» Blog » Casio

G-Squad GBD-800: Digitálne Géčka pre šporťáka

Tagy: Recenzie | Casio | Pánske | Klasické

Radim Krčmář | 28.10.2019 | 6 MIN

Tiež sa vám už zunoval sterilný, stále sa opakujúci dizajn šport trackerov a ich závislosť na nabíjačke? Radi by ste niečo odolnejšie a vystupujúce z radu? Tak spozornite! Casio totiž minulý rok (2018) predstavilo rad G-Squad, teda rodinu odolných fitness pomocníkov. Tú na jeseň rozšírila digitálna verzia GBD-800, ktorej som sa pozrel na zúbok.

Najlacnejší G-Shock s Bluetooth

Kategória fitness hodinek jeveľmi obľúbená, niet preto divu, že si aj Casio chce trochu odhryznúť z pomyselného koláča. A ide na to inak... Konkurencia chrlí na trh rôzne modely, ktoré vám prezradia hladinu stresu, upozornia vás, že vám niekto olajkoval selfíčko a niektoré dokonca zaplatia nákup v Tescu. Iste, sú to všetko fajn funkcie, avšak spoločne s nimi narastá nielen cena, ale tiež lačnosť po nabíjačke. A ruku na srdce. Naozaj sa bez týchto vymožeností pri hodinkách primárne určených na šport nezaobídeme?

Výdrž baterie G-Shockov GBD-800 je až 3 roky pri využívaní všetkých funkcií! Odpadá tak nutnosť neustáleho nabíjania.

GBD-800 vám síce neponúknu pokročilé smart funkcie, rozhodne ich však nemôžeme považovať za "hlúpe digitálky". Posúďte sami: krokomer, našlapané stopky s pamäťou, programovateľný timer, automatické podsvietenie diódou, Bluetooth konektivita - to všetko v atraktívnom a samozrejme extra odolnom balení. Ak si k tomu pripočítame päť budíkov, svetový čas, vodotesnosť 200 metrov, vyjde nám naozaj skvelý pomer cena/výkon.

Casio totiž ponúklo tieto Géčka za veľmi zaujímavých 100 Eur, čo z nich robí najlacnejšie G-Shocky vybavené Bluetooth technológiou! Vďaka nej máme možnosť spojiť hodinky so smartfónom prostredníctvom aplikácie G-Shock Connected. Tá umožní nielen pohodlne nastaviť jednotlivé funkcie hodiniek, ale sa tiež postará o presný čas. Nemusíme vôbec smútiť nad neprítomnosťou Multibandu 6, modrý zub jeho neprítomnosť supluje na jednotku.

Ako sa s GBD-800 žije a či nízka cenovka negatívne ovplyvnila kvalitu, som mal príležitosť na týždeň vyskúšať a poviem vám, bola to pre mňa skutočná výzva.

Nie je živica ako živica

Priznám sa bez mučenia, že nie som žiadny aktívny športovec a musel som aj chvíľu zapremýšľať, kde mi doma ležia činky. Zvedavosť, ako tieto hodinky fungujú v praxi, ale nakoniec vrodenú lenivosť premohla a testovanie mohlo teda začať...

Najprv sa však ešte zastavím pri ich exteriéri. Puzdro, ktoré zdieľajú so svojimi súrodencami GBA-800, je aj napriek rozmerom 54,1 x 48,1mm a hrúbke 15,5 mm príjemne ľahké (hodinky vážia 59 g) a vďaka použitému remienku na zápästí perfektne sedia. Aj keď je vyrobený zo živice (Resin), je na pomery G-Shockov skutočne neobvykle mäkký a to aj v porovnaní s omnoho drahšími modelmi. Taktiež vzdialenosť jednotlivých dierok sa zmenšila, čo musím rozhodne pochváliť, rovnako ako držiak remienka s vnútorným výstupkom, zabraňujúci jeho nechcenému posunu. Veľmi praktická vec. Snáď jedinou pehou na kráse je z môjho pohľadu plastová spona, ktorá pôsobí trochu lacno. Aspoňže zobáčik zostal kovový.

Spona je plastová, ale zobáček zůstal kovový

Spona je plastová, tŕň zostal kovový

Zaujímavým prvkom sú tiež klinové inserty, vložené medzi puzdro a samotný remienok. Sú totiž nielen funkčným, ale aj estetickým prvkom. Farebne sa v jednotlivých verziách dopĺňajú s metalickým lemovanm displeja a čelným tlačidlom, čo vzhľad hodiniek príjemne oživuje. Minuloročné farebné kombinácie tento rok doplnili tiež military varianty pre drsniakov, výber je teda naozaj pestrý.

GBD-800 Utility Color Series

GBD-800 Utility Color Series

Poslednou vecou, ktorá ma zaujala, je úplne nový font číslic hlavného displeja. Vďaka vyššiemu počtu segmentov sa zlepšila čitateľnosť a hodinkám to zároveň dodalo trochu modernejší vzhľad.

Skutočne ostrý test

Poďme však k tomu podstatnému - ako fungujú ako tréningový spoločník. Začnime krokomerom. GBD-800 sú vybavené trojosím akcelerometrom, vďaka čomu máme možnosť merať, koľko sme toho za deň nachodili. Vopred musím povedať, že vzhľadom k cene hodiniek som bol k jeho funkčnosti mierne skeptický. Zbytočne. G-Shocky som totiž podrobil priamemu porovnaniu s mnohonásobne drahším konkurentom a výsledok bol pre mňa príjemným prekvapením. Po absolvovaní desaťkilometrovej trasy sa namerané údaje prakticky zhodovali. Pre poriadok ešte dodám, že hodinky som mal na rovnakej ruke, aby porovnanie bolo skutočne rovnocenné. Nastaviť si samozrejme môžete aj cieľ, teda počet krokov, ktoré chceme denne nachodiť. Na kruhovom subdiali môžeme sledovať, koľko percent nám k jeho dosiahnutiu ešte zostáva, vedľajší displej poskytne prehľad o celom týždni.

Vzľadom k cene hodiniek som bol k funkčnosti krokomeru skeptický. Zbytočne.

Namerané hodnoty, vrátane približného počtu spálených kalórií si potom môžeme prezrieť v mobilnej aplikácii a dosiahnuté výkony taktiež zdieľať na sociálnych sieťach. Krokomer samozrejme občas zaznamená aj nejaký iný pohyb, než je chôdza, ale to sa dá pochopiť, navyše sa to deje naozaj sporadicky. Pre mňa sú jeho schopnosti s ohľadom na cenu skutočne príjemným prekvapením.

Našlapané stopky se dají využít nejen při sportu

Stopky a odpočet - to je otázka

Stlačením tlačidla mode sa dostávame k ďalšej funkcii hodiniek, teda stopkám. Rozsah 24 hodín a presnosť 1/100 sekundy nájdeme aj pri iných G-Shockoch. Čo robí stopky osemstoviek zaujímavé, je schopnosť na jedno meranie zaznamenať až 200 medzičasov a zároveň si ich uložiť do pamäte pre neskoršie vyhodnotenie. Pre ich zaznamenie tu slúži netradične veľké čelné tlačidlo, pri iných G-Shockoch (vrátane súrodenca GBA-800) vyhradené pre osvetlenie.

Čelní tlačítko je netradičně použito pro záznam mezičasů stopek, nikoli pro zapnutí světla, jak jsme zvyklí u jiných G-Shocků

Čelné tlačidlo je netradične použité pre záznam medzičasov/reset stopiek, nie však pre zapnutie svetla, ako sme zvyknutí pri iných G-Shockoch

Ďalšou vychytávkou je možnosť zadať si na stopkách Target Time. Hodinky vás pípnutím upozornia (maximálne desaťkrát), či sa držíte stanoveného času bez toho, aby ste sa pozreli na displej. To je skutočne výborné a ocenia to hlavne večerní bežci. Rovnako ako pri krokomere môžete aj tu namerané dáta analyzovať v aplikácii, ktorá tiež vyhodnotí najrýchlejší, najpomalší a aj priemerný dosiahnutý čas. A i tu máme možnosť dáta zdieľať či importovať. Stopky sa samozrejme dajú využiť aj pri iných športoch. Ja osobne by som ich určite využil napríklad na okruhu, kam občas s autom zavítam, a vás určite napadne mnoho ďalších aktivít, kde by sa dali využiť.

Casio však mysleloaj na tých, ktorí čas radšej trávia v posilňovni než v bežeckom drese. GéBéDéčka dostali do výbavy okrem stopiek aj programovateľný timer, ideálny na kruhový tréning. Do pamäti hodiniek si môžete uložiť až 20 tréningových setov, priradiť im meno a tiež konkrétny deň v týždni. Každý set možno navyše rozdeliť na päť intervalov a nastaviť si počet opakovaní (až 20), čo sa náramne hodí práve pri spomenutom kruhovom tréningu. Timer disponuje aj funkciou auto štart, keď hodinky odpípajú päť sekúnd pred začiatkom samotného cvičenia. I tu máme vďaka aplikácii možnosť zdieľať uložené tréningové sety na sociálnych médiách. Iba malá poznámka - ak ste rovnako ako ja cvičenie dlhšiu dobu zanedbávali, začnite radšej zvoľna. Vyhnete sa tak veľmi bolestivému prebudeniu :).

Koniec testu. Aký je verdikt?

Ako teda vidíte, GBD-800 vám ponúknu naozaj veľa a aj napriek veľmi nízkej cene sú dôstojnou konkurenciouna poli športových hodiniek. Áno, trošku zamrzí absencia solárneho napájania, inak osobne nemám čo vytknúť. Pre mňa bol tento "power trainer", ako osemstovky Casio nazýva, skutočne pozitívnym prekvapením. Ak teda hľadáte odolného parťáka nielen do lesa a posilňovne, GBD-800 by na vašom zozname rozhodne nemali chýbať!

"Power trainer" je odolný parťák do lesa aj fitka

Zaujala vás výbava a štýl G-Squad osemstoviek? Pozrite sa na podrobnú recenziu ana-digi súrodenca GBA-800.

G-Squad GBA-800 a GBD-800

G-Squad GBD-800 a GBA-800

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku