» Blog » Garmin

Garmin Epix 2 PRO recenzia – Nový tepák a svietidlo vo všetkých veľkostiach

Tagy: Recenzie | Garmin | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 20.9.2023 | 10 MIN

Keď to človek najmenej čaká, Garmin to urobil. Vydáva model, na ktorý čakalo veľa ľudí, Garmin Epix PRO. A teraz sa z tohto modelu bude tešiť každý. Prichádza totiž vo všetkých veľkostiach. K dispozícii sú nové metriky, LED baterka pre všetky veľkosti a odolnosť vlastná spoločnosti Garmin.

Displeje AMOLED pre všetkých! To je v poslednom čase taktika hodiniek Garmin. A nevyhla sa jej ani najväčšia veľkosť outdoorového puzdra. Ale má toľko plusov, že si displej a celkovo hodinky získali aj mňa. Prečo?

  • Veľkosti puzdra: 42, 47 a 51 mm
  • Zabudovaná baterka pre všetky veľkosti
  • Nový snímač srdcovej frekvencie Elevate 5
  • Skóre v kopcoch a skóre vytrvalosti
  • Podobná výdrž batérie ako v prípade modelov Fenix 7 a Fenix 7 PRO
  • Všetky inteligentné, športové a fitnes funkcie Garmin

Pravdepodobne vás však zaujíma, čím sa líšia modely Epix 2 a Epix 2 PRO. Rozdielov je niekoľko a všetky súvisia s hardvérom. Spoločnosť Garmin prisľúbila aktualizáciu softvéru a nových funkcií v "staršej" verzii v polovici roka 2023.

Tu sú teda rozdiely:

  • 3 veľkosti puzdra: 42, 47 a 51 mm
  • dlhšia výdrž batérie
  • Svietidlo vo všetkých troch veľkostiach

Garmin Epix 2 recenzia – Taký displej by ani Lada nenamaľoval
19.5.2022 - Dominik Hok
Garmin Epix 2 recenzia – Taký displej by ani Lada nenamaľoval

Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?
9.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?

Garmin Fenix 7 PRO recenzia – Na tie najlepšie sa najľahšie zvyká
20.9.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Fenix 7 PRO recenzia – Na tie najlepšie sa najľahšie zvyká


Minimálne zmeny v dizajne

Ak by ste sa pozreli na model Fenix 7 a tieto hodinky, na prvý pohľad by ste povedali, že sú úplne rovnaké. Luneta, rámček okolo displeja, skrutky v ušiach, všetko je rovnaké. Až na solárny panel, ktorý chýba kvôli použitiu technológie AMOLED, a zmenu vnútorného obloženia lunety sú hodinky naozaj rovnaké. Tieto dve veci si však všimne len bystré oko hodinára.

SÚBOJ: Garmin Fenix 7 PRO vs. Epix 2 PRO
15.9.2023 - Dominik Hok
SÚBOJ: Garmin Fenix 7 PRO vs. Epix 2 PRO

Na ciferníku sa už dejú zaujímavejšie veci. Napríklad upravený snímač srdcového tepu, o ktorom si povieme viac v časti o snímačoch. Taktiež, ak sa nemýlim, okolo snímača je použitá vodivá oceľ, ktorá indikuje prítomnosť EKG. Dlho spomínané bezdrôtové nabíjanie tu, žiaľ, nie je.

6 dôvodov, prečo si zaobstarať Garmin Epix 2 PRO
12.9.2023 - Dominik Hok
6 dôvodov, prečo si zaobstarať Garmin Epix 2 PRO

Ako som spomínal na začiatku, hodinky sa budú dodávať v troch veľkostiach v závislosti od modelu Fenix. Teda vo veľkostiach 42 mm, 47 mm a 51 mm. Ale pozor, Epix ich neoznačuje písmenom "S" alebo "X", iba milimetrami puzdra. Čo sa týka použitých materiálov, stretávame sa so štandardnou verziou z ocele a tzv. zafírovou edíciou, ktorá je vybavená titánom. Aby sme to ešte viac zamotali, Garmin to urobil pre všetky modely okrem 42 mm verzie, ktorá má jednu edíciu vo variante zafír/oceľ.

Medzi kovovými časťami nájdeme ako obvykle puzdro z polyméru vytvrdeného uhlíkovými vláknami. Keďže nám to však Garmin neuľahčuje, radšej nechám všetky špecifikácie v tabuľke.

Garmin Epix 2, 42 mm
Garmin Epix 2, 47 mm
Garmin Epix 2, 51 mm
Veľkosť puzdra
42 x 42 x 14,1 (mm)
47 x 47 x 14,5 (mm)
51 x 51 x 14,9 (mm)
Hmotnosť so silikónom
63 g oceľ / 58 g titán
78 g oceľ / 70 g titán
98 g oceľ / 88 g titán
Rozstup nôh
20 mm
22 mm
26 mm
Vodotesnosť
10 ATM
10 ATM
10 ATM

Displej? Lepší ako kedykoľvek predtým, ale

Displej vás chytí za oči a nepustí. Pokiaľ svieti, ste očarení a nemôžete od neho odtrhnúť oči. Potom na chvíľu zhasne, ale pootočením zápästia alebo stlačením tlačidla sa opäť rozsvieti. Použitá technológia AMOLED je jednoducho skvelá a spĺňa všetko, čo si moderný športovec môže priať. Tak krásny vzhľad a funkčnosť outdoorových hodiniek.

Čo som však vypozoroval, pozorovacie uhly na priamom slnku robia hodinkám Epix trochu problém. Konkrétne, keď som šoféroval a mal som obe ruky na volante, na hodinkách Fenix som dokázal čas prečítať v pohode, ale na hodinkách Epix s technológiou AMOLED to bolo úplne nemožné. Toto je však niečo, čo majú všetky AMOLEDy spoločné, takže sa nie je na čo sťažovať.

Viditelnost na přímém slunci hodinek Epix 2 Pro, 51 mm

Viditeľnosť na priamom slnečnom svetle modelu Epix 2 Pro, 51 mm

Je to o niečo horšie. Ale nič, čo by nebolo vidieť. Pre porovnanie som pridal fotografiu modelu Fenix 7X, na ktorej je vidieť silu transflexného displeja.

Ak hovoríme o používateľskom zážitku, tu Garmin opäť trochu poľavil. Čo je škoda. Aj keď mám len testovaciu verziu, do modelov Forerunner 965 a 265 vložili viac úsilia. Pri Epixe vidíme klasický Garmin, čiže žiadne ozdoby a čistý výkon. Netvrdím, že je zlý, len si asi viac ľudí myslelo, že sa budú uberať iným smerom ako minulé Forerunnery. Ale opäť, nič, čo by bolo zlé, len osobný názor týkajúci sa použitia technológie.

VŠETKO NA TÉMU: Typy displejov smart hodiniek
1.11.2022 - Matěj Urbaczka
VŠETKO NA TÉMU: Typy displejov smart hodiniek

Tabuľku nižšie ponechávam kvôli prehľadnosti veľkostí a rozlíšenia:

Garmin Epix 2, 42 mm
Garmin Epix 2, 47 mm
Garmin Epix 2, 51 mm
Veľkosť displeja
1,2" 1,3"
1,4"
Rozlíšenie
390 x 390 px
416 x 416 px
454 x 454

Elevate 5 a ďalšie senzory

Snímače vedie nový snímač srdcovej frekvencie - Elevate 5. Hlavnou zmenou je pridanie ďalších 4 LED diód na spresnenie výsledkov. Spoločnosť Garmin sa však zahryzla do tejto novinky a zvládla ju celkom luxusne. Pri bežnom nosení mimo aktivity Garmin stále používa dve LED diódy, ktoré poznáme z modelu Elevate 4, a pri aktivite sa snímač zapne na plné pole a spresní údaje na najvyššiu úroveň - aktivuje všetkých 6 diód.

Modrá – Epix 2 Pro, 51 mm, fialová – Polar H10+

Modrá - Epix 2 Pro, 51 mm | fialová - hrudný pás Polar H10+

Aký je najlepší spôsob testovania snímača srdcovej frekvencie? Rýchlym behom do kopca. Konkrétne 16x tu. A ako môžete vidieť, snímač sa drží skvele. Bol som veľmi prekvapený, že pri jednom behu som mal hodnotu 160 a neklesla. Ale Garmin si zrejme uvedomil chybu a znížil ho hneď na 130 tepovej frekvencie bez akéhokoľvek postupného poklesu, a to je skvelé. Môžete to vidieť na fotografii (takmer v strede). Takže pre mňa je tepová frekvencia naozaj dobrá.

Ale okrem tepovej frekvencie zostali snímače rovnaké. Barometer, gyroskop, pulzný oxymeter, teplomer, akcelerometer a samozrejme dvojpásmové GPS. Nevidím tu žiadne veľké rozdiely. Čo však musím vyzdvihnúť, začína sa mi páčiť automatická voľba satelitov, ktorá je pohodlná a nežerie toľko batériu. Počas testovania mám teda automatiku zapnutú a myslím, že túto možnosť zapnem aj na svojom Fenix 7X.

Žlutá – Epix 2, 51 mm, fialová – Fenix 7X

Žltá - Epix 2, 51 mm | fialová - Fenix 7X

Na tej hornej ceste som sa naozaj vyšantil. Bolo tam príliš veľa blata a ja som barbie. Automatika odvádzala celkom dobrú prácu pri ovládaní GPS.

Žlutá – Epix 2, 51 mm, fialová – Fenix 7X

Žltá - Epix 2, 51 mm | fialová - Fenix 7X

Svietidlo dopĺňa všetky veľkosti

Áno, je to tak. Srdce mi poskočilo, keď som zistil, že baterka bude vo všetkých veľkostiach. Baterka sa určite hodí všetkým, o tom niet pochýb. Opäť tu máme 4 úrovne intenzity a možnosť prepnutia na červenú farbu.

Okrem klasického svietenia ala čelovka máme možnosť nastaviť blikanie. A môžeme ho nastaviť na niekoľko režimov: stroboskop, klasické blikanie, maják, rýchle blikanie, pulz a vlastný režim. Špeciálnym režimom je núdzový režim, v ktorom hodinky blikajú "SOS" pomocou Morseovej abecedy.

Momentálne testujem najväčší model Epix 2 PRO, ktorý sa tak posunul niekoľkokrát dopredu vo svetle. Svietivosť je naozaj niekde inde.

Svetlo je plnšie a jasnejšie a očakávam to u všetkých variantov Epix.

Batéria niekoľkonásobne prekonala moje očakávania

Keď už hovoríme o batérii, tu som prevrátil oči, ústa mi klesli a tento stav trvá aj počas čítania tejto recenzie. Očakával som, že Garmin tento model obdarí solídnou batériou, ale nie takou, za ktorú by sa Fenix musel hanbiť. Myslím si, že ikonická línia si trochu uťahuje slučku okolo krku a postupne sa bude rozmotávať. A prečo si to myslím? Presvedčte sa o tom sami.

Garmin Epix 2, 42 mm
Garmin Epix 2, 47 mm
Garmin Epix 2, 51 mm
Režim inteligentných hodiniek
10 dní (4 dni)
16 dní (6 dní stále zapnuté)
31 dní (11 dní)
Režim úspory energie
14 dní
21 dní
41 dní
GPS 28 hodín (20 hodín)
42 hodín (30 hodín)
82 hodín (58 hodín)
Všetky navigačné systémy
21 hodín (16 hodín)
32 hodín (24 hodín)
62 hodín (48 hodín)
Všetky navigačné systémy + multifrekvenčný príjem
13 hodín (10 hodín)
20 hodín (15 hodín)
38 hodín (30 hodín)
UltraTrac
49 hod.
75 hod.
145 hod.
Expedičný režim až 9 dní
až 14 dní
až 27 dní

Táto rana musela spoločnosť Fenix poriadne zasiahnuť. Hodnoty v zátvorkách sú pri stále zapnutom displeji.

Mapy sú už samozrejmosťou

Mapy sú pri vyšších radoch Garminu už akousi samozrejmosťou, ale stojí za to ich spomenúť. Hodinky sa dodávajú s mapovým kupónom, ktorý mapy pre našu krajinu spresňuje. V spojení s mapami je potom možná navigácia, ktorá má nespočetné možnosti práve vďaka mapám.

Športový majster s ďalšou dávkou čerstvých aktivít

V jadre sa športové aktivity príliš nezmenili. Nájdete v nich všetko, čo potrebujete. Len sa mi zdá, že v poslednom čase všetci prešli na čínsky systém aktivít v hodinkách. Len čas, srdcový tep a kalórie. Ale ľudia to asi chcú, takže Garmin sa musí prispôsobiť.

Takže nové hodinky obsahujú MMA, box, tubing a kopu tímových športov: futbal, americký futbal, lakros, rugby, basketbal a ultimate frisbee.

Z klasiky sa môžeme tešiť na výpočet VO2 Max, watty, tempo s korekciou sklonu pri behu alebo Grit & Flow pri MTB aktivitách. Áno, Garmin sport jednoducho vie, ako na to, a kvalita sa nemení.

Porovnání wattů. Modrá – Epix 2 Pro, 51 mm, fialová – Stryd

Porovnanie wattov. Modrá - Epix 2 Pro, 51 mm, fialová - Stryd

Skóre do kopca a skóre vytrvalosti

V minulom roku sme v spoločnosti Garmin videli rôzne merania, pokiaľ ide o cyklistiku. Či už ste dobrý jazdec do kopca, vytrvalostný jazdec alebo čokoľvek iné. Teraz dostávame podobné metriky pre bežcov. A to skóre do kopca a skóre vytrvalosti. Bohužiaľ sme hodinky neposunuli dostatočne dopredu, aby sme tieto dve nové možnosti otvorili. Trvá to 14 dní. Takže ďalšie osobné skúsenosti určite pridáme neskôr.

Ale už teraz túto funkciu testuje hŕstka ľudí, takže vám môžem ponúknuť aspoň fotografiu, ako to vyzerá, keď niekto môže skutočne bežať.

Děkujeme Radkovi Brunnerovi za poskytnutou fotku

Za poskytnutie fotografie ďakujem Radkovi Brunnerovi

Ako vidno z fotografie, akýkoľvek šport, ktorý robíte, hrá v tomto ukazovateli úlohu. Najväčší podiel na tom však údajne aj tak majú dlhé behy. Povedal by som, že skóre bude veľmi závisieť od dĺžky a intenzity aktivity, ktorú potom algoritmus prepočíta na body.

Pri hodnotení kopcov sa na prvej obrazovke zobrazí číslo od 0 do 100, ktoré označuje, ako dobre ste na tom s kopcami. Rozdelenie tohto čísla tvoria tri ukazovatele - výdrž v kopcoch, sila v kopcoch a VO2 Max. Posledný z nich je nám jasne známy a prvé dva sú čitateľné hodnoty tiež od 0 do 100. Podľa tejto špecifikácie potom Garmin môže slovne komentovať vaše "schopnosti" a napísať, či je vhodné striedať beh do kopca s chôdzou a podobne.

Čo táto metrika počíta vo svojom algoritme, môžeme len hádať, ale pravdepodobne je to prevýšenie, sklon kopca, tepová frekvencia, tempo alebo tempo korigované sklonom.

Ten istý starý "chytrák"

V inteligentných funkciách sa toho veľa nestalo. Hodinky stále vypľúvajú notifikácie, môžete s nimi platiť, prehrávať hudbu zo Spotify alebo vlastného MP3 repertoáru, a to je asi tak všetko. Chýbajú teda telefónne hovory. Či je to dobre alebo zle, rozhodnite sa sami.

Páči sa mi možnosť obohatiť hodinky o ďalšie aplikácie z Connect IQ, ako aj to, že Connect IQ sprístupnil hodinkám viac ako len základné odporúčané aplikácie priamo od Garminu. Ale posledných 5 rokov je to stále tá istá pesnička.

Spoločnosť Garmin vytvorila novú skratku, ktorá môže byť celkom prínosná. V podstate ak dlho podržíte tlačidlo späť, zobrazia sa posledné zobrazené aplikácie. Konkrétne posledných 10.

Takže je tam EKG alebo nie?

Čo sa týka fitnes funkcií, som trochu v rozpore s tým, či je oceľ okolo snímača prítomná pre EKG alebo niečo iné. Ale pri Venu 2 Plus nepísali, že má aj prípravu na EKG a je tam... Takže uvidíme v ďalších častiach testovania. A čo je najdôležitejšie, model pred uvedením na trh nemá stopercentný systém.

Inak zo základu sú tam samozrejme kroky, 24/7 tep, spánok, kalórie, vystúpané poschodia a možno aj stav VST, čo je v poslednej dobe veľmi obľúbená funkcia mnohých ľudí. Veľmi sa mi páči, že pri prechádzaní widgetov je jeden celkový s názvom "zdravie" a ten po kliknutí zobrazí všetky fitness metriky. Práve som pridal snímku zdravia a som s ňou spokojný.

Je potrebné upgradovať existujúci model na ruke?

,,Sú tam nové modely ako huby po daždi. Minulý rok vydali piplačku v podobe Fenix 7 a určite som nečakal, že o rok vydajú Pro modely Fenix 7 a Epix. S modelom Epix som to ešte pochopil. Chceli vydať model, ktorý má AMOLED, je vhodný do prírody a chceli ho pre všetky veľkosti. Ale upgade modelu Fenix sa mi zdá veľmi malý pre novú sériu Pro.

S novými Epikmi som však spokojný a musím vyzdvihnúť výdrž batérie pri veľkosti X, pretože je jednoducho neskutočná a tým, že v režime smartwatch prekonávajú aj spomínané Fenixy, si hodinky vyslúžili prvé miesto v stajni outdoorových hodiniek. Dokonca aj s AMOLED. Wow. O funkciách toho zatiaľ veľa povedať nemôžem, len to, že sú a budú skvelé, a článok týkajúci sa dvoch nových výsledkov určite prinesieme neskôr.

Inak ešte musím vyzdvihnúť snímač srdcového tepu, pretože ma prekvapil a je naozaj slušný. Okrem toho však budú hodinky na rovnakej úrovni, a tak sa upgrade z Fenix 7 alebo Epix 2 absolútne neoplatí. Rozhodne je to už skok oproti Fenix 6 a má to zmysel. Ťažko hľadať alternatívy k týmto modelom, ak sa nepozeráte len na vyššie uvedené. A ak chcete ešte drahší kúsok, prémiový Marq 2 je pre vás ten pravý.

Čo si myslíte o všetkých veľkostiach?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku