» Blog » Garmin

Garmin Fenix 8 – Čo by sme chceli vidieť v tomto kultovom rade?

Tagy: Predstavenie | Garmin | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 20.4.2023 | 5 MIN | 1x komentár

Garmin Fenix 7 je aktuálne na trhu niečo vyše roka. Veľa médií už ale fantazíruje o novom modeli, a tak som sa rozhodol popustiť uzdu fantázii tiež. Čo by ešte mohli vedieť nové hodinky?

Tento vzácny operenec je tu s nami už celkom dlho a myslím, že jeho pôsobenie bude ešte nejakú dobu trvať. Len ťažko uveriť, akú cestu hodinky urazili od roku 2012, kedy vyšla prvá generácia. Prehľadne:

  • Fenix – 10. júla 2012
  • Fenix 2 – 20. februára 2014
  • Fenix 3 – 5. januára 2015
  • Fenix 3 HR – 5. januára 2016
  • Fenix Chronos – 25. augusta 2016
  • Fenix 5 – 4. januára 2017
  • Fenix 5 Plus – 18. júna 2018
  • Fenix 6 – 29. augusta 2019
  • Fenix 7 – 18. januára 2022

Keď nerátame model Fenix 5 Plus, od tretej generácie sa hodinky vydávajú len v januári alebo auguste. A keďže boli posledné vydané v januári, ďalší model by teda Garmin mohol predstaviť tento rok v auguste.

Troška historie – První generace Fenixů. Fotka vypůjčena od DCRainmakerTroška histórie – Prvá generácia Fenixov. Fotka požičaná od DCRainmaker

A čo by nás mohlo čakať? Na to sa teraz pozrieme.

Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?
9.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?

Ústup od outdooru? Nemyslím si

Mnoho ľudí sa sťažuje, že hodinky sú moc vysoké a tak nejak outdoorové. Je treba si ale uvedomiť, že hodinky sú tvorené pre outdoor a preto k nim ostré hrany a celkové outdoorové črty patria. Počítam, že vzhľad, kedy skrutky sú v nožičkách a nie v lunete, stále zostane a remienky doplnia jeden model s nylonom.

Ten bol vždy spájaný s modelom Enduro, ale keďže ich druhý rad, okrem spomínaného nylonu, supluje Sedmičky, nemyslím, že by model pokračoval ďalej.

Nylonový řemínek na Garmin Enduro 2Nylonový remienok na Garmin Enduro 2

Asi najväčšou zmenou by mohlo byť celotitánové puzdro, ale túto fajnotku si asi Garmin nechá pre high-endový model Marq. Hoci celotitánové hodinky predstavil už aj Amazfit u modelu Falcon. Takže sa rád nechám prekvapiť.

Garmin Enduro 2 recenzia – Tentokrát už s mapami a hudobným prehrávačom
9.8.2022 - Dominik Hok
Garmin Enduro 2 recenzia – Tentokrát už s mapami a hudobným prehrávačom

AMOLED na kultovke aj vo veľkosti X?

Tak ako sme si mysleli, že Forerunner nebude nikdy s AMOLEDom, tak sa "obávam", že táto zmena sa podpíše aj na Fenix. Moje obavy sú rozporuplné, pretože na Forerunneroch 265 a 965 sa zmena celkom podarila, ale ešte to nie je úplne ono zo strany výdrže na GPS.

AMOLEDí displej u Forerunner 265AMOLEDí displej u Forerunner 265

AMOLED sme už videli u hodiniek Epix 2, čo sú také prezlečené Fenixy. Tento variant má 47 milimetrov a tak sa dá očakávať, že Garmin bude chcieť ponúknuť niečo s AMOLEDom aj pre variant S a X. Bude tam solárne napájanie a svetlo? Kto vie, ale bolo by to niečo super!

SÚBOJ: Garmin Forerunner 265 vs. Forerunner 965
22.9.2023 - Dominik Hok
SÚBOJ: Garmin Forerunner 265 vs. Forerunner 965

Dajú sa ešte viac vytiahnuť športové funkcie?

Športových a bežeckých funkcií je v hodinkách od Garminu naozaj veľa. Watty, stamina, mapy a s nimi spojená navigácia... A to sme len na začiatku. U nových Forerunnerov sme videli pokročilé bežecké metriky zo zápästia teda vertikálnu osciláciu, vertikálny pomer a dobu kontaktu so zemou. Čakám, že sa teda tieto vychytávky objavia aj v novom modeli Fenix.

Přesné watty se hodí třeba na hlídání tempa při maratonuPresné watty sa hodia na stráženie tempa pri maratóne

Keby som sa mal pozastaviť u navigácie, možno by mohlo prísť vylepšenie v podobe hlasových pokynov pri pripojených slúchadlách k hodinkám, ale neviem, či by som nechcel moc. Želanie mnohých ľudí je určite pridanie aktivity in-line korčúľ a kolobežky, a tak im prajem, nech sa im želanie splní.

Čo sa športových funkcií a metrík týka, kľudne môžete svoje tipy písať do komentárov, pretože mne osobne už žiadna funkcia asi nechýba.

Páčilo by sa mi, keby funkcia GAP bola presnejšia. Ďalej by som tu videl možné pripojenie pre meranie cukru v krvi a to s možným už existujúcim meriacim prístrojom alebo novým vyvinutým prístrojom. Senzor teploty by bolo vhodné umiestniť pod sklíčko a nie blízko pri ruke, kde vznikajú odchýlky. A pre Tactix nedávať zelené svetlo, ale červené, ktoré je viac použiteľné, píše Rosťa Bajtek – ultramaratónec a technický maniak.

Smart a fitness funkcie – Tlak, cukor, volanie?

U športových funkcií je Garmin o krok pred konkurenciou. U tých smart to ale taká sláva zasa nie je. Základ ako notifikácie, budíky a tak podobne zvládajú hodinky výborne. Rozšíreným základom je rozhodne hudobný prehrávač s možnosťou streamovacích služieb, čo ponúka už menej značiek a tiež platba kartou. Toto je ale v hodinkách už nejakú chvíľu a ľudia chcú viac. Hlavne od kultového radu Fenix.

Hudba se objevila poprvé u hodinek Fenix 5 Plus i s jednou streamovací službou – DeezerHudba sa objavila prvýkrát u hodiniek Fenix 5 Plus aj s jednou streamovacou službou – Deezer

U smart funkcií je to jasné. Volanie v prítomnosti telefónu alebo celoplošne podporovaný LTE tarif, ktorý by z hodiniek urobil samostatnú jednotku. Viem, že to nie je úplne na strane Garminu v niektorých záležitostiach, ale prečo nezaťahať za nitky...

Garmin Forerunner 945 LTE predstavenie – 15 noviniek, ktoré prináša
7.6.2021 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 945 LTE predstavenie – 15 noviniek, ktoré prináša

Druhou stranou je otvorený priestor pre mikrofón a otázka vodeodolnosti a nárazuvzdornosti. Apple toto zvládol vyriešiť u svojho modelového radu Ultra, a tak si myslím, že aj Garmin by mohol posunúť tieto hodinky bližšie k 21. storočiu a roku 2023, kedy chcú ľudia všetko v jednom balení.

U tých fitness funkcií by bolo super, keby Garmin konečne mohol monitorovať šlofíky a spánok v inom časovom období než v noci. Vedia to aj o dosť lacnejšie hodinky, tak prečo by nemohli tieto šupy.

Už vieme, že Garmin algoritmy aj technológie na EKG má, takže v rade Fenix 8 ho očakávam. Ďalšou zvučnou funkciou je určite meranie tlaku pomocou hodiniek. Na trhu máme hodinky od Samsungu a Huawei, ktoré toto vedia. Obe zariadenia sú ale tak trošku limitované. Samsung svojou výdržou batérie a Huawei zasa zameraním čisto len na zdravotné funkcie. Bude Garmin ďalšou značkou, ktorá tlak predstaví?

Díky tomuto ocelovému kroužku umí Venu 2 Plus EKGVďaka tomuto oceľovému krúžku vedia Venu 2 Plus merať EKG

Meranie cukru v krvi sa zdá ako čisto fitness funkcia pre diabetikov, ale ono tomu tak nie je. Mnoho športovcov už nosí merač cukru, aby si mohli strážiť správnu úroveň a podľa potreby dopĺňať. Keby to Garmin sprístupnil, myslím, že by si zaistil ďalšiu klientelu a priazeň mnohých ľudí.

Apple má již patent na měření ve svých rukou, tak kdo bude první?Apple má už patent na meranie vo svojich rukách, tak kto bude prvý?

Zhrnutie – Má cenu chŕliť modely každý rok?

V dnešnom ultrazrýchlenom svete sa všetko deje mnohonásobne rýchlejšie. A to sa deje aj vo svete smart hodiniek. Značky sa predháňajú v patentoch a v tom, kto príde s lepším a nabitejším modelom. Niekedy je to upgrade zo slušnosti, ale niekedy to naozaj stojí za to. A Garmin rozhodne nie je značka, čo by niekedy niečo úplne uponáhľala a vydala "polomodel". A jednoznačne nie v rade Fenix.

Úprimne sa moc teším, čo prinesie model Fenix 8 a verím, že sklamaný opäť nebudem.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

xxxpred 373 dňami, reagovať
Ja chcem hlavne Qi bezdrôtové nabíjanie

Hodinky zmienené v článku