» Blog » Garmin

Garmin Enduro predstavenie – dokážete bežať dlhšie než tieto hodinky?

Tagy: Predstavenie | Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 22.2.2021 | 3 MIN

Vyzerajú ako Fenixy, ale nie sú to Fenixy. Sú to totiž Garmin Enduro. Síce nemajú mapy a hudobný prehrávač, ale cenovka je ešte o niečo vyššie. Ako to? Majú totiž takú výdrž, že budete mať problém ich vybiť. Už ste niekedy videli Garminy, ktoré v režime smart hodiniek vydržia 65 dní?

Impozantná výdrž. So svetlom aj bez neho

Doteraz sa dali považovať za kráľa vo výdrži Fenix 6X Solar s 24dennou výdržou batérie alebo Instinct Solar s 54dennou výdržou batérie. Áno, Instincty sú značne učesanejšie a majú čiernobiely displej, takže to nie je úplne fér porovnanie, ale dajme tomu. Avšak, koniec okecávania. Garmin Enduro si totiž oba tieto modely hravo strčí do vrecka.

V režime smart hodiniek tieto hodinky vydržia 50 dní a pokiaľ majú dostatok svetla, tak baterka šliape dokonca 65 dní.

Pokiaľ si pôjdete zašportovať, hodinky dokážu prijímať signál GPS každú sekundu po dobu 70 hodín, s dostatkom svetla 80 hodín.

V úspornom režime snímania GPS, kedy sa frekvencia príjmu signálu zníži, vydržia hodinky 200 hodín a s dostatkom svetla celých 300 hodín.

Ak nepotrebujete tak presný záznam trasy a chcete ešte dlhšiu výdrž batérie, tak je tu expedičný režim, kedy sa príjem signálu GPS pohybuje v desiatkach minút a takto hodinky s dostatkom svetla vydržia fungovať 95 dní. Ak podniknete expedíciu v podzemí bez prístupu svetla, hodinky vydržia 65 dní.

Pokiaľ sa uspokojíte len s ukazovaním času, hodinky vydržia 130 dní a s dostatkom svetla celý rok.

A čo je ten "dostatok svetla"?

Všetky číselné údaje sú postavené na predpoklade, že sú hodinky počas používania vystavené svetlu o intenzite aspoň 50 000 luxov. Pre príklad – ak je v zime zatiahnuté, intenzita osvetlenia je 3000 luxov, naopak, počas slnečného letného dňa, je intenzita aj 100 000 luxov.

Ako to, že Garmin Enduro tak dlho vydržia?

Ako je u Garminu už zvykom, tak tieto hodinky používajú špeciálne sklíčko Power Glass, ale tentokrát urobil ešte dve zmeny. Solárne články do hodiniek vložil hneď dva. Jeden schoval pod displej, ktorý má 10% priepustnosť svetla a druhý zapracoval ako krúžok pri lunete, ktorý má 100% priepustnosť svetla.

Druhou zmenou je podtaktovanie procesora, ktorý potom nie je tak energeticky náročný ako predošlé procesory.

Veľkosťou sa Enduro rovnajú Fenixom 6X

Celkovo sú Garmin Enduro dvojníkom Garmin Fenix 6X.  Rozmery sú totožné (51 x 51 14,9 mm) a rozpätie nožičiek je tiež 26 milimetrov. Môžete teda na hodinky dopasovať remienky z Fenixov 6X.

Vydržia ako hovädo. Ale sú ťažké ako hovädo?

Áno, trochu agresívny titulok, ale táto otázka sa núka. Keď vydržia tak dlho, ako je to s váhou? Možno je to práve naopak, než ste očakávali. Garmin Fenix 6X vážili 93 gramov a vo verzii Solar 82 gramov. Garmin Enduro vážia 72 gramov a titánová verzia dokonca 58 gramov.

Garmin Enduro znesú aj Death Valley

Prevádzková teplota Fenix 6 sa pohybovala maximálne na 45 °C. Garmin Enduro túto hodnotu posunulo zasa o kúsok ďalej a dostali sa na rozmedzie -20 °C až 60 °C. Takže ak si chcete zmerať najvyššiu teplotu na Zemi (56.7 °C, Death Valley), nie je problém. Síce je to rekord z roku 1913, ale možno sa ešte dočkáte nového. No alebo pokiaľ sa chcete zúčastniť kultového preteku Bad Water Ultramarathon v Death Valley, máte teda ideálne zariadenie.

VO2 Max aj z trailovej aktivity. Konečne!

To je niečo, na čo som čakal naozaj dlho a konečne je to tu. Garmin Enduro so svojím príchodom prinášajú možnosť odhadu hodnoty VO2 Max nielen z rovinatého, ale aj trailového behu. Túto funkciu mali už niektoré modely od Polaru a Garmin nemohol byť pozadu. Tejto vychytávky sa dočká aj šiesta generácia Fenixov, Garmin Forerunner 945 a Forerunner 745.

Keď už sme pri novinkách, ďalšou novou vychytávkou je záznam občerstvovacích staníc pri preteku. Môžete si v hodinkách zakliknúť, že ste na občerstvovačke a prejaví sa to v následnej analýze športovej aktivity.

Držiak, ale s minimom smart funkcií

Niekoho môže trochu odradzovať, že Enduro oproti Fenixom stratilo všetky mapy (topografické, golfových ihrísk, lyžiarskych stredísk) alebo hudobný prehrávač. Ale nemôžeme predsa chcieť všetko. :) Garmin Enduro majú aspoň bezkontaktné platenie a ďalšie smart funkcie ako notifikácie, ovládanie hudby v telefóne, detekciu pádu a iné. No, a ten zvyšok... To si určite šetrí na Garmin Fenix 7.

Foto: Garmin.cz

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre