» Blog » Garmin

Garmin Forerunner 265 recenzia – Keď je skvelé málo

Tagy: Recenzie | Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 21.9.2023 | 9 MIN

Nie je to tak dlho, čo sa Garmin vytiahol parádnym modelom Forerunner 255. Bola a je to šupa medzi smart športovými hodinkami, ale Garmin si povedal, že to stále nie je dosť. Vydal totiž Garmin Forerunner 265, ktorý okrem AMOLED displeja disponuje aj bežeckou dynamikou zo zápästia a ďalšími novými športovými fíčurami.

Forerunner 255 už je skoro rok na trhu a stále si stojím za tým, že sa jedná o najlepšie smart športové hodinky v pomere cena / výkon. Teda... Skôr som si za tým stál predtým než Garmin vydal Forerunner 265, ktorý prináša novinky ako:

  • úplne nový dizajn,
  • AMOLED displej,
  • funkciu Pripravenosť k tréningu,
  • meranie bežeckej dynamiky bez potreby hrudného pásu či podu,
  • nové používateľské prostredie,
  • meranie wattov zo zápästia,
  • iba jeden variant s hudobným prehrávačom

Dizajn – krok dopredu alebo dozadu?

U dizajnu je na zváženie, či je to inovácia alebo skôr návrat ku koreňom. Skúsení garmiňáci určite pamätajú pôvodné dizajny radu Forerunner (napr. 735XT) a musíme si priznať, že vyzerali dobre. Model Forerunner 265 na mňa pôsobí ako dizajnová reinkarnácia 735XT. A vôbec mi to neprekáža, pretože sa mi vždy páčili.

SÚBOJ: Garmin Forerunner 255 vs. Forerunner 265
20.3.2023 - Dominik Hok
SÚBOJ: Garmin Forerunner 255 vs. Forerunner 265

SÚBOJ: Garmin Forerunner 265 vs. Forerunner 965
22.9.2023 - Dominik Hok
SÚBOJ: Garmin Forerunner 265 vs. Forerunner 965

Na boku puzdra nájdeme štandardné množstvo piatich tlačidiel. Tlačidlo START/STOP teraz nie je okrúhle, ale oválne. Je na ňom uvedený vyložený cieľ ako váš, tak hodiniek – RUN. Nevravím, že je to úplne zlé, ale vzhľadom k tomu, že by si tieto hodinky mohli kúpiť aj iní športovci než bežci, tak nemusia nutne tento pokyn uvítať. Asi by sa mi páčilo, keby Garmin zostal u suchého START/STOP.

Áno, viem, že je to rad Forerunner, čo cieľovku vyjadruje dosť jasne, ale nosia snáď ľudia veci od Under Armour pod brnením?

Puzdro hodiniek je o niečo tenšie a musím uznať, že majú naozaj mušiu váhu, takže ich na ruke skoro necítite. Forerunner 265 sa vyrába v dvoch variantoch, kedy väčší má priemer puzdra 46 mm a menší 42 mm. Za mňa ideálne, pretože si svoje nájdu obe pohlavia. Teda... Všetky pohlavia.

Remienok je dvojitý, kedy s vonkajšou časťou má určitú farbu a vnútri vždy čiernu. Z praktického hľadiska to nemá asi žiadny dôvod, ale vyzerá to dobre. Čierna farba totiž je vidieť aj cez dierky. Na konci remienka je čierna časť na ktorej je napísané "RUN". Blbosť, ale urobila radosť. A ešte sa to rýmuje. Tu mi to dáva zmysel. Nebeháš? Vymeň remienok. K puzdru je remienok prichytený systémom Quick-Release.

Viete, nikdy som nebol priaznivcom plastových modelov. Sám nosím kovom obohnané Tactixy 7, ale zdá sa mi, ako plynie čas, tak výrobcovia pracujú s plastom čím ďalej lepšie. Forerunner 265 je vyložený celoplasťák, ale vôbec nevyzerá zle. Zároveň som mal tyrkysový variant, ktorý sa mi snáď prvýkrát v živote zdá ako skutočný unisex. Je to tým, že tyrkys je o niečo tmavší. Napríklad u Forerunneru 745 sa ten unisex tyrkys moc nepodaril. Alebo teda Neo Tropic.

Dáva ten AMOLED displej zmysel na bežeckých hodinkách?

Keby ste sa ma opýtali pred 2 rokmi, asi by som odpovedal, že nie. Ale dnes? Presne naopak.

AMOLED a OLED displeje mali problémy s tým, že na priamom slnku proste neboli čitateľné. V ten moment dávali zmysel transflektívne LCD displeje, ktoré slnečné lúče využívali na vlastné presvietenie. Dnes už ale AMOLED displej má taký kontrast a podsvietenie, že na priamom slnku nemám žiadny problém. Naviac je tam skutočne citlivý senzor, ktorý displej rozsvieti do pol sekundy kedykoľvek otočím rukou a chcem sa na hodinky pozrieť.

Naviac sú technológie dopredu a mdlý transflektívny displej už ma omrzel. Chcem sa dívať na pekné farbičky. Naviac je to praktické, pretože čitateľnosť AMOLED displeja je omnoho väčšia, pretože má lepšie rozlíšenie aj kontrast. To je fajn aj pre niekoho, kto má zhoršený zrak. Poznám veľa ľudí, ktorí odišli od Garminu len preto, že dáta na displeji neprečítali.

Takže, keby Garmin urobil napríklad Tactixy s AMOLED displejom... Asi by som po nich siahol.

Farebný AMOLED displej skombinovali s vyšperkovaným používateľským prostredím. Nielen, že ho ľahučko dizajnovo upravili, ale pridali aj rôzne "pozlátka" ako animácie pri nabehnutí na widget, obrázky športovca pre každú športovú aktivitu (beh tam má bežca, cyklistika cyklistu, atď.). Keby som mal byť úprimný, tak konečne má Garmin používateľské prostredie, ktoré zodpovedá mobilnej dobe (kde sa lpie na UX – User Experience) a nie tej počítačovej, kedy značka Garmin vznikala.

Keď napríklad spustíte športovú aktivitu, dve sekundy tam je stále fotka športovca, objaví sa zelený trojuholník a potom to plynule prejde na dátové pole športovej aktivity. Taký detail, ale úplne to zmení pocit z používania.

GPS aj tepák je v tope

Senzorová výbava je u Garminu už taký štandard – akcelerometer, barometer, gyroskop, kompas, pulzný oxymeter, snímač tepovej frekvencie a GPS prijímač.

Pre bežca alebo všeobecne akéhokoľvek športovca sú asi najdôležitejšie snímač tepovej frekvencie a GPS, tak sa budem vyjadrovať hlavne k nim.

Snímač tepovky? Paráda. Garmin použil "starý" dobrý Elevate 4, ktorý nevravím, že je perfektný (veď... ktorá optika je?), ale minimálne veľmi dobrý. V normálnom počasí s teplotou nad 0 merali hodinky veľmi dobre a oproti hrudnému pásu sa líšili o 1 tep. V mrznúcom počasí boli rozdiely o niečo väčšie, ale chápem to. Je to taký neduh optiky. V mraze, daždi, v ťažkom teréne alebo napríklad na veľmi spotenej ruke môžu mať problémy akékoľvek optické snímače.

Modrá – hrudní pás, fialová – Forerunner 265Modrá – hrudný pás, fialová – Forerunner 265

Aké je porovnanie s hrudným pásom? Toto je v teplote nad nulou a musím uznať, že by som sa vôbec nebál trénovať bez hrudného pásu.

GPS je v počiatočnom nastavení na SatIQ, čo je novinka, kedy si hodinky automaticky vyberajú najvhodnejšie nastavenie satelitov, aby šetrili batériu. Pokiaľ je teda dobrý prístup signálu GPS, nechajú iba GPS. Pokiaľ sa signál zhoršuje, nastavia viac satelitov a pokiaľ je prístup úplne tragický, nastavia komunikáciu viacpásmovo. Teraz by som asi povedal, že Garmin je v snímaní polohy úplne najlepší na trhu a model Forerunner 265 to iba potvrdzuje.

Keď som to porovnal s Tactixmi, ktoré som mal na najlepšom možnom nastavení (všetky satelity na viac frekvenciách):

Modrá – Tactix 7, fialová – Forerunner 265Modrá – Tactix 7, fialová – Forerunner 265

13 dní? Na AMOLED dobré

Výdrž batérie sa v režime smartwatchu pohybuje okolo nejakých 13 dní, ale samozrejme u tohto typu displeja záleží na tom, ako často ho budete rozsvecovať alebo nedajbože nastavíte Always-On (permanentné rozsvietenie). V režime GPS by to malo byť 20 hodín, ale pravdu povediac, článok vzniká ešte pred releasom a tak neviem, či sa jedná o najlepšie možné nastavenie alebo iba GPS. Tipujem, že najlepšie možné nastavenie, pretože 20 hodín mi príde pomerne málo. Po release článok aktualizujem.

Pripravenosť k tréningu? Na to som presne čakal

Áno, Garmin mi urobil veľkú radosť, pretože pridal funkciu Pripravenosť k tréningu. Osobne to považujem za asi najlepšiu lifestylovo / športovú funkciu, ktorú Garmin za posledný rok vydal. Táto funkcia totiž berie do úvahy posledný spánok, dobu regenerácie, stav variability vášho tepu srdca, záťaž za posledný týždeň, históriu spánku aj stresu a vypľuje jednoduché číslo na stupnici od 0 do 100. Toto číslo vyjadruje, ako veľmi ste v ten deň pripravení na tréning a tiež podľa toho nastaví denné tréningové doporučenia. Môže byť niečo polopatickejšie?

Zdá sa mi, že mnoho ľudí má problém vnímať svoje telo alebo minimálne odhadnúť potrebnú záťaž a táto metrika sa mi zdá ako jedna z najsmerodatnejších.

5 najlepších funkcií smart hodiniek Garmin pre bežeckých začiatočníkov
22.11.2022 - Dominik Hok
5 najlepších funkcií smart hodiniek Garmin pre bežeckých začiatočníkov

Garmin má druhé miesto. Po Apple pridáva bežeckú dynamiku zo zápästia

Bežecká dynamika je dôležitá. Veľa ľudí na ňu kašle, ale dosť možno vás v behaní posunie ďalej než si myslíte. Urobí totiž váš beh ekonomickejší. Kadenciu a dĺžku kroku boli hodinky schopné merať už teraz, ale vertikálnu osciláciu, dobu kontaktu so zemou a pomery týchto dvoch metrík, dokázali Garminy merať len s hrudným pásom alebo podom. Pokiaľ tieto metriky nepoznáte, doporučujem článok nižšie.

VŠETKO NA TÉMU: Dynamika behu (vertikálna oscilácia, kadencia, DKZ ai.)
19.8.2022 - Dominik Hok
VŠETKO NA TÉMU: Dynamika behu (vertikálna oscilácia, kadencia, DKZ ai.)

Apple Watch získal pokročilé bežecké metriky a meranie wattov zo zápästia
15.6.2022 - Dominik Hok
Apple Watch získal pokročilé bežecké metriky a meranie wattov zo zápästia

Nie každý ale chcel behať s pásom alebo podom alebo minimálne nechcel platiť za ďalšie príslušenstvo. Takže teraz to nemusí riešiť. Musím ale uznať, že tam sú celkom podstatné odchýlky. To je pochopiteľné, pretože príslušenstvo meria tieto metriky z pevného bodu buď na hrudi alebo na oblečení. Oproti tomu hodinky to odpočítavajú z pohybujúcej sa ruky.

Napríklad vertikálna oscilácia sa mi líšila v rámci jednotiek (väčšinou o jednu), ale verím tomu, že je to len prvotný algoritmus, ktorý sa bude ešte dolaďovať. Ale keď porovnáme štruktúru grafu, tak je to dosť podobné.

Modrá – hrudní pás, fialová – Forerunner 265Modrá – hrudný pás, fialová – Forerunner 265

Graf vyššie je z rovinatého behu, ale keď to porovnáme pri behu do kopca a späť, kde je veľa prekážok a ťažký terén, už sa dáta dosť rozchádzajú.

Modrá – hrudní pás, fialová – Forerunner 265Modrá – hrudný pás, fialová – Forerunner 265

Z tréningového garminovského základu má Forerunner 265 všetko

Viete, Forerunner 265 je takým tým prelomovým modelom, ktorý už má asi všetky pokročilé tréningové funkcie. Zmeria vám dobu regenerácie, povie vám stav vášho tréningu (či ste alebo nie ste produktívny) alebo môžete použiť navigáciu po krivke. Teda do hodiniek nahráte GPX súbor alebo si trasu vytvoríte v aplikácii Garmin Connect. Toto sú fíčury, ktoré v nižších modeloch Forerunnerov nenájdete.

VŠETKO NA TÉMU: Stav tréningu v hodinkách Garmin
2.8.2021 - Matěj Urbaczka
VŠETKO NA TÉMU: Stav tréningu v hodinkách Garmin

Aké typy navigácií sú v hodinkách Garmin?
14.7.2021 - Matěj Urbaczka
Aké typy navigácií sú v hodinkách Garmin?

Regenerácia je rovnako dôležitá ako tréning samotný

Okrem tréningových funkcií ma Garmin vždy uspokojuje aj z hľadiska lifestylových alebo snáď "po-tréningových" funkcií. V poslednej dobe asi najviac sledujem nočnú variabilitu tepu srdca, kedy máte zobrazený graf, ako sa vyvíjala vaša variabilita, jej graf a týždenný súhrn.

Smart hodinky Garmin  – Najlepšie lifestylové funkcie
19.9.2023 - Dominik Hok
Smart hodinky Garmin – Najlepšie lifestylové funkcie

Počas dňa potom hodinky vyjadrujú variabilitu vo forme stresu na stupnici od 0 do 100. Na základe vášho stresu, spánku a histórie športových aktivít sa vyjadruje aj Body Battery, čo je nabitie vášho tela na stupnici od 0 do 100. Na rovnakej škále dokážu hodinky vyjadriť aj kvalitu vášho spánku a časovo rozprestrieť aj jednotlivé fázy spánku (ľahký, hlboký, REM).

Meranie tepovej frekvencie prebieha celý deň, každú sekundu a okrem toho hodinky celý deň počítajú vaše kroky, pasívne aj aktívne kalórie a môžete si tiež merať okysličenie. To ale nedoporučujem, pretože to hrozne žerie baterku.

Tretíkrát bez hudobnej verzie

Je už takým štandardom, že u tohto modelu sa vyrábajú dve verzie – s hudbou a bez. Tentokrát od toho Garmin upustil a hudobný prehrávač nájdeme vo všetkých modeloch. Osobne v tom nevidím problém, pretože hudobný prehrávač nie je niečo, čo by človek v hodinkách vyložene nechcel. Je ale trochu škoda, že Garmin neponúkne lacnejší variant pre niekoho, kto hudobný prehrávač absolútne nevyužije.

Všetky verzie majú aj bezkontaktné platenie a taký ten štandard ako budík, alarm, nájdi môj telefón, možnosť rozšírenia pomocou platformy Connect IQ ai. Celkom mi urobilo radosť, že Forerunner 265 má nové a doteraz nevídané číselníky.

Aký je Forerunner 265 a oplatí sa Forerunner 965?

Forerunner 265 je jednoducho skvelý. Keby som vám mal povedať nejakú alternatívu smart športových hodiniek s cenovkou okolo 400 eur, asi nemám nič lepšie v rukáve. Tento model je od dienka až po sklíčko nasekaný športovými aj smart funkciami od Garminu a nechýba mu skoro žiadna kľúčová funkcia. Áno, chýbajú mu mapy, ale úprimne, koľkokrát ich využijete? Výdrž batérie je skvelá, displej mi učaroval a vyzerajú dobre. Ako by povedali naši českí bratři: Není co namítat.

Kľúčovou otázkou ale je, v aký moment sa oplatí priplatiť si za Forerunner 965? Pokiaľ viete, že potrebujete mapy, je to jasné. Kúpte si FR 965. Páčia sa vám kovové prvky a viete, že dokážete výdrž batérie využiť na maximum? Kúpte si FR 965. Vo všetkých ostatných prípadoch, ktorých si dovolím povedať, že je väčšina, sa pre vás oplatia skôr Forerunner 265. A nebudete ľutovať.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku