» Blog » Garmin

Garmin Enduro – Hodinky s výdržou ako hovädo

Tagy: Recenzie | Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 18.3.2021 | 11 MIN

Neprehnal to Garmin už trochu? Urobiť hodinky s dvojmesačnou výdržou batérie v režime smart hodiniek? Áno, síce si za to trochu (alebo skôr trochu viac) priplatíte a musíte si odpustiť nejakú tú smart funkciu, ale podľa mňa Garmin Enduro rozhodne stoja za to. Už dlho tu neboli hodinky, ktoré by som si tak veľmi zamiloval.

Hodinky, ktoré si našli miesto v mojom srdci

Keď som sa dozvedel o vydaní Garmin Enduro, vlastne to so mnou ani moc nepohlo. Garmin sa totiž posunul ďalej len v tom, v čom už bol v tej dobe dobrý. Celkom kontrastné tvrdenie po tom vychvalovacom úvode článku, však? Ale musím povedať, že to bolo pochabé. Hneď ako som si Garmin Enduro nasadil, zamiloval som sa. Mojou prácou je každý deň nosiť iné hodinky a preto nemám zrovna motiváciu si nejaké hodinky kúpiť. Ale vlastné Enduro? Tá myšlienka sa mi celkom páči.

A prečo? Tu máte pár argumentov

Hodinky v režime smart hodiniek vydržia (s dostatkom svetla) až 65 dní. Vo vodách Garminu (vlastne aj tých konkurenčných) je to bezkonkurenčná výdrž.

Rozmerovo sú hodinky totožné s Garmin Fenix 6X, ale vážia len 72 gramov. A titánová verzia dokonca váži len 58 gramov.

Ďalšou novinkou je možnosť odhadu hodnoty VO2 Max aj z trailového behu. Doteraz to bolo možné iba z rovinatého behu, ale kto dnes behá len roviny?

Tento argument bude skôr taký osobný. Keď si Enduro nasadíte, ihneď sa zamilujete do tohto nylonového remienka. V kategórii smart hodiniek som ešte na ruke nemal pohodlnejší remienok.

To bolo ale také ľahké zhrnutie na začiatok, teraz na to poďme poriadne.

Fluorescenčný rámček dodal hodinkám šmrnc

Garmin Enduro akoby Garmin Fenix 6X z oka vypadli. Jediným rozdielom sú akési fluorescenčné prvky, ktoré na hodinkách nájdeme. Okolie displeja lemuje rámček, ktorý hodinkám proste dodal šmrnc. Zároveň sa rovnako zafarbilo aj tlačidlo START/STOP a pridalo sa mu ľahké drážkovanie.

Tento rámček je skrytý pod chemicky tvrdeným sklíčkom Power Glass. Jedná sa vlastne o štandardné sklíčko Gorilla Glass, ktoré je vďaka svojim optickým vlastnostiam vhodnejšie na solárne modely.

Všetko je usadené v puzdre z tvrdeného polyméru v kombinácii s oceľovým/titánovým (záleží, čo si kúpite) dienkom a lunetou. Garmin kovové časti pokryl DLC (Diamond Like Carbon) úpravou, čo je druh povlaku, ktorý obsahuje vodík a uhlík (rovnaké zloženie ako diamant) a zvyšuje odolnosť proti poškriabaniu a korózii.

Nylonový strap je najpohodlnejším riešením smart hodiniek

Rozmery sú 51 x 51 x 14,9 mm a rozpätie nožičiek 26 milimetrov. Do nožičiek je usadený nylonový strap, ktorý sa upína suchým zipsom. Upínanie na ruku je zo začiatku trochu zložitejšie, ale rýchlo si na to zvyknete. Remienok je veľmi pohodlný a počas dňa vôbec neprekáža.

Výhodou tohto remienka je určite obrovské pohodlie. Keď máte silikónový remienok, sem tam sa stáva, že ako ráno vstanete, hodinky máte naozaj veľmi tesne upnuté. Počas noci totiž prirodzene ruka trochu opuchne. Nylonový strap síce drží dobre, ale zároveň je poddajný, takže vás remienok ráno netlačí.

Nevýhodou je potom trochu zložitejšia manipulácia pri zapínaní a tiež veľká absorpcia. Takže, keď sa idete večer sprchovať, remienok nasaje vodu a nejaký čas trvá, kým uschne. Všeobecne mám strach aj z toho, ako sa na tomto remienku podpíše čas. Že bude časom "chlpatý" alebo suchý zips nebude držať tak dobre. Mnou testované, ktoré nosím skoro tri týždne, majú remienok stále ako nový, ale čo si budeme hovoriť, tri týždne je zlomok času.

Displej má veľkosť 1,4 palca

Enduro používajú nedotykový transflektívny LCD displej so šírkou 1,4 palca a rozlíšením 280 x 280 pixelov. Výhodou tohto displeja je malá náročnosť na výdrž batérie, permanentné rozsvietenie a perfektná čitateľnosť na priamom slnku. Čím viac na neho svietia svetlá, tým jasnejší je displej. Využíva totiž slnečné svetlo. V noci potom pomôže podsvietenie. Niekomu sa tento displej môže zdať mdlý, ale tieto hodinky sú hlavne pre športovcov a pre nich sýtosť farieb nie je kľúčovou záležitosťou.

Na ovládanie sa používajú staré dobré tlačidlá

Práve preto, že displej je nedotykový, na ovládanie sa používa pätica tlačidiel:

1 - Podsvícení / Dlouhým stiskem otevřete zkratky, 2 - Nahoru / Dlouhým stiskem otevřete Menu, 3 - Dolů / Dlouhým stiskem otevřete hudbu, 4 - Potvrzovací tlačítko / Spuštění monitoringu sportovní aktivity, 5 - Zpět / Manuální zaznamenání kola1 – Podsvietenie / Dlhým stlačením otvoríte skratky, 2 – Hore / Dlhým stlačením otvoríte Menu, 3 – Dole / Dlhým stlačením otvoríte hudbu, 4 – Potvrdzovacie tlačidlo / Spustenie monitoringu športovej aktivity, 5 – Späť / Manuálne zaznamenané orkuhy

Tým, že sú Enduro špeciálne robené pre ultramaratóncov, tlačidlá majú svoje opodstatnenie. Aj keď máte spotenú ruku, prší alebo hoci máte oblečené rukavice, tlačidlá sú istota. Siahnete a kliknete. Naviac je ovládanie tlačidlami jednoduchšie pri behaní. Prechádzať prstom po displeji totiž môže byť pri pohybe trochu problematické.

Oceľ či titán?

Enduro sa vyrába v dvoch prevedeniach – s oceľou či titánom. Titán má oproti oceli niektoré výhody – je antialergénny a takmer o polovicu ľahší. Oproti oceľovému variantu, vážiacemu 72 gramov, ten titánový váži len 58 gramov. Áno... A tiež si za neho niečo priplatíte.

Všeobecne mám veľmi rád Garmin Fenix 6X. Sedia mi na ruke, sedia mi výbavou, ale nesedí mi ich váha. Enduro váži 58 gramov a vôbec mi počas dňa neprekážali. Hoci sa jedná o pomerne veľký prístroj, vôbec mi neprekážalo s hodinkami spať.

Enduro sa tešia štandardnej senzorovej výbave drahších modelov

Na dienku nájdeme optický snímač tepovej frekvencie, ktorý meria celodenne a pulzný oxymeter na meranie saturácie krvi kyslíkom. Ďalej v hodinkách nájdeme akcelerometer (meria počet krokov), barometer (záznam zisku výškových metrov), gyroskop, kompas, teplomer a výškomer.

Vo vnútri hodiniek nájdeme aj integrovaný GPS prijímač, ktorý dokáže prijímať nielen signál GPS, ale aj GLONASS a Galileo.

Najpoužívanejším navigačným systémom u nás je rozhodne GPS. Často však niekto volí kombináciu GPS + GLONASS alebo GPS + Galileo. GLONASS má totiž dobré pokrytie na horách a Galileo zasa v meste. Kombinácia viacerých navigačných systémov je ale náročnejšia na výdrž batérie.

Hodinky, ktoré je treba dobíjať raz za dva mesiace

Všetky funkcie a senzory dokáže Enduro udržať v chode... Fest dlho. Údajov je toľko, že som si ich dovolil napísať prehľadne do tabuľky:

Bez prístupu svetla S dostatkom svetla
Štandardný režim 50 dní 65 dní
V úspornom režime 130 dní 1 rok
GPS – Každú sekundu 70 hodín 80 hodín
GPS (znížená frekvencia snímania) 200 hodín 300 hodín
GPS – Expedičný režim 65 dní

95 dní

A čo je dostatok svetla?

Je celkom krásna predstava, že mi hodinky vydržia 65 dní a ja budem hľadať kábel šesťkrát ročne, ale čo je ten dostatok svetla? Číselné údaje týkajúce sa solárneho dobíjania sú postavené na predpoklade, že hodinky sú počas používania vystavené svetlu s intenzitou aspoň 50 000 luxov. Pre predstavu – ak je v zime zatiahnuté, intenzita osvetlenia je 3000 luxov, naopak počas slnečného letného dňa je intenzita aj 100 000 luxov.

Solárny panel má v Endure špeciálny widget, ktorý zobrazuje krivku intenzity svetla počas dňa. Pokiaľ krivka dosahuje k 100 %, intenzita je 50 000 luxov a vyššie.

K obrovskej výdrži dopomáhajú dva solárne panely

Aby sa Enduro dopracovali k takej výdrži, používajú dva solárne panely. Jeden je skrytý pod displejom a má 10% priestupnosť svetla. Druhý je zapracovaný ako krúžok pri lunete a má 100% priestupnosť svetla.

Druhým riešením bolo podtaktovanie procesora, čím bola znížená náročnosť na baterku.

Užívateľské prostredie je ako už tradične vo forme zoznamu

Menu vo forme zoznamu je niečo, čo si odjakživa pochvaľujem a pri Endure siahli po rovnakom type. Zoznamom prechádzate pohybom dole z hlavnej obrazovky. Nájdete tam dáta o vašom tréningu, tepovej frekvencii, spánku a iné. Viacmenej čokoľvek, čo si tam navolíte. Zoznam je totiž plne konfigurovateľný. Pokiaľ vás teda zaujímajú iné údaje, môžete si ich tam nastaviť.

A čo si tam presne môžete nastaviť? Ukazovateľ intenzity svetla, stav vášho tréningu, srdečný tep, počasie, stres, spánok, Body Battery, váš výkon, východ a západ slnka, poslednú aktivitu, kroky, štatistiky zdravia, pulzný oxymeter, kalendár, oznámenia, ovládanie hudby (z telefónu), kompas, barometer, časové zóny, dýchanie, históriu aktivít, údaje o kalóriách, zhrnutie vášho dňa, počet vystúpaných poschodí, teplotu a trénera Garmin.

Enduro celodenne monitoruje vaše zdravie

Hodinky majú niekoľko garminovských "lajfstajlových" funkcií, pre ktoré veľa užívateľov nájde svoje využitie. Medzi tie hlavné patrí monitoring spánku, ktorý sa v Enduro prvýkrát zobrazuje priamo v hodinkách a nielen v telefóne.

Počas dňa si potom nájde svoje využitie meranie kľudovej tepovej frekvencie, hladiny stresu, okysličenia krvi či funkcia Body Battery, ktorá na škále od 0 do 100 zobrazuje nabitie vášho tela na základe hladiny stresu, spánku alebo náročnosti športových aktivít.

Nemôže samozrejme chýbať ani krokomer, odhad spálených kalórií či počítadlo prejdených kilometrov a vystúpaných poschodí.

Všetky údaje sa potom kumulujú v aplikácii Garmin Connect, kde máte všetko prehľadne zobrazené:

V Enduro si každý nájde svoj šport

Vďaka vodeodolnosti 10 ATM sú Enduro obojživelníkom, takže monitorujú napríklad beh, ale aj plávanie. No... A alebo kombináciu oboch – Swimrun. Hodinky sú totiž multišportové a môžete si tu nastaviť aj kombináciu niekoľkých športov, bez toho aby ste museli monitoring športovej aktivity vypnúť.

Aké športy dokážu Enduro monitorovať? Beh, Trailový beh, Krytá dráha, Virtuálny beh, Bežecký pás, Bicykel, Bicykel vnútri, Horské bicykle, Swimrun, Triatlon, Multisport, Chôdza, Turistika, Lezenie, Expedícia, Bouldering, Climb Indoor, Lyžovanie mimo zjazdovky, Lyže, Snowbord, Bežky voľný štýl, XC Classic Ski, Plávanie v bazéne, Otvorená voda, Loď, SUP (Stand Up Paddle Board), Kajak, Veslovanie, Veslovanie vnútri, Pilates, Jóga, Stepper, Vyšliapané poschodia, Eliptický trénažér, Kardio, Sila, Golf, Truswing.

Pokiaľ by ste predsa len nenašli svoj šport, dá sa ponuka športov rozšíriť cez prídavnú aplikáciu Connect IQ, kde sa ponúkajú aplikácie tretej strany. V tejto aplikácii nájdete aj rôzne vzhľady číselníka.

Aké nové funkcie prináša Enduro do sveta športu?

Garmin Enduro prináša do sveta športu štyri nové funkcie:

Climb Pro 2.0 Descents prináša funkciu, ktorá doplní informácie o klesaní do ne-cyklistických aktivít. Súčasne teda nebudete mať informácie iba o stúpaní, ale bude zahrnuté aj klesanie.

Climb Pro 2.0 Alerts vás upozorní na blížiace stúpanie, prípadne si môžete nastaviť vzdialenosť pred stúpaním (napr. 100 metrov) a hodinky vás upozornia 100 metrov pred začiatkom stúpania.

Odhad VO2 Max z trailového behu je novinkou, ktorú som najviac uvítal. Teraz sú hodinky schopné odhadnúť túto hodnotu aj v členitom teréne s ohľadom na zisk výškových metrov.

Ultra Run Rest Timer je funkcia, ktorá zaznamenáva občerstvovacie stanice pri dlhších behoch. Tieto stanice sú potom zohľadnené v následnej analýze.

Počas aktivity dokážu Enduro zobraziť až osem údajov na jednu obrazovku

Ste taký ten typ športovca, ktorý na obrazovke chce mať len základné údaje? Napríklad tri? Nie, nie ste? Tak to sme rovnakí. Ja som typ športovca, ktorý sa vyžíva v číslach a aj v tomto mi Enduro urobilo radosť. Rovnako ako Fenix 6X dokáže zobraziť až osem dátových polí na jednu obrazovku.

Čo sa z monitoringu športovej aktivity dozviem?

Enduro ponúkajú taký štandardný balíček monitoringu športovej aktivity s použitím algoritmov od Firstbeat, ktorí sú skúsenými harcovníkmi na poli zhodnotenia výkonu.

Po vyhodnotení športovej aktivity (v tomto prípade behu) sa dozviete všetko o vašom tempe, rýchlosti pohybu, čase, vzdialenosti, tepovej frekvencii, pomere aeróbneho a anaeróbneho tréningu, kadencii krokov, zisku nadmorskej výšky, spálených kalóriách, dychovej frekvencii, ale hoci aj okolnej teplote či (fajnšmekrovskej záležitosti) odhadu straty potu. Celkom dosť informácií, čo?

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

Tieto všetky údaje potom hodinky používajú k zhodnoteniu vašej kondície, či váš tréning smeruje správnym smerom, aká je vaša hodnota VO2 Max, aký potrebujete čas k úplnej regenerácii a dokážu predpovedať vaše budúce výsledky.

Čo je VO2 max?
30.10.2019 - Agáta Vřeská
Čo je VO2 max?

Aký je záznam trasy?

Záznam trasy od Garminov si všeobecne dosť dlho pochvaľujem a od vydania Garmin Forerunner 745 sa záznam trasy posunul ešte o úroveň vyššie. Enduro si pri zázname trasy viedlo naozaj veľmi dobre, trasu krásne vyhladzovalo a veľmi ma nevyhadzovalo z cesty na pole. Tým myslím, že veľa prístrojov má záznam "zubatý" a často to vyzerá, že nebežíte po ceste, ale po okolných poliach. Enduro s dostatočným prístupom signálu GPS nemá mimo mesto žiadny problém.

V meste potom vznikajú menšie problémy. Nie je to ale problémom iba Garmin Enduro, ale všeobecne dostupnosťou signálu v meste, ktorý je obmedzený priestupnosťou vysokými budovami. Potom to vyzerá ako by ste bežali úplne mimo cestu, ale zasa to nie je úplne hrozné. Videl som aj horšie. :)

Aký presný je záznam tepovej frekvencie?

Na 13kilometrovom behu sa Enduro líšili iba o jeden jediný tep oproti hrudnému pásu. Hrudný pás cez elektródy sníma elektrickú aktivitu srdca a považuje sa za najpresnejšie volne dostupné meranie srdečnej aktivity. Odchýlka 1 tep? Skvelý výsledok.

Výhodou snímania tepu pri Enduro je to, že sú ľahké. Ako oceľové, tak ešte ľahšie titánové. Ja osobne som testoval titánovú verziu a nemôžem si ju vynachváliť. Vďaka nižšej váhe hodinky nemajú tendenciu skákať na ruke, ale zároveň mám kus elegantného kovu a nie plastovú "hračku".

Enduro stratili hudobný prehrávač, ale zaplatíte s nimi

Hoci sa Enduro dosť dobre dajú zameniť s Fenix 6X a aj cenovka je porovnateľná, tak stratili hudobný prehrávač. Môžete stále ovládať hudbu pustenú v telefóne, ale priamo z hodiniek, bez prítomnosti telefónu, si žiadnu muziku nepustíte.

Avšak, môžete s hodinkami pohodlne zaplatiť, pretože majú NFC čip. Keď chcete zaplatiť, priložíte len zápästie k terminálu a je hotovo. :)

Platby NFC - všetko o bezkontaktných platbách pomocou hodiniek
3.1.2022 - Dominik Hok
Platby NFC - všetko o bezkontaktných platbách pomocou hodiniek

Summa summarum – ako hodnotím Enduro?

Enduro sú hodinky špeciálne zamerané pre bežcov triatlonu. Preto stratili niektoré inteligentnejšie funkcie, ako sú topografické mapy, hudobný prehrávač, ale zapracovali na nižšej váhe a naozaj neuveriteľnej výdrži batérie.

Ako hodnotí Garmin Enduro dlhoročný ultrabežec Matej Urbaczka:

Garmin každý rok prekvapí niečím veľkým. Či to sú mapy, platenie hodinkami alebo hudba priamo v hodinkách. Ani tento rok sa nenechal zahanbiť a utiekol konkurencii o svetelný rok ďaleko čo sa týka výdrže baterky, ktorá je proste neskutočná. K tomu všetkému pridal ešte nový nylonový remienok, ktorým si na ruku nedávate hodinky, ale klenot, ktorý už nechcete zložiť z ruky. Hodinky sú telom Fenixy, ale dušou nové a neskutočné Enduro.

Samozrejme to nie sú len hodinky pre ultrabežcov. Viacmenej sú to športové hodinky pre každého, kto ocení brutálnu výdrž. Pretože, čo si budeme hovoriť, nabíjať hodinky sem tam je veľmi pohodlné. Zároveň naozaj potešia nové športové funkcie, ktoré tento model prináša. Za mňa je najväčší prínos odhad hodnoty VO2 Max z trailového behu a analýza spánku priamo v hodinkách.

Klady:

obrovská výdrž batérie
nylonový remienok
silikónový remienok v balení naviac
analýza spánku v hodinkách
odhad hodnoty VO2 Max z trailového behu (dá sa vypnúť)
nízka hmotnosť

Zápory:

mohla byť verzia so zafírovým sklíčkom
mohla byť verzia s mapami či hudobným prehrávačom

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre