» Blog » Casio

G-Shock Mudmaster GG-B100 prešpikovaný karbónom. Recenzie a predstavenie.

Tagy: Predstavenie | Casio | Pánske | Klasické | Vojenské

Martin Koňařík | 24.5.2019 | 4 MIN

Každý rok fanúšikovia G-Shock čakajú, čo nové nám Casio na hodinárskom veľtrhu Baselworld predstaví. Už sme tak nejako vytušili, že technológiu, ktorú budeme u noviniek vídať častejšie, bude bluetooth. Potvrdzuje to aj nový prírastok Mudmaster GG-B100. Ešte nás ale prekvapil funkciiou krokomeru, živicovým puzdrom zosilneným karbónom a dvojvrstvovou korunkou.

Casio G-Shock Master of G Mudmaster GG-B100

Nová "CARBON CORE GUARD" konštrukcia využívajúca uhlíkové vlákna

"Tretí materiál bol zrodený z neustálej honby za absolútnu odolnosťou." Tak o karbóne (uhlíku) hovorí Casio na svojich stránkach. Poukazuje pritom na pôvodnú odolnú a ľahkú živicu, nasledovanú odolným a krásnym kovom. "Tretí materiál", využívajúci uhlíkové vlákna, spája tie najlepšie vlastnosti živice a ocele. Je ľahký a zároveň odolnejší než oceľ.

S uhlíkovými vláknami sme sa stretli už skôr, napríklad pri modeli Rangeman GPR-B1000 (karbónový remienok), G-Steel GST-B100X (karbonová luneta), nebo MTG-B1000 (vnútorná konštrukcia spevnená uhlíkovými vláknami).

Nové Mudmaster GG-B100

Teraz G-Shock predstavuje technológiu Carbon Core Guard - nový, inovatívny dizajn púzdra, ktoré je spevnené uhlíkovými vláknami a pôvodnú odolnosť živice posúva zase o krok ďalej. Vďaka tejto technológii môžu byť G-Shock ľahšie, menšie a tlačidlá nemusia byť chránené svojim zapustením do štruktúry puzdra.

Všimnite si tiež neobvyklej dvoj-vrstvovej korunky. Vnútorné oceľové slúži k dokonalému utesneniu proti vniknutiu vody a vonkajšie živicové (vystužené sklenenými vláknami) zvyšuje odolnosť proti nárazu.

G-SHOCK carbon core guard

Nová inovativní štruktúra púzdier u hodinek G-Shock

Okrem Mudmasterov GG-B100 sa môžete s technológiu Carbon Core Guard stretnúť aj pri ďalších troch novinkách: GA-2000, Gravitymaster GWR-B1000 a G-Steel GST-B200. A som si istý, že v budúcnosti sa s ňou budeme stretávať omnoho častejšie.

G-Shock Carbon Core Guard

Ako názov článku napovedá, GG-B100 sú uhlíkovými vláknami prešpikované. Nájdeme ich tiež na lunete, ktorá sa skladá z troch vrstiev. Dvoch živicových a vnútorného uhlíkového plátu, ktorý lunete pridáva na odolnosti. Pretože je štruktúra skladaného karbónu vidieť, predpokladám, že je vonkajšia vrstva živice priehľadná.

GG-B100 dvojité dýnko a karbonová luneta

Neboli by to Mudmastery, keby nemali zvýšenú odolnosť proti prachu a blatu (mud resistant), vďaka ktorej môžu hodinky operovať aj v tých najdrsnejších enviromentálnych podmienkach.

Quad sensor inak, než ho poznáme

Technológiu Quad sensor (štvorica senzorov) poznáme z modelu Gulfmaster GWN-Q1000. Ten bol vybavený kompasom, teplomerom a barometrom, ktorý meria atmosférický tlak a vie tiež odvodiť nadmorskú výšku. Trojica senzorov známa pod technologickým názvom Triple Sensor. Štvrtým senzorom bol hĺbkomer.

U GG-B100 to je inak. Hĺbkomer by na hodinkách slúžiacich k pozemným operáciám nedával zmysel. Casio ako štvrtý senzor zvolilo krokomer. Čo nie celkom zapadá do konceptu týchto hodiniek, určených pre drsnú prácu v nehostinných podmienkach. Na druhú stranu si nebudeme nahovárať, že väčšina zákazníkov bude z radov hasičov a záchranárov, rovnako ako väčšina majiteľov potápačských hodiniek nikdy nevidela neoprén a stále si myslí, že potápači na chrbte ťahajú bomby.

Mudmaster GG-B100 quad sensor

Quad sensor tentokrát s krokomerom

Typický zákazník bude civilista, ktorý ocení nekompromisnú odolnosť hodiniek, a tomu sa krokomer môže hodiť. Len pre doplnenie, pokiaľ to nie je úplne jasné, toto nie sú hodinky konkurujúce sporttesterom. Ani krokomer, ani bluetooth z nich nerobí profesionálne vybavenie športovcov.

Prvý Mudmaster s Bluetooth

Mudmaster GG-B100 majú zabudovanú technológiu bluetooth, ktorá im umožňuje spojenie s aplikáciou G-Shock Connected nainštalovanou na smartfóne (iOS 10, Android 6.0 a novšie). Vďaka tomu môžete využívať funkcie ako napríklad automatická korekcia času, automatická korekcia výšky, sledovanie spotreby kalórií, nájdenie telefónu, flight log, mission log, a ďalšie.

Ide zároveň o prvé G-Shocky, ktoré majú Triple Sensor aj Bluetooth. O to viac je prekvapujúce, že s takým arzenálom technológie nie sú solárne. Casio avizuje 2-ročnú životnosť batérie CR2025.

Oproti minulým Mudmasterom GWG-1000 im ešte chýba Multi Band 6 (rádiová kalibrácia času) a zafírové sklíčko. Cena by ale mala byť polovičná (pod 400 Eur). Všetko nasvedčuje tomu, že nejde o nový Hi-End model Mudmasterov, ktorý by mal staršie GWG-1000 nahradiť, ale o "juniorského" zástupcu novej karbónovej generácie. Stavím sa, že nás ešte čaká karbónová verzia Mudmasterov v plnej výbave.

Dalšie funkcie sú v tejto konfigurácii:

  • Stopky s presnosťou 1/100 a kapacitou 24h (konečne), režimy: uplynulý čas, medzičas, 1. a 2. miesto
  • Odpočítavacie stopky s kapacitou 24 hodín
  • 5 denných alarmov
  • Zobrazenie času východu a západu slnka
  • Váha približne 92g
  • Super LED Illuminator
G-Shock Master of G Mudmaster GG-B100 osvětlení

Casio ako prvý ponúkne variantu GG-B100-1A3 (khaki). Na pulty by mala vstúpiť v auguste 2019 s cenovkou okolo $ 350. Zo skúseností ale viem, že cena a hlavne termín predaja v SR sa môže líšiť.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre