» Blog » Garmin

Garmin Fenix 5 Plus - novinka s topografickými mapami, bezkontaktnými platbami a úložiskom pre hudbu

Tagy: Predstavenie | Garmin | Inteligentné

Radek Vyhlídal | 8.5.2019 | 5 MIN

Garmin prichádza na trh s novým radom hodiniek Garmin - Fenix 5 Plus, ktorý vylepšuje doterajšie modely Fenix 5S/5/5X. Ako jediné hodinky na trhu obsahujú úplné topografické mapy, vlastné úložisko pre hudbu a bezkontaktné platby. Najnovšie tiež podporu Európskeho navigačného systému Galileo, nový systém notifikácií, údaje o nadmorskej výške zabudované priamo v GPS a v neposlednej rade pri modeli 5X tiež meranie hladiny kyslíku v krvi.

Fenix 5 Plus

Krátko po tom, čo Suunto prišlo na trh so svojou novou vlajkovou loďou, hodinkami Suunto 9, prišiel tiež Garmin s novinkou v podobe Fenix 5 Plus. Ako pri predchádzajúcom rade Fenix 5 (bez plus), sú aj Fenix 5 Plus vyrábané v troch variantách - najmenší 5S (42 mm), stredný 5 (47 mm) a najväčší 5X (51  mm). Jednotlivé varianty sú, čo sa funkcie týka, takmer totožné. Jedinou výnimkou je funkcia PulseOx, ktorú ponúka iba najväčší variant 5X Plus. Poďme sa teda bližšie pozrieť na to, čo je nové.

Vzhľad

Vzhľadovo sa nové "pluská" od skorších "pätiek" príliš nelíšia, nejaké zmeny tu však nájdeme. Konkrétne indexy lunety na pozícii 6 a 12 sú drobnejšie, číselník má po svojom okraji indexy ďalej od seba a senzor na spodnom viečku na meranie tepovej frekvencie vyzerá tiež inak. Zmeny zaznamenal tiež remienok, ktorý je teraz hladší. Tým sme zoznam zmien vzhľadu vyčerpali. Teraz sa poďme pozrieť na tie dôležitejšie zmeny, ktoré sa skrývajú vo vnútri.

Navigácia s topografickými mapami

Ako jedny z mála hodiniek na trhu majú všetky varianty v sebe zabudované topografické mapy pre celú Európu (do hodiniek možno prikúpiť tiež ostatné kontinenty). Hlavnou výhodou topografických máp je, že rovnako ako napr. v mobile, tak aj v hodinkách vidíte ulice, ich názvy apod. Na zvolené miesto Vám hodinky odporúčia najvhodnejšiu trasu na základe Vašej súčasnej aktivity (beh, bicykel apod.), kde berú do úvahy nazbierané dáta od užívateľov garmin. Dá sa dokonca využiť funkcia "zaujímavé miesta v okolí". Topografické mapy mal najskôr v garmine iba najväčší model Fenix 5X, teraz v rade 5 Plus ich majú všetky varianty. Najmenší model Fenix 5S plus má navyše o 20% väčší displej než skorší model Fenix 5S (puzdro pritom zostalo rovnaké), takže orientácia na mape je jednoduchšia. Garmin okrem už skôr podporovaných navigačných systémov GPS (Americký, presnosť cca 15 metrov) a GLONASS (Ruský, presnosť cca 50 metrov), začal tiež podporovať európsky GALILEO (so sídlom v Prahe, presnosť 4 metre - pri platenej verzii dokonca 1 meter). Môžete si tiež pri navigácii dokonca zvoliť kombináciu GPS + GALILEO.

Je vidno, že navigačný systém Galileo je zo všetkých nejpresnejší. Ďalšou jeho obrovskou výhodou je signál, ktorý zachytíte aj v budovách, tuneloch apod., čopri ostatných navigačných systémoch nie je. Ďalšou novinkou pri Fenix 5 Plus je kalibrácia výškomeru na základe dát z GPS. Ako je známe, výškomer funguje na základe tlaku. Ten sa ale na rovnakom mieste v priebehu času mení. Pred výstupom je preto nutné barometer skalibrovať, aby ukazoval presné údaje o nadmorskej výške. Skôr sa táto hodnota musela zadávať ručne. Teraz si hodinky údaje o tlaku s informáciami z GPS spárujú samé.

Suunto 9 vs Garmin Fenix 5 Plus navigácia

Navigácia Suunto 9 vs. navigácia s topografickými mapami Garmin Fenix 5 Plus

Úložisko pre hudbu

Áno, je to tak. Konečne môžete pri behaní mobil nechať doma, už vás nebude nikto rušiť. Všetko, čo potrebujete na behanie - navigáciu a hudbu, už máte v svojich hodinkách! Vezmete si jedine bezdrôtové bluetooth slúchadlá, pretože konektor na slúchadlá v hodinkách nenájdete. Na úložisko sa zmestí až 500 songov a podporované sú všetky hlavné formáty. Hudbu je treba do hodiniek nahrať z pevného disku počítača cez Garmin aplikáciu alebo môžete využiť služby Iheartradio alebo deezer.

Fenix 5 plus hudba

Bezkontaktné platby

Bezkontaktné platby nie sú v hodinkách Garmin ničím novým. Po prvýkrát bezkontaktné platby obsahovala modelová rada Vivoactive 3, takže pri Fenix 5 Plus sa dali tiež očakávať. Táto služba sa u Garminu nazýva Garmin Pay (Payments) a funguje na princípe NFC platieb, teda rovnako ako napr. Google pay, Apple pay, Samsung pay atď. Problémom pri NFC platbách je, že záleží na každej jednotlivej banke, či túto službu podporuje. Pokiaľ áno, stačí si v mobile do Garmin aplikácie zadať údaje o karte a preniesť ich do hodiniek. V obchode ju potom jednoducho otvoríte pridržaním ťavého horného tlačítka a následným potvrdením platby. Hodinky potom priložíte k terminálu a prípadne zadáte PIN. Ak však vaša banka Garmin pay nepodporuje, máte smolu.

Fenix 5 plus platby

PulseOx (iba Fenix 5X plus)

Ako v predošlom modelovom rade, tak aj v tomto má garmin vo svojom najväčšom modeli 5X niečo navyše, a to funkciu nazvanú PulseOx. Táto funkcia zisťuje stav kyslíku v krvi, čo má využitie hlavne v horách, keď sa s pribúdajúcou nadmorskou výškou obsah kyslíku vo vzduchu, a tým pádom aj v krvi, znižuje. PulseOx tento údaj zobrazuje v percentách. Optimálna hladina teda bude zobrazovať 100%, kde s pribúdajúcou nadmorskou výškou bude tento údaj klesať. Udáva sa, že hladina pod 80% už znamená riziko, pod 65% ide už o akútne ohrozenie. Samozrejme sú to hodnoty orientačné a záleží na fyzickom fonde každého jedinca.

PulseOx

Notifikácia

Garmin tiež zapracoval na notifikáciách. Predtým nebolo možné nastaviť si súkromie pri notifikáciách. Tie išli buď zapnúť alebo vypnúť. Po novom však môžete priamo v hodinkách nastaviť napr. či sa obsah správy bude zobrazovať alebo nie, môžete si zobrazovanie obsahu nastaviť napr. stlačením tlačítka alebo na náklon hodiniek smerom ku tvári. Možno si tiež vybrať, či sa budú notifikácie zobrazovať aj behom cvičenia a mnoho ďalších vychytávok.

Zhrnutie

Garmin ide bezpochyby dobrým smerom. Odpovedá na požiadavky zákazníkov na športové hodinky. Pridanie hudby, GPS a bezkontaktných platieb je presne to, čo si väčšina uživateľov žiada, a pridáva aj niečo navyše v podobe funkcie PulseOx a presnejšej navigácie Galileo. Bohužiaľ si túto novinku necháva Garmin dobre zaplatiť a štartovacia cena 704€ je pomerne vysoká vzhľadom na cenu konkurenčné Suunto 9 od 599€, aj skoršieho top modelu Garminu - Fenix 5 od 547€ a Vivoactive 3 od 332€. Z môho pohľadu však GPS a hudba je presne to, čo mi v hodinkách pri behu chýbalo a nezostáva nič iné, ako siahnúť hlbšie do vrecka.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre