Frederique Constant Vintage Rally Healey recenzia – Pocta motoristickej vášni

Tagy: Recenzie | Frederique Constant | Klasické | Tradičné

Jiří Hons | 8.11.2023 | 6 MIN

Vráťme sa na chvíľu do zlatých čias rallye a ikonických pretekárskych vozidiel bez náznaku elektroniky, ktoré sa blyšťali chrómovými doplnkami. Do čias, keď sa traťové rekordy merali mechanickými hodinkami s funkciami chronografu. Práve tam nás zavedie kolekcia Frederique Constant Vintage Rally. Zatvorte oči, zasnite sa... Cítite vôňu benzínu a počujete tikanie časovača?

Inovácia aj úcta k tradícii ruka v ruke

Spoločnosť Frederique Constant nie je veľkým hráčom vo svete hodiniek veľmi dlho, ale hneď od začiatku dokázala zaujať a dostať sa na vrchol. Rovnako ako pretekárske auto s dobre vyladeným motorom, ktoré riadi sakra dobrý vodič. Stačí si spomenúť na prvé mechanické hodinky so zotrvačníkom (model Heart Beat z roku 1994) alebo na prvé takzvané "horologické smart hodinky" na svete, ktoré kombinujú klasické hodinky s funkciami dnes tak obľúbených smart hodiniek.

Príbeh značky Frederique Constant – Luxus, ktorý si môžete dovoliť
2.10.2023 - Agáta Vřeská
Príbeh značky Frederique Constant – Luxus, ktorý si môžete dovoliť

Frederique Constant není ale jen inovátor – současně ctí i tradice a ukazuje, že prostě umí. Na kontě tak má i „královské“ komplikace, jako jsou tourbillon nebo věčný kalendář, to vše ve spojení s vlastními, tedy in-house kalibry.

Pocta zlatému veku rallye

Aj automobilové preteky majú svoju tradíciu. A presné hodinky a rýchle autá jednoducho patria k sebe. Tí, ktorí majú radi mechaniku dokonale fungujúceho motora, ocenia aj kvalitné hodinky, ktoré plynulo merajú čas a naopak. Navyše, preteky bez presnej časomiery? Nemožné.

Preto nie je prekvapujúce, že Frederique Constant vstúpil aj do sveta rallye. Je známa svojou účasťou (často ako oficiálny časomerač) na podujatiach, ako je napríklad Motor Challenge z Pekingu do Paríža alebo Carrera Panamericana. V roku 2007 nadviazala spoluprácu so svetoznámou automobilovou značkou Austin-Healey. A tu sa dostávame k príbehu, ktorý sa nás už týka.

Kolekcia Vintage Rally – viac ako len nostalgia

Austin-Healey. Ak máte radi retro kabriolety, viete, o čom hovoríme. Ikonická značka vozidiel, sen snáď každého fanúšika starých dobrých pretekárskych čias, bez ohľadu na konkrétny model. A kolekcia Vintage Rally je venovaná azda najkrajšiemu vozidlu tejto značky, modelu 100S NOJ393.

Legendární Austin Healey. Zdroj.

Legendárny Austin Healey NOJ 393 (Zdroj).

V kolekcii nájdeme modely buď bez funkcie chronografu (buď s centrálnou sekundovou ručičkou, alebo mimo nej), alebo s touto komplikáciou. Práve medzi "chronos" dnes predstavený model FC-397HDGR5B6 nepochybne zaujme. Ide o limitovanú sériu vyrobenú v počte 700 kusov.

Bonus pre motoristov

Ano, začneme s bonusom – a inak to ani nejde. To znamená, že hneď ako uvidíte luxusnú krabičku, ktorá hodinky ukrýva, ohromí vás ich veľkosť. Prečo? Napadne vám to, a tak sa zo zvedavosti ponáhľate otvoriť ju... Aby ste boli šťastní na prvý pohľad. Pretože vy ste si nekúpili iba hodinky. Vy ste k nim dostali aj auto!

Teda autíčko, samozrejme. Model. A nie je to nič iné ako ikonický Austin-Healey 100S NOJ393 v tmavozelenej farbe s číslom 26 na kapote. Krásny darček. Najmä keď si uvedomíte, že originál sa v roku 2011 predal za viac ako milión dolárov. Tento je predsa len cenovo dostupnejší. A nemusíte ani stavať ďalšiu garáž.

Príjemná veľkosť a čitateľnosť

Hoci ide o pánske hodinky, zvolený priemer puzdra (42 mm) je nepochybne vhodný takmer pre každého. A súdiac podľa môjho (na chlapa trestuhodne malého) zápästia môžu tieto hodinky bez problémov zdobiť jemnú ruku nadšenca športovej jazdy.

Na druhej strane sa nepochybne budú vynímať na mužských rukách vďaka svojmu športovému retro vzhľadu. Iste, dnes sú v móde väčšie hodinky. Ale nebolo to tak vždy a pred rokmi by táto veľkosť atakovala hornú hranicu toho, čo bývalo k dispozícii. Je to len rozumný kompromis pre každého, či už chcete potešiť seba alebo niekoho iného.

Ciferník, krytý zafírovým sklíčkom s antireflexnou úpravou, má tmavozelenú farbu – áno, ako inak –  rovnakú ako starý dobrý Austin-Healy 100S NOJ393. A korešponduje samozrejme aj s farbou autíčka, ktoré dostávate spolu s hodinkami.

Poctu ikonickému pretekárovi vzdáva aj nápis Healey nad pozíciou s číslom šesť, doplnený textom 70th Anniversary, ktorý odkazuje na 70. výročie jeho účasti na slávnych pretekoch 24 hodín Le Mans v roku 1953.

Čas sa číta vďaka strieborným podlhovastým indexom, okrem pozície dvanásť, ktorá je zdobená rovnako orámovanou arabskou číslicou. Indexy chýbajú na trojke a deviatke, kde ich miesto zaujímajú dva subciferníky, s ukazovateľom sekúnd na ľavej strane a minútovým chronografom (s rozsahom merania do 30 minút) na pravej strane.

Ručičky určené na bežné meranie času majú striebornú povrchovú úpravu s osvedčenou vrstvou SuperLuminova... okrem malej druhej značky, ktorá chýba. Možno je to trochu škoda, ale na druhej strane – kto potrebuje uprostred noci vedieť čas na sekundu presne? SuperLuminova sa používa aj na vyplnenie indexov vrátane dvanástky v hornej časti ciferníka.

Ručičky chronografu sú kvôli prehľadnosti odlíšené červenou farbou – veľká centrálna sekundová ručička aj minútová ručička subciferníka. Ak potrebujete zmerať čas, za ktorý ste prebehli dôležitý úsek trate, krásne kontrastujú s bielymi značkami a číslami. Tie sa nachádzajú na celom ciferníku v dvoch mriežkach (jedna je sekundová a druhá má zlomky pätiny sekundy). Teraz samozrejme hovoríme o centrálnej sekundovej ručičke. Minútový subciferník chronografu má tiky len po minútach.

Pre úplnosť uveďme názov výrobcu, nájdete ho hneď pod číslom dvanásť, potrebné SWISS MADE sa potom nachádza pod indexovým číslom šesť.

Celkovo treba povedať, že zvolené farebné kontrasty pozadia, číslic, indexov a ručičiek sú vydarené. Bežné čítanie času aj presné meranie času tu rozhodne nebude problém, a to ani pri slabom osvetlení. Jednoducho pretekársky chronograf ako sa patrí.

Puzdro, kaliber a remienok

Lesklá leštená oceľ je nepochybne tým správnym materiálom v kombinácii s tmavozeleným ciferníkom. Jednak s ním dobre ladí, a navyše – evokuje kontrast medzi lakovanými časťami karosérie a chrómovanými doplnkami závodných vozidiel, ktoré bolo možné vidieť na dávnych rely. Takže tu šlo určite o jasnú voľbu. Takže tu išlo určite o jasnú voľbu. Puzdro je teda zhotovené práve z tohto materiálu.

Korunka, zdobená „erbom“ spoločnosti Frederique Constant, je tu klasicky umiestnená pri trojke, a aj tlačidlá chronografu nájdeme na tradičných miestach – pri pozícii čísla dve spustíme a zastavíme odpočet, tlačidlo na štvorke stopky resetuje. Nutné spomenúť príjemnú „tuhosť“ pri stlačení, ktoré sprevádza jemné cvaknutie – stopky určite nespustíte náhodou a máte istotu, kedy ste ich spustili a zastavili.

Pre úplnú dokonalosť sú potom obe tlačidlá zdrsnené drobnými pyramídkami, vďaka ktorým nehrozí, že by vám po nich skĺzlo bruško prsta a pokazilo meranie v tom najdôležitejšom okamihu.

No a sme pri dynke. Vďaka vygravírovaným informáciám na ňom sa dozvieme, že máme čo do činenia s WR 50 m, nechýbajú obligátne údaje ako referenčné číslo, názov výrobcu a podobne – vrátane veledôležitej číslovky udávajúcej poradie nášho kúsku v celej sedemstokusovej sérii.

Priehľad cez zafírové sklíčko na korunke nám odhaľuje pozlátený rotor, typický pre in-house kalibre Frederique Constant – a samozrejme strojček samotný. Tu možno trochu zarazí, že nie je nijako zdobený. Bolo by predsa fajn pokochať sa pohľadom na nejakú tú perláž...

Faktom ale je, že potom by sa cena hodiniek pohybovala asi niekde inde – a práve na cenovo dostupnom luxuse si Frederique Constant zakladá. Však aj sám pozlátený rotor dodáva strojčeku celkom šmrnc – nechcime teda úplne všetko.

Vnútri nám tepe automatický kaliber Frederique Constant FC-397, strojček (28.800 BPH) postavený na základe kalibrov Sellita SW500 (vychádza z ETA/Valjoux 7750). Takže rezerva chodu nejakých 48 hodín, 25 kameňov…V tomto ohľade naozaj nie je čo vytknúť.

Na uctenie tradície pre remienok samozrejme pripadá do úvahy jedine koža. Tmavá koža. So šírkou 21 mm a jemným svetlým prešitím a klasickou tŕňovou sponou (oceľovou a opatrenou logom výrobcu). Remienok dokonale dopĺňa tradičný retro vzhľad celých hodiniek.

Presné, a aj cez noc čitateľné

Čo sa týka presnosti, tak tu netreba nejako siahodlho testovať. V podstate som si nejaké odchýlky vôbec nevšimol – reálne sa pohybovala niekoľko málo sekúnd za deň (zhruba 2–3), a to ešte do plusu, teda tým správnym smerom. Rezerva náťahu potom u mnou testovaného kusu vychádzala zhruba o pol hodiny viac ako udávaných 48 hodín.

No a čo v noci? Aj tu zavládla spokojnosť. Lumi je síce skôr decentná, ale aj tak sa aj ráno dozviete, koľko že vlastne je.

Užite si svoju vášeň!

Mottom Frederique Constant je Live your Passion – teda po slovensky Uži si svoju vášeň. Pekné. A inšpirujúca. Život by sme si mali predsa užiť, a nie ho len prežiť, nie? Je jedno, či sú vašou vášňou hodinky, alebo závodné autá. Alebo napríklad oboje. Alebo niečo úplne iné. Táto limitka vám každopádne pomôže si ju poriadne užiť.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Frederique Constant Classics Heart Beat Automatic – švajčiarska elegancia
19.10.2023 - Jakub Pitucha
Frederique Constant Classics Heart Beat Automatic – švajčiarska elegancia

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku