» Blog » Casio

G-Shock GA-B001 recenzia – Futuristická mid-size štýlovka

Tagy: Recenzie | Casio | Klasické

Radim Krčmář | 7.12.2022 | 6 MIN

Budúci rok (2023) bude pre nás, G-Shock fanúšikov, bezpochyby špeciálny. “Géčka“ totiž oslávia už 40 (!) narodeniny a to znamená, že sa môžeme tešiť jednak na výročné limitované edície, ale určite sa objaví aj celkom nový model. Okrátení však nebudeme ani v závere tohto roka a to vďaka novinke G-Shock GA-B001, pýšiacej sa nielen atraktívnym a futuristickým vzhľadom, ale aj novou unikátnou konštrukciou. Poďme sa teda na ňu pozrieť.

Keď sa v lete na G-Shock fórach objavili prvé informácie o príchode novinky, vzbudili pomerne veľkú vlnu špekulácií, čo že to Casio vlastne chystá. Označenie nového modelu totiž až nápadne pripomínalo trošku “svojrázne“ G-Shocky G-001 z roku 1996, známe tiež pod prezývkou “Jason“, ktorú si zaslúžili kvôli podobnosti s maskou hlavnej postavy hororovej série Piatok trinásteho – Jasonom Voorheesom.

Reinkarnácia pôvodných Jasonov sa síce nakoniec nekonala, aj tak nové GA-B001 v prebiehajúcej kolekcii rozhodne v dave nezapadnú.

Edit: Na začiatku decembra 2022 predsa len Casio oznámilo "Jason" G-B001. Dočkáme sa ich až v roku 2023 a malo by ísť o limitované edície. Na fanúšikovskej stránke G-Shock sa dozviete podrobnosti.

Casio G-Shock G-B001 Jason predstavenie – Hravosť ako z Kinderka
18.1.2023 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock G-B001 Jason predstavenie – Hravosť ako z Kinderka

Aj keď teda GA-B001 nie sú až tak radikálne ako sa očakávalo, dokázali aj tak celkom prekvapiť. Náramok a kryt puzdra (bezel) sú pri tomto modeli prepojené do jedného celku, pričom bezel chrániaci minerálne sklíčko je rozpolený na dve časti a k telu hodiniek prichytený z bočnej aj čelnej strany skrutkami. Toto radikálne a treba povedať nezvyčajné riešenie so sebou prináša klady, ale aj zápory.

Pozitívne na ňom je, že sa eliminovala medzera medzi puzdrom a napojením remienka hodiniek, čo prispelo ku komfortu na zápästí. Pokiaľ si však hodinky radi “tuníte“, potom asi touto konštrukciou nadšení dvakrát nebudete. Výmena samotného remienka je vzhľadom k novej konštrukcii nemožná, čo možnosti úpravy hodiniek k obrazu svojmu zásadne obmedzuje.

Čo sa použitých materiálov týka, tam sa žiadna revolúcia nekonala a aj tu je remienok spoločne s bezelom zo syntetickej živice, v prípade puzdra je naviac vystužená karbónom – odtiaľ aj pochádza jeho označenie Carbon Core Guard. Odolnosť proti nárazom, rovnako ako vodeodolnosť 200 metrov je teda zaručená aj tentokrát.

Naša videorecenzia:

Vzhľad ciferníka pôsobí futuristickým dojmom a neopozerane, aj keď jeho rozloženie, rovnako ako skosený displej už poznáme z predchádzajúcich modelov. Prím tu hrajú pre G-Shocky netradične okrúhle trojrozmerné indexy, inšpirované podľa Casia chodbami na vesmírnej lodi a otočná “mriežka“ slúžiaca ako ukazovateľ aktivovanej funkcie hodiniek.

Geometrické okraje displeja potom majú údajne evokovať bezpečnostný zámok a celkový vzhľad ciferníka potom predstavuje “bránu do virtuálnej reality“. No úprimne by ma zaujímalo, čo v Casiu zrovna fajčili, keď vymýšľali takéto svojrázne prirovnania… Za seba môžem povedať, že aj keď už nie som najmladší, aj tak sa mi ciferník nových GA-B001 naživo páčil veľmi a vnímam ho ako príjemné oživenie terajšej kolekcie G-Shockov.

Sprievodca výberom Casio G-Shock alebo Ako vybrať tie správne „Géčka“
20.11.2019 - Radim Krčmář
Sprievodca výberom Casio G-Shock alebo Ako vybrať tie správne „Géčka“

Je jasné, že Casio týmto modelom skúša zaujať hlavne mladších ľudí, ktorým primárne nepôjde o odolnosť, ale o štýl. Ako už som v niekoľkých recenziách spomínal, Casiu sa podaril v podstate majsterštyk, pretože dokázalo z hodiniek pôvodne určených pre tie najdrsnejšie profesie urobiť aj štýlový doplnok.

G-Shocky totiž obstoja rovnako dobre na ruke Snajpera v džungli, ako na ruke Rapera v nočnom klube. My dnes pred sebou máme skôr ten druhý prípad a tomu zodpovedajú aj farebné prevedenia. Nechýba samozrejme ani klasika – teda celočierne prevedenie (GA-B001-1A), avšak ďalšie tri verzie sú dosť funky. Máme tu celkom nový odtieň žiarivej červenej (GA-B001-4A), ale aj dva čiastočne priehľadné modely – modrý (GA-B001G-2A) a červeno-čiernu verziu (GA-B001G-1A), ktorým štýl rozhodne nechýba.

Pokiaľ vám však ani jeden z variantov do oka nepadol, nevadí. Ďalšie farebné variácie ako býva u G-Shockov už zvykom na seba určite nenechajú dlho čakať.

Komfort na jednotku

Ako už som naznačil, GA-B001 teda urobia parádu skôr na teenagerovi než na osvalenej ruke armádneho inštruktora, čomu zodpovedá aj ich veľkosť 42.5 x 46 x 13.8 milimetrov a váha iba 51 gramov. Nadšení tak budú hlavne majitelia útlejšieho zápästia, ku ktorým (hoci som starší ročník) patrím aj ja.

Po týždni nosenia môžem povedať, že sú to jedny z najkomfortnejších G-Shockov, aké som kedy na ruke mal a to aj navzdory remienku hodiniek, ktorý je hlavne u transparentných verzií relatívne tuhý. Hlavným dôvodom, prečo sú tak pohodlné je rozmer lug-to-lug, ak sa to tak vzhľadom k ich konštrukcii vlastne vyjadriť.

Výška puzdra je totiž oproti opticky menším GA-2100 dokonca o 6.1 milimetra nižšia a novinka vďaka tomu sadne aj na chudšiu ruku ako pokrievka na hrnec. Ďalšie pozitívum je skosenie bezelu, čo je u Géčiek rovnako nový prvok. V kombinácii s hĺbkou puzdra, ktorá je v najvyššom bode len necelých 14 milimetrov, im nerobí problém ani užší rukáv mikiny, či bundy. Proste značka ideál.

Pochvalu musím tentokrát udeliť aj výborne tvarovaným tlačidlám, vďaka ktorým je hodinky doslova radosť ovládať. Optickou vychytávkou je potom subdial vo forme rotujúcej mriežky. To sa Casiu naozaj podarilo…

Kritiku si tak zaslúži snáď iba plastová spona remienka. Tá pôsobí tak nejak lacno a veľmi mi ani neladí s odolnou filozofiou značky G-Shock. Rovnako inverzný displej hodiniek nepatrí zrovna k tým najčitateľnejším, ale u modelu, ktorý je skôr štýlovkou než praktickými hodinkami, sa to dá ospravedlniť, tak ako mizerná luminiscencia ručičiek.

A ako je na tom futuristická novinka s funkciami? Stručne by sa dalo napísať, že neprekvapí, ale ani neurazí. Aj keď… Zoberme to však poporiadku. Modul s označením 5690 ponúkne takú tú klasiku známu z väčšiny nových modelov Casio. Máme tu stopky aj odpočet na 24 hodín, môžeme si nastaviť až päť budíkov, nechýba ani svetový čas a samozrejme ani automatický kalendár v európskom formáte, pričom názov dňa si môžete zvoliť z niekoľkých svetových jazykov.

Poteší aj možnosť “upratania ručičiek“ aby nezavadzali napríklad pri spustených stopkách a solídne osvetlenie pomocou LED diódy s nastaviteľnou dĺžkou osvitu… Písmeno B v názve napovedá, že aj tento model dostal Bluetooth konektivitu a možno ho tak prepojiť so smart telefónom. Avšak tu si neodpustím na adresu Casia kritiku.

Hodinky si po pripojení k telefónu pomocou aplikácie Casio Watches síce dokážu synchronizovať presný čas aj dátum a dajú sa tiež jednoducho nastaviť vyššie spomínané funkcie a prípadne nájsť stratený telefón – ak je samozrejme v dosahu hodiniek, ale to je viacmenej všetko. A mne sa to tentokrát zdá vzhľadom k tomu, že by mali osloviť hlavne mladšie ročníky tak trochu málo.

Hodinkám podľa môjho vyložene chýbajú minimálne notifikácie, čo by cieľovku, neustále brúzdajúcu všemožné sociálne siete určite potešilo. Pritom napríklad také GBA-900, prípadne GBD-200 sú dôkazom, že by to určite išlo. Tak isto by im svedčala aj možnosť ovládať hudbu z telefónu – to nebol pre G-Shocky problém už v roku 2016. Proste tu to Casio trochu podcenilo, čo je podľa môjho názoru škoda.

Casio G-Shock GBD-200 recenzia – Na hrane inteligencie
5.10.2021 - Dominik Hok
Casio G-Shock GBD-200 recenzia – Na hrane inteligencie

Výhradu mám aj k napájaniu týchto hodiniek. GA-B001 potrebujú hneď dve batérie typu SR726W. Na nich sú schopné fungovať až 3 roky, čo nie je úplne zlé, avšak solárne napájanie by u “Bluetooth“ modelu dávalo asi väčší zmysel. Na druhej strane je tu aspoň priestor pre prípadný upgrade…

Konečný verdikt

GA-B001 u mňa zabodovali jednak pohodlím na ruke, ale aj svojim vzhľadom. Vďaka veľkým tlačidlám sa naviac príjemne ovládajú. Doporučil by som ich najmä na užšiu ruku aj všetkým, ktorí preferujú skôr “Mid-size“ G-Shocky. Hodinkám by určite svedčali notifikácie, prípadne solárne napájanie, inak ale majú všetko, čo možno od G-Shockov v nižšej cenovej hladine očakávať. Ako rozmerovo podobnú alternatívu so solárnym napájaním možno doporučiť model GA-B2100 a pre tých, ktorí sa nezaobídu bez notifikácií potom o trošku väčšie GBA-900.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Casio G-Shock GA-B2100 recenzia - Hlas rozumu bol vypočutý
27.7.2022 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock GA-B2100 recenzia - Hlas rozumu bol vypočutý

Casio G-Shock GA-2100 CasiOak sa zaradili medzi štyri najúspešnejšie G-Shocky vôbec
16.11.2021 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock GA-2100 CasiOak sa zaradili medzi štyri najúspešnejšie G-Shocky vôbec

Casio G-Shock GBA-900 recenzia – Zaujímavá alternatíva nielen pre športovcov
28.7.2022 - Radim Krčmář
Casio G-Shock GBA-900 recenzia – Zaujímavá alternatíva nielen pre športovcov

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku