznejších hodinárskych značiek?
6.4.2021 - Eliška Měrková
Príbeh značky Invicta – Ako sa stala jednou z najkontroverznejších hodinárskych značiek?

6 NAJ: Najobľúbenejšie pánske spoločenské hodinky Tissot
22.10.2020 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Najobľúbenejšie pánske spoločenské hodinky Tissot

Tri "povedomé" hodinky Ingersoll – Poznáte inšpiráciu?
6.12.2023 - Eliška Měrková
Tri "povedomé" hodinky Ingersoll – Poznáte inšpiráciu?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Prasiatko ,,Qwig,,pred 594 dňami, reagovať
pre úplnosť članku prosím prezraťte čitateľom o ake kalibre sa jedná a kto ich vyraba, aby si mohli spomínane hodinky kúpiť !
Agáta Vřeskápred 591 dňami, reagovať
Zdravím, záleží dosť model od modelu, ale pokiaľ vás zaujíma konkrétny, radi typ strojčeka upresníme. :) Väčšinou ale Ingersoll používa čínske strojčeky Sea-Gull a japonské Miyoty.

Hodinky zmienené v článku