» Blog » Garmin

Garmin Fenix – História kultového radu

Tagy: O značke | Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 22.5.2024 | 7 MIN

Garmin Fenix. Aj keď športujete len krátko, tieto dve slová ste už určite počuli. Prvý model vyšiel už v roku 2012 a odvtedy sa Fenixy čoraz viac približujú definícii slova ikonický. Alebo sú vo svete inteligentných hodiniek už kultové?

Viete, keď sa povie slovo Garmin, asi každému sa okamžite vybaví modelový rad Fenix. Nie je to najstarší rad od spoločnosti Garmin, ale rozhodne je najobľúbenejší.

Značka ako taká bola známa už skôr. Všetko to začalo navigačnými zariadeniami (navigačné zariadenie nüvi mal doma asi každý, však?), pokračovalo športovými hodinkami (Forerunner) a potom sa plynulo dostalo k outdoorovému nositeľnému zariadeniu – Fenix.

1. Garmin Fenix (júl 2012)

Dá sa celkom bezpečne povedať, že prvá generácia modelu Fenix je reakciou na konkurenčný a o niečo skôr vydaný model Suunto Ambit. Koniec koncov, Garmin už nejaký čas vyrábal športové hodinky, ale trh zúfalo potreboval športové hodinky s prijímačom GPS.

Pred prijímačmi GPS sa na výpočet vzdialenosti používali špeciálne nožné snímače. Prejdená vzdialenosť sa teda vypočítavala na základe kadencie a dĺžky kroku.

Zdroj: DC Rainmaker

Prvá generácia hodiniek Fenix v skutočnosti nebola vôbec zlá - našli ste v nej akcelerometer, barometer a kompas, a dokonca mali aj jednoduché mapy s navigáciou. Trasu ste si mohli naplánovať v počítačovom programe Basecamp.

Přiznejme si, že na displeji 70x70 px to není žádná hitparáda, ale na rok 2012... Dobrý. :) Zdroj: DC Rainmaker

Priznajme si, že na displeji s rozmermi 70 × 70 px to nie je žiadna sláva, ale na rok 2012... Dobré. :) Zdroj:  DC Rainmaker

Vo vnútri 82g puzdra sa nachádzal prijímač GPS, ale čo sa týka snímača tepovej frekvencie, ten by ste na kľúči nenašli. O meranie tepovej frekvencie sa staral iba hrudný pás.

Vo vnútri prvej generácie Fenixov sa nachádzal čip, ktorý zvládal pripojenie cez Bluetooth aj ANT+. Malým problémom však bolo, že nedokázal využívať obe technológie súčasne. Ak ste teda pripojili wattmeter alebo hrudný pás pomocou ANT+, nemohli ste už používať pripojenie Bluetooth k telefónu.

Čo sa týka výdrže batérie s aktívnym GPS, tá sa väčšinu času pohybovala medzi 16 a 20 hodinami. Mohla byť kratšia alebo dlhšia, čo záviselo od množstva aktívnych interných alebo externých snímačov.

Mimo aktivity mali hodinky vydržať až 2 týždne (s aktívnymi internými snímačmi) a viac ako mesiac v režime hodiniek (len čas a základné údaje).

Garmin Fenix 2 (marec 2014)

Z hľadiska hardvéru bola druhá generácia hodiniek Fenix takmer identická s prvou, ale pribudli softvérové novinky v podobe odhadu VO2 Max, možnosti neskoršieho pokračovania v aktivite, funkcie Virtual Partner (preteky proti tempu alebo cieľovému času) a aktivít plávania a lyžovania. S kompatibilným hrudným pásom (HRM Run) ste mali dokonca možnosť merať dynamiku behu. Novinkou bolo aj počítanie krokov (kadencia) bez footpodu.

Čo je VO2 max?
30.10.2019 - Agáta Vřeská
Čo je VO2 max?

VŠETKO NA TÉMU: Dynamika behu (vertikálna oscilácia, kadencia, DKZ ai.)
19.8.2022 - Dominik Hok
VŠETKO NA TÉMU: Dynamika behu (vertikálna oscilácia, kadencia, DKZ ai.)

Oproti prvej generácii Garmin pristúpil k inverznému transflexnému displeju (biely text na čiernom pozadí). Pri slabom osvetlení sa potom aktivovalo LED podsvietenie a mali ste dokonca možnosť režimu červeného posunu, kedy je text červený.

Inverzný displej sa pravdepodobne neukázal ako najlepšia voľba, pretože v tom istom roku vydáva spoločnosť Garmin model Fenix 2 Special Edition s pozitívnym displejom (čierny text na bielom pozadí). Odvtedy sa značka k inverznému displeju už nikdy nevrátila.

Garmin Fenix 3 (január 2015)

Ak by som mal vyzdvihnúť jeden model, ktorý pravdepodobne prepísal históriu športovej nositeľnej elektroniky, je to Fenix 3. Dosť možno (dosť možno určite) za ním stojí nový generálny riaditeľ Cliff Pemble, ktorý najprv uviedol na trh inteligentné náramky Vívofit a potom koncom roka 2015 Fenix 3.

Zdroj: DC Rainmaker

Zdroj: DC Rainmaker

Hneď na prvý pohľad bol zrejmý rozdiel v displeji. Tretia generácia zvýšila rozlíšenie zo 70 × 70 px na 218 × 218 px (čo vlastne nie je až tak ďaleko od dnešných Fenixov) a prešla z čiernobielej na 16 farieb.

Zdroj: DC Rainmaker

Zdroj: DC Rainmaker

Spoločnosť Garmin sa možno dostala do bodu, keď už boli hodinky tak nafúknuté, že sa musela otvoriť svetu a umožniť svojim hodinkám posúvanie pomocou tretích strán. Fenix 3 bol teda prvým modelom, ktorý dostal možnosť lepších ciferníkov, dátových polí, rôznych aplikácií atď. Áno, hovoríme o Connect IQ. Okrem toho dostali aj niekoľko skvelých funkcií, ako je príjem signálu GLONASS, alarm nečinnosti, navigácia na sledovanie nadmorskej výšky alebo dokonca test laktátového prahu.

Najlepšie aplikácie a číselníky do smart hodiniek Garmin (z Connect IQ)
14.1.2022 - Dominik Hok
Najlepšie aplikácie a číselníky do smart hodiniek Garmin (z Connect IQ)

Vo všeobecnosti sa však dá povedať, že Fenix 3 sa na tie dnešné podobal oveľa viac ako dve predchádzajúce generácie. Používateľské rozhranie riadené zoznamom – to všetko postavilo základ dnešných Fenixov. Tretia generácia bola pravdepodobne prvá, ktorá niesla označenie "inteligentné športové hodinky".

Garmin Fenix 3 HR (január 2016)

O rok neskôr (na deň presne) Garmin siahol po jednom, ale veľmi významnom hardvérovom vylepšení – na kľúči sa objavil optický snímač srdcového tepu. A tým to všetko začalo. Monitorovanie hlavne lifestylových funkcií zrazu dostalo obrovský priestor na zlepšenie. Pokiaľ ide o šport, všetky údaje ste mali z pásu (či už ide o srdcovú frekvenciu alebo dynamiku behu), ale komu by sa chcelo spať (nieto ešte chodiť celý deň) s hrudným pásom? Pojem "24/7" vo svete nositeľnej elektroniky konečne dostal zmysel.

V hodinkách sa tak objavilo monitorovanie spánku, skóre stresu a v prípade športovcov aj tréningovej záťaže.

V rokoch 2015 až 2016 si Garmin dal trochu pauzu a vydal len Garmin Fenix Chronos, čo bol akýsi Fenix 3 HR v luxusnom puzdre. S príchodom radu Garmin Marq však úplne stratil význam.

Garmin Fenix 5 (marec 2017)

Svojím priemerom boli Fenixy pre ženy takmer nenositeľné (čo je v nositeľnej elektronike celkom paradox). Asi na to prišiel aj Garmin a po prvýkrát v histórii vidíme v rade Fenix tri veľkosti puzdra – 42, 47 a 51 mm. Predchádzajúce modely Fenix 3 HR mali 51 milimetrov.

Prečo neexistuje model Fenix 4? Dobrá otázka. Niektorí ľudia považujú model Chronos za Fenix 4, ale nikdy to nebolo potvrdené. Chýbajúca štvorka sa najčastejšie spája s dvoma teóriami. Prvou je, že v Číne sa číslo 4 považuje za nešťastné a spája sa so smrťou. Druhá zase vychádza z ťažkej fonetickej výslovnosti slov "Fenix" a "4" v mandarínčine. Spoločnosť Garmin mala v krajinách hovoriacich týmto jazykom veľkú zákaznícku základňu, preto túto číslicu radšej vynechala.

Spoločnosť Garmin odlíšila model 5X tým, že ako jediný mal mapové podklady (dovtedy mal podrobné mapy len model Epix) a pulzný oxymeter. Možno práve mapové podklady boli podnetom na zvýšenie počtu farieb zo 16 na 65.

Fenix 5 Plus (jún 2018)

Následný upgrade piatej generácie zapracoval skôr na inteligencii. Najvýraznejším rozdielom bol určite hudobný prehrávač a NFC platby.

Prehrávanie hudby na smart hodinkách – Ako funguje?
19.3.2024 - Dominik Hok
Prehrávanie hudby na smart hodinkách – Ako funguje?

Platby NFC - všetko o bezkontaktných platbách pomocou hodiniek
3.1.2022 - Dominik Hok
Platby NFC - všetko o bezkontaktných platbách pomocou hodiniek

Aj v piatej generácii ste mohli ovládať hudbu spustenú v telefóne, ale až nasledujúci model umožnil spustiť hudbu z vlastného úložiska.

V prípade tejto generácie sa najväčší model (X) líšil len prítomnosťou pulzného oxymetra.

Fenix 6 (august 2019)

Fenix 6 nepriniesol až tak veľa nového, ale veľa vecí rapídne vylepšil. Čo sa týka zobrazenia máp, zväčšenie displeja (o 0,1" pre každú veľkosť) a rozšírenie batérie boli určite užitočné. Napríklad pri modeli Fenix 6X sa výdrž batérie s aktívnym GPS predĺžila z 20 na 60 hodín, čo bolo neuveriteľné zlepšenie. To však nebolo všetko, tento model bol prvý so solárnym nabíjaním a dokázal predĺžiť výdrž batérie s aktívnym GPS až na 66 hodín.

Garmin Fenix 6 - jednička medzi outdoorovými hodinkami
1.11.2020 - Dominik Hok
Garmin Fenix 6 - jednička medzi outdoorovými hodinkami

Garmin Fenix 6X PRO Solar

Garmin Fenix 6X PRO Solar.

Pri vydaní šiestej generácie mal solárne napájanie len model 6X, ale v júli 2020 Garmin vydal solárne verzie strednej a najmenšej veľkosti.

Garmin ide na SOLAR
10.7.2020 - Agáta Vřeská
Garmin ide na SOLAR

Šiesta generácia bola raritou v tom, že ich spoločnosť Garmin funkčne rozdelila. Model s prívlastkom PRO mal väčšiu pamäť, a teda priestor na mapové podklady a hudobné skladby. Verzia bez prívlastku PRO mala jednoduchšiu krivkovú navigáciu a nenašli ste v nej hudobný prehrávač. Čo sa týka modelu Fenix 6X, ten bol ponúkaný len vo verzii PRO.

Základní (ne-PRO) verze Fenixu 6S.

Základná verzia (bez PRO) Fenix 6S.

Šiesta generácia dostala aj vylepšený snímač tepovej frekvencie a prijímač GPS.

Garmin Fenix 7

Asi najvýznamnejší rozdiel, pri siedmej generácii Fenixov spoločnosť Garmin (našťastie) ustúpila od delenia na modely s mapami a hudobným prehrávačom – a modely bez týchto funkcií. Zároveň platilo pravidlo, že model so zafírovým sklom mal vždy solárne nabíjanie. Jednoducho vo všetkých modeloch, bez rozdielov. Teda... Až na LED svietidlo, ktoré sa objavilo len na modeli Fenix 7X.

Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?
9.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?

Svítilna na Garmin Fenix 7X.

Svietidlo na Garmin Fenix 7X.

Možno to budete považovať za hlúposť, ale LED baterka sa mi zdala ako najväčší posun, pretože to bolo niečo doteraz vo svete inteligentných hodiniek nevídané.

Garmin viac-menej postupoval rovnako ako medzi piatou a šiestou generáciou – vylepšil displej (urobil z neho dotykový), predĺžil výdrž batérie (7X vydrží až 89 hodín bez solárneho napájania), zefektívnil solárne nabíjanie, vylepšil snímač tepu a pridal viacfrekvenčné určovanie polohy GPS (na spresnenie záznamu).

Z hľadiska softvéru bol pridaný kalendár pretekov, výdrž v reálnom čase a funkcia Up Ahead.

Smart hodinky Garmin – Najlepšie športové funkcie
21.9.2023 - Dominik Hok
Smart hodinky Garmin – Najlepšie športové funkcie

Smart hodinky Garmin – Najlepšie funkcie na bežecký závod
22.9.2023 - Dominik Hok
Smart hodinky Garmin – Najlepšie funkcie na bežecký závod

Garmin Fenix 7 PRO

Siedma séria sa dočkala aj medzigenerácie, pričom modely s prívlastkom PRO sa objavili v máji 2023. Tie boli vylepšené o snímač srdcového tepu Elevate 5 (ktorý by mal byť schopný merať aj EKG, ale v Českej republike zatiaľ nemá lekársku certifikáciu) a LED baterka sa tentoraz dostala do všetkých veľkostí puzdier.

Z hľadiska softvéru sme sa dočkali vôbec prvých funkcií "Hill Score" a "Endurance Score".

Inak sa toho, úprimne povedané, veľa nestalo, keďže prekvapivú smotánku skôr zlízol Epix PRO (Gen 2) vydaný v ten istý deň.

Garmin Epix 2 PRO recenzia - Nový tepák a svietidlo vo všetkých veľkostiach
20.9.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Epix 2 PRO recenzia - Nový tepák a svietidlo vo všetkých veľkostiach

Garmin Fenix 8 (dátum neznámy)

Dúfajme, že sa ôsmej generácie dočkáme už čoskoro. A čo by sme v týchto hodinkách radi videli? Tomu sa budeme venovať v inom článku.

Garmin Fenix 8 - Čo by sme chceli vidieť v tejto ikonickej sérii?
20.4.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Fenix 8 - Čo by sme chceli vidieť v tejto ikonickej sérii?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre