» Blog » Casio

G-Shock GMA-S130: Plnotučné Géčka pre moderné ženy

Tagy: Recenzie | Casio | Dámske | Klasické

Radim Krčmář | 30.10.2019 | 5 MIN

Že patria iba do lesa, telocvične, prípadne do vojenských zákopov? Ale choďte! G-Shocky už dávno nie sú len pracanti do tých najhorších podmienok, aké si dokážete predstaviť. A že sa hodia jedine pre svalnaté mužské predlaktia? To už tiež nie je pravda! Modely GMA-S130 sú toho dôkazom.

Viac než len odolné hodinky

G-Shocky sú nepochybne fenoménom hodinárskeho sveta. Hodinky, ktoré sa zrodili vďaka životnej filozofii pána Ibeho - Nikdy sa nevzdávať. Keď vtedy pred tridsiatimi šiestimi rokmi hádzal z okna ich prvé prototypy, určite netušil, že sa z týchto hodiniek stane kult. A to doslova. Zamilovali si ich milióny fanúšikov po celom svete a rešpekt k nim chovajú dokonca aj zarytí milovníci mechanických hodiniek, ktorí by si inak o quartzky ani neopreli bicykel. Už dávno to však nie sú len takzvané "beater watch", alebo otĺkance, prípadne hviezdy posilňovne. Pre mnoho ľudí dnes predstavujú tiež jeden zo symbolov "street fashion" kultúry. Nezameniteľný vzhľad, obrovské množstvo farebných kombinácií a spolupráce s populárnymi módnymi značkami ako New Era, Asics, Air Jordan alebo napríklad BAPE, sú nepochybne dôvody, prečo sú dnes vímané tiež ako štýlový doplnok outfitu. A to nielen mužského.

G-Shock S-Series sú modely určené predovšetkým ženám. Majú moderné, často pastelové farby a menšie rozmery než ostatné G-Shocky. Popri GMA-S130 do S-Series patrí tiež GMA-S120.

G-Shocky zo série S-Series,sú určené predovšetkým moderným slečnám či ženám. Svojimi rozmermi presne zapadajú medzi modely Baby-G a klasicke „Géčka", a cielia tak obzvlášť na ženy preferujúce unisex veľkosť a vlastnosti plnotučných G-Shockov. Zatiaľ posledný prírastok v tejto sérii, teda GMA-S130 si dnes trochu priblížime.

Prepracovaný Bestseller

Že ste GMA-S130 ešte nikdy nevideli, ale aj tak sa vám zdajú povedomé? Máte pravdu! Dizajn puzdra je totiž inšpirovaný modelom G-Shock GA-110, teda najpredávanejšími G-Shockmi všetkých dôb (podľa rebríčku Casia z roku 2019). Populárne tvary, ktoré má na svedomí hlavný dizajnér Ryusuke Moriai, však bolo samozrejme nutné zmenšiť tak, aby vyhovovali užšiemu zápästiu dievčat a žien. Puzdro má teraz rozmery 49×45.9×15.5mm, takže mrňúsi to rozhodne nie sú. Vďaka svojej nízkej váhe iba 53 gramov sú však aj tak pohodlné, čo po chvíli nosenia potvrdila aj moja lepšia polovička.

GMA-S130 je v mnoha barevných kombinacích

GMA-S130 je v mnohých farebných verziách

Tvarom puzdra však všetka podobnosť s GA-110 končí, pretože ciferník je úplne iná pesnička. Na pomery G-Shockov je celkom jednoduchý, ale rozhodne nenudí. Malý displej, umiestnený v dolnej časti nie je naživo nijak výrazný a na prvý pohľad ciferník zaujme predovšetkým svojim plastickým tvarom, vytvárajúcim spoločne s indexmi zaujímavý 3D efekt. Ciferník, farebne ladiaci so živicovým puzdrom a remienkom, to príjemne oživilo.

Ciferník GMA-S130 je jednoduchý, ale rozhodně nenudí

Ciferník GMA-S130 je jednoduchý, ale rozhodne nenudí

Jediným skutočne výrazným prvkom (zvlášť pri tmavších variantoch) tak vlastne zostávajú ručičky. A to je len dobre. Hodinky sú vďaka tomu perfektne čitateľné, čo nebýva pri G-Shockoch práve pravidlom. Zaujímavosťou ručičiek je schopnosť "upratať sa" zo zorného poľa displeja v prípade, že ho v tej chvíli prekrývajú, a vy naňho tým pádom nevidíte. Pekný detail je ich metalické lemovanie, ktoré naživo vytvára s inak matným lookom hodiniek zaujímavý kontrast. Hodinovej a minútovej ručičke tiež nechýba luminiscencia Neobrite a ak by nestačila ani tá, postačí stlačiť pravé horné tlačidlo a dve výkonné diódy ciferník, spoločne s displejom, doslova rozžiaria. Osvetlenie Super Illuminator je pri tomto modeli tak výkonné, že pri výpadku prúdu si môžete hodinkami pokojne posvietiť miesto sviečky! Teraz samozrejme žartujem, ale minimálne tú sviečku nájdete pomocou hodiniek bezpečne.

Osvetlenie Super Illuminator je pri tomto modeli tak výkonné, že pri výpadku prúdu si môžete hodinkami pokojne posvietiť miesto sviečky!

Zostáva spomenúť posledný dôležitý vizuálny detail, a tým je multifunkčná sekundová ručička. Ako ste si už najskôr všimli, môže sa pri jednotlivých modeloch farebne líšiť. Má totiž na práci viac než len zobrazovanie sekúnd, a je preto dôležité, aby aj ona bola perfektne čitateľná.

GMA-S130 však samozrejme nie sú len štýlovým doplnkom, ale tiež športovými hodinkami určenými pre váš každodenný boj. Čo teda okrem atraktívneho vzhľadu dnešným moderným ženám ďalej ponúkajú?

GMA-S130 nejsou jen módní doplněk...

GMA-S130 nie sú len módny doplnok...

Buďte FIT!

Rozoberať ich schopnosť odolať všetkým možným nárazom a karambólom by bolo určite nosením dreva do lesa. Poďme sa preto radšej pozrieť na jednotlivé funkcie, ktoré táto vlajková loď S-Series ponúka. Výbavou určite poteší hlavne dámy, vyznávajúce aktívny životný štýl. Okrem obvyklých piatich budíkov, svetového času a odpočtu, totiž ponúkajú aj stopky s pamäťou na tridsať kôl a tiež populárny krokomer. Step Tracker sa pri G-Shockoch objavuje stále častejšie, tu však poslúži aj ako jednoduchý osobný tréner.

Pri krokomeri si môžete nastaviť ciele na 1.00050.000 krokov, história zobrazí denné záznamy za uplynulých 8 dní, týždenné dáta za posledné 4 týždne. Navyše je k dispozícii aj grafové zobrazenie.

Hodinky behom dňa priebežne kontrolujú, či za vami stanoveným cieľom, teda počtom krokov, príliš nezaostávate, a ak áno, upozornia vás na to zapípaním a grafickou ikonou. Rovnako tiež strážia, či napríklad dlho nesedíte. Ak áno, hodinky vás na to znovu upozornia. Na malom, ale prekvapivo čitateľnom displeji môžete sledovať výsledky svojho snaženia. Počet krokov môže byť okrem čísla znázornený aj pomocou grafu, na ktorom je pekne vidieť vaša aktivita za posledných päť hodín. Koľko percent vám ešte do splnenia denného limitu chýba, to prezradí spomenutá sekundová ručička. Krokomer je tiež vybavený pamäťou, nie je preto problém spätne sa pozrieť, ako ste si viedli minulý mesiac a upraviť si podľa toho denný cieľ. Pamäťou disponujú aj stopky. Ak teda rady beháte, aj pri nich máte možnosť porovnať si históriu vašich výkonov, čo je určite fajn.

GMA-S130 mají krokoměr, navíc s pamětí

GMA-S130 majú krokomer, navyše s pamäťou

Vody sa neboja!

GMA-S130však ponúkajú aj vyslovene praktické funkcie, ako sa na G-Shocky samozrejme sluší a patrí. S Géčkami vám tak napríklad odpadne starosť pri striedaní letného a zimného času. Hodinky si ho automaticky nastavia podľa kalendára. Ten je naprogramovaný až do roku 2099, a tým pádom nemusíte riešiť, či máte na displeji správny dátum.

K letu patria dovolenky pri vode. Ani tej sa Stotridsiatky rozhodne nezľaknú. S vodotesnosťou 200 metrov sa s nimi môžete bez obáv pustiť aj do tých najdivokejších vodných radovánok. Pokojne sa s vami vsadím, že ich prežijú bezchybne.

Voda? Žádný problém. Voděodolnost 200M je u G-Shock standard

Voda? Žiadny problém. Vodotesnosť 200M je pri G-Shock štandard

Voľba modernej ženy

Čo dodať na záver? Casio tento model prezentuje ako univerzálne hodinky pre modernú ženu. A ja, aj keď ženou nie som, s týmto tvrdením súhlasím. Je totiž úplne jedno, či budete práve vo fitku, na večernej dámskej jazde alebo s priateľmi či rodinou pri mori. S modelmi GMA-S130 na zápästí proste zažiarite všade!

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku