Frederique Constant Highlife Ladies recenzia – Geniálne v dizajne, sofistikované v prevedení

Tagy: Recenzie | Frederique Constant | Dámske | Klasické

Agáta Vřeská | 15.5.2024 | 6 MIN

Podľa môjho názoru spoločnosť Frederique Constant prišla na spôsob, ako vytvoriť moderné, dynamické a zároveň neuveriteľne sofistikované hodinky. A to dávno pred miléniovým PRX. Hneď ako som si prvýkrát vyskúšal hodinky Frederique Constant Highlife Ladies, vedel som, v čom je ich najsilnejšia stránka.

Dizajn a spracovanie

Pri kolekcii Highlife vás samozrejme ako prvý zaujme dizajn. Sudovité puzdro, ktoré má zaoblené boky, skosenie v tvare polmesiaca pri integrovanom spojení náramku a potom samotný náramok v štýle H-link – to sú spoločné znaky pre všetky modely dámskej kolekcie Highlife.

Vybrať si môžete z modelov s automatickým strojčekom alebo strojčekom poháňaným batériou. Budú sa líšiť veľkosťou, ale spracovanie a hlavná DNA kolekcie sú identické.

Ak hovoríme o modeloch s automatickým strojčekom, puzdro je vyrobené z ocele s priemerom 34 mm a hrúbkou 10 mm. Quartzové verzie potom majú priemer 31 a hrúbku len 7 mm.

Vrchná časť puzdra má veľmi jemné brúsenie, a teda matný povrch, čo je pre každodenné hodinky naozaj praktické, pretože nie je toľko vidieť vlásečnice. Boky a luneta sú potom vyleštené, ale nie do vysokého lesku, ako to často býva pri elegantných hodinkách. Prechod z matu do lesku je v skutočnosti celkom jemný, ale dostatočne výrazný na to, aby hodinkám dodal potrebný kontrastný efekt.

Náramok sa na prvom článku ovíja, čím sa predlžuje dĺžka hodiniek, ale v praxi si na to nemôžem sťažovať. Puzdro sa mierne zvažuje a prvý článok je tiež skosený, takže namiesto toho, aby puzdro len predlžoval, kopíruje zápästie. Vôbec teda nevadí, že máte ruku ako špáradlo, Highlify to napriek integrácii zvládne.

Musím sa priznať, že oceľové náramky s FC si vždy riadne užívam. Sú krásne spracované, majú premyslené zapínanie a dobre sa prispôsobujú záhybom zápästia. Pri Highlife ma oceľový náramok opäť nesklamal.

Hodinky pôsobia na zápästí úplne prirodzene. V prípade verzií s automatickým strojčekom je vždy súčasťou balenia náhradný gumový remienok. A vďaka tomu, že remienok obopína puzdro veľmi tesne, sa neuveriteľne ľahko nosí a prispôsobuje zápästiu.

Kvalita, mäkkosť, príjemné prešívanie a textúra gumového remienka na mňa urobili taký dojem, že som hodinky väčšinu času nosil na gume. Hodinkám to dodalo úplne iný štýl. Viac športový, ale zase nie až tak, ako som sa obával.

Nech už uprednostňujete čokoľvek, výmena je vďaka rýchloupínaču mimoriadne jednoduchá. Nevýhodou však je, že stále hovoríme o integrovanom náramku a vždy si budete musieť vybrať z pôvodného radu Frederique Constant. Takže stále platí, že oceľový náramok aj gumový remienok urobili FC tak dobre. Ale späť k samotným hodinkám.

Celkový dizajn je veľmi priamy a čistý, a to nielen v prípade puzdra či náramku, ale aj ciferníka. Jednoduché podlhovasté indexy a luminiscenčné ručičky dopĺňa len základné písmo a mriežkový vzor inšpirovaný križovatkami planéty Zem, ktorý je potom na väčšine modelov.

Na niektorých, ako napríklad na krásnych limitovaných edíciách, je zvolený ciferník pripomínajúci hviezdnu oblohu. Na quartzových modeloch je ciferník pre zmenu len slnečný, alebo na luxusnejších verziách zdobený perleťou.

Pri automatických modeloch sú na výber tiež dve verzie – s dátumovkou alebo otvoreným srdiečkom. Estetika dvanásťhodinovej ručičky krásne ladí s koncepciou hodiniek. Má jemné perleťové zdobenie a môžete na nej pozorovať aj pohyb kotvy s paletami.

Pokiaľ ide o zdobenie, hodinky Highlife sa ponúkajú buď hladké bez osadenia, alebo s diamantmi namiesto niekoľkých indexov, alebo vo verzii s diamantovými indexmi a diamantmi osadenými v lunete. Je samozrejme odstupňovaný aj cenovo.

Dámske hodinky osadené diamantmi – Fotogaléria
23.11.2023 - Eliška Měrková
Dámske hodinky osadené diamantmi – Fotogaléria

Sklo je vždy zafírové s veľmi účinnou antireflexnou vrstvou. Čitateľnosť a prehľadnosť hodiniek je potom vo všetkých verziách veľmi dobrá, a to aj vďaka vyznačeným minútovým indexom a klasickému dizajnu bez zbytočných doplnkov.

Strojček

Samozrejme, je trochu škoda, že FC nepostavila celú kolekciu Highlife na vlastných, in-house strojčekoch. Pretože táto moderne vyzerajúca a rýchlo sa rozvíjajúca švajčiarska značka, ktorá sa zameriava predovšetkým na rad elegantných hodiniek, dokázala od svojho založenia v 80. rokoch 20. storočia ponúknuť svojim fanúšikom niekoľko veľmi komplikovaných, ale veľmi atraktívnych manufaktúrnych strojčekov.

Pri svojej základnej kolekcii quartzových verzií sa však stále spolieha na hodinky Rondas a pri mechanických hodinkách na osvedčené švajčiarske Sellites, a to je aj prípad hodiniek Highlife.

Konkrétne tu nájdeme modely so strojčekmi označenými ako FC-303 s dátumom a FC-310 so skrytým dátumom, ale s otvoreným srdiečkom. V oboch prípadoch však ide v podstate o strojčeky Sellity SW200. Aj napriek tomu ponúkajú rezervu energie približne 40 hodín a pracujú pri frekvencii 4 Hz.

Strojček je možné vidieť cez priehľadnú časť ciferníka, ktorá takmer nevystupuje nad samotný plochý oceľový ciferník. Spomínam to najmä z praktického dôvodu, že to nezvyšuje hrúbku hodiniek, ktorá je 10 mm. Považujem to za jeden z hlavných dôvodov, prečo sa hodinky tak božsky nosia a krásne sedia na zápästí.

A ako už bolo spomenuté, existuje aj niekoľko modelov s quartzovým strojčekom, konkrétne Ronda 515. Tie majú stále o 3 milimetre menší priemer a hrúbku ako verzia s mechanickým strojčekom. Už na prvý pohľad pôsobia drobnejším dojmom, a ak máte naozaj úzke zápästie alebo hľadáte menšie hodinky, quartzové dámske Highlify vás potešia. Ciferník je na týchto verziách samozrejme plný a modely ponúkajú ukazovateľ dátumu.

Frederique Constant predstavil kolekciu Highlife s integrovaným náramkom už v roku 1999. Súčasná verzia, ktorá sa nesie v modernejšom duchu, prišla na trh v roku 2020.

Cena

Priznávam, že na papieri sa cena hodnotí dosť ťažko. A predsa. Verím, že pohodlie, remeselné spracovanie a pocit kvality cenu hodiniek po čase na vašom zápästí ospravedlnia.

Sú to predsa skvele nositeľné hodinky, ktoré sú fantasticky všestranné. Za ten čas, čo ich môžem nosiť, som ich zladil takmer so všetkým. K elegantnej košeli a saku, k večerným šatám, k ležérnejšiemu outfitu, keď si len tak vyjdete s priateľmi. Snáď len na vyslovene "domáce" som si vždy brala iné. Aj keď boli chvíle, keď som na ne jednoducho zabudla. Áno, nosia sa naozaj dobre.

Príbeh značky Frederique Constant – Luxus, ktorý si môžete dovoliť
2.10.2023 - Agáta Vřeská
Príbeh značky Frederique Constant – Luxus, ktorý si môžete dovoliť

Zhrnutie

Highlify sú jedny z najuniverzálnejších hodiniek, aké som kedy mal možnosť recenzovať. A to platí vlastne ako pre pánske modely, tak aj tie dámske. A to platí vlastne ako pre pánske modely, tak aj tie dámske.

Za celý čas, ktorý som s nimi strávil, som im nemal čo vytknúť. Snáď len základnejšia vodotesnosť 50 metrov, ale nie som typ človeka, ktorý by si takéto hodinky bral do sprchy, aj keby mali 200 WR. Takže pre mňa splnili očakávania "highlife watch" – hodiniek pre ženy, ktoré si dokážu užívať život na vysokej nohe a môžu si dopriať neotrelý doplnok.

Najkrásnejšie dámske hodinky
8.10.2021 - Eliška Měrková
Najkrásnejšie dámske hodinky

Alternatívy

Na hodinkách highlife sa mi páči skutočnosť, že sú svojské. Neprichádzajú so žiadnou dizajnovou revolúciou, ale ani nenudia. Samozrejme, berú si inšpiráciu – kto by nepoznal Gentov vzorec športovo-elegantných hodiniek s integrovaným náramkom a automatickým strojčekom, ktorý Gerald Genta nastolil už začiatkom 70. rokov... Frederique si tu však zvolil vlastnú cestu a odlíšil sa od konkurencie.

Tissot PRX predstavenie – Najlepšie dostupné švajčiarske hodinky za rok 2021?
8.4.2021 - Eliška Měrková
Tissot PRX predstavenie – Najlepšie dostupné švajčiarske hodinky za rok 2021?

Prirodzene, ako alternatíva prichádza do úvahy stále populárnejší model Tissot PRX. Aj tam sa nachádza niekoľko podobných prvkov, ako je súdkovité puzdro, športovo-elegantný dizajn, jednoduché podlhovasté indexy, použitie luminiscencie a samozrejme integrovaný náramok. Model Highlife je však v každom detaile podstatne prepracovanejší. A na zápästie sa hodia bez ohľadu na veľkosť zápästia vďaka inak riešenej integrácii náramku.

V skutočnosti sú to akési luxusnejšie a elegantnejšie vyzerajúce PRX. Zatiaľ čo PRX možno vnímať ako hodinky na každodenné nosenie, Highlife už viac evokujú filozofiu hodiniek ako šperku.

Rovnako ako modely Swiss Made od spoločnosti Festina, ktorá sa tiež inšpirovala obľúbeným štýlom a prišla s vlastnou variáciou ala PRX. Alebo ala Highlife?

231,00 € skladom

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Fotogaléria dámskych mechanických automatov
18.1.2023 - Eliška Měrková
Fotogaléria dámskych mechanických automatov

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Zobraziť ďalší