» Blog » Garmin

Garmin Fenix 7 recenzia – Ja som Fenix 7 a kto je viac?

Tagy: Recenzie | Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 9.3.2022 | 18 MIN | 39x komentár

Garmin Fenix 7 sú najlepšie smart športové hodinky na svete. To je všetko, čo potrebujete vedieť. Pochybujete? Zaručujem, že táto recenzia vás o tom presvedčí. Pretože Garminu sa zasa podarilo zabodovať.

Čo musíte vedieť o Fenixe 7 hneď na začiatku článku:

  • všetky varianty majú dotykový displej
  • modely so striebornou lunetou sú z ocele a majú štandardné sklo Gorilla Glass
  • modely s čiernou lunetou (PVD úprava) sú so solárnym akumulátorom
  • modely so zafírovým sklom majú viacfrekvenčný príjem GPS (väčšia presnosť)
  • všetky varianty so zafírovým sklom majú automaticky solárne dobíjanie
  • Fenix 7X má ako jediný LED svetlo (to je božské)

Pokiaľ Garmin súťažíš s konkurenciou o najzložitejšie rozdelenie hodiniek, tak gratulujem, vyhrávaš. Ale keďže sa jedná o tak luxusné hodinky, odpúšťam ti to.

Garmin Fenix 7 – Sprievodca výberom
10.8.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 – Sprievodca výberom

Čo sa mi na Fenixe 7 páči najviac?

Za najväčší posun považujem nový GPS chipset, ktorý je schopný prijímať signál na viac frekvenciách zo všetkých satelitov naraz. Presnosť snímania sa tým posúva na úplne inú úroveň.

Podobne si pochvaľujem aj nový snímač tepovej frekvencie, ktorý je zasa o krok bližšie k presnosti hrudného pásu.

Veľmi ma potešilo LED svetlo, ktoré používam fakt každý deň.

Hoci to nerád priznávam, celkom som si zvykol na dotykový displej, ktorého som bol dlhú dobu odporcom.

A samozrejme... Výdrž batérie. Garmin zasa nakladá konkurencii, pretože predviedol najvybavenejšie smart športové hodinky a výdrž batérie sa pohybuje v týždňoch, ak nie mesiacoch.

Súťaž: Garmin Epix 2 vs. Fenix 7
13.4.2022 - Dominik Hok
Súťaž: Garmin Epix 2 vs. Fenix 7

Čím ma Fenix 7 trochu sklamal?

Trochu som dúfal, že Fenix 7 bude o chlp inteligentnejší a s dotykovým displejom sa otvorí možnosť otvorenej odpovede na notifikácie (vyťukať ju na klávesnici).

Chýbajúce telefonovanie. Niečo, čo mnoho ľudí chcelo, ale zasa sa nedočkali. A pritom po uvedení Venu 2 Plus to vyzeralo tak nádejne. Ja osobne telefonovanie nepotrebujem, ale myslím na tie státisíce ľudí, čo by to ocenili.

Displej hodiniek má stále celkom málo pixelov. Pixeláž je vlastne úplne rovnaká ako u predošlej generácie a keď to porovnám s Epix 2, tak je to ako porovnávať Fiat a Ferrari. Ale keby som si mal vybrať medzi pekným displejom a výdržou batérie, vždy siahnem po výdrži.

Kov teraz pokrýva aj nožičky Fenixu 7

Vzhľadovo sa toho na Fenixe 7 až tak moc neudialo. Tiež... Načo meniť niečo, čo funguje? Najzásadnejšou zmenou je asi predĺženie kovovej časti aj na nožičky hodiniek. Neviem, či to z funkčného hľadiska má až takú výhodu, ale podľa mňa kovu nie je nikdy dosť. Predsa len je to pevnejší materiál a na outdoorové hodinky patrí ako riť na šerbel.

Najčistejší vzhľad má nejmenšia verzia 7S. Tá totiž ako jediná nemá kov na nožičkách prišrobovaný z vrchu, ale zospodu. Verzia 7 a 7X má skrutky v prednej časti a musím povedať, že to pridalo trochu viac outdoorového "lúku", ktorého tiež nikdy nie je dosť.

Na lunete pribudli aj drážky, ktoré predtým boli len v okolí tlačidiel, ale teraz ich je šesť rovnomerne rozmiestnených po celej lunete.

Hradbička na štýl, ktorá zamedzí nechcenému pozastaveniu tréningu

Ďalším detailom je taká "hradbička", ktorá je zrovnaná s vrchným pravým tlačidlom. Malo by to zamedziť nechcenému pozastaveniu tréningu. Doteraz sa tento problém riešil napríklad dvojitým tesnením a to u radu Forerunner. U Fenixu to ale museli vyriešiť trochu elegantnejšie, čo sa podarilo. Naviac sa toto tlačidlo dočkalo ľahkého drážkovania po obvode a vyrytého loga Garminu z vrchnej časti. Prakticky to neprináša nič, ale vyzerá to pekne.

V niektorých farebných kombináciách je dokonca tlačidlo farebné.

U najväčšieho modelu 7X nájdeme niečo naozaj neobvyklé. LED svetlo. Typicky pochybovačný Slovák by povedal, že to určite **vno svieti, ale držte si klobúky, ono to tak nie je.

Môžete nastaviť štyri intenzity bieleho svetla alebo jednu intenzitu červeného. Tá svieti zhruba rovnakou intenzitou ako druhý stupeň bieleho svetla. Ja som si nastavil skratku, že som svetlo aktivoval dvojklikom tlačidla LIGHT. Super rýchle, super praktické. Svetlo telefónu som od tej doby nepoužil.

Možno si poviete... K čomu mi to svetlo bude? Úprimne je to jedna z vecí, ktorú využívam najviac. Kedykoľvek idem v noci na záchod, prestane mi svietiť čelovka, zapadne mi euro pod sedačku v aute. Takých situácií sa počas dňa tvoria hneď desiatky.

Super je funkcia "Zábleskové svetlo baterky". Pri behu vám striedavo svieti biele a červené svetlo. Na ceste sa potom môžete cítiť o niečo bezpečnejšie. Táto funkcia má hneď niekoľko režimov, ale mne najviac vyhovoval režim kadencie.

Snímač tepovej frekvencie sa teraz pri položení na stôl len tak nepoškriabe

Zo spodnej časti sa toho toľko nezmenilo. Zmenil sa teda snímač tepovej frekvencie, ale o tom až neskôr. Okolo neho je teraz ale kovové chránenie. Keď som sa lupou pozrel na prechod medzi týmto chránením a snímačom, zistil som, že snímač je trochu zapustený. Keď teda položíte hodinky na stôl, šanca na poškriabanie snímača je mizivá. Čo sa naozaj hodí, keď snímanie funguje na báze optiky.

Podobne ma potešilo, že kryt snímača je teraz sklenený, nie plastový. Sklo je o niečo tvrdší materiál a nie je teda tak náchylné k poškriabaniu. Obzvlášť, keď je ešte trochu zapustené v dienku.

Garmin Fenix 7S
Garmin Fenix 7
Garmin Fenix 7X
Priemer puzdra 42 mm 47 mm 51 mm
Výška puzdra 14,1 mm 14,5 mm 14,9 mm
Šírka remienka 20 mm 22 mm 26 mm
Veľkosť displeja 1,2" 1,3" 1,4"
Rozlíšenie displeja 240 x 240 px 260 x 260 px 280 x 280 px
Hmotnosť bez remienka (Oceľ / Titán)
47 / 42 g 56 / 50 g 68 / 61 g

Inak sa toho na Fenixe 7 oproti predošlým generáciám až toľko nezmenilo. Možno sa mi celkovo brúsenie kovových častí zdá o niečo kvalitnejšie a to isté platí aj pre PVD úpravu. Matné spracovanie tomu dodalo šmrnc a hodinky vyzerajú o niečo exkluzívnejšie.

Dotykáč? Pri športtesteri?

Hovorte si čo chcete, ale ja si na Fenixe 7 dotykáč pochvaľujem. Mal som trochu obavy, že vykresľovacia rýchlosť nebude u LCD displeja tak rýchla a hodinky teda nebudú môjmu prstu stačiť, ale nie je to tak. Tento problém vzniká napríklad u Suunta a Polaru, kedy ich hodinky síce sú dotykové, ale o ovládaní sa vôbec nedá povedať, že by bolo nejak rýchlejšie.

Takže áno, dotykáč na rýchlosti rozhodne pridal. Pri nejakom bežnom používaní počas dňa (mrknúť na tepovku, kuknúť na spánok, zobraziť notifikáciu ai.) používam dotykový displej. Pri športe by som naopak po dotykáči v živote nesiahol. Teda... Okrem jednej veci.

V živote už by som neovládal mapu tlačidlami. Dotykový displej je na prehliadanie mapy perfektný a vytrhol všetkým Garmiňákom obrovský tŕň z päty. Jediné, čo ma trochu štengruje, je nastavenie dotyku počas aktivity. K tomu, aby som mohol mapu dotykovo ovládať počas športovej aktivity, musím dotyk aktivovať v rámci celého monitoringu (prechádzanie medzi jednotlivými dátovými poliami ai.). Ale ja by som chcel prepínanie dátových polí na tlačidlá a mapu na dotyk. Čo ale nejde. Takže všetko, alebo nič. Škoda.

Ale je super, že pokiaľ potrebujete napríklad napísať heslo k Wi-Fi sieti, názov uloženej pozície ai., môžete použiť takú tú retro klávesnicu, ktorú poznáte z tlačidlových telefónov. Takú tú, ako kliknete trikrát na vrchné stredné tlačidlo a napíšete C. Jediná škoda je, že Garmin s týmto ovládaním nesiahol po možnosti otvorenej odpovede na notifikáciu. Áno, nie je to úplne obor Garminu, ale prečo si niečo nepriať?

Fenix 7 sa nedá ovládať komplet dotykovo

Pravdou je, že aj keď je dotykáč bomba, tak sa na neho 100% nemôžete spoľahnúť. Pomocou tlačidiel si môžete napríklad otvoriť výber športových aktivít, skratky a nastavenia. A všetky tieto akcie sa nedajú nijak vyriešiť iba pomocou dotyku. Pritom pohyb prsta doľava a doprava nerobí vôbec nič. Dlhé podržanie tiež nič nerobí. Dvojklik, trojklik... Je veľa spôsobov, ako si vytvoriť cestičku, ale Garmin to bohužiaľ neurobil.

1 - Podsvícení / Dlouhým stiskem otevřete zkratky, 2 - Nahoru / Dlouhým stiskem otevřete Menu, 3 - Dolů / Dlouhým stiskem otevřete hudbu, 4 - Potvrzovací tlačítko / Spuštění monitoringu sportovní aktivity, 5 - Zpět / Manuální zaznamenání kola1 - Podsvietenie / Dlhým stlačením otvoríte skratky, 2 - Hore / Dlhým stlačením otvoríte Menu, 3 - Dole / Dlhým stlačením otvoríte hudbu, 4 - Potvrdzovacie tlačidlo / Spustenie monitoringu športovej aktivity, 5 - Späť / Manuálne zaznamenané kolá.

Nedočkali sme sa ani malého vrecka pixeláže

Je trochu škoda, že siedma generácia sa nedočkala ani pár pixelov naviac. Keď to porovnám napríklad s Epixom, ktorý má nielen AMOLED displej a nádherne ostré zobrazenie, tak Fenix 7 pôsobí ako Peugeot na zraze Porsche. Ale keď sa pozriem na výdrž batérie nového Fenixu 7, tak mi nízka pixeláž až tak neprekáža.

Displej Epixu 2 je trochu jiná písnička.Displej Epixu 2 je trochu iná pesnička.

Senzorová výbava sa upgradovala kvalitatívne, ale nie kvantitatívne

Keď sa blížilo vydanie Fenixu 7, špekulovalo sa, že by mohli mať EKG, meranie cukru v krvi a iné vecičky. Nakoniec ale došlo "len" k upgradu snímača tepovej frekvencie a GPS prijímača.

Medzi všetkými fórami je odpoveď jasná. Snímač tepovej frekvencie Elevate 4, ktorý sa dostal do Fenix 7, je o dosť lepší než starší Elevate 3. V porovnaní s hrudným pásom nevidíte takmer žiadne odchýlky. Áno, počas dňa aj pri behu som sem tam videl, že naraz tepovka je omnoho vyššie, ale predpokladám, že sa to vyrieši aktualizáciou softwaru.

Čo sa týka GPS, to je (ako by sa povedalo tu u nás) upgrade ako prasa.

I když běžím po malých stezkách v hustším lese, tak hodinky nemají žádný problém.Aj keď bežím po malých cestách v hustejšom lese, tak hodinky nemajú žiadny problém.

Doteraz Garminy vedeli prijímať signál GPS alebo GPS v kombinácii s Glonass / Galileo. Nikdy ste ale nemohli spustiť všetky tri navigačné systémy naraz. A to teraz práve môžete. Samozrejme to zlepšuje kvalitu príjmu signálu a výkresu trasy. Galileo je lepší v meste, Glonass zasa na horách. A najlepšie sú všetky spoločne aj s GPS.

Aby toho nebolo málo, môžete nielen prijímať signál zo všetkých navigačných systémov naraz, ale ešte multifrekvenčne. Platí jednoduché pravidlo, na čím viacej frekvenciách zariadenie a satelit pracujú, tým väčšiu majú šancu na poslanie väčšieho množstva informácií. Podtrhnuté, zrátané... Tým peknejší budete mať výkres trasy a tým lepšie budú výpočty tempa, vzdialenosti, ai.

Samozrejme, že čím viac toho hodinky prijímajú, tým viac to žerie baterku. Len by som upozotnil, že multifrekvenčný príjem sa týka iba Sapphire verzií..

Celkovo je vylepšenie GPS pravdepodobnou reakciou na konkurenciu od Corosu. Minulý rok sa totiž Coros blysol modelom Vertix 2, ktorý práve toto všetko vedel.

Coros Vertix 2 recenzia – Prišiel som, videl som, zvíťazil som?
4.10.2021 - Dominik Hok
Coros Vertix 2 recenzia – Prišiel som, videl som, zvíťazil som?

Okrem GPS a nového snímača tepovky majú Fenixy 7 aj akcelerometer, barometer, gyroskop, kompas, pulzný oxymeter, teplomer aj výškomer. Trochu ma mrzí, že nikde nepadla informácia, či majú hodinky napríklad vylepšené senzory ako teplomer alebo barometer. Predpokladám, že k zmene nedošlo.

Vo výdrži batérie Garmin ukázal konkurencii chrbát

Mohol by som popisovať výdrž batérie, ale v tomto prípade nie je nič lepšie než tabuľka. Čísla v zátvorke značia výdrž batérie pri dostatočnom prístupe svetla.

Garmin Fenix 7S Garmin Fenix 7 Garmin Fenix 7X
V režime smartwatch
11 dní (14 dní)
18 dní (22 dní)
28 dní (37 dní)
Úsporný režim
38 dní (87 dní)
57 dní (173 dní)
90 dní (1+ rok)
Príjem signálu GPS
37 hod. (46 hod)
57 hod. (73 hod.)
89 hod. (122 hod.)
Príjem všetkých satelitov
26 hod. (30 hod.)
40 hod. (48 hod.)
63 hod. (77 hod.)
Príjem všetkých satelitov (multi-frequency)
15 hod. (16 hod.)
23 hod. (26 hod.)
36 hod. (41 hod.)
Príjem všetkých satelitov + hudba
7 hod.
10 hod.
16 hod.
GPS (režim max. úspory)
90 hod. (162 hod.)
136 hod. (289 hod.)
213 hod. (578 hod.)

Garmin teraz narval solárny akumulátor skoro do všetkých variantov. Stále platia rovnaké pravidlá ako pri všetkých solárnych modeloch od Garminu. Pokiaľ chcete predĺžiť výdrž batérie pri bežnom používaní, musíte hodinky vystaviť aspoň na 3 hodiny svetlu o intenzite 50 000 luxov. Pokiaľ chcete predĺžit režim GPS, musia byť vystavené rovnakej intenzite po celý čas aktivity.

Pre predstavu... V Česku je na pracovisku legislatívne potrebné osvetlenie s intenzitou 200 luxov. Tak ešte 49 800 a je to v suchu.

Pre ďalšiu predstavu... Ak je v zime zatiahnuté, intenzita slnečného svitu je 3000 luxov, naopak počas slnečného letného dňa je intenzita aj 100 000 luxov.

Budem k vám úprimný. Väčšinu roka sa na požadované množstvo luxov nedostanete.

Papier vs. realita

Poznáte papiere. Kupujete auto a papierová kombinovaná spotreba je asi tak trikrát menšia než tá reálna. U baterky smart hodiniek je to podobne, pretože dosť záleží na jej používateľovi.

Ja sa snažím odtrénovať okolo 8 hodín týždenne a dostanem sa na polovičnú výdrž batérie – nejakých 14 dní (mám 7X). Pokiaľ teda trénujete o polovicu menej než ja, môžete sa dostať na nejaké 3 týždne. Pokiaľ trénujete dvakrát viac než ja, pravdepodobne sa dostanete na týždeň.

Samozrejme, že tam sú ešte nejaké ďalšie faktory, ktoré to ovplyvňujú. Napríklad výber číselníka. Ja používam číselník od Garminu, pretože mám istotu, že je robený tak, aby nežral zbytočne moc batérie. S čím často vývojári na Connect IQ nepočítajú.

Celkovo sa ale jedná o hodinky s naozaj bravúrnou výdržou.

Najlepšie aplikácie a číselníky do smart hodiniek Garmin (z Connect IQ)
14.1.2022 - Dominik Hok
Najlepšie aplikácie a číselníky do smart hodiniek Garmin (z Connect IQ)

A čo výdrž batérie s aktívnym svetlom?

A ako dlho tie hodinky vydržia, keď svieti? To bolo prvé, čo ma zaujímalo ohľadom Fenix 7X. Mimochodom, skvelá vec. Pokiaľ máte nastavený na hlavnom číselníku widget výdrže batérie, pri aktivovaní svetla sa prepne a ukazuje zostávajúcu výdrž batérie pri aktívnom svetle.

Takže, máme štyri intenzity výdrže (1. stupeň je najnižšia) a hodinky zobrazujú túto výdrž:

  • 1. stupeň – 6 dní
  • 2. stupeň – 20 hodín
  • 3. stupeň – 8 hodín
  • 4. stupeň – 5 hodín
  • červené svetlo – 23 hodín

Keď máte teda plne nabité aj rozsvietené, dostanete sa podľa hodiniek na 5 hodín výdrže.

Ale stopol som si za ako dlho sa hodinky vybijú o 1 % bez aktívnej GPS, so svetlom naplno a dostal som sa presne na 2,5 minúty.

Chcel som hodinkám ešte trochu prihúliť. Tak som zapol GPS (všetky satelity multifrekvenčne) a k tomu ešte svetlo (naplno). Dostal som sa na... 2,5 minúty.

Pravdepodobne sa hodinky vybijú s aktívnou GPS o niečo rýchlejšie, ale očividne to nie je faktor, ktorý by to až tak ovplyvnil.

Každopádne, pokiaľ budeme pracovať s predpokladom kontinuálnej straty... No dobre, nebudem používať hogofogo žvásty. Proste všetky percentá pravdepodobne vyplieskate za 4 hodiny a niečo.

Lifestyle

Fenixy 7 počas dňa počítajú kroky, spálené kalórie, vystúpané poschodia... Takú tú klasiku, čo dokážu snáď skoro všetky smart hodinky. Ja osobne najviac používam skóre spánku (0-100) a rozloženie troch spánkových fáz. Tiež sledujem Body Battery, čo je nabitie vášho tela na škále od 0 do 100. Na základe vášho spánku sa rôzne nabijete a počas dňa na základe vašich športových aktivít, hladiny stresu a iných faktorov sa toto číslo znižuje. Pokiaľ si odpočiniete, tak aj zvyšuje.

Dosť ma potešil upgrade snímku zdravia. Získate teraz údaje o tepovej frekvencii, okysličení krvi, dychovej frekvencii či variabilite vášho srdečného tepu (VST) v milisekundách. Vyjadrenie VST v milisekundách v základe nevedeli žiadne Garminy. Na základe VST môžete odhadnúť pretrénovanosť, únavu, stres a iné. Všeobecne sa to považuje za takú zlatú hodnotu, ktorá vám povie naozaj veľa. Doporučujem naštudovať! Ľahko som sa o tom rozpísal v článku nižšie.

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

Hlavne si snímku zdravia robte každý deň v rovnaký čas. Doporučujem ihneď po prebudení. Naozaj uvidíte veľké rozdiely. Skúste sa zmerať po ťažkom tréningu a nejakom ťažšom alkoholovom opojení. Potom to skúste naopak po odpočinkovom dni s nulou alkoholu v krvi. Uvidíte rozdiely. Na podobnej báze funguje napríklad mySASY.

Mapy sa dostali do všetkých variantov Fenixu 7

Zhrňme si hneď na začiatku to najdôležitejšie:

  • verzia so zafírovým sklíčkom má úložisko 32 GB
  • Sapphire verzie majú predinštalované mapy Európy, ale môžete si nainštalovať aj ďalšie kúty sveta
  • základná verzia (bez zafíru) má úložisko 16 GB
  • základná verzia nemá predinštalované žiadne mapy, ale môžete si ich doinštalovať (ste ale limitovaní menším úložiskom)
  • voucher na topografickú mapu SR sa dáva ku všetkým verziám

Myslím, že tu opäť vidíme ľahkú reakciu na Coros, ktorý má možnosť inštalácie máp celého sveta. Garmin vlastne urobil úplne to isté.

V hodinkách teraz nájdete aj predinštalované lyžiarske a golfové mapy. Stačí len byť blízko nejakého ihriska / zjazdovky a dostanete kompletnú ponuku.

Rozhodne je super správca máp, ktorého teraz nájdeme priamo v hodinkách. K inštalácii máp teda vôbec nepotrebujete počítač. Teda... Pokiaľ sa nebavíme o inštalácii slovenských topografických máp. K tým stále potrebujete Garmin Express a starý dobrý kábel.

Podobne (ale obmedzene) teraz funguje aj Connect IQ, ktoré teraz nájdeme priamo v hodinkách. Je ich tam síce obmedzený počet, ale lepšie než nič, pretože k stiahnutiu aplikácií ste doteraz museli použiť druhú mobilnú aplikáciu.

Úložisko na aplikácie je obmedzené na nejakých 20 MB, ale nie je to nič na škodu. Len by to ľudí lákalo sťahovať čím ďalej viac kravín (potvrdzujú mi to občasné návštevy skupín na Facebooku) a hodinky by sa sekali. Takto Garmin nastavil jasný strop a môže zaručiť plynulý chod.

Áno, navigácia nesmie chýbať

Navigácia je jedna z hlavných funkcií, ktorá odlišuje základné modely od tých profesionálnejších. Ja osobne rád skúšam nové trasy a som taký hravý, že si to naklikám v Mapy.cz, vyexportujem a pošlem do hodiniek.

Výkon Garmin Quatix 7 - Ted, nahoď svoj prút!
29.4.2022 - Dominik Hok
Výkon Garmin Quatix 7 - Ted, nahoď svoj prút!

Avšak, sú aj jednoduchšie cesty. Buď si môžete vygenerovať trasu v Garmin Connect, kliknúť na bod v mape alebo použiť skvelú funkciu "Okružná trasa". Do tej zadáte počet kilometrov a hodinky vytvoria trasu, po ktorej najčastejšie chodia / jazdia ostatní Garmin používatelia a zavedú vás späť do východzieho bodu. Pokiaľ ste na novom mieste alebo chcete skúsiť nejakú novú trasu, tak je to pre vás ideálna funkcia.

Takmer všetko nastavenie teraz poriešite aj z telefónu

Garmin bol vždy super v tom, že ste mohli všetko nastaviť priamo v hodinkách. Doplnky, dátové pole v športovej aktivite, čokoľvek. Lenže... Nešlo to v telefóne, čo je pre mnoho ľudí určite jednoduchšie.

Ale... Zmena! V aplikácii Garmin Connect teraz môžete konfigurovať vzhľad hodiniek, všetky widgety, dátové polia, obľúbené športové aktivity ai.

Aké športové vychytávky vidíme v radoch Garminu úplne prvýkrát?

Ja som osobne používal najviac funkciu Výdrž. Táto funkcia vám v reálnom čase ukazuje, ako moc sa "vybíjate". Na začiatku aktivity máte väčšinou okolo 100 %. Podľa vašej tepovej frekvencie sa potom dopočítavajú zostávajúce percentá, čas alebo vzdialenosť, ktorú ste schopní ešte bežať.

Výdrž během maratonu.Výdrž počas maratónu. Postupne som klesol zo 100 % až na 15 %.

Uveďme si to zasa na príklade. Keď som bežal polmaratón na preteku, začínal som na 90 % a skončil som na 28 %. Mal som priemerné tempo okolo 4:00, a tak baterka išla rýchlo dole.

Večer som mal oslavu (áno, pilo sa) a moc som nespal (hodnotenie 32 zo 100). Ďalší deň som začínal s potenciálom 52 %, ale keďže som bežal krátku vzdialenosť (5 km) a pomalšie tempo (5:11), potenciál mi klesol len o 11 %.

Celkovo si ale myslím, že táto funkcia dáva zmysel maximálne pre maratón. Ultramaratónci by pravdepodobne išli do záporu. Mne osobne hodinky pri nejakom normálnom tempe ukazovali maximálne 50 km.

Ja by som to nazval takou antiprepalovacou poistkou. Na začiatku preteku zistíte, že bežíte moc rýchlo, a tak ľahko poľavíte.

Nie je treba nijak dlhosiahlo popisovať funkciu Up Ahead. Spočíva v tom, že si do mapy môžete zadať body záujmu. Fotografi si môžu naplánovať trasu a vytvoriť niekoľko bodov, kde určite budú chcieť vytiahnuť foťák. Športovci si zasa môžu zadať určité body na mape a zadať si tam napríklad konkrétne jedlá alebo časy, za ktoré sa na konkrétne miesto chcú dostať, aby dodržali cieľový čas.

Osobne som ju nepoužil a pravdepodobne ani nepoužijem. Keby napríklad táto funkcia bola schopná odpočítať počet spálených kalórií a nejaké doporučenie, čo by som mal do seba narvať na ďalšej občerstvovačke, bola by to paráda. Ale takto mi to úplne zmysel nedáva.

Fíčura pre indiánov

Vravíte si: "Pre indiánov? Čo to je za blbosť?" Vysvetlím.

Do Garminu totiž pribudla funkcia Beh / Chôdza, ktorá v jednoduchom grafe ukazuje, ako veľmi ste v rámci celkovej aktivity bežali, išli či stáli. Je to ideálna funkcia pre priaznivcov indiánskeho behu. Alebo pre kohokoľvek, kto možno behá dlhšie trate, kde sa prechádza aj do chôdze.

Ďalšie športové funkcie vo Fenixe 7

Rad Fenix má toľko funkcií, že bežný smrteľník použije úplnú hŕstku. Povedal by som tak do 5 %. Medzi ale najčastejšie využívané určite patria tieto.

Denné tréningové doporučenia vám každý deň určia vhodný tréning. Správny tréning by mal byť rozmanitý, čo sa týka rôznych intenzít, dĺžky ai. Hodinky to budú strážiť za vás a každý deň určia typ tréningu, ktorý vás najviac posunie.

Stav tréningu úzko súvisí s tréningovými doporučeniami. Pokiaľ váš tréning bude jednotvárny, budete trénovať málo alebo naopak moc, tak vám to hodinky povedia cez stav tréningu.

VŠETKO NA TÉMU: Stav tréningu v hodinkách Garmin
2.8.2021 - Matěj Urbaczka
VŠETKO NA TÉMU: Stav tréningu v hodinkách Garmin

Takým štandardom je odhad hodnoty VO2 Max. Táto metrika počíta maximálnu spotrebu kyslíka pri športovej aktivite. Čím viac kyslíka dokáže športovec využívať, tým vyššia je jeho kondícia.

Čo je VO2 max?
30.10.2019 - Agáta Vřeská
Čo je VO2 max?

Od maximálnej spotreby kyslíka sa odčítava predpoveď výsledkov na rôznych vzdialenostiach. Na základe vašej kondície vám hodinky povedia, aký by ste mali výsledný čas na 5 km, 10 km, polmaratón či maratón.

Samozrejme, že platí zlaté pravidlo, že čím kvalitnejšie majú hodinky senzory a algoritmy, tým kvalitnejšie výsledky získate. Tým, že Fenix 7 sa posunul v dvoch najdôležitejších snímačoch – snímači tepovky a GPS – môžete počítať s ešte lepším fungovaním týchto metrík.

Aké športy Fenix 7 monitoruje?

Celkovo platí pravidlo, že takmer všetko. Nenájdete tam špecifické športy ako je kriket alebo brušné tance (čo často ponúka čínska konkurencia), ale takú tú klasiku rozhodne.

Čo teda všetko hodinky monitorujú:

Beh, Trailový beh, Beh po dráhe, Bežecký pás, Krytá dráha, Lezenie, Turistika, Chôdza, Bicykel, Horský bicykel, Bicykel vo vnútri, Golf, Plávanie v bazéne, Plávanie v otvorenej vode, Triatlon, Swimrun, Sila, Kardio, Lezenie vnútri, Bouldering, Lyže, Snowboard, Lyžovanie mimo zjazdovku, Bežky, Bežky voľný štýl, Jóga

Také špecifickejšie sú potom:

Adventure Run, Virtuálny beh, Cyklodochádzanie, Ultra beh, Cyklotúra, Elektrobicykel, Elektrobicykel MTB, Cyklokros, Gravel bicykel, Tenis, Piklebal, Padel, HIIT, Dýchanie, Pilates, Vystúpané poschodia, Stepper, Jumpmaster, Loď, Snežnice, SUP, Surfovanie, Kiteboard, Windsurfing, Veslovanie, Veslovanie vnútri, Eliptický trenažér, Kajak, Tréning tempa

A platí aj zlaté pravidlo, že čo nenájdete v základe, to určite nahradí nejaká aplikácia z Connect IQ.

Fenix 7 vlastne nie je ani o moc inteligentnejší než Fenix 6

Hodinkami zaplatíte, môžete si do nich nahrať empétrojky alebo stiahnuť playlisty zo streamovacích služieb a tiež samozrejme zobrazujú notifikácie z telefónu. Pokiaľ máte Android telefón, môžete použiť prednastavenú odpoveď. Je trochu škoda, že z Fenix 7 sa nedá vybaviť hovor alebo napríklad použiť možnosť otvorenej odpovede (naťukať to na klávesnici), ale čo už... Je to predsa len športtester, takže budiž. Ale tá otvorená odpoveď by sa šikla.

Jen si to představte... Stojíte na balkónu, přijde vám zpráva a tak odepíšete. Škoda, no.Len si to predstavte... Stojíte na balkóne, príde vám správa a tak odpíšete. Škoda, no.

Bezkontaktné platenie a hudobný prehrávač – stará dobrá klasika

Z takej tej klasiky nájdeme vo Fenixe 7 bezkontaktné platenie. Veľký posun je, že môžete PIN kód naklikať na dotykáči hodiniek. Je to omnoho rýchlejšie než cez tlačidlá, ako sa to robilo predtým.

Platby NFC - všetko o bezkontaktných platbách pomocou hodiniek
3.1.2022 - Dominik Hok
Platby NFC - všetko o bezkontaktných platbách pomocou hodiniek

Okrem toho môžete do hodiniek uložiť až 2000 skladieb alebo využiť streamovacie služby ako je Spotify, Deezer či Amazon Music. Je ale potreba mať Premium účet, aby ste si mohli stiahnuť playlisty do hodiniek.

Zhrnutie a alternatívy

Garmin Fenix 7 je perfektný kúsok. Áno, bežný smrteľník využije maximálne 5 % všetkého, čo tieto hodinky dokážu, ale človek si často nekupuje veci pre to, čo využije, ale pre ich potenciál. Aj keď si kúpite Ferrari s maximálkou 350 km/h, aj tak väčšinou pôjdete päťdesiatkou v obci. :) A takto presne je to aj s Fenix 7.

Alternatívy sa hľadajú ťažko, pretože Fenixu 7 sa dorovná máloktoré iné zariadenie. Každopádne, pokiaľ sa pozrieme po titánoch od iných značiek, tak je to Coros Vertix 2 (má meranie wattov), Polar Vantage V2 (Polar má podrobný monitoring športových aktivít a tiež wattáž) či Suunto 9 Peak (Suunto je povestné svojim "držiactvom").

Garmin Tactix 7 recenzia – Čo vidíš?
7.4.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Tactix 7 recenzia – Čo vidíš?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Michalpred 817 dňami, reagovať
Opäť pekný a jasne napísaný článok . Ak keby nový Fenix dostal iba duálný displej a LED baterku( to je asi pre mňa absolútne najväčšia pecka ) , tak to budú najlepšie Outdoor hodinky na svete....ale dostal toho oveľa viac...a bude trvať veľa veľa času pokiaľ sa skutočne dozvieme čo všetko tieto hodinky dokážu...z čoho som troška smutný je nový dizajn....Fenix mal vždy drsný , nekopromisný , funčný , chlapský dizajn...tie šróbiky na lunete mi skrátka chýbajú ...toto je taký ústup...zoženštel ( bez urážky ). Fénixy sú a boli hodinky do blata, piesku, bahna, vody , ľadu všade tam kam iné nemôžu ...a nie nato aby som sa predvádzal s nimi na ulici alebo kancelárii ...a preto majú našťastie displej aký majú aj keď by som prijal väčšie rozlíšenie a jemnosť....
Daliborpred 811 dňami, reagovať
Neviete kedy bude predstavena aj nova verzia tactix?
Dominik Hokpred 811 dňami
To bohužiaľ neviem. Sám sa nemôžem dočkať.
Michalpred 805 dňami, reagovať
Tactix Echo ???
Michalpred 769 dňami, reagovať
Pekne !!! Presne ako som písal....to EKG zamrzí , ale všetci svorne tvrdia , že tam je , len sa čaká na schválenie . K tomu displeju..LCD funguje inak, tam nemusí byť 450x450 pixelov , aby zobrazoval pekne, pri veľkosti 1,4 palca . Všetko záleží ako precízne si naprogramuješ aplikácie ( v tomto prípade ciferníky ) , ja som sa to naučil ( viac menej ) a mám svoje ...zobrazenie super . Ta solárna vrstva ( nie solar- kruh ) tiež nepridáva na čitateľnosti LCD . ( Amoled tým netrpí pretože ju nemá ).Zafír nieje pre odlesky tip-top , že....LED svetlo je pecka !!! o tom žiadna . V recenzii som to nenašiel , ale aj STAMINA nefunguje na všetky aktivity ,alebo už hej ??? UP-AHEAD tiež nieje žiaden zázrak , ako odznelo . Dobré pre fotografa a turistu inak...otázne . Takže taká super nadstavba Fenixu6 ...čo je super . Dominik uz určite čaká na nové Tactix ....- )
Michalpred 763 dňami, reagovať
Tak som dopozeral videorecenziu.....no chlapci mám Vás rád , preto som kúpil troje Garminy naraz u Vás a zasa kúpim ak nato dôjde, ale toto bola pre mňa jedna z najslabších recenzií čo som videl od Vás....ste sa tak nejak ponáhľali , alebo čo?? To ako keby ste ani neboli Vy...rozumiem nadšeniu z nových Fenixov , ale to bolo šité horúcou ihlou priatelia . Okrem toho Fenix7 nieje len model X ( to je naozaj iný kus hardwaru ) . ale aj 7S a 7 . Navyše Fenixy už dostali niekoľko updatov a nie všetky boli super....napr. ako je to so STAMINOV funguje už konečne aj na iné aktivity alebo len na dve ?? Display má 256 farieb namiesto 64 ...to sklíčko z ľudoopa nieje len iný názov , ono je uspôsobené na vačšiu priepustnosť svetla ako štandardná gorila ...rovnako zafír by mal mať lepšie optické vlastnosti...a naozaj je rozdiel keď kryje display gorila alebo zafír ( hlavne pri Epixe ) a hlavne chlapci AMOLED nemá PODSVIETENIE , pretože ho nemôže mať z princípu jeho fungovania, má žiarivosť ...a nakoniec pripomeniem Dominikovi jeho slová z recenzie na Fenixy6 ...X-ka sú pre mňa veľké a ťažké , ja radšej mám tie plasťáčky ...nevadí , chlapci robte to tak ako ste to robili a budte svoji a opravte zvuk , ten bol naozaj hrozný.....držte sa !!!
Dominik Hokpred 762 dňami
Zdravím, Michale. Díky moc za připomínky. Budeme se snažit polepšit. A ano, to jsem skutečně říkal. Ale časy i lidé se mění. :) Po plasťáčcích jsem přesedlal na Tactix Delta a teď na Fenix 7X.
Michalpred 762 dňami, reagovať
Pozdravujem, ano časy sa nám skutočne zmenili ...bohužial , ale ľudia sa moc nemenia . Nemusíte sa extrémne zlepšovať , skrátka buďte svoji ako doteraz .( tá scéna s rybou , či čo to bolo je legendárna ...) Mne je jasné , že Tactixy boli prelom a keď budú nové zasa budú na ruke . Mám otázku , chcel by som dokúpiť nylonový remienok na svoje 6X a rozhodujem sa medzi originálom a Tactixovým.....ktorý zobrať , pretože pri tom originálnom sa píše , že je vode odolný , ale Tactixový to tam nemá.....
Matěj Urbaczkapred 761 dňami
Zdravím Michale, co se týče řemínků, tak oba jsou vhodné do vody, jen ten měkčí (pův. z Endur) více nasákává vodu, a tak je třeba ho poté vysušit.:-)
Michalpred 761 dňami, reagovať
Vďaka ! Objednaný ten tactixový....predsa len vyzerá , že dačo znesie....
Nemopred 638 dňami, reagovať
Je možné nastaviť, aby sa napríklad pri 25 % batérie automaticky zapol úsporný režim?
Matěj Urbaczkapred 637 dňami
Zdravím Nemo, bohužel toto možné není. Je možnost si nastavit upozornění na slabou baterii ale neprovede se žádná změna v nastavení.:-(
Nikopred 572 dňami, reagovať
Ahojte. Teplomer na hodinách má senzor kde? Meria teplotu okolia, či teplotu tela? Ďakujem
Matěj Urbaczkapred 571 dňami
Zdravím Niko, hodinky by měly měřit okolní teplotu, ale bohužel jsou ovlivněny teplotou ruky, a tak je třeba mít externí čidlo pro správnou venkovní teplotu anebo na 10 minut sundat hodinky z ruky.
Nikopred 571 dňami, reagovať
Zdravím. Ešte otázka. Baterka alebo akumulátor je vymeniteľný v servise? Predsa po čase stratí kapacitu. Ďakujem.
Dominik Hokpred 571 dňami
Zdravím, Niko. Bohužel, oficiální servis Garminu tuto službu nenabízí. :/
Peter Ondrispred 497 dňami, reagovať
Je pravda že Garmin za určitý príplatok a staré hodinky dodá nový model
Matěj Urbaczkapred 496 dňami
Zdravím, většinu času to tak chodí, pokud model pošlete přímo na Garmin a Garmin tento model nemá skladem či jak vyreklamovat, tak dává nový model s doplatkem.
Janapred 489 dňami, reagovať
Ahojte, prosím aký je rozdiel medzi 7X a 7X Pro? Neviem sa v tom úplne zorientovať. Ďakujem.
Matěj Urbaczkapred 489 dňami
Zdravím, Jano, rozdíl tam není žádný a je to jen dvojí označení stejných hodinek.:-)
Janapred 489 dňami
Ďakujem za odpoveď @Matěj Urbaczka. Prečo sa potom tak líšia ceny? Stále pozerám, aby bolo zafírové sklíčko, ale čo ostatné ešte sledovať?
Matěj Urbaczkapred 489 dňami
Jano, rozdíly ve variantách jsou jiná kapitola než označení PRO.:-) Existují tedy modely se safírovým sklíčkem, předinstalovanými mapami a úložištěm 32 gb. Všechny mají safírové sklíčko a solární napájení. Pak existuje verze s minerálním sklíčkem, mapy si musíte nahrát a vnitřní úložiště je 16 gb. Kdysi označovalo slovíčko "PRO" mapové podklady a hudbu, ale tu teď mají veškeré hodinky.:-)
Janapred 489 dňami
Perfektne,takto mi to staci :-) Co mi chyba,tak nevidim moznost telefonovania/prijimania hovoru.
Dusanpred 360 dňami, reagovať
Ahoj, majú Fenix 7 X aj hlbkomer? Momentálne uvažujem o kúpe , v širšom výbere mám Garmin Fenix 7X, Coros apex 2pro/kilian journet , Coros vertix 2 ,Suunto 9 baro moje preferované horské aktivity sú hlavne skitouring/alpinizmus. VHT , horský bike. v lete SUP, plávanie na tajchoch a šnorchlovanie/nádychoví potápanie. ďakujem, Dušan
Matěj Urbaczkapred 358 dňami
Zdravím, Dušane, hodinky hloubkoměr nemají ale šchnorchlování zvládnou.
Mariánpred 342 dňami, reagovať
Zdravím,je možné nastaviť svietivosť displeja Garmin Fénix 7 x? Ďakujem za odpoveď.
Dominik Hokpred 342 dňami
Zdravím, ano, dá se procenutálně nastavit podsvícení displeje.
Mariánpred 342 dňami
Ďakujem za odpoveď,ak som to správne pochopil,tak to podsvietenie môže byť zapnuté aj dlhšiu dobu,ak je menej svetla?
Matěj Urbaczkapred 341 dňami
Zdravím, bohužel, svícení se po nějaké době vypne z důvodu šetření baterie. Lze však nastavit gesto, kdy vždy při naklonění displeje se hodinky rozsvítí.
Jozef Pastorekpred 334 dňami, reagovať
Dobry den, Mam fenix7x sapphire solar nedajú sa mi pripojiť bezdrôtové slúchadla zn Apple . Dakujem za odpoved.0
Matěj Urbaczkapred 334 dňami
Zdravím, Jozefe, zkuste sluchátka odpárovat od telefonu a připojit pouze k hodinkám.
Jozef Pastorekpred 334 dňami
Dakujem, pripojené
Jozef Pastorekpred 333 dňami, reagovať
Hodinky fenix 7x pri navigacii mi navigáciu ukončí a v priebehu niekoľkých sekúnd mi ju zruší s poznámkou šetrenie energiou za boha to neviem vypnúť prosím o pomoc, dakujem
Matěj Urbaczkapred 330 dňami
Zdravím, Jozefe, pokud máte zapnutý nějaký mód úspory baterie, tak ho vypněte. Stejně tak, pokud máte nastavený mód delšího intervalu měření GPS.
Jozef Pastorekpred 330 dňami, reagovať
Dakujem za ochotu a za odpoved. Ja som vdacny ze tieto odpovede a prosím ešte z akého dôvodu mi aplikácie počasia ukazujú nesprávnu vonkajšiu teplotu ktorá aj napriek tomu ze je 20 st na displeji mam prakticky stále 17 st ?
Matěj Urbaczkapred 329 dňami
Zdravím, Jozefe, Garmin nebere počasí ze stejného zdroje, a tak se mohou teploty o pár stupňů lišit.
Jozef Pastorekpred 329 dňami, reagovať
Prosím ako odparovat hodinky a opätovne spárovať ? Dakujem pekne. Vôbec mi v mobile neukazuje spánok a niektoré iné činnosti viem ze som otravný ale nemám to s kým konzultovať
Matěj Urbaczkapred 328 dňami
Zdravím, Jozefe, hodinky resetujte přes menu - systém - vynulovat - odstranit data a obnovit nastavení. Poté hodinky odpárujte i z Bluetooth v nastavení telefonu. Pak znova spárujte. Doporučuji také stáhnout aplikaci na PC - Garmin Express a aktualizovat přes ni.
Jozef Pastorekpred 328 dňami, reagovať
Dakujem , nepomohlo napr spánok nie je kompatibilný s mobilom je zaujímavé ze pri prvom spárovaní mi to fungovalo a cca 3 dni a potom uz nie no co uz.

Hodinky zmienené v článku