» Blog » Garmin

Garmin Fenix 7 PRO recenzia – Na tie najlepšie sa najľahšie zvyká

Tagy: Recenzie | Garmin | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 20.9.2023 | 11 MIN | 12x komentár

Garmin Fenix 7 PRO je stelesnením toho najlepšieho, čo môže mať športovec v súčasnosti na svojom zápästí. Na prvý pohľad sa však od predchádzajúcej generácie až tak nelíši. Druhý pohľad je však iný príbeh.

Pri predstavovaní týchto hodiniek môj kolega veľmi osciloval medzi nadšením a sklamaním. V skutočnosti, ak sa na novinku pozrieme zbežne, nič moc sa tu nezmenilo. Ani ja som nevedel, čo si mám o novom Garmine myslieť. Po dlhšom uvažovaní som však usúdil, že rozhodne nejde o takzvaný "upgrade pre slušnosť". Hodinky totiž majú:

  • nový snímač srdcovej frekvencie Elevate 5
  • predĺženú výdrž batérie (hoci sa to nezdá)
  • novú starú technológiu displeja
  • baterku vo všetkých troch veľkostiach
  • solárny systém, Multi-GNSS a 32 GB úložisko v každom modeli
  • 30 nových športových aktivít
  • widgety Hill Score a Endurance Score
  • a rôzne ďalšie vychytávky

O tom všetkom a ďalších skvelých funkciách sa dozviete nižšie. A že to stojí za to.

6 dôvodov, prečo si zaobstarať Garmin Fenix 7 PRO
15.9.2023 - Matěj Urbaczka
6 dôvodov, prečo si zaobstarať Garmin Fenix 7 PRO

Svieže farby, koža, titán

Hodinky (vo všetkých veľkostiach) vyzerajú úplne rovnako ako základný model Garmin Fenix 7. A áno, zachovali sme rovnaké tri veľkosti - najmenšiu S (42 mm), strednú (47 mm) a najväčšiu X (51 mm).

Skôr než sa vrhneme na zmeny, prejdime si rozdelenie modelov. Tu sa to trochu skomplikuje. Opäť tu nájdeme dva pomyselné modely - PRO Solar a PRO Sapphire Solar.

Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?
9.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?

Základná edícia je vybavená minerálnym sklíčkom Power Glass a šošovka a ciferník sú vyrobené z ocele. Zafírová edícia má sklo Power Sapphire a luneta a ciferník sú titánové.

Farebné varianty netreba opisovať, radšej si pozrite fotografiu nižšie.

[[M4237]]

Všechny barevné varianty nových modelů

Všetky farebné varianty nových modelov (okrem prémiových modelov).

Biely variant je zaujímavý, ale nie je biely v pravom zmysle slova. Ide o špeciálny odtieň sivej farby, ktorý spoločnosť Garmin dômyselne vymyslela. Hodinky toľko "nehučia" a rozhodne sa nezašpinia. Túto sivú kombináciu doplnil striebornou lunetou a dvojfarebným, sivo-oranžovým remienkom a zakončil ju oranžovým tlačidlom.

Zo začiatku som bol z farby rozpačitý, ale nakoniec som rád, že som si vybral túto sivú možnosť. Vyzerá úžasne so sivým modelom UltraFit. A keď už hovoríme o remienkoch, spoločnosť Garmin pre tento model zvolila remienok s pozdĺžnymi "zárezmi". Okrem dizajnu však všetko zostalo po starom.

Spoločnosť Garmin vždy dopĺňa rad Fenix prémiovými modelmi s náhradnými remienkami, ktoré rozhodne nesmú chýbať! Najmenší a stredný variant sa vyrába s náhradným koženým remienkom, zatiaľ čo najväčšia veľkosť sa dodáva s titánovým kovovým remienkom.

Podľa mňa je to skvelé riešenie takmer pre každého. V meste chceme mať na zápästí pekné a dobre padnúce hodinky s koženým alebo kovovým remienkom, zatiaľ čo pri športových aktivitách vyžadujeme outdoorový vzhľad a silikón. Sám vlastním kovový remienok Garmin do mesta a na "slušné nosenie", takže si myslím, že kúpa hodiniek s oboma remienkami spolu má zmysel.

Na kovotahu vypadají opravdu skvěle!

S titánovým náramkom vyzerajú naozaj skvele.

Garmin Enduro 2 recenzia – Tentokrát už s mapami a hudobným prehrávačom
9.8.2022 - Dominik Hok
Garmin Enduro 2 recenzia – Tentokrát už s mapami a hudobným prehrávačom

Displej - Transfektívna šupa!

V dnešnej dobe vám veľa ľudí povie, že transflexný displej by si už nekúpili a že je to len zvonenie hrany. Spoločnosť Garmin zareagovala na situáciu a priniesla novú generáciu transflexného displeja, ktorá sa naozaj vydarila. V porovnaní s predchádzajúcimi generáciami je kontrast farieb oveľa lepší, a to aj v interiéri.

A čo viac, kontrast sa zlepšil aj pri použití podsvietenia. Povedal by som, že podsvietenie displeja je minimálne o 5 % lepšie. Toto číslo uvádzam kvôli možnosti nastavenia podsvietenia. Na mojich starých Garminoch som mal podsvietenie nastavené na 10 % a teraz mi stačí 5 %.

S podsvietením je spojená nová funkcia, ktorú som ako jedinú musel vypnúť - "automatické podsvietenie". Táto funkcia by mala podsvietiť displej len v niektorých prípadoch, ale u mňa nefungovala. Intenzita ani logika ešte nie sú zdokonalené a pre mňa je to zatiaľ skôr žrout batérie ako pomocník. Zaujímavosťou však je, že Garmin na ovládanie tohto svetla nepoužíva snímač okolitého svetla ako všetky ostatné značky, ale priamo solárny panel, ktorým je automatické svetlo riadené.

Inak rozmery a rozlíšenie zostali pre jednotlivé veľkosti úplne rovnaké:

Garmin Fenix 7S PRO
Garmin Fenix 7 PRO
Garmin Fenix 7X PRO
Priemer puzdra 42 mm 47 mm 51 mm
Výška puzdra 14,1 mm 14,5 mm 14,9 mm
Šírka remienka 20 mm 22 mm 26 mm
Veľkosť displeja 1,2" 1,3" 1,4"
Rozlíšenie displeja 240 x 240 px 260 x 260 px 280 x 280 px
Hmotnosť bez remienka (oceľ/titán)
47 / 42 g 56 / 50 g 68 / 61 g

Senzorová výbava sa rozrástla?

V podstate by sa dalo povedať, že vybavenie snímačom zostalo rovnaké. Barometer, monitor srdcového tepu, gyroskop, akcelerometer, teplomer, kompas, pulzný oxymeter a Multi-GNSS. To je jednoducho klasika, ktorá zdobí všetky prémiové modely. Bystré hlavy si však všimnú, že okolo snímača sú tie oceľové plôšky, ktoré určite naznačujú prítomnosť EKG. A jeden nemenovaný zdroj uviedol, že mu oficiálny Garmin napísal, že PREZATÍM tam EKG nie je. Takže sa len čaká na schválenie?

Elevate 5 funguje opravdu skvěle

Elevate 5 funguje naozaj skvele

Rozoberme si snímač srdcovej frekvencie, ktorý ma veľmi zaujal už na Garmin Epix 2 PRO 51 mm. Snímač Elevate 5 má šesť diód, ktoré spresňujú výsledky počas športových aktivít. Pri bežnom monitorovaní denných funkcií sú to dve bežecké, ako sme boli zvyknutí pri predchádzajúcej generácii, a pri športe len plnohodnotné. Intenzita svetla sa mení aj vplyvom potu, vlasov a ďalších.

Tepová frekvence při tréninku v permanentním dešti

Tepová frekvencia pri tréningu v permanentnom daždi

Na grafe srdcovej frekvencie vidíme dva poklesy a jeden "zdvihnutý ukazovák".

Prvý pokles bol, keď som išiel na toaletu, druhý, keď som stál na vrchole Smreka (a ukazovák je len kuriozita). Išlo o pomerne ľahký beh po asfalte, počas ktorého by som odhadoval tepovú frekvenciu okolo 130. Na mokrom mieste monitor tepovej frekvencie zaznamenával vysoké hodnoty a bol som z toho dosť sklamaný, ale len čo som vytiahol fotoaparát, aby som tento jav natočil, tepová frekvencia prudko klesla a vyrovnala sa na reálne hodnoty.

Garmin Epix 2 PRO recenzia - Nový tepák a svietidlo vo všetkých veľkostiach
20.9.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Epix 2 PRO recenzia - Nový tepák a svietidlo vo všetkých veľkostiach

Pri systéme Multi-GNSS, ktorý skenuje všetky satelitné systémy v dvoch pásmach (L1/L5 a E1/E5), je presnosť v poriadku. Ja tieto dve pásma nepoužívam a zvyčajne mám satelity zapnuté na "Všetky systémy", čo znamená, že GPS, GLONASS a Galileo bežia súčasne.

V porovnaní s vyznačenou dráhou sú v zázname minimálne rozdiely. Takže pozor, ak sa odrazíte "do tyče", vaše hodinky to zaznamenajú úplne presne.

Ak však zostanem pri GPS, všimol som si veľký rozdiel medzi vzdialenosťami, ak máte nastavený SatIQ a/alebo len všetky satelitné systémy. SatIQ mi dokázal k dvom kilometrom pridať približne 100 metrov.

Svetlo tentoraz pre všetky veľkosti

Či už chcete najmenšiu alebo najväčšiu veľkosť, môžete svietiť s čímkoľvek. Všetky veľkosti teraz dostali LED svietidlo na prednej strane hodiniek. Stačí teda dvakrát kliknúť na ľavé horné tlačidlo a svieti sa. Samozrejme, môžete si vybrať zo 4 rôznych intenzít a môžete prepnúť aj na červené svetlo.

Potom sú tu samozrejme režimy blikania, ktorých je opäť viac. Takže ak chcete klasické blikanie, stroboskop, maják alebo nejaké vlastné blikanie, môžete. Sklo na baterke je tentoraz číre, takže je hrubšie ako na staršej verzii Fenix 7, ktorá nie je PRO.

Batéria - Neviditeľné, ale viditeľné zlepšenie

Čo sa týka výdrže batérie, všetko zostalo úplne rovnaké, napriek tomu sa výdrž batérie zlepšila. Ako je to možné? Jednoducho - predstavte si, koľko energie asi spotrebuje, keď namiesto 2 LED diód svieti 6. Alebo o koľko viac batérie sa dá ušetriť jasnejším displejom a lepším podsvietením. Nehovoriac o tom, že dve menšie veľkosti dostali baterku a výdrž batérie zostala rovnaká. Takže áno, výdrž batérie sa číselne neposunula, ale vďaka presnejšiemu meraniu a lepšiemu displeju zostala rovnaká a neznížila sa.

V číslach teda:

Garmin Fenix 7S Garmin Fenix 7S Garmin Fenix 7X
V režime inteligentných hodiniek
11 dní (14 dní)
18 dní (22 dní)
28 dní (37 dní)
Režim úspory energie
38 dní (87 dní)
57 dní (173 dní)
90 dní (1+ rok)
Príjem signálu GPS
37 hodín (46 hodín)
57 hodín (73 hodín)
89 hodín (122 hodín)
Príjem všetkých satelitov
26 hodín (30 hodín)
40 hodín (48 hodín)
63 hodín (77 hodín)
Príjem všetkých satelitov (multifrekvenčný)
15 hodín (16 hodín)
23 hodín (26 hodín)
36 hodín (41 hodín)
Príjem všetkých satelitov + hudby
7 hod.
10 hod.
16 hod.
GPS (max. úsporný režim)
90 hodín (162 hodín)
136 hodín (289 hodín)
213 hodín (578 hodín)

30 nových športových aktivít

Športové aktivity boli a dúfajme, že aj naďalej budú doménou spoločnosti Garmin. Skvelé metriky, presné monitorovanie... jednoducho DNA spoločnosti Garmin je šport. Teraz prichádza s 30 novými športmi, pričom len niektoré majú špeciálne metriky a niektoré zaznamenávajú len čas, srdcovú frekvenciu, kalórie a možno ešte jednu mernú jednotku. Nič viac, žiadne špeciálne metriky.

Môžeme sa na to pozerať z dvoch uhlov pohľadu: buď že Garmin prešiel na temnú stranu výkonu ala čínske hodinky a Suunto, alebo skôr že si vybral športy, ktoré ľudia v Garmine často vyhľadávali, aby mohli cvičenie aspoň kategorizovať. Ktorý názor by ste si vybrali vy?

Nové športové aktivity:

Basketbal, Volejbal, Pozemný hokej, Ľadový hokej, Futbal, Americký futbal, Lakros, Ragby, Ultimate frisbee, Kriket, Softbal, Korčuľovanie na ľade, Inline korčuľovanie, Lukostreľba, Off road (autá), rafting, kajakárstvo, box, MMA, šnorchlovanie, BMX, motokros, stolný tenis, squash, raketbal, bedminton, tenis na plošine, štvorkolky, motocykel, snežný skúter, preteky OCR.

Ak ste si prečítali nové športy, možno ste sa zaujímali o motoristické športy (tak ako ja). Takže áno, spoločnosť Garmin potvrdila, že hodinky možno používať aj pri týchto aktivitách. Či už na zaznamenávanie trasy, alebo na navigáciu.

Skóre do kopca

Akokoľvek som skeptický voči niektorým novinkám spoločnosti Garmin, toto skóre sa podarilo. Na základe troch faktorov nám skóre poskytuje číselnú hodnotu od 0 do 100, ktorá meria, ako sa vám beží do kopcov. Prvým faktorom je výdrž v kopcoch, ktorá meria, ako dobre udržiavate tempo a výkon pri behu do kopca. Presnejšie, tento ukazovateľ je založený na prevýšení a čase strávenom behom do kopca pri nízkej intenzite.

Výkon v kopcoch je druhým faktorom, ktorý meria vašu schopnosť udržať výkon pri behu do kopca. Zohľadňuje teda vyššie úsilie. No a tretím faktorom je VO2 Max, ktorý nám jednoducho hovorí o tom, ako sme na tom fyzicky. Tieto tri údaje nám poskytujú tri čísla, ktoré sa nakoniec sčítajú do jedného konečného čísla. Každá hodnota je potom presne vysvetlená a tiež nám hovorí, ako ju zlepšiť.

Rozpis číselných hodnôt si môžete pozrieť aj na poslednom snímku obrazovky z telefónu. No, do elity mi ešte trochu chýba...

Skóre vytrvalosti

Ak si v niektorých momentoch myslíte, že Garmin myslí len na bežcov, máte pravdu. Často spresňuje bežecké metriky a ignoruje iné športy.

Endurance Score však myslí na monitorovanie všetkých športových aktivít, ktoré Garmin dokáže vykonávať. A v skutočnosti udáva našu schopnosť vykonávať aktivitu dlhší čas.

Páči sa mi, že skóre vytrvalosti hodnotí krátkodobý tréning aj dlhodobú históriu, aby človek získal širší prehľad o svojom tréningu. Toto skóre potom zohľadňuje tri najvýkonnejšie aktivity. To však znamená, že ak najviac bicyklujete, raz týždenne beháte a raz plávate, skóre vám poskytne najpresnejší odhad na bicykli a nie na tých ostatných dvoch ukazovateľoch. Body však vyskočia po všetkých dlhších aktivitách.

Najväčší vplyv na toto skóre má dĺžka a intenzita aktivity, rýchlosť a výkon, VO2Max , ako aj vek, pohlavie, BMI a úroveň aktivity.

Je třeba se

Treba sa "pochváliť" aj zlými výsledkami:-) Niekedy je dôležitejšia regenerácia a zdravie

Tieto výsledky sa mi páčia, pretože nám dokážu časom povedať, ako trénujeme v rôznych obdobiach roka, kedy sme na tom najlepšie a kedy na to kašleme.

Mapy a obrysy tieňovania

Mapy zostali rovnaké. Rovnaká kvalita. Čo sa však zmenilo, je ich zobrazenie. Okrem klasickej mapy si môžeme zahrať aj tieňované obrysy, ktoré niektoré časti mapy zmenia na hnedé. To znamená, že tieto oblasti sú potom rôzne vysoké a môžu nám pomôcť zistiť, kde sa nachádzajú kopce, a napovedať nám, či sa tam máme vydať alebo zvoliť inú trasu.

Stínovací obrys v akci. Fotka vypůjčena z Youtube kanálu DesFit

Tieňovanie obrysov v akcii. Fotografia prevzatá z kanála DesFit na YouTube.

Jedna z ďalších funkcií mapy, Up Ahead, sa tiež trochu zmenila. Táto funkcia pripomína hodinkám body trasy, ktoré ste si označili pred sebou na vopred pripravenej trase (napríklad jedlo, vyhliadka, miesto občerstvenia atď.). Nikdy ste však tento bod nevideli priamo na mape pri hodinkách, čo sa teraz konečne zmenilo.

TopoCzech V5 zná i naši firmu.:-)

TopoCzech V5 pozná aj našu spoločnosť:-)

Prostredie hodiniek sa príliš nezmenilo

Ovládanie hodiniek zostalo rovnaké. Posuvné menu funguje výborne, takže nie je potrebné zasahovať do niečoho, čo naozaj funguje. Skvelou novinkou je zoskupenie widgetov "Zdravie", kde nájdete všetky zdravotné ukazovatele, ako je spánok, srdcový tep, Body Battery, kroky, VST a pulzný oxymeter. Pridal som snímku zdravia a je to kompletné.

Ďalšou novou úpravou je skratka, pri ktorej sa dlhým podržaním tlačidla "Späť" zobrazí posledných 10 navštívených widgetov. Celkom fajn vylepšenie - človek aj tak kontroluje stále tie isté veci, takže sa k nim môže rýchlo vrátiť.

Chytré funkcie na čele s počasím

Chytré funkcie tiež zostali rovnaké (teda hudba, platby, mapy, všetky sčítavacie, odčítavacie a budíky). Najväčšou zmenou je počasie, ktoré okrem predpovede, vývoja počasia, rosného bodu, UV indexu a vlhkosti dokáže prehrať aj mapu s pohybom mrakov. Čo považujem za super efektívne, keď ste niekde v horách a chcete skontrolovať, ako sa vyvíja front.

Pre cestovateľov bude určite užitočný Jet Lag poradca, ktorý je v hodinkách od uvedenia Marq 2. Funguje tak, že si nastavíte lety odkiaľ/kam, načo vám hodinky poradia, kedy máte ísť spať a kedy zostať hore. Nemal som však možnosť vyskúšať to v reálnej situácii.

Fitness funkcie sú zatiaľ rovnaké

Vo fitnes funkciách nehľadajte žiadne zásadné zmeny. Fenixy dokážu stále to isté a úplne to stačí: kroky, spánok, srdcový tep počas dňa, VST v noci, kalórie alebo aj vystúpané poschodia. Miernym rozšírením by v budúcnosti mohlo byť EKG, ktoré zatiaľ nefunguje.

Ale aj tak nie je Garminu vo fitness funkciách veľa čo vytknúť.

Stojí to za to alebo nie?

Čím dlhšie tieto hodinky testujem, tým viac zisťujem, že sú to práve ony. Od merania tepovej frekvencie, cez skvelý displej až po výdrž batérie. Týmto hodinkám naozaj nemám čo vytknúť. Aj keď posun nie je tak viditeľný, som veľmi spokojný s prácou, ktorú Garmin odviedol. Neviem, či je to osud, ale po testovaní mi dokonca došla batéria v remienku a zatiaľ som ju nemusel meniť. Už len z tohto dôvodu by som prešiel na tieto hodinky. Pohodlie a presnosť merania je jednoducho úžasná.

Ak sa však rozhodujete, či prejsť z Fenix 7 na Fenix 7 PRO, tak tam je to tak trochu... na hrane, či vám displej a monitor tepu za to stoja. Všetky softvérové zmeny sa totiž dostanú aj do klasických sedmičiek. Ale kto má šestky, päťky alebo akékoľvek staršie modely, nech do toho ide. A rozhodne by som neznevažoval kovové a kožené náramky a remienky, pretože som z nich celkom nadšený.

Pre tých, ktorí o výbere takéhoto outdoorového zariadenia zatiaľ len uvažujú, mám jednu radu. Ak chcete maximálne presné zariadenie a nevadí vám investovať nejakú tú tisícku navyše, choďte do nich. Vyhnete sa hrudnému pásu a ďalšiemu príslušenstvu pre spresnenie. Samozrejme, ani Fenix 7 bez označenia PRO nie sú na zahodenie a funkcie vo vnútri sa vám zídu.

S akýmkoľvek podobným modelom je to zložité. Suunto Vertical by mohol konkurovať, ale... Coros Vertix 2 tiež, ale... Vždy sa nájde nejaké "ale", ktoré Garmin dokáže a ostatné nie.

Suunto Vertical recenzia - Outsider späť medzi elitu
16.5.2023 - Matěj Urbaczka
Suunto Vertical recenzia - Outsider späť medzi elitu

Coros Apex 2 / Apex 2 PRO recenzia - Najlepšie pre beh?
5.1.2023 - Matěj Urbaczka
Coros Apex 2 / Apex 2 PRO recenzia - Najlepšie pre beh?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Mariánpred 223 dňami, reagovať
Dobrý deň, šedá verzia 7xPRO má len zafírové sklíčko alebo aj gorilla glass?Ešte jedna otázka -je rozdiel v čitateľnosti displeja medzi zafirovym a gorilla sklom? Ďakujem za odpoveď.
Matěj Urbaczkapred 221 dňami
Zdravím, hodinky mají Gorillu Glass i ve velikosti X.:-) Čitelnost je mírně lepší právě na Gorilla Glass, ale safír je odolnější. Proto spoustu lidí volí safír.:-)
Zuzanapred 216 dňami, reagovať
Aky je rozdiel vo veľkosti čísel na displeji pri 7s a 7 prosim?
Matěj Urbaczkapred 214 dňami
Zdravím, Zuzano, nejmenší model má displej 240 x 240 pixelů a větší má 260 x 260, takže 20 x 20 na každou stranu. Rozdíl je tedy rozeznatelný a čitelnost je o hodně větší u většího modelu.
Juliuspred 212 dňami, reagovať
Ahoj, pri starých Fenix 7 bolo možné si objednať ku hodinkám aj ochranné sklíčko. Pri nových Fenix 7 PRO už táto možnosť nie je. Bude doplnená alebo je nejaký dôvod, prečo nie je? Má ochranné sklo nejaký vplyv na účinnosť soláru? Ďakujem
Matěj Urbaczkapred 211 dňami
Zdravím, Juliusi, určitě ochranné sklíčko je možné doobjednat a je spíše naše chyba že chybí, jako doplňkové zboží. V našem sortimentru ho ale najdete. Ačkoliv doporučuji pořídit fólii, která má lepší vlastnosti jak na dotyk, tak právě na solar.:-)
Mariánpred 157 dňami, reagovať
Zdravím, pri porovnaní 7x a 7pro ste napísali, že softverové zmeny sa dostanu aj do klasických sedmiciek. Znamená to, že po nejakej aktualizácii bude v klasických sedmičkách aj funkcie ako skore vytrvalosti a score do kopca? Ďakujem za info.
Matěj Urbaczkapred 157 dňami
Zdravím, Mariane. Ano, měly by tam přibýt v dalších aktualizacích. Zkusil bych se zařadit do Beta testování a tam už funkce jsou.:-)
Patrikpred 20 dňami, reagovať
Spomínali ste, že do budúcna bude mať EKG. Senzor už má? To znamená, že sa čaká už len na update?
Matěj Urbaczkapred 18 dňami
Zdravím, Patriku. Senzor už tam je a čeká se, až přijde update a povolí to v Evropě.:-)
Jaropred 12 dňami, reagovať
Dobry den, je mozne ku nim pripojit hrudy pas garmin?
Matěj+Urbaczkapred 11 dňami
Zdravím, ano, je to možné.:-)

Hodinky zmienené v článku