» Blog » Casio

Casio G-Shock Gravitymaster GR-B300 predstavenie – Telom aj dušou v oblakoch

Tagy: Predstavenie | Casio | Pánske | Klasické | Letecké

Filip Debrecenyi | 28.5.2024 | 3 MIN

Nemať hlavu v oblakoch je niekedy dosť ťažké. A ešte ťažšie, keď vaše zápästie zdobia nové hodinky G-Shock GR-B300 Gravitymaster. Nové funkcie, vylepšený dizajn, špeciálny ciferník... Poďme sa na túto novinku pozrieť poriadne.

Už niekoľko týždňov sa ozývajú cvrčky o možnosti, že by nadýchaný model radu Master of G mohol doplniť nový model zameraný opäť na avioniku. V súčasnosti to bol len starček s označením GW-3000M, ktorý ešte aktívne reprezentoval silu vzdušného priestoru v spoločnosti G-Shock.

A že ide o vhodný prírastok do leteckej flotily G-Shock, sa dá povedať s určitosťou. Model GR-B300 má rozmery 54,7 x 15,7 milimetra a hmotnosť 71 gramov. Telo hodiniek je vybavené konštrukciou Carbone Core Guard, ktorá zaručuje nielen odolnosť, ale samozrejme aj nižšiu hmotnosť vďaka karbónovým prvkom. A nemenej zaujímavá je aj funkčnosť hodiniek, na ktorú sa pozrieme.

Casio G-Shock Carbon Core Guard – Čo to je a na čo to slúži?
21.9.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Carbon Core Guard – Čo to je a na čo to slúži?

Dizajn je jednoduchý, ale účelný

Ak niekto čakal neprehľadný dizajn ako pri staršom modeli, mýlil sa. Model GR-B300 naopak dokáže zaujať svojou jednoduchosťou. Čo je podľa mňa veľmi účelné, keďže pilot potrebuje pracovať s údajmi v zlomkoch stotín, a nie loviť údaje z rušného ciferníka. A pri tom sa zastavím hneď na začiatku. Ciferník zdobí ukazovateľ dátumu typicky na 5. hodine, strednú a ľavú časť potom 3 ukazovatele. Samotný ciferník bol podľa spoločnosti Casio vyrobený pomocou špeciálnej 3D tlače a je inšpirovaný kokpitmi stíhačiek, prúdových lietadiel a vrtuľníkov.

Charakteristickými prvkami sú jednoznačne veľké nečíslované indexy (výnimkou sú indexy s číslami 6 a 12), ako aj výrazné ručičky s luminiscenciou Neobrite, vďaka ktorej budú hodinky čitateľné aj vo veľmi tmavých podmienkach. Podsvietenie ďalej zlepšujú LED diódy umiestnené medzi indexmi 6 a 7.

Celkový dizajn je pre mňa rovnako jednoduchý ako dizajn ciferníka. Žiadne extravagantné prvky, viacdielna a mierne vyvýšená luneta pôsobí decentným, ale odolným dojmom. Čo je zmena aj v porovnaní s predchádzajúcim modelom GR-200, ktorý mal analógovo-digitálne zobrazenie času a úprimne – čitateľnosť mi prišla oveľa horšia. Tu, naopak, pri použití čisto analógového zobrazenia času je čitateľnosť oveľa vynikajúcejšia.

Ako je pre hodinky G-Shock typické, puzdro a remienok sú vyrobené z biozložky a Casio aj tu stále razí cestu ekologickej šetrnosti, čo je fajn. Sklo je minerálne a úprimne som ani tu neočakával zafír.

Dizajnovo sú zaujímavé aj farby a dostávame celkom tri varianty. Celočierny model s bielymi prvkami, čiernu verziu s červeno-oranžovými prvkami a tretí, asi najzaujímavejší variant, v sivej farbe s modrými prvkami.

O nových hodinkách Gravitymasters sme sa s kolegom rozprávali aj v podcaste o jarných novinkách Casio:

Sme v rade Master of G a nikdy nešetria na funkčnosti. Gravitymasters ponúkajú duálne zobrazenie času, budík, stopky, odpočítavanie času a automatický kalendár. Samozrejmosťou je odolnosť voči vibráciám, 200-metrová vodotesnosť, Tough Solar a Bluetooth.

Práve s pomocou Bluetooth môžete využívať funkciu Flight Log, čo je niečo ako letecký denník, kde si môžete zaznamenávať sledované body svojich letov. Nechýba ani nastavenie ostatných funkcií cez Bluetooth, ktoré umožňuje nastaviť každú funkciu hodiniek priamo v aplikácii Casio Watches. A ak často lietate, okrem letového denníka sa vám určite bude hodiť aj automatické nastavenie času a výber svetového času až z 300 miest na celom svete.

Novinka sa mi zatiaľ celkom páči, a to nielen kvôli funkčnému dizajnu, ale aj kvôli zaujímavému spracovaniu. Cena je zatiaľ stanovená na 300 dolárov, čo je v prepočte necelých 280 eur. Čo sa mi úprimne zdá ako veľmi ľudová cena, a to sa bavíme o majstrovi série G a hodinkách s technológiou Tough Solar a Bluetooth. Som zvedavý, či a ako prekonajú GW-3000M Air Fleet Captain.

Úprimne dúfam, že sa mi hodinky čoskoro dostanú do rúk a budem mať možnosť ich poriadne otestovať, pretože ak sú aspoň také super, ako sú na papieri, určite máme adepta na nového kapitána. Minimálne v radoch spoločnosti G-Shock.

A ako sa vám páčia nové Gravitymastery?

Mohlo by vás tiež zaujímať:

6 NAJ: Najlepšie G-Shocky, aké sú v ponuke
1.6.2022 - Filip Debrecenyi
6 NAJ: Najlepšie G-Shocky, aké sú v ponuke

Casio G-Shock Rangeman GPR-H1000 recenzia – V novom kabáte s inteligentným vybavením
21.2.2024 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Rangeman GPR-H1000 recenzia – V novom kabáte s inteligentným vybavením

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre