» Blog » Garmin

Garmin Fenix 6 vs. Forerunner 945 –  Súboj titánov

Tagy: Súboj | Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 7.11.2020 | 8 MIN | 1x komentár

Garmin Forerunner 945 a Garmin Fenix 6. Dva modely od Garminu, u ktorých je pomyselná miska váh takmer bez pohybu v rovnovážnej polohe. Na otázku, ktorý z týchto športtesterov je lepší, neexistuje jednoznačná odpoveď. U týchto dvoch modelov je to viac ako o nich, o vás. Funkčne sú na tom takmer rovnako, ale je pár rozdielov, ktoré určujú, pre koho je každý z modelov skôr vhodný.

Dôležité je začať tým, prečo sú tieto dva modely špičkou. Ponúkajú obrovské množstvo funkcií, veľký displej, hudobný prehrávač, bezkontaktné platenie a všetky senzory, ako je optický snímač tepovej frekvencie, pulzný oximeter, barometer, integrovaný GPS prijímač a mnoho iných. Tieto hodinky vám povedia všetko o hodnote VO2Max, spánku a strese. Čo ich však odlišuje od ostatných, sú topografické mapy priamo v hodinkách a pôsobivá výdrž batérie.

Garmin Forerunner 945 (FR 945) obohatil svet chytrých zariadení v apríli roku 2019. Garmin Fenix 6 v auguste toho istého roku. Dovolil by som si povedať, že od tej doby z kráľovského trónu vzhliada na ostatné športtestery, ktoré sa ich snažia zvrhnúť. Avšak márne. Ale na tróne je miesto len pre jedného. Kto z tých dvoch padne?

Plast či kov, to je to o čo tu ide

Začnime starším kúskom. FR 945 sa vďaka puzdru z tvrdeného plastu dostal na váhu 50 gramov. A úprimne, toľko funkcií vtesnaných do piatich deka, to je viac ako pôsobivé.

Garmin Fenix 6 vďaka oceľovej lunete váži 83 gramov. Verzia s ľahšou titánovou lunetou váži 72 gramov.

Lehčí titanová verze se nabízí v extravagantnější barevné kombinaci.

Najväčší Fenix 6X váži 93 gramov (verzia Solar má titánovú lunetu a váži 82 gramov). Najmenšia verzia 6S sa vďaka malým rozmerom pohybuje na príjemnejších 61 gramoch.

Nejmenší verze Fenix 6S je o něco lehčí a designově přizpůsobená spíše na dámské zápěstí.

Najmenšia verzia Fenix 6S je o niečo ľahšia a dizajnovo prispôsobená skôr na dámske zápästie.

Gramáž je dôležitá kvôli pohodlnosti. Samozrejme, že ľahšie hodinky pri celodennom nosení aj v spánku môžu byť o niečo príjemnejšie. Znie to ako pár gramov, ale na ruke to skutočne spoznáte. Ja osobne som testoval Garmin Fenix 6X a večer som bol rád, že som tých skoro 100 gramov z ruky zložil.

Ľahšie hodinky sa na ruke menej hýbu, a preto máte istotu presnejšieho merania

Ľahšie hodinky majú výhodu, napríklad pri behaní, kedy na ruke pevne držia a nijako vás neobťažujú. Ak teda beháte týždenne desiatky kilometrov, pravdepodobne na ruke oceníte ľahšie hodinky. Jednou z ďalších výhod je presnejšie meranie. Ako funguje gravitácia samozrejme všetci vieme. Ťažšie teleso je k zemi priťahované o niečo viac. Preto sa ťažší Fenix, napríklad pri trailovom zbehu môže dosť hýbať a nemusíte mať úplne presné meranie. Sám som to zažil pri testovaní Fénix.

Celá řada Forerunner sází na lehkost a proto preferuje plast.

Oceľ je istejšia pri nárazoch

Je však potrebné ukázať aj druhú stranu mince. Plast je síce ľahší, ale pri náraze do skaly ho práve nedoceníte. Tam prichádza na rad poriadny kus kovu, ktorý len tak hocijaká skala nezaskočí. To potvrdzuje tiež vojenský štandard odolnosti, ktorý Fenix spĺňa. Navyše, čo si budeme rozprávať. Veľa ľudí si Fénix kúpi už len kvôli tej kovovej lunete. A prečo? Nielen kvôli odolnosti, ale aj elegancii. Pri dennom nosení jednoducho vyzerajú lepšie ako kus plastu, ako je Forerunner 945.

Chcete zafír alebo minerál?

Táto otázka vytvára jeden z najväčších rozdielov. Položiť ju totiž môže iba jeden z modelov, a to Garmin Fenix 6. Ten totiž ponúka lacnejší variant s minerálnym sklom s úpravou Corning Gorilla Glass a drahší so zafírovým sklom. FR 945 sa vyrába len s Gorilla Glass sklíčkom.

Na otázku, či je lepší zafír alebo Gorilla, neexistuje jednoznačná odpoveď. Všetko má svoje pre a proti. Rozhodujúcim faktorom je však často cena. Model v zafírovom obleku je v priemere vždy o osemdesiat a viac drahší ako ten v "obyčajnejšom" minerálnom.

Aké sklíčko je pre hodinky najlepšie?
27.3.2024 - Martin Koňařík
Aké sklíčko je pre hodinky najlepšie?

Zafírové sklo je síce skoro nepoškrábateľné, ale dá sa ľahšie rozbiť

A prečo je o toľko drahšie? Je to hlavne kvôli jeho tvrdosti. Na Mohsovej stupnici tvrdosti je hneď za diamantom, a tak je zafírové sklo takmer nemožné poškriabať. Iba ak by vám žena (alebo vy sama, ak ste žena) prešla diamantovým prsteňom po hodinkách. Či už neúmyselne, v prípade blízkeho rozvodu určite úmyselne.

Ak by však došlo k nárazu, jasným favoritom je Gorilla Glass. Zafír je síce tvrdý, ale krehký. Klincom ho nepoškriabete, ale kladivom pravdepodobne rozbijete. Gorilla by si naopak poradila o niečo lepšie práve s tým kladivom. Proti klincu by potrebovala vcelku cenovo dostupnú pomocnú ruku – nalepovacie ochranné sklo.

Pre niekoho so zhoršeným zrakom bude vhodnejšia Gorilla

Na zafírovom skle sa všeobecne vytvára viac odleskov a pre niekoho so zhoršeným zrakom to na priamom svetle môže byť veľkým problémom. Gorilla Glass sklíčko s týmto problémy nemá, a tak by som ho s ohľadom na horší zrak odporučil skôr než model so zafírovým sklom...

Fenix 6 se safírovým sklem (vlevo) a Forerunner 945 s Gorilla Glass sklem (vpravo). Gorilla Glass pod přímým světlem má o něco méně odlesků.

Fenix 6 so zafírovým sklom (vľavo) a Forerunner 945 s Gorilla Glass sklom (vpravo). Gorilla Glass pod priamym svetlom má o niečo menej odleskov.

Fenix 6 – rovnaký priemer, ale väčší displej

Ak porovnáme rozmerovo rovnaké modely – Fenix 6 a Forerunner 945, oba majú priemer 47 milimetrov. Pri Fenix však displej zaberá o dosť väčšia časť prednej strany. Má totiž displej o veľkosti 1,3 palca, zatiaľ čo FR 945 má displej s veľkosťou 1,2 palca. Najväčší z Fenix má dokonca displej s veľkosťou 1,4 palca.

Prostřední velikost Fenix 6 a Forerunner 945 mají sice stejně velké pouzdro, ale Fenix má znatelně větší displej.

Prostredná veľkosť Fenix 6 a Forerunner 945 majú síce rovnako veľké puzdro, ale Fenix má znateľne väčší displej.

Výdrž batérie – kto z koho?

Ak by sme porovnávali FR 945 so strednou veľkosťou šiestej generácie Fenix, je to viac-menej remíza. Oba majú dvojtýždňovú výdrž batérie v režime chytrých hodiniek a každú sekundu dokážu prijímať polohové dáta GPS po dobu 36 hodín. Mierne rozdiely sa vytvárajú v tzv. UltraTrac móde, kedy sa frekvencia snímania GPS zníži na 1 minútu. Pri tejto frekvencii snímania dokáže FR 945 pracovať 60 hodín, prostredný Fenix 6 po dobu 72 hodín.

Jasným levom salónu je Fenix 6X, ktorý v režime chytrých hodiniek dokáže fungovať po dobu troch týždňov. A ako dlho dokáže prijímať signál GPS každú sekundu? Neuveriteľných 60 hodín. Pri snímaní každú minútu sa dostane na dvojnásobok – 120 hodín.

Všetky modely Fenixu sa ponúkajú aj so solárnym akumulátorom, ktorý u každého modelu navýši výdrž batérie o 10 percent.

Takže, kto je víťaz? Rovnocennými súpermi sú Fenix 6 a FR 945. Slovami moravského klasika: "Je to plichta." Ak však Fenix 6 obohatíte o solárny akumulátor, alebo ak sa FR 945 stretne s väčším Fenix 6X, je víťazom rad Fenix.

Garmin ide na SOLAR
10.7.2020 - Agáta Vřeská
Garmin ide na SOLAR

Do Fenixu sa vôjde dvakrát viac hudby

Najvyšší rad Forerunner má oproti Fenix 6 (32 GB) polovičné úložisko. Preto do Fenix môžete nahrať 2000 skladieb, zatiaľ čo do FR 945 "iba" 1000 skladieb.

Ale úprimne si myslím, že málokto počúva viac ako tisíc pesničiek. Alebo sa mýlim?

Fenix môžete kombinovať so šnorchlom, Forerunner iba s plaveckými okuliarmi

Čo tým myslím? Fenix majú vodeodolnosť do 10 ATM, čo im umožňuje sa tiež ľahko potápať. Fenix a šnorchel je teda možná kombinácia. Oproti tomu Forerunner 945 má vodeodolnosť len 5 ATM, ktorá ho predurčuje maximálne na plávanie.

Stovka na dýnku mluví jasně.

Stovka na dienku šiestej generácie Fenix hovorí jasne.

Forerunner 945 pravdepodobne nepoteší lyžiarov

Jedným z najväčších lákadiel od Garminu sú topografické mapy, ktoré majú oba modely. Golfisti v oboch zariadeniach rozhodne ocenia viac ako 40 tisíc máp golfových ihrísk. Čo sa ale týka máp lyžiarskych stredísk, tie ponúka len Fenix 6.

Garmin Fenix 6 - jednička medzi outdoorovými hodinkami
1.11.2020 - Dominik Hok
Garmin Fenix 6 - jednička medzi outdoorovými hodinkami

EXO alebo interná anténa? Ktorá je lepšia?

EXO anténa je typická pre kovové hodinky, pretože sa skrýva pod ich kovovou lunetou. Interná anténa je typická pre väčšinu ostatných chytrých hodiniek a je zabudovaná vnútri púzdra hodiniek. A ktorá je teda lepšia?

Úprimne, opäť na to neexistuje jednoznačná odpoveď, takže, bohužiaľ, musím ponúknuť iba vlastnú skúsenosť. Keď som porovnával presnosť merania hodiniek s EXO a internou anténou, tie s internou boli vždy o niečo lepšie. Plasťáky jednoducho "válí". Podľa môjho skromného názoru Forerunner 945 (interná anténa) meria trasu o niečo lepšie ako Fenix 6 (EXO).

Časť pre fajnšmekrov – aké sú ďalšie rozdiely?

Všetky vymenované rozdiely boli zatiaľ také "povrchovky". Niektorí z vás ste možno tieto rozdiely už poznali. Ak však pôjdeme hlbšie, nájdeme ešte nejaké rozdiely? Isteže áno, ale normálny smrteľník pravdepodobne tieto rozdiely vôbec nebude brať za podstatné. Vždy napíšem názov funkcie a v zátvorke bude zariadenie, ktoré ju oproti druhému má.

Virtual Pacer (Forerunner 945) – Táto bežecká funkcia funguje ako váš osobný motivačný nástroj. Pred začatím behu nastavíte tempo, ktorým chcete bežať. Hodinky vás budú priebežne upozorňovať, či bežíte rýchlejšie alebo pomalšie ako nastavené tempo.

PlaysLike Distance (Fenix 6) – Funkcia prepočítavajúca skutočnú vzdialenosť jamky s ohľadom na tvar terénu. Pokiaľ je teda vzdialenosť medzi odpaliskom a jamkou z kopca alebo do kopca, táto funkcia vzdialenosť skráti alebo predĺži.

Propojenie s Varia Vision (Forerunner 945) – Varia Vision  je prídavné zariadenie, ktoré si môžete nasadiť na slnečné alebo dioptrické okuliare. Na mini-displeji sa potom ukazujú dáta z hodiniek. Je to bezpečnejšie, pretože sa nemusíte pozerať na hodinky a dáta máte neustále pred očami (okom).

Výpočet plochy (Fenix 6) – Ak spustíte túto funkciu a prejdete sa po obvode nejakého miesta, zariadenie vypočíta plochu.

GPS expedičný režim (Fenix 6) – Možnosť nastavenia frekvencie príjmu signálu GPS na 15-90 minút. V tomto móde dokážu hodinky zaznamenávať trasu aj cez mesiac.

Recenzia na novinku Forerunner 945
31.10.2019 - Radek Vyhlídal
Recenzia na novinku Forerunner 945

Kto teda z tých dvoch padne?

Otázka, ktorá zaznela na začiatku a musím vás sklamať, stále nemám odpoveď. Ďalším veľkým a posledným parametrom je cena. Ak porovnám Forerunner 945 s prostrednou veľkosťou Fenix 6, ponúkajú takmer rovnakú výbavu, až na to, že jeden je v plaste a druhý v kove. Fenix má navyše mapy lyžiarskych stredísk, lepšiu vodeodolnosť, väčšie úložisko a displej. Ale momentálne je o pätnásť stoviek drahší ako Forerunner 945. Ak by ste chceli Fenix so zafírovým sklíčkom, tak táto verzia je dokonca drahšia o viac ako 140 eur.

Čo sa týka celkovo parametrov, je úprimne jasným víťazom Fenix 6. Navyše sa ponúka vo väčšej verzii 6X, ktorá je ešte "nabušenejšia". Na papieri nemajú deväť-štyri-päťky šancu. Rozhodnutie sa ale často neskrýva na papieri, ale na zápästí. Forerunner sú ľahké, "nabúchané" a za veľmi priaznivú cenu. Fenix sú ťažšie, odolnejšie, trochu "nabušenějšie", ale o niečo (či snáď dosť?) Drahšie. Bežci pravdepodobne docenia Forerunner, horolezec zase Fénix. Niekto uprednostní váhu, niekto zase ťažšie, ale elegantné hodinky.

Ja som ponúkol rozdiely, na vás je rozhodnutie. Tak, kto vo vašich očiach padol?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Ivanpred 799 dňami, reagovať
"o pätnásť stoviek drahší ako Forerunner 945" - pätnásť stoviek je €1500.

Hodinky zmienené v článku

385 € nedostupné
Rozbalené, zľava 15%
387,60 € nedostupné