» Blog » Garmin

Garmin Enduro 2 recenzia – Tentokrát s mapami a hudobným prehrávačom

Tagy: Recenzie | Garmin | Pánske | Inteligentné

Dominik Hok | 9.8.2022 | 9 MIN | 4x komentár

Krok dopredu alebo vedľa? Stále sa nemôžem rozhodnúť, čo si o Enduro 2 vlastne myslieť. Po novom sa do nich dostal hudobný prehrávač, mapové podklady a zostala výdrž ako blázon. Ale nie sú tam niektoré funkcie zbytočne?

Čo je nové v Enduro 2:

  • predĺžená výdrž batérie – až 46 dní v bežnom režime a 150 hodín pri aktívnej GPS
  • dotykový displej
  • hudobný prehrávač
  • 2x silnejšie LED svetlo než na Fenix 7X
  • topografické, lyžiarske a golfové mapy
  • snímka zdravia
  • SatIQ – funkcia, ktorá sama upravuje režim príjmu GPS pre maximálnu výdrž batérie
  • automatická detekcia občerstvovačky
  • Grade-adjusted pace – funkcia, ktorá sama upravuje tempo podľa terénu a sklonu
  • Nextfork – zobrazuje sa vzdialenosť k ďalšiemu križovaniu cestičiek /ulíc a názov ďalšej cestičky / ulice

Aké sú Enduro 2 v kocke?

Aby som pravdu povedal, z tohto modelu nie som tak rozčarovaný. S príchodom Fenix 7X naraz prvá generácia Enduro prestala dávať zmysel. Solárny akumulátor bol ešte účinnejší a Fenix 7X mal mapy a hudobný prehrávač.

Ale jedno plus prvá generácia Endura mala. Benefitovala z toho, že nemala hudobný prehrávač a topografické mapy.

Vravíte si, čo to je za blbosť, že môžu benefitovať z absencie funkcií? Tým, že tam neboli, nemohli žrať baterku, čo presne tieto dve funkcie robia snáď zo všetkých funkcií najviac.

Teraz naraz v Enduro 2 nájdeme topografické mapy, hudobný prehrávač a línia medzi Fenixom a Endurom je priesvitná ako mikroténový sáčok. Keby to tam nedali, nežralo by to baterku a zároveň by sme na pultoch uvideli o trochu prívetivejšiu cenovku. Možno trochu ponuré na začiatok recenzie, že?

Ale na druhej strane...

Rozhodne ma potešilo silné LED svetlo s ktorým, sa Fenix 7X nemôže merať. Zároveň mi veľkú radosť urobila funkcia Adjusted pace, ale mám také tušenie, že sa objaví aj vo Fenixe 7 a Tactixe 7.

Celkovo moc nerozumiem tomu kroku dať do Enduro 2 úplne všetko. To potom Garmin mohol rovno vydať Fenix 7X Plus.

SÚBOJ: Garmin Fenix 7X vs. Garmin Enduro 2
17.8.2022 - Matěj Urbaczka
SÚBOJ: Garmin Fenix 7X vs. Garmin Enduro 2

Dizajn – Žlto-zelené prvky zostali

Enduro používa úplne rovnaké puzdro ako Fenix 7X – 51mm titánové puzdro s DLC úpravou proti poškriabaniu. Kovová luneta a dienko skrutkami udržuje plastové puzdro. Sendvičový spôsob doplňuje 5 tlačidiel po bokoch.

Najvýraznejším prvkom je žltozelené tlačidlo START/STOP, ktoré je iba a len pre rad Enduro. V iných radoch túto farbu nenájdeme. Rovnako ako zelené okružie okolo displeja, ktoré je teraz síce prerušované, ale vlastne sa mi to páči o chlp viac než to plné u prvej generácie. Keď už je reč o tlačidlách, zdá sa mi, že majú trochu iný odpor než napríklad moje Tactixy 7 a nejak si na to nemôžem zvyknúť. Napríklad keď kliknem tlačidlo START/STOP, neozve sa žiadne cvaknutie.

Blbosť, ale trochu ma to znervózňuje.

Na vrchu puzdra nájdeme LED svetlo ku ktorému sa musím vyjadriť hneď zo začiatku. U Garminu je LED svetlo ešte v plienkach (prvýkrát sme ho uvideli na začiatku roka 2022), ale už sa im podarilo jeho intenzitu zdvojnásobiť. Myslím, že tomu pomáha použitie čírejšieho skla, pretože u Fenixu 7X je sklo chrániace svetlo mliečnejšie.

Váhovo sa (bez remienka) Enduro dostalo na 64 gramov, čo je prekvapivo o 3 viac než u Garmin Fenix 7X. Nízka váha je zaručená aj po nasadení remienka, pretože Enduro používa nylonový UltraFit (obvod zápästia 110-220 mm), čo je asi to najlepšie, čo rad Enduro priniesol. Sám som tento remienok mal na svojich Tactix Delta, teraz na Tactix 7 a nikdy už žiadny iný nechcem.

Displej? Nič nové

Displej je úplne rovnaký ako u Fenixu 7X a Tactixu 7. Má veľkosť 1,4 palca a rozlíšenie 280 x 280 pixelov. Samozrejme je (ako u Garminu býva) transflektívny a nezhasína.

Všeobecne je najväčšou výhodou transflektívnych displejov ich schopnosť využívať svetlo k svojmu vlastnému presvieteniu. Nestane sa vám, že by ste napríklad išli von, svietilo silno slnko a vy žmúrili na displej. Proste čím viac svieti slnko, tým viac displej žiari. Pri bežnom používaní ale môžete mať problém s čitateľnosťou. Obzvlášť ľudia so zhoršeným zrakom, pretože displej nie je taký ostrý a kontrastný.

Aj na Enduro 2 sa dostal nový snímač tepovej frekvencie

Senzorovú výbavu zastáva akcelerometer, barometer, kompas, teplomer, pulzný oxymeter a samozrejme snímač tepovej frekvencie.

Použitá je nová generácia Elevate 4, ktorá vykresľuje o dosť podrobnejšie a presnejšie. Graf je potom proste zubatejší. :) Okolo snímača je aj hradbička, ktorá ho chráni proti poškriabaniu. To sa u technológií na báze optiky celkom hodí.

Fialová (hrudní pás) a modrá (Enduro). Jde vidět, že křivka hrudního pásu je zubatější, ale jinak si Enduro vede docela dobře, ne? :)Fialová (hrudný pás) a modrá (Enduro). Je vidieť, že krivka hrudného pásu je zubatejšia, ale inak si Enduro vedie celkom dobre, nie? :)

Upgradu sa dočkala aj GPS, ktorá teraz funguje hneď na niekoľkých frekvenciách, čo sa pomaly ale isto stáva vo svete smart hodiniek štandardom.

Enduro 2 sú schopné prijímať GPS, všetky navigačné systémy naraz a všetky navigačné systémy na niekoľkých frekvenciách. Tieto 3 režimy doplňujú ešte režim UltraTrac, kedy sa signál GPS prijíma každú minútu a expedičný režim, kedy je to každú hodinu.

Garmin Enduro Garmin Enduro 2
Garmin Forerunner 955
Garmin Fenix 7X
Režim smart hodiniek
50 dní / *65 dní 34 dní / *46 dní
15 dní / *20 dní
28 dní / *37 dní
Úsporný režim
130 dní / *1 rok 90 dní / *1 rok
?
90 dní / *1 rok
GPS 70 hod. / *80 hod. 110 hod. / * 150 hod.
42 hod. / *49 hod.
89 hod. / *122 hod.
Všetky navigačné systémy
X 67 hod.
?
63 hod. / *77 hod.
Všetky navigačné systémy + multifrekvenčný príjem
X 40 hod.
20 hod. / 22 hod.
36 hod. / *41 hod.
UltraTrac
200 hod. / *300 hod. 213 hod. /*578 hod.
80 hod. / *110 hod.
213 hod. / *578 hod.
Expedičný režim 62 dní / *95 dní 77 dní / *172 dní ? 62 dní / *139 dní

Pozrite sa na porovnanie príjmu na niekoľkých frekvenciách z Enduro (modrá) a iba GPS z Tactixu (fialová).

Aj samotný režim GPS meria pekne,  ale je vidieť, že Multi-band lepšie triafa zákruty a nevyhadzuje ma z cesty.

Grade Adjusted-pace – Úplne nová bežecká funkcia

Táto funkcia mi urobila asi najväčšiu radosť zo všetkých noviniek u Enduro 2. Je to vlastne hrozne jednoduché na vysvetlenie. Táto funkcia prepočítava vaše aktuálne tempo na tempo na rovine. Pokiaľ teda bežíte do kopca tempom 8:30, táto funkcia vám ukáže, že by ste na rovine bežali napríklad 4:45, pretože je tam dosť veľké prevýšenie.

Na čo sa to hodí? Podľa vášho tempa na rovine ste schopní jednoducho určiť vynaložené úsilie. Mohlo by sa vám zdať, že keď bežíte tempom 6:00 do kopca , tak bežíte pomaly, ale môže to byť ako by ste bežali na rovine 4:00. A to je celkom náročné, však?

Celkom pekne to nahrádza výkon podľa wattov, ktorý tiež dokáže krásne určiť vynaložené úsilie nehľadiac na prevýšenie. Používatelia Garminu doteraz nemali možnosť merania wattov zo zápästia a nie každý má hrudný pás, tak sa to hodí.

Túto funkciu už dlhšiu dobu nájdeme v Strave (ale až po uložení aktivity) a v hodinkách od Corosu.

SatIQ – Šetrí batériu a uľahčuje rozhodovanie

Možno ste tiež niekedy uvažovali nad tým, či nastaviť príjem GPS, všetky systémy alebo snáď Multi-Band. Baterka či presnosť? To je o čo tu be... Veď to poznáte.

Na to je práve perfektná funkcia SatIQ, ktorá automaticky nastavuje najlepšie možné nastavenie s ohľadom na výdrž batérie.

Pokiaľ ste teda na mieste, kde je perfektný príjem signálu GPS, nastaví iba GPS. Pokiaľ je príjem horší, nastaví všetky navigačné systémy. Keď je to stále málo, nastaví multifrekvenčný príjem.

Vďaka tejto funkcii by ste mali docieliť čo najpresnejší záznam trasy pri čo najnižšej spotrebe batérie.

Automatický Rest time – To, čo bolo v manuále, je teraz automatické

Táto funkcia sa v manuálnej podobe úplne prvýkrát objavila v prvej generácii Enduro. Jej funkcionalita je jednoduchá. Pribehnete na občerstvovačku, stlačíte tlačidlo a vám sa zaznamenáva čas na občerstvovačke. To sa potom prejavilo aj vo vyhodnotení aktivity, kde ste videli súčet času stráveného na občerstvovačke. Celkom praktické.

Teraz to robia Enduro 2 automaticky. Ja mám len strach z toho, že to zapnú vždy keď sa zastavíte (napríklad si odskočíte) a údaje nebudú relevantné. V tomto prípade mi dáva väčší zmysel manuálne zapínanie a celkový čas, kedy ste stáli, uvidíte vďaka funkcii Run/Walk/Stand. To je časová os na ktorej vidíte, ako veľmi ste bežali, išli chôdzou či stáli.

Nextfork – Aká cesta ma teraz čaká?

Do Enduro 2 sa teraz dostali mapové podklady a vďaka úložisku 32 GB sa vám tam zmestí veľa kútov sveta, ktoré si môžete doinštalovať. Okrem toho tam máte aj turn-by-turn navigáciu, kedy vás hodinky upozorňujú na zmeny smeru a vzdialenosť do cieľa. Osobne si pochvaľujem aj funkciu PacePro, čo je stratégia tempa na preteky, kedy vám hodinky ukazujú tempo, ktorým by ste mali bežať (berie do úvahy aj prevýšenie), aby ste dosiahli cieľového času.

Užitočná je aj funkcia ClimbPro, ktorá zobrazuje graf prevýšenia, vzdialenosť do ďalšieho kopca a koľko výškových metrov prekonáte.

Na to sa viaže aj nová funkcia Nextfork, ktorá zobrazuje vzdialenosť do ďalšej cesty a aký je jej názov. Poteší, ale nepovedal by som, že je to úplný gamechanger po ktorom by som povedal "Enduro 2 musím mať!"

Keď už je reč o mapových podkladoch, do Enduro si môžete nahrať aj mapy golfových ihrísk či lyžiarskych zjazdoviek.

Aké typicky Garminovské športové funkcie v Enduro 2 nájdeme?

Ak sa nemýlim, Enduro bol rad, ktorý prvýkrát u Garminu mal odpočet VO2 Max aj z trailového behu. Teda berie do úvahy prevýšenie. Samozrejme to priamo v nastavení aktivity môžete vypnúť, pretože to môže byť skreslené, keď máte napríklad ťažký batoh alebo terén.

Čo je VO2 max?
30.10.2019 - Agáta Vřeská
Čo je VO2 max?

Z takej tej klasiky tam nájdeme dobu regenerácie, tréningové zaťaženie, stav tréningu a predikciu času na rôzne vzdialenosti. Podľa tréningového zaťaženia hodinky následne určujú denné tréningové doporučenie.

Stav tréningu – Hodinky hodnotia v akej zóne tepu srdca sa najčastejšie pohybujete (tréningová záťaž) a na základe pomeru času v jednotlivých zónach je váš tréning slovne ohodnotený. Pokiaľ trénujete správne, hodinky vyhodnotia váš tréning ako produktívny. Táto funkcia sa môže hodiť začiatočníkom, ktorí nevedia, ako presne trénovať.

Príjemnou tohtoročnou novinkou je Real Time Stamina, ktorá na základe vašej tepovky, kondície a tréningovej histórie vyjadrí čas počas ktorého ste schopní s aktuálnym úsilím ešte bežať. Okrem času to hodinky dokážu vyjadriť aj v percentách (začnete napr. na 100 % a v priebehu aktivity číslo klesá) či vzdialenosti (že ste schopní takto bežať ešte napr. 45 km).

A čo lifestylové funkcie?

Dočítal som sa, že by sa do Enduro 2 malo dostať aj nočné meranie variability srdečného tepu (VST), ktoré sme našli vo Forerunneri 955, čo mi urobilo veľkú radosť. Podľa rozdielu v jednotlivých úderoch srdca ste schopní určiť, ako zdarne vaše telo regeneruje alebo napríklad reakciu na zlú stravu či alkohol.

V noci samozrejme hodinky monitorujú váš spánok a jeho kvalitu ohodnotia na stupnici od 0 do 100. Podľa vášho spánku a dennej hodnoty stresu sa vypočítava Body Battery, čo je nabitie vášho tela na škále od 0 do 100.

Takou "samozrejmou klasikou" je počítanie krokov, celodenné meranie tepu, odčítanie spálených kalórii, monitoring dýchania, okysličenie krvi alebo hydratácia.

Hudobný prehrávač – Dáva to v Enduro 2 zmysel?

Hudba v hodinkách je rozhodne praktická záležitosť. Do Enduro 2 si môžete nahrať buď klasické empétrojky alebo si stiahnuť playlisty zo streamovacích služieb ako je napríklad Spotify.

To je všetko fajn, ale mám problém len s jednou vecou. Žerie to baterku.

Rad Enduro bol stavaný na maximálnu výdrž batérie a hudba je niečo, čo tento cieľ podkopáva. Naviac (spoločne s mapami) je to len ďalšia vec, ktorá zdvíha cenovku a odťahuje potenciálnych používateľov.

Enduro 2 si totiž predstavujem cenovo o niečo nižšie než Fenix 7 s tým, že používateľ oželie hudbu a mapy, ale dostane dlhšiu výdrž batérie. Tú síce dostane aj teraz, ale za rovnakú cenu.

Smart funkcie – Žiadna zmena

Keď opomenieme mapy, ktoré balansujú na hrane smart a športových funkcií, v Enduro 2 nie je nič nové.

Rovnako ako pri prvej generácii tam nájdeme bezkontaktné platenie, notifikácie z telefónu či šikovnú funkciu Nájsť môj telefón.

Zhrnutie

Myslím si, že hudobný prehrávač a mapové podklady tam sú zbytočne. Obzvlášť tá hudba. Zdvíha to cenovku a práve v rade Enduro by som si radšej odpustil pár funkcií, zaplatil menej a očakával echt dlhú výdrž batérie.

V tento moment mi dáva zmysel len funkcia GAP (Grade Adjusted Pace) a 2x silnejšie svetlo. Myslím si, že GAP sa dostane aj do Fenixov, ale svetlo samozrejme zostane len Enduru 2. :) Ale zdá sa mi to ako málo vychytávok, ktoré by ma donútili odvrátiť ruku od Fenix 7X, ktorý sa ponúka v peknejších farebných kombináciách a s lepšou podporou aktualizácií (predsa len je to vlajková loď Garminu).

A čo vy? Dáva vám zmysel Enduro 2?

SÚBOJ: Garmin Enduro vs. Garmin Enduro 2
29.9.2022 - Matěj Urbaczka
SÚBOJ: Garmin Enduro vs. Garmin Enduro 2

Smart hodinky Garmin pre konkrétne športy
29.9.2022 - Matěj Urbaczka
Smart hodinky Garmin pre konkrétne športy

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Michalpred 626 dňami, reagovať
No...tak to by človek nečakal , Fenix 7 X a on sa volá Enduro 2 ...aspoň tú lunetu mohli pozmeniť....inak úplný súhlas , že mapy ( hlavne ten golf....to je tragédia ) a hudba von.....aj moje Tactixy majú necvakavé tlačidlá....a sere ma to poriadne.....smutné....
xxxpred 624 dňami, reagovať
Vylepšené Fenix 7X Solar. Mohli by tam už konečne dať podporu bezdrôtového nabíjania.
NaatoStankopred 621 dňami, reagovať
mal by som dve otazky: 1. maju hodinky zvukovu signalizaciu / upozornenie / maju "pipak" ? napr. budik apod myslel som, ze je to samozrejmost, ale take Venu2 nevydaju ani pip - budik len vibruje, co ma dost neprijemne zaskocilo. V navode je sice zmienka o nastaveni zvukov, realne vsak nic take nie je. 2. navigacia; a/ vedia hodinky navigovat na bod ? teda zadam suradnice a hodinky ukazuju smer + vzdialenost b/ vedia navigovat po krivke ? nahram (napr.gpx) track a ukazuje, kde v ramci tracku som, kde odbocit apod. Oba typy navigacie maju pre mna zmysel a obe vyuzivam. Na Venu2 som bol opat nemilo prekvapeny, ze bod mozem ulozit len z aktualnej pozicie a navigacia je vlastne len navrat na poziciu, kde som uz fyzicky bol. Nie je mozne nahrat do hodiniek bod (POI) a nechat sa k nemu navigovat... Pre mna velmi zarazajuce. Zvazujem bud Fenix7 alebo Enduro2 a v tejto cenovej kategorii by som nerad robil kompromisy. vdaka za odpovede
Matěj Urbaczkapred 620 dňami
Dobrý deň, Stanko, odpoveď na obe tvoje otázky je áno, tieto funkcie tam sú a hodinky ich podporujú.

Hodinky zmienené v článku