Frederique Constant Classics Heart Beat Automatic – švajčiarska elegancia

Tagy: Recenzie | Frederique Constant | Klasické | Tradičné

Jakub Pitucha | 19.10.2023 | 4 MIN

Frederique Constant ⁠⁠⁠⁠⁠pomerne mladá švajčiarska značka s holandskými koreňmi, ktorá sa venuje najmä oblekom. Dnes sa pozrieme na ich klasiku... model, ktorý bol vo svojej dobe inovatívnou novinkou a získal si zástupy nadšencov. A najmä tých, ktorí sa chceli pri každom pohľade na svoje zápästie nechať unášať rytmom mechanických hodiniek. Ide o model z kolekcie Frederique Constant Heart Beat. A ako už názov napovedá ⁠⁠⁠⁠⁠⁠nazrieme do samotného srdca značky Frederique Constant.

Svet patrí tým, ktorí sa neboja meniť pravidlá

Niečo podobné by sme mohli povedať o hodinárskych majstroch zo spoločnosti Frederique Constant, keď v roku 1994 prvýkrát priniesli na trh vtedy ešte neznámy model Heart Beat. Hodinky, ktoré sa nehanbili odhaliť krásu svojej mechaniky. Cieľom tohto kroku bolo, aby každý na prvý pohľad vedel, čo sa skrýva pod ciferníkom, a tým sa hodinky odlíšili od vtedajšej záplavy quartzových hodiniek. Dosiahli to pridaním okienka nad zotrvačník, jednoznačne najkrajšiu a najzaujímavejšiu časť mechanických hodiniek, ktorú navyše umiestnili vyzývavo na 12. hodinu.

Príbeh značky Frederique Constant – Luxus, ktorý si môžete dovoliť
2.10.2023 - Agáta Vřeská
Príbeh značky Frederique Constant – Luxus, ktorý si môžete dovoliť

V tom čase si však Frederique Constant túto inováciu prekvapivo nenechal patentovať, hoci si myslím, že ju mohol ľahko využiť vo svoj veľký prospech a eso v rukáve vo svoj prospech. Na druhej strane však môžeme byť vďační za tento veľkorysý krok... alebo možno opomenutie. Koniec koncov, búšenie srdca (často označované ako otvorené srdce) je veľmi obľúbeným prvkom obzvlášť elegantných hodiniek a nájdeme ho v repertoári takmer každej značky.

Prvé pocity

Budem sa snažiť byť objektívny, ale vzhľadom na moju lásku ku všetkému, čo oplýva breguetovými ručičkami a rímskymi číslicami, si nemôžem pomôcť – hodinky sú na prvý pohľad naozaj krásne.

Pod jemne vypuklým zafírovým sklíčkom s antireflexnou vrstvou sa vám naskytne pohľad na jednoduchý a dokonale zladený ciferník. Po jeho obvode nájdeme minútové indexy, ktoré z diaľky pripomínajú takzvané "železničné koľaje", jednoduchý vzor pre minútové indexy, obľúbený najmä na prelome 18. a 19. storočia.

Ak sa presunieme bližšie k stredu hodiniek, uvidíme "disk" s efektom slnečného lúča, na ktorom sú vytlačené kontrastné rímske číslice. Stred ciferníka je zdobený jemným gilošovaním, precízne použitou technikou nazývanou "Clous de Paris" - štvorcovým vzorom pripomínajúcim malé pyramídy. Nechýba ani nápis "Frederique Constant Geneve", ktorý odkazuje na sídlo spoločnosti. Ručičky, ako som už spomenul, sú v breguetovskom štýle. Výnimkou je model Frederique Constant FC-310MS5B6, ktorý má listové ručičky a len časť rímskych číslic.

Typy dokončovania hodiniek – Gilošovanie, sunburst, tapiséria, ženevské pruhy a ďalšie
27.6.2023 - Agáta Vřeská
Typy dokončovania hodiniek – Gilošovanie, sunburst, tapiséria, ženevské pruhy a ďalšie

Názvy a tvary hodinkových ručičiek
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Názvy a tvary hodinkových ručičiek

Ako okno do duše

Tesne pod 12. hodinou vidíme priezor s lešteným rámčekom. Cez neho môžeme pozorovať kmitajúci zotrvačník a pri troche snahy môžeme zahliadnuť aj poskakujúcu kotvu a krokové koliesko. Tu môžeme vidieť aj rubín zotrvačníka, ktorý kontrastuje s celým ciferníkom a trochu mi pripomína akési "tretie oko" (aj keď nám tu, samozrejme, chýbajú ďalšie dve...). Mostík, v ktorom je zotrvačník upevnený, je zdobený perleťou.

Sellita – brat (dvojča) ETY 2824-2

Vo vnútri hodiniek bije automatický kaliber švajčiarskej spoločnosti Sellita, pravdepodobne najväčšieho konkurenta slávneho ETY. Málokto však vie, že nebyť spoločnosti ETA... žiadna Sellita by neexistovala. V skutočnosti táto spoločnosť kedysi fungovala najmä ako akýsi sprostredkovateľ, ktorý upravoval strojčeky ETA a odovzdával ich koncovým značkám. To sa však zmenilo, keď sa stali kalibrami výhradne pre členov skupiny Swatch. Spoločnosť Sellita si teda musela nájsť novú cestu a vďaka patentom, ktorých platnosť už vypršala, sa vydala vlastnou cestou.

Ale späť k našim hodinkám. Nájdeme v nich kaliber FC-310 vychádzajúci z modelu Sellita SW200 – mierne upravený "klon" modelu ETA 2824-2. Jediné rozdiely, ktorými sa Sellita odlišuje, sú jeden rubín navyše na pierku a iný profil zubov kolieska. Neberme to však zle, architektúra týchto kalibrov je overená desaťročiami, a tak nie je potrebné meniť vôbec nič. A okrem toho, kto iný by mal mať právo dostať sa tak blízko k "Ete" ako výroba, ktorá s ňou priamo dlhodobo spolupracuje.

Samotný kaliber FC-310 oplýva hackovaním, manuálnym a automatickým náťahom a priemernou rezervou chodu 38 hodín. Presnosť hodiniek je garantovaná na úrovni -5 až +24 sekúnd za deň. Sekundová ručička beží plynulou rýchlosťou 4 Hz (pre tých z vás, ktorí ako ja nikdy nevenujú pozornosť fyzike a musia si prepočet z hertzov na údery za sekundu vygoogliť, uľahčím vám prácu – ručička sa medzi sekundovými indexmi pohybuje celkom osemkrát). Na zotrvačníku je, samozrejme, skrutka na jemnejšie ovládanie jeho rýchlosti.

Celý strojček je zdobený, na rotore vo farbe ružového zlata nájdeme modré skrutky a ženevské pruhy.

V jednoduchosti je sila

Všetko je uložené v puzdre z leštenej ocele. Priemer puzdra je 40 mm a výška hodiniek je veľmi príjemných 10,5 mm. Rozpätie ušiek je 20 mm, čo je pre mňa ideálna veľkosť pre tento model. Na hodinkách nájdeme čierny remienok z teľacej kože so vzorom aligátora a tŕňovou sponou s logom značky, ktoré nájdeme aj na podpísanej zacvakávacej korunke. Nikoho neprekvapí, že hodinky sú vodotesné len do 50 metrov, čo však pri hodinkách tohto štýlu nemožno považovať za nedostatok.

Řemínek u modelu Frederique Constant Classics Heart Beat Automatic FC-310MC5B6.

Remienok na hodinkách Frederique Constant Classics Heart Beat Automatic FC-310MC5B6.

Slovo na záver

Ak hľadáte cenovo dostupné a zároveň kvalitne spracované hodinky od značky, ktorá nevyrába "nudné" hodinky, myslím, že Frederique Constant je správna voľba. A to platí aj pre náš dnes recenzovaný model. Aspoň pre mňa je to naozaj skvelý kúsok – nájdeme tu kaliber s osvedčenou architektúrou a krásnym zdobením, rafinovaný ciferník s osvedčenou kombináciou rímskych číslic a ručičiek Breguet a samozrejme nechýba ani zafírové sklíčko s antireflexnou vrstvou. Pokiaľ ide o mňa, s týmito hodinkami sa budem veľmi ťažko lúčiť...

Mohlo by vás tiež zaujímať:

5 najčastejších chýb pri výbere pánskych spoločenských hodiniek
31.8.2018 - Martin Koňařík
5 najčastejších chýb pri výbere pánskych spoločenských hodiniek

Nejlepšie pánske hodinky vybrané odborníkmi
13.11.2023 - Agáta Vřeská
Nejlepšie pánske hodinky vybrané odborníkmi

Frederique Constant Vintage Rally Healey recenzia – Pocta motoristickej vášni
8.11.2023 - Jiří Hons
Frederique Constant Vintage Rally Healey recenzia – Pocta motoristickej vášni

Frederique Constant Slimline – Ako na spoločenské hodinky
7.11.2023 - Eduard Tomas
Frederique Constant Slimline – Ako na spoločenské hodinky

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku