» Blog » Casio

GA-700 Recenzia. Škandál, G-Shocky s pozitívním testom na steroidy.

Tagy: Recenzie | Casio | Pánske | Klasické

Martin Koňařík | 14.6.2019 | 5 MIN

Nové čelné tlačidlo pre svetlo, funkcia upratania rúčok a rýchly štart stopiek. Predstavujeme Casio G-Shock GA-700, ktoré sú tak veľké, že sa o nich hovorí, že to sú GA-100 na steroidoch.

Casio G-Shock GA-700

Rok 2010 bol v segmente ana-digi hodiniek pre Casio takým malým míľnikom. Predstavili totiž úspešné modely GA-100 a GA-110. Po deviatich rokoch sa tieto modely dohromady dočkali viac ako sto farebných variantov a nevyzerá to, že by s nimi Casio chcelo čoskoro skončiť. Dokazujú to nové prírastky z konca roka 2018, v edíciách Bright Orange Analog-Digital Series a Navy Blue Accent Series.

V nasledujúcich rokoch sa Casio snažilo zopakovať svoj majsterštyk s modelmi GA-120, GA-150, GA-200 a GA-400. Tie ale obľúbenosť stovky a stodesiatky neprekonali. Na koci roku 2016 G-Shock predstavil GA-700. Tentoraz vsadil na veľkosť a ukul 53,4mm široké a 18,4mm hrubé monštrum s tak hlbokým číselníkom, že by ste v ňom mohli schovať dve tri neónky. Vzhľadom k veľkosti sú hodinky prekvapivo ľahké (69g).

G-shock GA-700 detail na hloubku číselníku

Číselník je hlboký, ručky a indexy sú veľmi plastické

K monštruóznosti tiež prispieva luneta, ktorá vyzerá ako osemprstý pazúr zo všetkých síl držiace minerálne sklíčko na svojom mieste. Priestoru pod ním dominuje dvanásť veľmi macatých indexov a rovnako výrazné ručičky. Oboje napodiv bez luminiscencie.

Nočnej bezpečnostnej službe by som GA-700 neodporučil

Keď už sme pri použitelnsti hodiniek za horších svetelných podmienok, mám pre Vás ešte jedno prekvapenie. Casio u GA-700 upustilo od funkcie automatického osvetlenia, čiže od aktivácie svetla pri náklone hodiniek smerom k tvári. Viem že funkciu využíva len málo ľudí, ale niektorým iste bude chýbať. Osvetlenie je rovnako ako u predošlých GA-100 a GA-400 riešené pomocou jednej LED diódy. Takže áno, na analógový číselník viacmenej uvidíte, ale digitálne v tme vidieť nejde.

GA700 LED osvětlení

Náreky svojich zákazníkov Casio vypočulo až o rok neskôr u trojručičkového modelu GA-800, ktorý dostal do vienka dve LED-ky. Jednu pre LCD, druhú pre analóg a funguje to skvele.

Na druhú stranu, nerád by som z toho slabšieho osvetlenia robil "big deal". Do postele si ich rovnako nevezmete a na nočný lov dinosaurov, tak isto ako to s nimi na ruke predvádzal Chris Pratt vo filme Jurský svet: Zánik ríše, najskôr taktiež nepôjdete. Sám mám GA-100 okolo troch rokov a funkciu automatického svetla som použil raz, alebo dvakrát. Na druhú stranu, chválihodné je pridanie piateho tlačidla na pozícii šiestej hodiny, ktoré slúži len pre aktiváciu svetla.

Alarm a svetové časy ako GA-100. Ale stopky sú vylepšené.

Hodinky majú obvyklých 5 módov: miestny čas, odpočítavacie stopky, svetové časy, budíky a stopky a prepína sa medzi nimi v poradí, v akom som ich uviedol. Dôvodom pre presunutie módu stopiek na posledné miesto je jedno ich vylepšenie. Stopky totiž môžete spustiť priamo zo základného módu tlačidlom . Čo je užitočné, keď potrebujete stopky spustiť okamžite a prechod do módu stopiek by Vás o nejakú sekundu pripravil. U GA-400 sme už tento rýchly štart videli u odpočítavania stopiek.

Ďalšou novou vlastnosťou stopiek je takzvaný target alarm, alebo po slovensky signalizácia cieľového času. V nastavení stopiek si jednoducho zadáte čas, pri ktorom Vás stopky upozornia zvukovým tónom, ale nezastavia sa a pokračujú ďalej. Využitie sa ponúka pri športe. Stopky majú kapacitu 24h a rozlíšenie 1 / 100s.

Alarm je rovnaký ako u modelu GA-100. Teda 4 denné budíky + jeden snooze budík. Ten vás bude vyhadzovať z postele opakovane vždy po 5-tich minútach, kým ho ručne nedeaktivujete (hrubá sila taky nepomôže, sú to G-Shock), alebo kým neukončí svoj siedmy pokus.

Na svojich GA-100 využívam timer (odpočítavacie stopky) vždy, keď mám choré deti a musia brať antibiotiká. Odpočet nastavím na 8 hodín, zapnem automatické opakovanie a hodinky týždeň nezložíte z ruky. Je to oveľa spoľahlivejšie než mobil. GA-700 majú však maximálny odpočet 60 minút a bez možnosti automatického opakovania. Táto funkcia by mi chýbala.

Funkcia upratovania ručičiek

Digitálny displej, na ktorý nevidíte cez analógové rúčky - to už sa Vám pri modeli GA-400 nestane. A pri sedemstovkách tomu nie je inak. Vždy, keď na hodinkách niečo nastavujete, ručičky sa poslušne upracú na pozíciu, kde Vám nebudú vadiť.

GA700 funkce hand shift

Funkcia "Hands Shift" presunie ručičky tam, kde neprekážajú

Upratanie môžete spustiť aj manuálne tlačidlami a , čo nie je práve user-friendly kombinácia, ale funguje to. Potom môžete používať napríklad stopky s voľným výhľadom. Zmena módu vráti rúčky späť do ich polohy aktuálneho miestneho času.

Rád by som bol v tejto recenzii menej pesimistický, ale ešte jeden drobný fakt, o ktorom viem, že niektorým z Vás bude proti srsti, musím spomenúť. Oproti GA-100 i GA-110 majú GA-700 (rovnako ako predtým i GA-400) plastovú pracku.

gshock ga-700 má plastovou přezku

GA-700 má plastovú pracku

Som si istý, že japonskí inžinieri dobre vedia, čo robia, a že je rovnako odolná ako zvyšok hodiniek, ale pocitovo asi všetci vnímame, že to je skôr krok späť. Materiál puzdra aj remienka je štandardne syntetická živica. Odolnosť proti vode majú iste väčšiu ako Vy (200m) a sú vysoko odolné proti nárazu.

Základné čierno-červené modely

Ako prvý Casio vydalo čierno-červený model GA-700-1A, čierny GA-700-1B a červený GA-700-4A.

první verze G-Shock GA-700

GA-710 s kovovejším vzhľadom

GA-710 sa od GA-700 odlišuje len tým, že majú metalický vzhľad číselníku a kovové čelné tlačidlo. Casio ich označuje ako "" Garish Color "", čiže krikľavé farby. Na začiatku roka 2017 Casio predstavilo nové modely: čierny GA-710-1A, modrý GA-710-1A2 a zlatý GA-710GB-1A v rozširujúcej sa populárnej Gold & Black Special Edition.

G-Shock GA-710 Garish Color

G-Shock GA-700UC Utility Color Collection

Veľmi podarené sú GA-700 v "pracovných" farbách so skratkou "UC" v kóde, ktorá znamená Utility Colors. Patrí sem GA-700UC-8A, GA-700UC-5A a GA-700UC-3A (v poradí ako na obrázku nižšie).

G-Shock GA-700UC Utility Color Collection

Veľmi populárne maskáčové GA-700CM

Vďaka veľkej obľúbenosti modelov GA-700 vydalo Casio tri modely v obľúbenej sérii Camouflage Series. Modré GA-700CM-2A, zelené GA-700CM-3A a sivé GA-700CM-8.

Gshock GA700CM Camouflage Series

Pre úplnosť ešte zmienim ďalšie modely, ktoré sú väčšinou súčasťou špeciálnych edícií a kolekcií, a z ktorých je už vačšina vypredaná.

  • 3x neónové GA-700SE Layered Neon Colors
  • Špeciálne modely k 35. výročiu G-Shock - GA-735C-4AER 35th Anniversary Red Out Special Edition a GA-735A-1AER 35th Anniversary Big Bang Black Special Edition
  • GA-700PC-1A Pearl Blue Neon Accent Collection
  • GA-700EH-1A Special Edition 35th Anniversary Eric Haze
  • GA-700DE-2A Denim Series
  • GA-700BR-1A Bright Orange Analog-Digital Series

Zhrnutie recenzie

Na napísanie recenzie týchto hodiniek som sa tešil a moje zmýšľanie o nich bolo oveľa pozitívnejšie, ako nakoniec vyplynulo pri rozpitvávani konkrétnych parametrov a funkcií. Človeku, ktorý potrebuje hodinky v noci, ako ani športovcom (kvôli veľkosti) by som ich asi neodporučil. Rovnako tak nikomu s úzkym zápästím.

Na druhú stranu, hodinky vyzerajú naozaj atraktívne, drsne a agresívne. Na silnej paži človeka, ktorý nie je hodinkový nerd a nemá potrebu piplať sa vo všetkých tých hogo fogo funkciách, určite urobia skvelú službu a nebude ušetrený množstva komplimentov. Navyše obrovské množstvo špeciálnych edícií a farebných prevedení dokazuje, že ide o populárny model, ktorý má vo svete veľký úspech.

  • drsný, agresívny vzhľad
  • čelné tlačítko pre svetlo
  • rýchly štart stopiek
  • funkcia upratovania ručičiek
  • len 60min timer bez opakovania
  • plastová pracka
  • žiadna luminiscencia
  • slabšie svetlo, ktoré nie je automatické

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku