» Blog » Casio

G-Shock GA-100 a GA-110. Šesť funkcií, o ktorých ste nevedeli.

Tagy: Návody | Casio | Pánske | Klasické

Martin Koňařík | 4.1.2019 | 4 MIN

Modely GA-100 a GA-110 sú už nejakú dobu najpredávanejšie G-Shock. Keď sa stretávam s ich hrdými majiteľmi, často zisťujem, že väčšina z nich nepozná mnoho funkcií. Popíšeme si šesť tých najmenej známych.

Casio Gshock GA100

Funkciu budem predvádzať na modeli GA-100, ale všetko bude fungovať aj na modeloch GA-110, GA-120, GA-150, GA-200, ktoré majú úplne rovnakú funkčnosť a líšia sa iba vzhľadom.

1. Rychlé prehodenie domáceho a svetového času

Veľmi užitočné, ak cestujete do iných časových zón. Keď napríklad lietate medzi Bratislavou a Londýnom, tak ako domáce mesto máte pravdepodobne nastavené PAR ako Paríž (správne je taktiež MAD, ROM, BER, alebo STO) a vo svetových časoch máte vybraný LON (Londýn), v ktorom je o hodinu menej, než u nás. Po prílete do Londýna by bolo fajn, keby analógové ručičky ukazovali londýnsky čas. V nastavení si samozrejme môžete zmeniť časovú zónu na Londýn, ale ide to aj oveľa elegantnejšie.

Ako prehodiť miestny a svetový čas?

Stačí v móde svetových časov zároveň stlačiť obe horné tlačidlá a . Dôjde tak k prehodeniu domáceho a svetového mesta. Ako domovské mesto sa nastaví Londýn a ako svetové mesto sa nastaví Paríž, čiže náš slovenský čas. Po prílete späť na Slovensko týmto dvojklikom jednoducho prehodíme časy späť.

2. Testovacia obrazovka

Tento tip je skôr zaujímavý, ako užitočný. Výnimkou by bolo podozrenie, že máte problém so správnym zobrazovaním digitálneho displeja.

Keď ste v základnom móde (zobrazuje sa miestny čas) a naraz podržíte všetky tlačidlá okrem pravého horného, ​​tzn: + + , hodinky na digitálnom displeji zobrazia servisnú testovaciu obrazovku. Horná malá ručička sa začne pohybovať ako sekundová, takže si môžete overiť jej správnu funkčnosť.

G-Shock GA-100 tajné skryté servisní funkce

Štyri servisné režimy u GA-100

Keď ste v servisnom režime, tak sa ešte môžete pomocou tlačidla presúvať do ďalších troch podmódov. V tom druhom sa zobrazujú nejaké číslice. Najskôr som si myslel, že ide o číslo modulu, ale GA-100 majú modul 5081 a hodinky ukazujú 5082, tak úprimne neviem, čo presne to znamená. V treťom podmóde sa zobrazujú všetky elementy digitálneho displeja a môžete si tak otestovať, že sú všetky v poriadku.

3. Aktivovanie automatického osvetlenia

Hodinky majú funkciu automatického osvetlenia. To znamená, môžu automaticky aktivovať svetlo pri náklone vášho zápästia smerom k tvári. Funguje to prekvapivo celkom dobre, pretože pri náklone do iných strán sa svetlo neaktivuje.

GA_100_GA_110_automatické_osvětlení

Funkciu máte určite vypnutú. Ako je možné, že to viem? Pretože v prednastavenom továrenskom nastavení je vypnutá a aj keby vám ju niekto aktivoval, tak sa sama cca po šiestich hodinách zase vypne. Je to z dôvodu úspory energie (dlhšej výdrže batérie), pretože osvetlenie je na energiu veľmi náročné. Hodinky, ktoré majú "plne automatické osvetlenie", dokážu byť šetrnejšie, lebo vedia rozpoznať, že je v okolí dostatok svetla a v týchto prípadoch osvetlenie neaktivujú ani pri náklone hodiniek k tvári. Táto funkcia je typická pre solárne hodinky.

Ako aktivovať automatické osvetlenie?

Pre aktiváciu automatického osvetlenia prejdite do základného módu (zobrazuje sa miestny čas) a podržte tlačidlo tak dlho (cca 3s), kým sa v ľavom, na kvadranty rozdelenom displeji, nezobrazí ikonka "A.LIGHT". Pri modeli GA-110 sa zobrazí text "A.LIGHT" dole pod časom.

Automatické osvětlení u G-Shock GA-100 a GA-110

4. Test funkčnosti senzoru náklonu

Tento tip súvisí s predošlým. Aby mohlo automatické osvetlenie správne fungovať, je jasné, že hodinky musia mať nejaký senzor, ktorý vie rozoznať náklon hodiniek. Funkčnosť senzora náklonu sa dá testovať v ďalšom servisnom móde.

V základnom režime miestneho času naraz stlačte všetky tlačidlá okrem pravého dolného, ​​tzn. + + . Zobrazí sa obrazovka s nápisom TLT (tilt je anglicky náklon). Keď hodinky nakloníte smerom k tvári, tak sa na inom displeji zobrazia štyri osmičky "8888". Je to informácia, že senzor vyhodnotil polohu a náklon hodiniek tak, že by bolo vhodné aktivovať svetlo.

Gshock GA-100 Test senzoru náklonu TILT

5. Odpočítavacie stopky s opakovaním

G-Shock GA-100 osobne vlastním a okrem toho, že ich používam na záhrade alebo pri manuálnej práci, tak ich sem tam nasadím na ruku a nezložím celý týždeň. Je to vždy, keď sa jedno z mojich detí vráti od lekára, ktorý mu predpísal antibiotiká.

V takom prípade na hodinkách v móde Odpočítavacích stopiek (TIMER) nastavím čas 8:00 a zapnem funkciu opakovania. Hodinky ma každých osem hodín upozornia, že je čas na lieky. Nemusím na nič myslieť, nikdy sa nestane, že by som zabudol, alebo z iného dôvodu liek vynechal. Je pravda, že rovnakú funkciu zvládne takmer každý mobil. Ale ten môžem zabudnúť v kuchyni, kde ho nebudem počuť, alebo sa môže vybiť.

Ako nastaviť odpočet s opakovaním?

V základnom móde dvakrát stlačte tlačidlo a dostanete sa do módu TIMER. Pár sekúnd podržte ADJUST, než budete počuť pípnutie a na obrazovke začne blikať číslica označujúca hodiny odpočtu. Pomocou a nastavte požadovaný počet hodín. Tlačidlom MODE prejdite k nastaveniu minút, ktoré meníte rovnako ako hodiny a . Opätovným prejdite k nastaveniu opakovania. Jednoduchá šípka vpravo znamená bez opakovania, dve zacyklené šípky znamenajú s opakovaním. Nastavenie ukončíte tlačidlom . Odpočet zahájite, keď v režime TIMER stlačíte .

ga-100 opakovaný odpočet, timer

Odpočet na 8 hodin s opakovaním

6. Ukazateľ priemernej rýchlosti

Podľa mojej skúsenosti si väčšina ľudí, ktorí nosia GA-100 (alebo podobné modely), myslí, že horné malé subciferníky sú iba dekoratívne. V skutočnosti slúžia na zobrazovanie priemernej rýchlosti. Ako to funguje, si ale popíšeme v samostatnom článku.

A to je všetko

Na záver ešte všetkým majiteľom GA-100, GA-110 a GA-120 pripomínam, že je vždy po výmene batérie potrebné vykonať kalibráciu analógových ručičiek. Alebo príďte k nám, kalibráciu pri výmene batérie robíme a zákazníkom, ktorí kúpili hodinky u nás, vymeníme batériu (vrátane tlakovej skúšky i kalibrácie) zadarmo.

Je ešte nejaká funkcia, o ktorej neviete, ako funguje? Napíšte mi do komentárov.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Novinka Február
129 € (doručíme do 5.4.)
Novinka Február
129 € (doručíme do 5.4.)
Novinka Február
139 € (doručíme do 5.4.)
Zobraziť ďalší