» Blog » Garmin

SÚBOJ: Garmin Forerunner 255 vs. Garmin Forerunner 955

Tagy: Súboj | Garmin | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 17.6.2022 | 7 MIN | 1x komentár

Vravíte si, že je hlúposť postaviť tieto hodinky do súboja? Omyl. Hoci sú Garmin Forerunner 255 a Forerunner 955 z trochu iného cenového spektra, víťaz tohto súboja je... Nejasný.

Rad Forerunner sa vždy zameriaval na bežecké a triatlonové hodinky. Toto počínanie vždy podporoval vybavenosťou modelov a ich prekvapivou ľahkosťou. Dá rozum, že hodinky na maratón nemôžu mať pol tony a musia byť účelné a aerodynamické.

Nedávno prišli na trh hodinky Forerunner 255 a Forerunner 955, ktoré vyvolali vlnu nadšenia, ale aj mierneho rozladenia, čo sa týka FR 955. Preto sa dnes pozrieme, ako dopadli tieto hodinky v priamom súboji.

Aby bolo jasné, porovnanie prebieha s modelom Forerunner 955, nie Forerunner 955 Solar a Forerunner 255, nie Forerunner 255S. Pokiaľ ste ešte nečítali recenzie na tieto modely, doporučil by som začať práve týmito článkami.

Garmin Forerunner 955 recenzia - Len to najlepšie
1.6.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Forerunner 955 recenzia - Len to najlepšie

Garmin Forerunner 255/255S Review - Športové zaťaženie strednej triedy
1.6.2022 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 255/255S Review - Športové zaťaženie strednej triedy

Posun v dizajne je znateľný pri oboch modeloch

Za Forerunner sa človek väčšinu času hanbil a na normálne nosenie to úplne nebolo. Ale časy sa menia a ich dizajn je čím ďalej prepracovanejší.

Na puzdre FR 255 je najväčším prekvapením farebný krúžok po obvode, pretože ten sa prvýkrát objavil na Forerunneroch 935, potom 945 ale na 955 už nie a ukradol si ho pre seba mladší súrodenec.

Zabroušené tlačítko a sexy kroužekZabrúsené tlačidlo u FR 255 a sexy krúžok

Je to štýlovka, a tak sa divím, že to nedostal po vzore svojich predchodcov aj FR 955. Vyšší model síce nedostal krúžok, zato na boku puzdra nájdeme nápis "Forerunner" s takým pretekárskym pruhom. Celkovo výzor hodiniek hodnotím veľmi kladne.

437,00 € skladom

Pokiaľ sa detailnejšie pozrieme na tlačidlá prístrojov, zistíme, že Forerunner 255 má oceľové tlačidlá (hore zabrúsené), kým FR955 už ich má v titáne. A keď už sme pri tých tlačidlách, funkcie jednotlivých tlačidiel má vyšší model na lunete a nižší na krúžku v okolí displeja.

FR 245 mali 42 milimetrov a FR 945 mali 47 mm. Zmena nastala u oboch nových modelov kedy nižší má 45,6 mm a vyšší 46,5 mm. V milimetráži rozdiel takmer nepoznáte, ale vo výške áno. FR 255 je znateľne nižší a aj na ruke sedí lepšie než jeho vyšší rad Forerunneru.

Tlačítka u FR 955 mají vygravírované základní nastaveníTlačidlá u FR 955 majú vygravírované základné nastavenia

Detailnú milimetráž a váhu nechám pre istotu v tabuľke nižšie (v porovnaní so staršími modelmi):

Garmin Forerunner 255
Garmin Forerunner 955
Priemer puzdra 45,6 mm 46,5 mm
Výška puzdra 12,9 mm
14,4 mm
Šírka remienka 22 mm 22 mm
Veľkosť displeja 1,3" 1,3"
Rozlíšenie displeja 260 x 260 px 260 x 260 px
Hmotnosť
49 g
53 g

Displej je veľkým prekvapením

Keď ste čítali tabuľku dôkladne, zistili ste aj veľkosť displeja. A to bol ako pre mňa, tak pre parťáka Dominika, doslova gól. Dalo sa predpovedať, že FR 955 dostane väčší displej a že bude dotykový po vzore Fenix 7, čo sa aj do posledného písmena splnilo. Ale že 255 dostanú rovnako veľký displej ako vyšší model asi nikto nečakal. Za mňa je výhodou aj to, že majú rovnako veľký displej, ale nie je dotykový. To vykresľovanie u 255 neskutočne zrýchlilo.

Vyšší model má teda dotykáč, kde sú funkcie zatiaľ veľmi podobné ako u Fenixu. Ale má pár mušiek, ako chýbajúce dotykové gestá a trošku zhoršenú reaktivitu. Tiež stratili haptickú odozvu.

Úprimne, u Fenixu používam dotykáč málokedy a u Forerunneru by som si ho odpustil úplne, takže za mňa vyhráva rozhodne "Speedy Gonzales" Forerunner 255.

Senzoroví kanonieri

Nie je čo pridať, a ani nie je čo odobrať, pokiaľ to so športom myslíte vážne. A opäť, FR 255 dostávajú vyšší model do kolien rovnakou snímačovou vybavenosťou. Nájdete tu úplne všetko, čo potrebujete pre trénovanie v akejkoľvek výkonnostnej kategórii. Barometer, GPS, tepovku, pulzný oxymeter, gyroskop, teplomer, kompas, proste všetko.

Pokiaľ ste už čítali recenziu od kolegu Dominika alebo videli video na youtube, viete, že sme nadšení. Ale čím dlhšie to študujem, tým nadšenejší som práve z Forerunneru 255!

O presnosti modelov sa ani nemusíme baviť. Myslím, že toto sú tie najpresnejšie hodinky na meranie ako GPS, tak tepovky vôbec. Oba modely sú totiž ľahké ako pierko (pre tepovku ideálne) a s multi-bandom je to bomba a presnosť by sa dala prirovnať k dokonalosti.

Ale keďže nižší model stojí menej a vie úplne to isté ako ten vyšší, je asi jasné, kto na celej čiare vyhráva. Forerunner 255.

Športový duch v každej časti DNA

Pokiaľ si predstavíte dvojšróbovnice DNA oboch modelov, molekuly tvoria slovo "šport" v každej časti. A vlastne pri športe sú aj prvé znateľné rozdiely medzi týmito hodinkami. Športoví titani sú obaja, o tom vôbec, ale Forerunner 955 dostal o niečo viac funkcií. Jednoducho a prehľadne, Forerunner 955 má naviac:

  • Tréningová pripravenosť – povie vám, ako veľmi ste pripravení na ďalší tréning na základe mnohých faktorov
  • Teplotná a výšková aklimatizácia
  • Real Time Stamina – ukáže vám v monitoringu aktivity, ako dlho ešte vydržíte v takom zaťažení. Vyjadrenie výdrže je buď počtom kilometrov, časom alebo percentami.
  • Garmin a Strava segmenty
  • Mapové podklady a plánovanie trás priamo v hodinkách
  • Golfové funkcie a spojenie s aplikáciou Garmin Golf
  • MTB Grit / Flow – Obtiažnosť a plynulosť jazdy na MTB
  • Chýbajúce športové aktivity

Dosť zamrzí absencia funkcií tréningovej pripravenosti a realtime staminy, ktoré sa do nižšieho modelu mohli dostať. Ostatné veci sú skôr také nahraditeľné drobnosti.

Mapové podklady sú výhodou, ale ako ja stále tvrdím, nie je to tak úplne potrebné. Nižší model bol obohatený o navigáciu po krivke (po slepej mape), a tak sa pomocou GPX súboru môžete nechať navigovať aj modelom Forerunner 255. Len to neuvidíte vo farbičkách.:-)

Aby ste neboli vystrašení tými chýbajúcimi aktivitami, sú tam také perličky ako bouldering, lezenie na skalách, swim/run, tenis alebo "tisíc" cyklistických aktivít, ktoré sa dostali len do 955, ale opäť nič hrozné.

Pomery batérie sú skutočne na smiech

Všetci čakali veľké veci od modelu Forerunner 955. Očakávala sa minimálne rovnaká výdrž ako u Fenix 7 v základe, ale nestalo sa tak ani v najmenšom. Od FR 255 sa nečakalo nič a už len týmto parametrom si zaslúži cenu skokana roku, pretože výdrž je ohromujúca. Mrknite na tabuľku a zasmejte sa so mnou Forerunneru 955.

Garmin Forerunner 955
Garmin Forerunner 255
Režim smartwatch
15 dní
14 dní
Všetky satelitné systémy + hudba
8,5 h
6,5 h
Všetky satelitné systémy + viac pásiem
20 h
16 h
Iba GPS
42 h
30 h
UltraTrac
80 h
54 h

Áno, Forerunner 955 má o niečo vyššiu výdrž batérie než FR 255, ale všetci sa zhodneme na tom istom. Tá výdrž je slabá. Oproti tomu FR 255 zmazal modely Forerunner 245, Forerunner 745 a oproti 955 rozhodne toľko nestráca. Takže palec hore a víťazstvo tejto kategórii dávam nižšiemu modelu.

Zaplatíte, pustíte si hudbu a prijmete notifikácie. Z oboch

Zo smart funkcií nechýba obom modelom vôbec nič. Keď sa bavíme o Forerunner 255 Music, ktorý má aj hudobný prehrávač.

Rozšírený základ v podobe platenia kartou alebo prehrávača hudby je teda v oboch modeloch (model FR 255 bez priezviska music ponúka Garmin Pay tiež). U muziky je ale rozdiel, že do vyššieho modelu sa vlezie 2000 skladieb, do nižšieho len 500, ale aj tak, kto počúva viac než 500 skladieb naraz? Podpora streamovacích služieb je u oboch.

Taká normálka už sú notifikácie (možnosť odpovedí iba u Androiďákov), budík, stopky, funkcia "Nájdi môj telefón" a napríklad bezpečnostný asistent. Posledná spomínaná funkcia funguje len pri pripojenom telefóne. To isté platí aj pre funkciu "Nájdi môj telefón", ale to je snáď jasné. :-)

Svieži vietor fitness funkcií v čele s VST

Ľahko staršie, ale stále nové fíčury ako snímka zdravia sa samozrejme dostavili do oboch modelov. Objavili sa ale aj novinky ako sú ranné reporty a celonočné meranie variability tepu srdca.

Prvé, čo ráno uvidíte na hodinkách, je ranný report. Ten si môžete navoliť podľa seba. Defaultne je tam nastavený prehľad spánku, doporučený tréning na dnešný deň, a práve nočné VST. Garmin po novom cez noc meria variabilitu a ráno vám "vypľuje" priemernú hodnotu VST a maximálnu nočnú hodnotu. Podľa týchto údajov môžete spresniť svoj tréning a lepšie strážiť váš zdravotný stav.

Tiež si vravíte, že rozdiely sú zatiaľ úplne minimálne? Máte pravdu.

Záverečné zhodnotenie

Forerunner 255. Jednoznačne. Ako už som písal vyššie, čím viac som načrel do danej problematiky, tým viac bolo jasné, že Forerunner 255 bude víťaz. To, čo urobili s týmto modelom, je neskutočné a mám z toho naozaj radosť, kým z FR 955 prevláda sklamanie. Stále to sú prémiové hodinky (FR 955), ale chýba tam niečo, nejaká iskra, aby ma v tom utvrdili.

Pre mňa je najväčšou prednosťou FR 255 výdrž batérie, barometer, navigácia po krivke a tiež platenie kartou. Tieto 4 veci za veľmi príjemnú cenu robia z tohto modelu proste najlepšie hodinky strednej triedy na šport, ktoré si trúfnu aj na vyššie rady.

A teraz názor môjho parťáka Dominika:

Forerunner 955 je síce kultový rad, ktorý má svojich zabehnutých fanúšikov, ale skôr si ho kúpia "zo zvyku". Oproti tomu Forerunner 255 vystrelil na trh športových smart hodiniek ako šíp z kuše. Ponúka prémiové smart funkcie, rovnako ako tie športové, veľmi dlhú výdrž batérie, a to všetko je oviazané mašľou s nápisom "stredná cenová trieda". FR 255 pokrýva obrovskú cieľovku a je len otázkou času, kedy ho predajcovia cez pult začnú hádzať s lopatami.

A kto by vyhral podľa vás? Forerunner 255 alebo Forerunner 955?

Mohlo by sa vám páčiť:

Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?
9.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?

Garmin Forerunner 945 – Po 4000 kilometroch
23.9.2021 - Matěj Urbaczka
Garmin Forerunner 945 – Po 4000 kilometroch

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Michalpred 650 dňami, reagovať
Ako šíp z kuše......kuša nemá šípy...inak veľmo pekný článoček a samozrejme 255 valcuje prémiového bračeka...len ten ohyzdný čierny lem okolo displeja....u 955 ..fakt až moc....

Hodinky zmienené v článku