» Blog » Casio

Casio G-Shock GW-B5600 - Legenda pokračuje

Tagy: Recenzie | Casio | Pánske | Klasické

Radim Krčmář | 16.10.2019 | 5 MIN

Viac ako35 rokov na trhu, viac než 100 miliónov vyrobených kusov. Náročnú vojenskú misiu, voľný pád z vesmíru alebo víkendové rúbanie dreva na chate - to všetko G-Shocky zvládnu A navyše štýlovo. Rad ORIGIN, do ktorého nové modely GW-B5600 patria, nám dodnes pripomína legendu, ktorá celý príbeh odštartovala. Legendu, ktorá je zhmotnením motta pána Ibeho "Never give up!"

Nestarnúca klasika

Neviem, či za to môže ich nezameniteľný tvar alebo snáď príbeh, ktorý stojí za ich zrodením. Faktom je, že ikonický rad ORIGIN je populárny už neuveriteľných 35 rokov a vyzerá to, že nás len tak neopustí. Sú to práve tieto nestarnúce digitálky, ktorým dnes vďačíme za Rangemany, Mudmastery či MR-G. Nebyť ich úspechu, nič by z toho nebolo. V Casiu to dobre vedia a sú na tento rad patrične hrdí. Aj legenda však musí držať krok s dobou. Poďme sa teda zoznámiť s modelmi GW-B5600, ktoré pod starým známym hávom ukrývajú to najlepšie, čo môžete v rade ORIGIN za svoje peniaze dostať. Najprv sa však krátko pozrieme aj na ten háv. Pár noviniek nájdeme predsa len aj tam.

G-Shock GW-B5600-2ER

G-Shock GW-B5600-2ER

Prosili by ste si remienok alebo ťah?

Ako ste si určite všimli, jednotlivé modely odlišuje okrem prevedenia displeja aj vonkajšie farebné lemovanie a celkové rozvrhnutie nápisov, čo je neobvyklé. K trom farebným variantom z minulej jesene pribudla teraz aj štvrtá novinka s označením HR, teda Heritage. Jej čierno-červená farebná kombinácia jasne odkazuje na prvé G-Shocky DW 5000C a osobne sa mi z celého radu páčia najviac.

Ďalšou vecou, ktorou sa modely líšia, je remienok. Zatiaľ čo variant s modrým lemovaním (GW-B5600-2) má obvyklý remienok zo živice, zvyšné tri majú ťah. S podobným sme sa už mohli stretnúť v minulosti. Tento nový variant vak už nemá prostredný kovový článok, ale je celý zo živicového komponentu. Ťah je preto ľahší a zároveň aj veľmi pohodlný. Či už vďaka zmienenej váhe a svojmu zužujúcemu sa tvaru, alebo tiež preklápacej spone vybavenej štvorstupňovou mikroreguláciou. Svoju ideálnu dĺžku si tak nastaví každý.

Puzdro s rozmermi 48.9×42.8×13.4mm je rokmi overená klasika. Prečo tiež meniť niečo, čo bezvadne funguje už 35 rokov. Je to teda naďalej živica, minerálne sklo, ale hlavne samotná konštrukcia hodiniek, ktorá zaručuje G-Shockom legendárnu odolnosť voči každodenným nástraham života. Aby rad GW-B5600 obstál aj v tm dnešom, modernom, dostal zbrusu nový modul 3461. A ten je vážne skvelý!

GW-B5600HR-1ER Heritage Series

GW-B5600HR-1ER Heritage Series

Modul na jednotku!

Vedľa obvyklých stopiek, timeru a piatich budíkov ponúkajú modely GW-B5600 totiž kopa ďalšieho. Začnime solárnym napájaním. To je teraz riešené pomocou fólie namiesto pôvodného skleneného panelu. Okolie displeja tak už nemá typický fialový oditeň ako v minulosti. Hodinky sa tiež samy postarajú, aby šli vždy presne. Vďaka Multibandu 6 a Bluetooth aplikácii máme hneď dve možnosti synchronizácie. Pomocou aplikácie je to navyše otázkou sekúnd.

U radu 5600 sa teraz objavuje aj svetový čas. V hodinkách si môžeme prednastaviť až päť rôznych miest. Spoločným stlačením tlačidiel A+B je možné svetový čas prehodiť  a časom domácim, čo sa hodí určite napríklad na dovolenke. Keď sme pri tom cestovaní, spomeniem tiež možnosť zvoliť si názov dňa v jednom zo šiestich jazykov. Okrem angličtiny Vám ho tieti G-Shocky môžu zobraziť tiež po španielsky, francúzsky, nemecky taliansky a dokonca rusky.

Konečne si tiež môžete nastaviť aj európsky formát dátumu. Neviem, ako vy, ale ja osobne som si na "americký" spôsob zobrazenia nikdy nezvykol, preto som za túto možnosť nesmierne vďačný. Ak túto recenziu číta niekto zo zastúpenia Casia, prosím, aby odkázal človeku, ktorý sa o toto zaslúžil, moju veľkú vďaku!

Ďalšia praktická vec je zobrazenie aktuálneho času v režime stopiek, prípadne timeru. Vyhovuje mi, keď pri zapnutých stopkách/timeru vidím zároveň, koľko je hodín, a nemusím sa tak zbytočne prepínať na základné zobrazenie a zase späť. Možno sa čudujete, prečo to vyzdvihujem, ale ak potrebujete stopovať naozaj dlhý časový úsek, verte mi, že to neustále prepínanie dokáže človeka za chvíľu pekne otráviť. Bohužiaľ, niektoré modely radu ORIGIN túto jednoduchú vec jednoducho nedokážu.

Pri hodinkách, a zvlášť digitálnych, je tiež dôležité kvalitné osvetlenie. Aj tu došlo na modernizáciu. Pôvodnú luminiscenčnú fóliu, doteraz používanú v radoch 5600, nahradila výkonná dióda. Tá funguje na jednotku. Navyše si môžeme vybrať, či má svietiť dve alebo štyri sekundy. Pri nedostatku okolného svetla (čo hodinky zistia pomocou panelu solárneho nabíjania), sa dá podsvietenie aktivovať aj natočením hodiniek smerom k tvári, čo v reáli funguje celkom spoľahlivo. Zaujímavým detailom je, že sa dióda pri aktivácii osvetlenia rozsvecuje a zhasína pozvoľne. Naživo to vyzerá naozaj pekne.

Modrý zub v akcii

V minulom odstavci som spomenul Bluetooth aplikáciu. Poďme sa jej teraz na chvíľu venovať. Spárovanie hodiniek s telefónom je otázkou chvíľky a zvládne ho skutočne každý. Hodinkám sa potom automaticky nastaví čas a aktuálna časová zóna podľa Vašej mobilnej siete. To sa znovu hodí, keď niekam cestujete. Ak napríklad poletíte do Japonska, stačí po prílete podržať 3 sekundy tlačidlo "MODE" a okamžite máte na displeji presný lokálny čas.

Ak by ste sa počas letu nudili, môžete si v aplikácii tiež prejsť interaktívny návod hodiniek, pohodlne nastaviť všetky funkcie, skontrolovať stav batérie alebo napríklad zaznamenať aktuálnu polohu a čas spolu s krátkou poznámkou. Ak často hľadáte svoj mobil, potom určite oceníte funkciu Phone Finder. GW-B5600 Vám ho pomôže nájsť aj v prípade, že máte na telefóne aktivovaný tichý mód. Po dôkladnom teste môžem povedať, že to zvládnu oveľa lepšie než manželkine Garminy.

Zostáva nám posledná funkcia a tou je Reminder. Do pamäte hodiniek si vďaka nej môžete uložiť päť rôznych pripomienok a nastaviť si čo, kedy a ako si chcete nechať pripomenúť. Blikajúca kontrolka na displeji a miniatúrna červená dióda Vás potom v daný deň upozorní, že sa niečo deje. Osobne by som uvítal prepojenie Reminderu s kalendárom v telefóne a tiež viac než len päť pripomienok. Tak snáď nabudúce. Ak však z nejakého dôvodu nechcete aplikáciu používať, nič sa nedeje. Hodinky nie sú na telefóne nijak závislé.

Som veľmi rád, že Casio myslelo aj na cenovo dostupný rad a modelom GW-B5600 doprialo to najlepšie. Trúfam si povedať, že pri cene, ktorá štartuje na 149 Eur, sú to jedny z najlepších univerzálnych digitálok vôbec! Vďaka tejto cenovke ide zároveň o najlacnejšie G-Shocky s Multibandom, Bluetooth a solárnym nabíjaním v aktuálnej ponuke. Teraz už mi zostáva len vysvetliť doma, prečo už zase potrebujem ďalšie G-Shocky...

6 NAJ: Pánske rádiom riadené hodinky (do 450 eur)
28.6.2022 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Pánske rádiom riadené hodinky (do 450 eur)

Prehľad hlavných funkcií:

  • Materiál (puzdro, remienok, ťah) - Resin - živica
  • Odolnosť proti nárazu
  • Minerálne sklo
  • Vodotesnosť 200 metrov
  • Automatická synchronizácia času pomocou Bluetooth/rádiového signálu (Multiband 6)
  • Solárne napájanie
  • LED Super Illuminator bielej farby
  • Mobile link pre pripojenie k aplikácii G-Shock connected
  • 5 x Svetový čas
  • Budík - 4 jednorázové + 1 Snooze
  • Stopky: 24 hodinové s medzičasom, rozlíšenie 1/100 sekundy
  • Odpočet: 24 hodín bez opakovania
  • Nastaviteľný formát dátumu + 6 jazykov dňa v týždni
  • Automatický kalendár do roku 2099
  • Rozmery a váha (s remienkom/na ťahu): 48.9×42.8×13.4mm, 53/85 gramov

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku