» Blog » Garmin

Garmin Forerunner 165 recenzia – Konečne niečo, čo nezaťaží peňaženku športovca

Tagy: Recenzie | Garmin | Dámske | Pánske | Inteligentné

Dominik Hok | 20.2.2024 | 8 MIN | 4x komentár

Garmin Forerunner 165 je presne to, čo si trh žiadal. Pokiaľ ide o športtestery, ktorých cena sa zvyčajne pohybuje nad 400 eur, ak nie 800 eur, Garmin láme rekordy. Nie každý používateľ chce alebo možno má prostriedky na to, aby zaplatil takúto sumu za tréningové zariadenie. A presne pre takých je tu Forerunner 165, ktorý sa nestretol ani s toľkými kompromismi, ako by som očakával.

Čo ma na Forerunneri 165 prekvapilo najviac:

  • má prekvapivo nízku cenu
  • dokáže navigovať na slepej mape v rámci vami vytvorenej trasy
  • vydrží až 11 dní bez nabíjania
  • dokáže bezkontaktne platiť a prehrávať hudbu vo verzii Music
  • dokáže merať bežecký výkon a ďalšie pokročilejšie bežecké metriky
  • vyzerá naozaj dobre

Inteligentné hodinky, ktorých dizajn ťahá remienok

Na športových inteligentných hodinkách sa toho vlastne až tak veľa nepáči. Na outdoorových sa dajú použiť skrutky, kovové lunety a podobne, ale vymyslieť niečo na plastovom bežeckom modeli je celkom kumšt. Možno preto je jedinou cestou spestrenie remienka a vytvorenie zaujímavých farebných kombinácií, čo sa Forerunneru 165 podarilo.

Hoci ide skôr o dámsky variant (samozrejme, nechcem generalizovať), mne sa najviac vydaril červeno-ružový variant.

Ak vynecháme klasiku v čiernej alebo bielej farbe, veľmi zaujímavý je aj tyrkysový variant.

Je pekné, že Garmin zladil unisex priemer 43 mm s rovnako sexy farebnými variantmi. Fandím aj dvojitému členeniu remienka, ktoré dodáva hodinkám celkovo šmrnc. Vďaka prevažujúcemu použitiu plastu vážia hodinky 39 gramov. Jedinou kovovou súčasťou hodiniek je spona, čo oceňujem, pretože plastová spona nie je vzhľadom na svoje namáhanie ideálna a po niekoľkých mesiacoch môže podľahnúť namáhaniu. Ak ste šikovní, môže podľahnúť viac-menej hneď.

Keď som vážil samotné puzdro hodiniek, robí 24 gramov, takže ak silikón nahradíte nylonovým remienkom, mohli by ste sa dostať na nejakých 28 gramov. Pre bežca je takáto (vlastne takmer žiadna) hmotnosť krásna vec.

O dizajne sa toho veľa písať nedá, pretože ako u všetkých Forerunnerov je dizajn pomerne minimalistický. Na druhej strane chválim prácu s plastovými časťami, pretože hodinky nevyzerajú extra plastovo, ale pôsobia solídnym dojmom.

Z technických záležitostí by som vyzdvihol aj 50M vodotesnosť, vďaka ktorej si s hodinkami môžete aj zaplávať. Čo sa týka skla, ide o Corning Gorilla Glass, preto by som odporúčal nalepiť ochrannú fóliu/sklo, keďže luneta sklo výrazne nechráni.

Čo sa mi na nových Forerunneroch vždy páči, je používateľské rozhranie

Hneď v úvode tohto odseku si povedzme technické veci – displej má veľkosť 30,4 milimetra s rozlíšením 390 x 390 pixelov. Takéto čísla sú však pre človeka viac-menej zbytočné, pretože dôležité je, ako s takýmto displejom výrobca pracuje.

Garmin v rade Forerunner podľa môjho názoru dobre pracuje na hranici nenáročnosti a dobrého dizajnu. Ide asi o používateľsky najprívetivejšie používateľské rozhranie, ktoré má aj nejaké animácie, farby sa pekne menia pri zobrazení rôznych widgetov, športové aktivity majú pozadie s daným športom. Sú to detaily, ktoré tvoria celok, a oceňujem, že Garmin po dlhých rokoch uprednostňovania praktického vzhľadu siahol trochu do UI a UX.

Pre tých, ktorí zle vidia, je tu možnosť nastaviť väčšie písmo.

Pri bežnom používaní aj pri športovej aktivite máte možnosť nastavenia Always-on, kedy sa displej úplne nevypne, ale zobrazuje aspoň základné údaje. Zámerne som skúšal, či sa dá nastaviť meranie, ktoré sa mení v čase. Skúsil som teda nastaviť tepovú frekvenciu a je super, že aj v "poloaktívnom" režime sa tepová frekvencia mení v reálnom čase. Áno, som typ, ktorý sa pozerá, aká je moja srdcová frekvencia počas dňa. :)

Senzorové zariadenie je osekané. Chýba len gyroskop a multifrekvenčné GPS

Teoreticky má sada senzorov všetko, čo 99 % používateľov potrebuje. Akcelerometer, barometer, kompas, teplomer, snímač tepu, pulzný oxymeter a snímač okolitého svetla (automaticky upravuje jas).

Vzhľadom na to, že ide zároveň o najnižší koniec radu Forerunner, museli sme očakávať určité kompromisy. V zostave senzorov chýba gyroskop (napr. rozpoznáva plavecké štýly) a multifrekvenčný prijímač GPS, ktorý spresňuje určovanie polohy.

Osobne mi multifrekvenčné určovanie polohy až tak nechýba, pretože aj na svojich inteligentných hodinkách využívam väčšinu času príjem všetkých systémov (GPS + Galileo + GLONASS) na jednej frekvencii. Tento typ určovania polohy považujem za ideálny kompromis medzi presnosťou a výdržou batérie. Asi najlepším kompromisom je funkcia SatIQ, pri ktorej si hodinky samy vyberajú, z ktorých systémov a na koľkých frekvenciách budú prijímať. Väčšinou však túto funkciu nájdete v modeloch, ktoré majú len multifrekvenčný príjem.

Najväčším prekvapením senzorovej výbavy je barometer – očakával som, že práve ten vytvorí senzorovú "dieru" medzi modelmi Forerunner 165 a 265. Garmin sa však rozhodol barometer zakomponovať a výsledkom je, že máte k dispozícii výpočet nastúpaných metrov v reálnom čase (vrátane aktuálnej nadmorskej výšky).

Forerunner 165 nedá 24-hodinové preteky, ale dokáže toho veľa

V režime inteligentných hodiniek Forerunner 165 zvládne až 11 dní, ale všetko samozrejme závisí od úrovne vášho používania – či už hovoríme o množstve športovej aktivity, nastavení displeja, počte oznámení alebo o tom, ako často sa pozeráte, koľko je hodín alebo aká je vaša tepová frekvencia.

Najlepšie možné nastavenie príjmu GPS je zo všetkých satelitných systémov naraz (t. j. GPS + GLONASS + Galileo) a v tejto konfigurácii majú hodinky výdrž batérie až 19 hodín. Ak nastavíte príjem zo všetkých systémov, výdrž batérie by mala byť až 17 hodín.

V športovej sfére existuje takáto pomyselná hranica výdrže batérie, a to 24 hodín. Tu sme sa k tejto hodnote nedostali, ale mne to vôbec nevadí – na to slúži náš starší brat FR 265. Zároveň platí, že cieľovou skupinou Forerunneru 165 vôbec nie sú extrémni vytrvalostní športovci. A tým nechcem povedať, že nemajú dobrú vytrvalosť, len sa nezameriavajú na dlhé vzdialenosti.

Športová základňa pohltila takmer všetko, čo kedy Garmin naprogramoval

Túto časť začnem tým najdôležitejším – aké základné športové funkcie v hodinkách nenájdete. Na rozdiel od modelu Forerunner 265 tu nenájdete tréningovú pripravenosť, výpočet tréningovej záťaže ani stav tréningu. Ak tieto funkcie nepoznáte, odporúčam vám články uvedené nižšie.

VŠETKO NA TÉMU: Stav tréningu v hodinkách Garmin
2.8.2021 - Matěj Urbaczka
VŠETKO NA TÉMU: Stav tréningu v hodinkách Garmin

Smart hodinky Garmin – Najlepšie športové funkcie
21.9.2023 - Dominik Hok
Smart hodinky Garmin – Najlepšie športové funkcie

Okrem toho (okrem naozaj špecifických športových funkcií) nájdete v hodinkách Forerunner 165 takmer všetko – informujú vás o srdcovej frekvencii, prevýšení, tempe, vzdialenosti, ale aj o veciach, ako je čas zotavenia, hodnota VO2 max a dokonca vám dokážu odporučiť vhodný tréning na každý deň.

Ak chcete monitorovať aj dynamiku behu, Forerunner 165 to dokáže priamo zo zápästia a nepotrebujete hrudný pás ani nožný pod.

VŠETKO NA TÉMU: Dynamika behu (vertikálna oscilácia, kadencia, DKZ ai.)
19.8.2022 - Dominik Hok
VŠETKO NA TÉMU: Dynamika behu (vertikálna oscilácia, kadencia, DKZ ai.)

Niektorí môžu byť stále sklamaní, že tieto hodinky neobsahujú hodnotenie výkonnosti (či ste sa pri aktuálnom behu zlepšili alebo zhoršili v rámci svojej štandardnej úrovne kondície) a tempo prispôsobené sklonu (tzv. GAP).

Ak hľadáte hodinky na zimné športy alebo akúkoľvek formu multišportovej aktivity, Forerunner 165 nie je správnou voľbou.

Z hľadiska životného štýlu je najväčšou novinkou pravdepodobne detekcia spánku

Ja osobne nedriemem (preto som túto funkciu nemohol otestovať), ale tí z vás, ktorí sú z radu driemajúcich, ocenia, že hodinky im zmerajú 25-minútový poobedný spánok. Nečakajte monitorovanie všetkých fáz spánku, ale aspoň budete vedieť, aká je dĺžka vášho spánku. To je trochu problém, keď niekto robí nočný spánok a očakáva pomer fáz aj v rámci popoludňajšieho spánku. Detekcia zdriemnutia to neponúka. Uistite sa teda, že ste si správne nastavili čas spánku. :)

Športovci určite využijú nočné meranie variability srdcovej frekvencie, ktoré vám pomôže odhaliť prichádzajúce ochorenie alebo pretrénovanie.

Potom je tu klasika od Garminu ako Body Battery, stres, počítanie krokov a spálených kalórií alebo možnosť merania srdcovej frekvencie, okysličenia krvi či dýchania počas dňa. Veľmi sa mi páči aj funkcia Health Snapshot, ktorá v jednom okamihu zmeria všetky merateľné údaje hodiniek.

Ukazovatele nabitia tela (Body Battery, Energia atď.)
20.3.2024 - Dominik Hok
Ukazovatele nabitia tela (Body Battery, Energia atď.)

Celodenné meranie srdečnej tepovej frekvencie smart hodinkami
26.7.2023 - Dominik Hok
Celodenné meranie srdečnej tepovej frekvencie smart hodinkami

Výpočet spálených kalórií pomocou smart hodiniek
19.3.2024 - Matěj Urbaczka
Výpočet spálených kalórií pomocou smart hodiniek

Okrem telefonovania dokáže Forerunner 165 takmer všetko

Trochu som sa obával, že pri novších generáciách Garmin upustí od verzie s hudobným prehrávačom a bez neho. Medzi týmito variantmi je cenový rozdiel a nie každý chce hudobný prehrávač. Napríklad ja osobne ho nepotrebujem. Keď si idem zabehať, rád sa rozhodnem, čo si pustím počas behu. Tu by mi bolo povedané, že hudbu si musím do hodiniek stiahnuť vždy vopred. A to ja nechcem.

Prehrávanie hudby na smart hodinkách – Ako funguje?
19.3.2024 - Dominik Hok
Prehrávanie hudby na smart hodinkách – Ako funguje?

Prekvapujúca je pre mňa prítomnosť čipu NFC. Nečakal by som, že bezkontaktné platby nájdem aj v najlacnejších Forerunneroch s displejmi AMOLED. Budúcich používateľov však určite poteší.

Platby NFC - všetko o bezkontaktných platbách pomocou hodiniek
3.1.2022 - Dominik Hok
Platby NFC - všetko o bezkontaktných platbách pomocou hodiniek

Výbornou funkciou je navigácia po krivkách, kde si v Garmin Connect alebo inom mapovom manažéri (napr. Mapy.cz) vytvoríte trasu, vyexportujete ju a pošlete do hodiniek. Okrem toho vás hodinky dokážu sledovať aj na východiskovom bode vašej aktivity. To sa hodí, keď si nie ste istí cestou späť.

Typy navigácie v smart hodinkách
19.3.2024 - Matěj Urbaczka
Typy navigácie v smart hodinkách

Navigácia sa môže hodiť pri objavovaní nových trás, pri behu na pretekoch a v podstate pri každej príležitosti, keď sa chcete uistiť, že smerujete k cieľu (okrem toho životného).

U Garminu je takým pomyselným štandardom, že inteligentné hodinky so športovou tematikou nemajú možnosť telefonovania, a Forerunner 165 nie je výnimkou. Sprostredkúva však upozornenia telefónu, reakciu na ne (len používatelia Androidu) a pocit bezpečia, pretože hodinky majú detekciu nehôd a pádov, kedy na prednastavené kontakty pošlú textovú správu o potenciálnom nebezpečenstve spolu s vašou aktuálnou polohou.

Takmer samozrejmosťou sú potom funkcie ako nájsť môj telefón, alarmy, časovače atď.

Keď vám arzenál funkcií Garmin nestačí, môžete využiť doplnkovú aplikáciu Connect IQ, ktorá je obdobou hodiniek Garmin v App Store alebo Google Play.

Najlepšie aplikácie a číselníky do smart hodiniek Garmin (z Connect IQ)
14.1.2022 - Dominik Hok
Najlepšie aplikácie a číselníky do smart hodiniek Garmin (z Connect IQ)

Zhrnutie

Ak by som to mal zhrnúť v skratke – stoja málo (na Garmin), dá sa s nimi platiť bezkontaktne, dobre monitorujú vašu športovú aktivitu, vyzerajú slušne a nemusíte ich stále nabíjať. Hodinky Forerunner 165 v skutočnosti spĺňajú všetky požiadavky pre základného aj pokročilého používateľa inteligentných hodiniek.

Chýbajú vám pokročilé športové funkcie a chcete dlhšiu výdrž batérie? Siahnite po modeli Forerunner 265.

SÚBOJ: Garmin Forerunner 265 vs. Forerunner 165
3.4.2024 - Matěj Urbaczka
SÚBOJ: Garmin Forerunner 265 vs. Forerunner 165

Chcete pokročilé športové funkcie, topografické mapy a ešte dlhšiu výdrž batérie? Siahnite po modeli Forerunner 965.

Ak vyššie uvedené nepotrebujete (a neláka vás lifestylový Vívoactive 5 s podobnými funkciami), na vaše zápästie môže veľmi dobre patriť Forerunner 165.

Z ďalších značiek je tu Coros Pace 3, ktorý síce nie je taký inteligentný, ale zase má podrobnejšie športové metriky.

Coros Pace 3 recenzia - Malý, ľahký a šikovný
9.11.2023 - Matěj Urbaczka
Coros Pace 3 recenzia - Malý, ľahký a šikovný

Ak vám nevadí základnejšie používateľské rozhranie, absencia NFC platieb, ale vítané telefonovanie, dobrou čínskou alternatívou môže byť Amazfit Balance.

Amazfit Balance recenzia – Hodinky balancujúce medzi mestom a outdoorem
23.10.2023 - Matěj Urbaczka
Amazfit Balance recenzia – Hodinky balancujúce medzi mestom a outdoorem

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Pavolpred 27 dňami, reagovať
Zdravím, obsahujú hodinky aktivitu indoor soccer prip. dá sa pridať? Viem ze For 265 ju obsahuje. Ďakujem za odpoveď
Matěj+Urbaczkapred 25 dňami
Zdravím, bohužel, takto aktivita tam není, ale dá se buď vytvořit, anebo stáhnout z aplikace Garmin Connect IQ.:-)
Pavolpred 25 dňami, reagovať
Ďakujem za odpoveď. Mám ešte otázku, či vy máte osobne skúsenosť s podobnou športovou aktivitou (napr.futbal, alebo.iné loptové hry)v v interiéri? Konkrétne ma zaujíma, či aktivita nameria ako tak reálnu vzdialenosť. Pri terajších Huawei GT2e mi nameria cca 9km za 90 minút športovania(futbalu), čo sa mi zdá celkom reálne.Pred 5 rokmi som, vlastnil Garmin Fenix 5, kde meranie futbalu v interiéri ešte nebolo, kvôli tomu som si stiahol platenú appku F3B sports+ s garmin connect, ale to mi meralo nezmysly , cca 2km za 90minut. Chcem mať istotu či ísť opäť do Garminu, keďže pri Fenix 5ke, som nebol spokojný ani s meraniami aktivít vonku s GPS(beh po ovale-otrasné grafy).Rozhodujem sa medzi Forerunner 165 a 265. Ďakujem za odpoveď
Matěj Urbaczkapred 24 dňami
Zdravím, placená aplikace bude stejná. Jen se Garmin posunul, co se přesnosti měření týče, na úplně jiný level a čipy už jsou tak kvalitní, že poznáte, po jaké straně chodníku běžíte.:)

Hodinky zmienené v článku

Novinka Február
317 € skladom
Novinka Február
319 € (doručíme do 10.5.)