» Blog » Garmin

SÚBOJ: Garmin Epix 2 vs. Garmin Fenix 7

Tagy: Súboj | Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 13.4.2022 | 4 MIN

AMOLED či transflektívny LCD, to je o čo tu ide. Otázka, ktorá znie jednoducho, ale rovnako pri výbere môže dosť zavariť mozgové závity. Poďme si teda porovnať Fenix 7 a Epix 2.

Čo má Fenix 7 a Epix spoločné?

Vlastne celkom dosť. Software je postavený na rovnakých základoch. Teda oba modely majú bezkontaktné platenie, mapy, hudobný prehrávač, rovnaké športové funkcie a profily, GPS chipset, snímač tepovky... Proste všetko dôležité je úplne totožné.

Pokiaľ by ste chceli vedieť, aké funkcie má Epix, doporučujem prečítať recenziu Fenixu 7. Tam sa všetko dôležité dozviete.

Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?
9.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?

V čom vyniká Sapphire?

Fenix 7 aj Epix sa ponúka v dvoch verziách, pričom tá vybavenejšia je Sapphire. Ponúka naviac:

  • predinštalované mapy Európy (ostatné verzie si ich musia stiahnuť)
  • dvojnásobné úložisko 32 GB
  • multifrekvenčný príjem GPS (lepší záznam)
  • titánové puzdro a dienko

Aký je hlavný rozdiel medzi Epixom a Fenixom 7?

Pokiaľ sa na to pozrieme čo najpovrchnejšie, rozdiel je celkom jasný. Pozrite sa na displej Epixu.

A teraz sa pozrite na displej Fenixu 7.

Kým AMOLED displej Epixu žiari ako vianočný stromček v detských očiach (65 000 farieb), transflektívny LCD displej Fenixu žiari asi ako strom v lese (64 farieb). A áno, ten zrovna nežiari.

Podobne dostáva Fenix 7 na zadok aj v počte pixelov. Kým Epix má rozlíšenie 416 x 416 pixelov, tak stredná veľkosť Fenixu 7 (s rovnakou veľkosťou displeja) má 260 x 260 px. Vychádza to potom, že Epix má jemnosť displeja 326 ppi a Fenix 7 zasa 200 ppi. Čo je veľký rozdiel.

Kým ale začnete na displej Fenixu 7 hádzať špinu, poďme sa pozrieť na praktické rozdiely medzi jednotlivými displejmi.

Transflektívny LCD displej je síce mdlý a nie je tak sýto farebný, ale nikdy nezhasína (nemusíte ho aktivovať tlačidlom alebo gestom) a čím viac svetla na neho svieti, tým jasnejšie displej žiari. Teda, keď ste v lete pod priamym slnkom, nikdy sa vám nestane, že by displej zčernal a vy nič nevideli. Ako sa to stáva napríklad na telefóne.

Oproti tomu AMOLED displej je presne ten, ktorý máte aj na telefóne. Má tisíce až milióny farieb, vyzerá to veľmi pekne. Proste symfónia. Ale pretože tento displej neustále aktívne žiari a to žerie baterku, musí zhasínať. A vy ho musíte aktivovať poklepaním, stlačením tlačidla alebo gestom. Moc si nerozumie s priamym slnkom a tak musí priame svetlo kompenzovať silným žiarením. Ale to žerie baterku a niekedy to proste nie je dosť a vy musíte žmúriť. Ale aby som pravdu povedal, u Epixu sa mi to zatiaľ nestalo.

Nie je nutné, aby AMOLED displej zhasínal. Hodinky na to majú špeciálnu funkciu Always-On, kedy displej nezhasína. Spotreba batérie sa ale rapídne zvyšuje a môžete sa dostať napríklad aj na polovičnú výdrž.

Čo musíme vziať určite do úvahy, je životnosť AMOLED displeja. Keďže pixely stále aktívne žiaria, stáva sa, že sa pixely vypália. Na displeji potom vznikajú šmuhy. Pokiaľ máte doma starší televízor s AMOLED technológiou, možno ste sa s tým stretli.

Či sa tak bude diať aj pri Epixe, to bohužiaľ zatiaľ nikto nevie. To ukáže zub času.

Zobrazenie

Samozrejme, že rôzne technológie ponúkajú aj rozdiely vo vyobrazení. Asi sa všetci zhodnú na tom, že Epix zobrazuje lepšie mapu.

Malým rozdielom je, že Epix dokáže počas športovej aktivity zobraziť až osem dátových polí, kým Fenix 7 iba šesť.

A ďalšou otázkou je vývoj budúcich aplikácií. Oba modely síce podporujú rovnakú verziu Connect IQ, ale Epix ponúka viac priestoru pre trochu kreativity. Pravdepodobne teda budú vznikať vizuálne bohaté aplikácie, ktoré budú prístupné iba pre Epix. Možno už aj nejaké sú.

Výdrž batérie

Displeje sme si prešli, ako je to teda s tou baterkou? Čísla v zátvorkách u Fenixu znamenajú predĺženú výdrž pri solárnom dobíjaní, naopak u Epixu skrátenú výdrž pri trvalo zapnutom displeji (Always-On).

Garmin Fenix 7S Garmin Fenix 7 Garmin Fenix 7X Garmin Epix
V režime smartwatch
11 dní (14 dní)
18 dní (22 dní)
28 dní (37 dní)
16 dní (6 dní)
Úsporný režim
38 dní (87 dní)
57 dní (173 dní)
90 dní (1+ rok)
21 dní
Príjem signálu GPS
37 hod. (46 hod)
57 hod. (73 hod.)
89 hod. (122 hod.)
42 hod. (30 hod.)
Príjem všetkých satelitov
26 hod. (30 hod.)
40 hod. (48 hod.)
63 hod. (77 hod.)
32 hod. (24 hod.)
Príjem všetkých satelitov (multi-frequency)
15 hod. (16 hod.)
23 hod. (26 hod.)
36 hod. (41 hod.)
20 hod. (15 hod.)
Príjem všetkých satelitov + hudba
7 hod.
10 hod.
16 hod.
10 hod. (9 hod.)
GPS (režim max. úspory)
90 hod. (162 hod.)
136 hod. (289 hod.)
213 hod. (578 hod.)
14 dní

Ako vidíte, tak s Fenixom 7X sa Epix vôbec nemôže rovnať, oproti tomu so strednou veľkosťou Fenixu 7 už by to išlo. Rozdiely pri aktívnej GPS sú v rámci niekoľkých hodín, čo je niečo prekvapujúce, pretože sa Garminu podarilo vytvoriť model s AMOLED displejom, ktorý takmer dorovnáva tie s transflektívnym LCD.

Pokiaľ teda chcete model s pekným displejom a zároveň poriadnou výdržou batérie, vôbec by som sa Epixu nebál. Ja osobne by som sa ale bál bežného režimu smart hodiniek. Nemám totiž rád, keď displej zhasína, takže by som si nastavil Always-On, čím sa dostanem na 6 dní. Ale som celkom náročný používateľ (dosť behám), takže sa potom dostanem na napríklad 3–4 dni.

Solárne dobíjanie

Jeden z väčších rozdielov je, že Fenix 7 má aj verzie so solárnym dobíjaním, kým Epix nič také nemá.

Ale nalejme si čistého solárneho vína. Musíte mať naozaj dobré svetelné podmienky, aby sa hodinky dobíjali. Čo sa väčšinu roka nestane. Ale... Aby som povedal pravdu, účinnosť solárneho dobíjania je omnoho lepšia než napríklad u Fenixu 6.

[[M2450]]

Zhrnutie

Ja osobne som siahol po Fenixe 7X. Lákala ma výdrž batérie a LED svetlo, ktoré používam na dennej báze. Zároveň mám rád veľké hodinky, takže voľba bola jasná.

Ale pokiaľ ste človek, ktorý ocení naozaj moc pekný displej, ale chce všetky parametre poriadneho športtestera, Garmin z toho krásne vykorčuľoval modelom Epix. Konečne je tu totiž model, ktorý je poriadne natrieskaný funkciami a má displej, ktorý pôsobí ako z tohto storočia.

A do akého modelu by ste išli vy?

Garmin Tactix 7 recenzia – Čo vidíš?
7.4.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Tactix 7 recenzia – Čo vidíš?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku