» Blog » Casio

Casio G-Shock GM-S5600 recenzia – Odvaha vzdorovať

Tagy: Recenzie | Casio | Dámske | Klasické

Agáta Vřeská | 9.2.2021 | 7 MIN

Štýlom skôr mestské a módne, ale odolnosťou stále G-Shocky. Naviac prekvapivo elegantné, vkusné a drobnejšie. Casio G-Shock GM-S5600 sú prvé G-Shocky s oceľovým rámčekom určené priamo pre ženy.

Casio pomaly ale isto prináša do svojho nezničiteľného radu G-Shock dámske varianty. Už nie trochu menšie, akože unisex, ale naozaj konštruované pre ženy. Doslova žiarivým príkladom je G-Shock GM-S5600, ktoré sú menšou verziou pánskych G-Shock GM-5600 s kovovým krytom plastového tela. Aké sú, ako sa nosia, v čom ma osobne štvú, v čom sú jedinečné a z akého historického základu prichádzajú sa dozviete v dnešnej recenzii.

Príbeh v pozadí, ktorý neomrzí (aspoň mňa teda nie)

Príbeh počiatku nezničiteľných hodiniek ste už pravdepodobne počuli. Objavuje sa často a s obľubou a Casio si ho vystavuje na obdiv ako triumf japonskej vôle a usilovnosti.

Je to príbeh o tom, ako otcovi zakladateľovi spadnú nechtiac pamätné hodinky po otcovi a sú nenávratne zničené. Začína náročný vývoj hodiniek, ktoré by ste mohli vyhodiť aj z druhého poschodia na chodník a ony by bez škody prežili. Okolo dvesto prototypov prešlo Kikuo Ibemu rukami, než bol svetu v roku 1983 predstavený prvý model: DW-5000C.

Casio G-Shock - Kult, ktorý vznikol pred 35 rokmi
29.5.2019 - Vojtěch Pospíšil
Casio G-Shock - Kult, ktorý vznikol pred 35 rokmi

Spomínam to preto, že tu sa zrodila nielen neprekonateľná odolnosť, ale aj dizajn, ktorý dnes považujeme za ikonický a stále – či znovu – moderný: dizajn hranatého puzdra s digitálnym displejom a niekoľkými základnými funkciami. Z neho vychádza aj jeden z najpredávanejších G-Shockov, série DW-5600 Speed Shock, legenda, ktorú Casio stále udržuje nažive od roku 1987.

A táto informácia nás zasa zavedie do nedávnej prítomnosti, konkrétne do roku 2019, kedy Casio uviedlo na trh pánske GM-5600. Išlo vlastne stále o rovnaký model, len mu Casio dalo rámček z nerezovej ocele. Dizajnéri sa tam moc nenadreli, všetko, čo zákazníci chceli, už bolo vymyslené, len tomu dodali trochu luxusnejšiu formu. (Ale nie zas tak moc, ako pri celooceľových GMW-B5000, ktoré sa oproti základnému radu stali cenovo menej dostupné.)

Casio splnilo fanúšikom sen: G-Shock GMW-B5000 "Full Metal"
18.5.2019 - Vojtěch Pospíšil
Casio splnilo fanúšikom sen: G-Shock GMW-B5000 "Full Metal"

Celý tento úvod je vlastne popis cestičky, ktorá končí u našich GM-S5600. Je to stále séria 5600, len v menšom prevedení. A nielen menšom, vyložene ženskom. Od veľkosti až po farby. U iných značiek je to možno bežné, ale u G-Shockov zas tak moc nie. A tak sa ešte v rýchlosti pozrime na to, ako Casio vo svojej superodolnej kolekcii vlastne doteraz nakladalo s dámskymi modelmi.

G-Shocková emancipácia. Však, baby

Vymenujte farbu a v rade G-Shock sa pre vás niečo nájde. Dnes je totiž G-Shock nielen vojensky prísny, ale aj hravý, plný motívov, vzorov a farebných prevedení. A v nich si nájdu to svoje aj mnohé ženy. Ale to nám samozrejme nestačí. A nestačilo to už v 90. rokoch.

Casio zistilo, že má dieru na svojom vlastnom trhu – mnoho žien začalo nosiť pánske G-Shocky. Boli hitom, odolné, zaujímavé, nové. No, ale nie vždy modely sadli na menšie zápästie, alebo ešte horšie – do štýlu. A tak Casio v roku 1994 prišlo s Baby-G. Prvý model DW-520 mal na sebe dokonca názov G-SHOCK, až neskôr sa prešlo na Baby. G ako G-shocková odolnosť a Baby ako výraz pre miláčika…

Po dlhý čas to ale bolo vnímané skôr ako teenagerovská kolekcia, a tak sa Casio snažilo vymaniť z povedomia „taugh and cute“ a prejsť skôr na „taugh and cool“. Dokonca kvôli tomu zmenilo logo z Baby-G na BABY-G.

Pánské G-Shock GA-110 a dámské Baby-G BA-110. Skoro k nerozeznání, že?Pánske G-Shock GA-110 a dámske Baby-G BA-110. Skoro na nerozoznanie, že?

Neviem, ako veľmi to pomohlo, ale dnes v kolekcii nájdete naozajstné zmenšeniny pánskych
G-Shockov – často ako vzhľadom, tak funkciami. Nájdete bejbydží riadené rádiom, s quad senzorom, s Bluetooth, s prvkami ocele… Casio dokonca robí aj „párové hodinky“ a kampane (napríklad na sérii Earth) venovanej predstave, že ženy chcú to, čo chlapi. Len v menšom.

Fotogaléria párových hodiniek – Pre tých, ktorí patria k sebe
29.1.2021 - Eliška Měrková
Fotogaléria párových hodiniek – Pre tých, ktorí patria k sebe

Lenže to stále nestačí, že nie. Nechceme len nejaké baby verzie. Chceme G-Shock. A tak sa Casio pustilo do „S-kových“ a menších sérií. Napríklad GMA-S130, GMA-S140 alebo GMA-B800. Teraz už sa fakt blížime k dnešnému recenzentovi. Eskové verzie boli síce menšie a v pekných farbách, ale stále len kus syntetiky. A chlapi dostali aj oceľové modely – veď to je presne to, čo z G-Shockov urobí módnu záležitosť na vyššej úrovni hodnej aj blogeriek a mestských divožienok. A tak sa aj stalo. Na jeseň 2020 sa na pultoch objavili dámske GM-S5600, zatiaľ pomyselný vrchol emancipačnej vlny.

V čom sú GM-S5600 nové

Nového oproti GM-5600 nemajú GM-S5600 vlastne skoro nič. Keď teda opomenieme subtílnejšie rozmery 38,4 x 10,9 mm (vs. 43,2 x 12,9 mm) a niekoľko elegantných farieb. Keby recenziu písal chlap, asi by sa rozpísal o inom module, ale úprimne je to marginálna zmena. Presnosť strojčeka je stále stanovená na ± 15 sekúnd mesačne a funkčne sa tiež nič nemení.

Esková verzia sa ponúka v štyroch prevedeniach. Prvé z nich, G-Shock GM-S5600-1ER, ktoré som mala v rámci recenzie k dispozícii aj ja, majú klasické čierne puzdro, strieborný rámček a čierny uretánový remienok. Štýlovo sú asi najšportovejšie z kolekcie, hodiace sa takmer k všetkému, a aj môjmu vkusu najbližšie. Podobne ako GM-S5600PG-1ER s lunetou vo farbe ružového zlata majú tmavý displej, ktorý bohužiaľ v trochu horších svetelných podmienkach nie je moc čitateľný.

Modely s pozitívnym typom displeja (svetlý podklad, tmavé číslice) sú so zlatým rámčekom a bielym uretánovým remienkom GM-S5600G-7 a s rámčekom z ružového zlata a remienkom farby šampanského s označením GM-S5600PG-4. Posledný spomínaný sa k nám ale zatiaľ nedostal. Svetlé varianty sú ešte jemnejšie a pôsobia tak sofistikovane, ako to len u G-Shockov ide.

Pozitivní displej má jasnou výhodu: je lépe čitelný.Pozitívny displej má jasnú výhodu: je lepšie čitateľný.

Funkcie a ovládanie

Ako už zaznelo, funkčne neprinášajú nič nové, ale na druhej strane nie sú ani o nič dôležitého ochudobnené. Na displeji v časovom móde rozhodne oceňujem, že zobrazuje všetky informácie: čas, deň, dátum aj to, či mám nastavený nejaký alarm alebo signalizáciu celej hodiny.

Alarm je len jeden, zato multifunkčný. Snažila som sa vymyslieť, k čomu by som mohla využiť budík v mesačnom alebo ročnom intervale… nejaké výročie? Účty? No, neviem, kto k tomu využije alarm na hodinkách, ale keby náhodou…

Samozrejmosťou sú aj stopky a odpočet. Tu musím pochváliť, že na displeji oboch módov nájdete aj aktuálny čas. Podsvietenie displeja má aj funkciu tzv. Afterglow, takže zostane svietiť ešte chvíľku po stlačení tlačidla a najmä pri tmavých variantoch displeja je podsvietenie veľmi efektívne a praktické.

Elektroluminiscence podsvítí celý displej, noční čitelnost je tedy bez problému.Elektroluminiscencia podsvieti celý displej, nočná čitateľnosť je teda bez problémov.

Čo sa ovládania týka, je intuitívne a pokiaľ už nejaké G-Shocky máte, nič vás neprekvapí. Ľavým spodným prepínate medzi módmi a údajmi, ktoré chcete nastaviť, ľavým horným potvrdzujete a pravým horným meníte požadované údaje. Pravým spodným rozsvietite displej a v móde času prepnete režim 12/24. Tlačidlá sú zapustené v oceľovom kryte, a tak sa nie vždy ovládajú úplne jednoducho. Je to ale skôr o zvyku.

Tlačítka jsou z části zapuštěná v ocelovém rámečku. Ovládání je o zvyku a trochu trpělivosti.Tlačidlá sú z časti zapustené v oceľovom rámčeku. Ovládanie je o zvyku a troške trpezlivosti.

Dve veci, ktoré ma dokonale vytáčajú

Hodinky sú perfektne prispôsobené dámskemu zápästiu, a to aj tým drobnejším. Okamžite po nasadení ma prekvapila ich ľahkosť (okolo 50 gramov). Síce viete, že sú telom stále z ľahkého resinu, ale ten oceľový look proste klame.

Casio rámček vrátane lunety vyviedlo vo vysokom lesku. Bez log aj nápisov. Vďaka tomu pôsobí naozaj elegantne a vkusne. Lenže to prináša dva neduhy, z ktorých som proste rástla. Tým prvým je lesklá luneta. Je skvelé, že je vystúpená nad minerálne sklíčko a schytá tak za neho prípadné nárazy. Lenže sa to na nej dosť podpisuje. Všimnite si, že pánska verzia má lunetu brúsenú. Má to určite vyzerať drsnejšie, ale plní to aj praktický účel: vlásočnice nie sú tak moc vidieť.

Pánské GM-5600 mají lunetu v matné úpravě. Díky tomu vlásečnice nepůjdou tak moc vidět. Ale dámské...Pánske GM-5600 majú lunetu v matnej úprave. Vďaka tomu vlásočnice nepôjdu tak moc vidieť. Ale dámske...

Oproti tomu ja som mala dojem, že sa na hodinkách objavujú škriabančeky aj keď len ležia na stole… No, to už je asi paranoja, ale pravdou je, že lesklá strieborná luneta sa veľmi rýchlo stane dôkazným materiálom vašej nešikovnosti.

Jistou protekci nabízí IP úprava, která je tvrdá. Ale i ta má své nevýhody a vlásečnice se dřív nebo později objeví.Istú protekciu ponúka IP úprava, vrstva, ktorá je pomerne tvrdá. Ale aj tá má svoje nevýhody a vlásočnice sa skôr či neskôr objavia.

Modely s farebnou IP úpravou na tom budú o niečo lepšie, ale aj u nich hrozí neodvratná dehonestácia pôvodnej novoty.

Naše videorecenzie:

No a moja druhá výčitka je k lapaču odtlačkov. Neustále som bojovala s tým, že puzdro aj displej bol plný šmúh a odtlačkov. A čo našinec v takej chvíli urobí? Nasadí zbrane v podobe trička a v snahe o dokonalé vyčistenie len statickou elektrinou priláka okolný prach. Lesk a bieda g-shockového lesku. Zrejme sa musíte zmieriť, že ide o daň, ktorú musíte zaplatiť.

Konkurencia

Konkurovať si asi môže len Casio samotné. Nikto iný vám neponúkne verziu kultového, takmer nezničiteľného modelu v oceľovom kabáte a naviac v dámskej úprave. Z hranatých digitálok môžete samozrejme siahnuť po klasike G-Shock DW-5600, ktoré sa dnes vyrábajú v celom rade farebných prevedení.

Hodinky Casio, ktoré si zahrali vo filmoch a seriáloch
23.12.2020 - Dominik Hok
Hodinky Casio, ktoré si zahrali vo filmoch a seriáloch

Pokiaľ vám ide o retro vzhľad skôr než o odolnosť, je tu samozrejme rad Collection skrývajúci svoje poklady. Vyzdvihla by som dva. Prvým sú Casio A168, ktoré pôsobia urodzenejšie, než v skutočnosti sú, ale účel plnia na výbornú.

Casio A168 – moderné retro spájajúce generácie
20.1.2021 - Dominik Hok
Casio A168 – moderné retro spájajúce generácie

Ale ak ste asi prišli pre niečo naozaj elegantné, prémiovejšie, tak máte jasnú voľbu: Casio Vintage A1000. Tenké, ženské, oceľové a stále v retro štýle a s všetkými praktickými funkciami. Teda, až na tú nezničiteľnosť.

Casio Collection Vintage A1000: prémiové dámske retrá
14.2.2020 - Agáta Vřeská
Casio Collection Vintage A1000: prémiové dámske retrá

Záver a všehovoriace plusy a mínusy

Je mi jasné, že Casio myslelo skôr na ľahký zisk než na nežné pohlavie túžiace po mužskej odolnosti na svojom zápästí. Ale keď to funguje, prečo nie. Ešte sa tak zbaviť toho zrkadlového lesku lunety a bude dokonalosti učinené za dosť.

Vyzerajú proste skvele
Oceľový rámček bez nápisov dodáva na elegancii
Farebné kombinácie, ktoré sa dokážu zladiť skoro so všetkým
Padnú na ruku ako uliate
Zachovaná g-shocková odolnosť
Remienok má systém rýchlopántov pre ľahkú výmenu
Klasický hranatý dizajn kultových G-Shockov

Vyššia cena než sme pri podrade Original zvyknutí
Lesklá luneta je magnet na vlásočnice a šmuhy

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku