» Blog » Garmin

SÚBOJ: Garmin Fenix 6 vs. Garmin Fenix 7

Tagy: Súboj | Garmin | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 8.2.2022 | 6 MIN | 7x komentár

Keď sa v ringu stretnú dvaja titani, nikdy nie je isté, ako to dopadne. Spomeňte na Rockyho a Apolla. Garmin Fenix 6 versus Garmin Fenix 7 bude totiž podobne vyrovnaný súboj.

Keď vyšiel model Fenix 6, veľa odborníkov sa zhodovalo, že už snáď ďalšiu generáciu nepôjde nijak vyšperkovať. Šestky mali veľa (možno všetky) predpony "NAJ", ktoré môžeme povedať v spojitosti s outdoorovými smart hodinkami. Niečo ale sedmičky predsa len pridali a tak začnem rozdielmi, ktoré bijú priamo do očí:

  • Mierna úprava dizajnu
  • Kombinovaný displej – dotyk aj tlačidlá
  • Senzorová výbava
  • Výdrž batérie
  • TopoActive mapy
  • Materiál sklíčka

Garmin Fenix 6 - jednička medzi outdoorovými hodinkami
1.11.2020 - Dominik Hok
Garmin Fenix 6 - jednička medzi outdoorovými hodinkami

Garmin Fenix 7 – Sprievodca výberom
10.8.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 – Sprievodca výberom

Dizajn a spracovanie

Konečne sme sa dočkali nejakých zmien aj na dizajne hodiniek. Síce nijak radikálnych, ale aspoň niečo. Najväčšia zmena pre všetky veľkosti, ktoré mimochodom zostali rovnaké, je pokrytie nožičiek oceľou či titánom. S týmto prišiel na trh aj Polar pri modeli Grit X Pro. U dvoch najväčších, štandardnej a veľkosti X, sú v nožičkách umiestnené skrutky, ktoré kedysi boli priamo v lunete. Čistejší vzhľad je rozhodne niečo, po čom používatelia Fenixov prahli dlho.

Vlevo Fenix 6 a napravo Fenix 7Vľavo Fenix 6 a vpravo Fenix 7

Neviditeľná zmena potom nastala u všetkých tlačidiel. U šestiek malo iba jedno tlačidlo (vľavo hore) takzvaný chránič alebo tesnenie proti nechcenému stlačeniu pri aktivite. U siedmej generácie sú týmto chráničom osadené všetky tlačidlá, a tak sa nemusíme báť nejakého nechceného pozastavenia tréningu bundou či akýmkoľvek iným pohybom. Hlavné tlačidlo na novej generácii má na bokoch také mini hradbičky. Buď je to na dizajn alebo to má tiež zabraňovať stlačeniu. Kto vie...

Poslednou zmenou (k horšiemu vzhľadovo a lepšiemu funkčne) je solárny prstenec okolo displeja. Vzrástol totiž o 54 % oproti minulému. Ale čo si budeme hovoriť, väčšiu baterku chceme všetci.

Pokiaľ sa budeme baviť o váhe, žiadny markantný rozdiel nenájdeme. Líši sa to plus mínus o 3 g. A to doslova. Veľkosť S je o 3 g ťažšia, stredné sú o 3 g ľahšie a najväčšie sú zasa o 3 g ťažšie.

Najväčším lákadlom je kombinovaný displej

Kombinovaný displej je bezpochyby najväčším rozdielom a tiež lákadlom oproti minulej generácii. Ovládať Fenixy dotykom je odveký sen veľa ľudí, ktorý bol teraz Garminom vypočutý. Tlačidlá nemajú chybu, to rozhodne nie, ale je fakt, že napríklad mapy sa budú ovládať lepšie dotykom. A najväčšou peckou je, že pokiaľ chcete ovládať dotykom iba mapu, tak môžete. Stará klasika v podobe piatich mechanických tlačidiel totiž zostáva. Bolo super mať na šestkách mapy, ale s tou ovládateľnosťou to bola hrôza, ktorú teraz Garmin konečne a asi nadobro vyriešil.

Potka od recenzenta DC Rainmakera, https://www.dcrainmaker.com/Fotka od recenzenta DC Rainmakera.

Tiež sa domnievam, že napríklad v súboji o rýchlejšie zadanie pinu u Garmin Pay bude dotyk asi rýchlejší. S možnosťou všemožných skratiek boli aj šestky geniálnym prístrojom, ale tým, že si môžete nastaviť čo chcete dotykom ovládať a čo nie, nemusíte mať strach, že by vás dotyk nejak obmedzoval.

Senzorová výbava v čele s Multi-GNSS a Elevate 4

Nie, nesnažím sa vám nadávať v reči mimozemskej civilizácie. Multi-GNSS je prijímač, ktorý dokáže snímať viacero navigačných systémov naraz a tiež hneď na niekoľkých frekvenciách. Pre vás to znamená, že sa spresní výkres trasy, tempa a ostatných metrík s GPS spojenou natoľko, že vás to bude až štvať, ako veľmi ste dobrí alebo zlí.:-)

Fotka vypůjčena z https://www.androidauthority.com/Fotka vypožičaná z https://www.androidauthority.com/

Elevate 4 je najnovší snímač tepovej frekvencie, ktorý už sme mohli vidieť na modeli Garmin Venu 2, Venu 2 Plus a tiež na Forerunner 945 LTE, ktorý sa bohužiaľ v SR moc neohrial. Tento tepák je proste bomba. Asi som nevidel presnejší snímač, ktorý by fungoval aj na mokrej a zmrznutej ruke takmer dokonale. V porovnaní so staršou generáciou je nový snímač o dosť lepší a stojí za to ho mať. Okrem toho je trošku vystúpenejší než predošlý, čo je asi jediná vec, ktorá by mohla niektorým prekážať.

Rozdielom v snímači je aj materiál krytu snímača. U starej generácie sa používal polymér, ktorý išlo ľahko poškriabať, a potom snímač nemusel fungovať úplne ideálne. Sedmičky teraz používajú sklo, ktoré by malo byť viac rezistentné proti poškriabaniu.

Garmin Venu 2 recenzia – Najlepšie smart hodinky do 400 eur?
10.6.2021 - Dominik Hok
Garmin Venu 2 recenzia – Najlepšie smart hodinky do 400 eur?

Batéria ako žiadna iná

Kedysi aj model Fenix 6 mal priezvisko "naj", čo sa baterky týka. Potom mu ho zobral model Enduro a nakoniec to zavŕšila značka Coros s modelom Vertix 2, ktorý utiekol všetkým a asi aj na dosť dlho. Ale sedmičky sú výdržou proste dosť ďaleko, čo potvrdzuje tabuľka a porovnanie s modelom Fenix 6. A ruku na srdce, kto by bežal viac než 122 hodín.:-)

Čísla v zátvorke znamenajú výdrž solárneho modelu pri dobrom prístupe svetla.

Garmin Fenix 6S/Fenix 7S Garmin Fenix 6/Fenix 7 Garmin Fenix 6X/7X
V režime smartwatch
9 (10,5) dní / 11 (14) dní
14 (16) dní / 18 (22) dní
21 (24) dní / 28 (37) dní
Úsporný režim
34 (59) dní / 38 (87) dní
48 (80) dní / 57(173) dní
80 (120) dní / 90 dní (1+ rok)
Príjem signálu GPS
25 (28) hod. / 37 (46 ) hod. 36 (40) hod. / 57 (73) hod.
60 (66) hod. / 89 (122) hod.
Príjem všetkých satelitov
– / 26 hod. (30) hod. – / 40 (48) hod.
– / 63 (77) hod.
Príjem všetkých satelitov (multi-frequency)
– / 15 (16) hod. – / 23 (26) hod.
– / 36 (41) hod.
Príjem všetkých satelitov + hudba
– / 7 hod. – / 10 hod.
– / 16 hod.
GPS (režim max. úspory)
50 (64) hod. / 90 (162) hod.
72 (93) hod. / 136 (289) hod. 120 (140) hod. / 213 (578) hod.

Topomapy. Topomapy celého sveta

Topografické mapy celého sveta. Garmin mapy nazýva ako TopoActive. Zo začiatku tieto mapy stáli celkom slušný obnos peňazí, ale s novým modelom je všetko inak. Sedmičky majú veľkú výhodu v tom, že mapy môžete spravovať a sťahovať priamo v hodinkách. Toto je od Garminu jeden z najlepších krokov, ktorý podnikol.

"Obsahuje siete ulíc aj ciest v teréne s možnosťou vytvárania trás, medzinárodné hranice, vodné cesty, prírodné oblasti aj oblasti využitia pôdy, historické pamiatky, letiská, budovy apod. Dá sa zobraziť tisíc bodov zájmu pre celý kontinent vrátane obchodov, reštaurácií a barov, parkovísk, škôl a univerzít a ubytovacích zariadení." Prevzaté z garmin.com

Kolega Dominik sa vyjadril takto:

"Je to pohodlné a konečne to koreluje s dnešnou dobou. Keby to išlo kedysi aspoň cez telefón, ale pripojovať hodinky k počítaču..."

Zafír v kombinácii so solárom

Áno, aj toto už je na Fenixoch možné. Vychytávka, ktorú poznal len model Tactix Delta Pro Solar Saphire, už je konečne aj na vlajkovej lodi Fenix. Siedmy rad sa týmto dlhým priezviskom "Pro Solar Saphire" konečne môže pýšiť tiež. Áno, je to paráda, ale tak trošku mi chýba u nového radu možnosť zafírového sklíčka bez soláru, ktorú práve šestky ponúkajú.

Funkčné rozdiely

Nový rad so sebou vždy prináša nové funkcie. Pre sedmičky toto platí dvojnásobne. Od A po Z nabúchaný športtester, ktorý novými funkciami valcuje nielen šestky, ale aj ďalších výrobcov smart hodiniek alebo športtesterov.

V kocke sa dá povedať, že rozdiely sú nasledujúce:

  • funkcia "Real-time Stamina"
  • funkcia "Up Ahead"
  • LED svetlo pri modeli X
  • príjem zo všetkých navigačných systémov naraz (+ dvojpásmový príjem)
  • Connect IQ priamo v hodinkách

Pokiaľ sa o týchto funkciách chcete dozvedieť viac, doporučujem prečítať tento článok:

Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?
9.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?

Na začiatku si človek vlastne ani neuvedomí, koľko funkcií je tam naviac a ako to môže uľahčiť športovcov život. Vážne, ani ja som po prvom prečítaní parametrov neveril, že by tie hodinky mohli priniesť niečo nové. Ale mýlil som sa. Novinky sú vážne podstatné a pokiaľ ste zapálený športovec, tak majú veľkú váhu v budúcom výkone.

A víťazom sa stáva

Tento "mač" bol vážne niečo. Je jednoducho fakt, že Fenix 6 je stále perspektívny model, ktorý stojí za to! A úprimne, aj v konkurencii sedmičiek, kúpa staršej generácie vám rovnako urobí úsmev na tvári. Dlhá výdrž batérie, outdoorové a mestské funkcie, úžasný dizajn. Toto by mohla byť definícia modelu Fenix 6.

Oproti tomu Fenix 7 je mladší a dravejší model, ktorý si vzal to najlepšie zo staršieho brata a ešte to vylepšil. Z najväčších peciek je tu vylepšená citlivosť GPS, nový snímač tepovej frekvencie, funkcia "Real-time Stamina" a mnoho ďalších.

Veľa ľudí už spustilo na bazároch akciu alá "zbavím sa šestiek a čakám na kúpu nových sedmičiek.". A ako ste na tom vy? Myslíte, že nové funkcie sú tak podstatné, aby ste vymenili za nový rad? Rád si prečítam vaše názory v komentároch.:-)

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Michalpred 807 dňami, reagovať
Pekne!! Čím dlhšie mám svoje Fenixy 6X PRO tým viac som s nimi spokojný a stále objavujem nové a nové funkcie... Tá architektúra na ktorej to Garmin vystaval je výborná a Fenix7 to doťahuje k dokonalosti ...je dobré , že Garmin zvolili cestu evolúcie a nie revolúcie , prevzal to dobré , opravil neduhy a nakoniec pridal celkom veľkú porciu noviniek . Nezabúdajme , že všetky Fenixy 7 majú deaktivované EKG pretože proces schvaľovania ešte neskončil ( u Samsungu to trvalo rok ) . Veľmi by ma potešilo ak by Garmin vypustil Fenix 7X Non Solar ( a najlepšie bez Zafíru ) , pretože ten displej trpí tou solárnou vrstvou. V novej verzii navyše Garmin úplne vydelil model 7X od ostatných. Zatiaľ čo Fenix 6X bol len veľký brat s Wifi a mapami tak 7X je úplne iná trieda . Tá LEDKA a multi GNSS ( myslím , že aj DLC úprava ) ho vydelili ako samostatnú triedu . 32GB tiež nemuselo byť exklusive...nové Fenixy sú väčšie ( ak sa poriadne pozriete na fotku z boku , tak je to pekne vidno ) , tie nožičky musia byť väčšie pretože tam sú skrutky, lunetka je štíhlejšia , aby tam narvali ten väčší solar....no každopádne článok fajn , ale porovnať 6-tku so 7-čkou....ale s čím porovnáš keď niet s čím...kráľ ostal kráľom a panuje daľej .
Marekpred 792 dňami, reagovať
Zaujímalo by ma či sú remienky kompatibilné zo 6 na 7mičku?
Dominik Hokpred 791 dňami
Zdravím, áno, sú. :))
Michalpred 755 dňami, reagovať
Váš názor priatelia....BaiHui Bezel Ring Compatiable with Garmin Fenix 6X/6X Pro Watch ...nedodžube to snímanie GPS ???
Matěj Urbaczkapred 755 dňami
Zdravím Michal, je to tenký kus ocele, ktorý by rozhodne nemal nijak markantne ovplyvniť príjem GPS
Michalpred 755 dňami, reagovať
Jasne . Vďaka !!! Matej oplatí sa to kúpiť alebo je to somarina , pretože to celkom opticky mení Fenixy 6 ...
Matěj Urbaczkapred 751 dňami
Zdravím, videl som to naživo a hodinky vyzerali vážne inak, lepšie.:-)

Hodinky zmienené v článku