» Blog » Garmin

Garmin Forerunner 55 predstavenie – 15 noviniek u tohto športového drobca

Tagy: Správy | Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 7.6.2021 | 4 MIN

Forerunner 55 bol vydaný v ten istý deň ako Forerunner 945 LTE, ktorý tak trochu zlízal "pozornostnú" smotanu. Vlastne mi pripomína môjho bratranca, ktorý sa narodil 24. decembra. Tiež je jeho narodenie minoritnejšie oproti Ježišovi Kristovi. Avšak, tento v kúte drepiaci športový drobec má čím oslniť.

Čo prináša model Forerunner 55 oproti Forerunneru 45?

  • Ponúka sa iba v jednej veľkosti s priemerom 42 mm
  • Nový model je o 2 mm hrubší a 1 gram ťažší (áno, je to zanedbateľné)
  • Výdrž batérie je dvojnásobná (to rozhodne zanedbateľné nie je)
  • Uchytenie remienka nie je napevno, ale je použitý systém Quick-Release (rýchlopánt)
  • Podpora Connect IQ (aplikácie tretej strany, widgety, vzhľady)
  • Možnosť zobrazenia widgetov vo forme zoznamu či na celú obrazovku
  • Pridaná funkcia denných tréningových doporučení
  • Pridaná predpoveď výsledkov (na 5 km, 10 km, polmaratón a maratón)
  • Pridaná predpoveď času dobehnutia pri zadaní vzdialenosti
  • Pridaná doba regenerácie
  • Pridaný monitoring dýchania
  • Pri monitoringu športovej aktivity dokážu zobraziť až 4 dátové polia (predošlý model len 3)
  • Pridaný monitoring plávania v bazéne, HIIT a behu na trati (lepšie meranie)
  • Pridaná funkcia PacePro (navrhuje ideálne tempo podľa výškového profilu trasy)
  • Pridanie Virtual Run (pri behu napr. na páse odosielajú hodinky dáta o vás)

Forerunner 55 sa zrodil v tieni

Celkom ma prekvapuje, že Forerunner 945 LTE dostal toľko pozornosti a Foreruner 55 skoro žiadnu. No tak, veď je to bomba! Všetko, čo mi na Forerunner 45 prekážalo, dal Garmin preč. Takže sa teraz pravdepodobne bude jednať o najlacnejší kvalitný športtester. Áno, sú aj lacnejšie značky ako je Xiaomi, Amazfit či Samsung, ale čo si budeme hovoriť, v športe Garmin exceluje. A naviac to nie sú úplne športtestery. Ale Forerunner 55 rozhodne áno. Tak si ho poďme predstaviť.

Garmin Forerunner 945 LTE predstavenie – 15 noviniek, ktoré prináša
7.6.2021 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 945 LTE predstavenie – 15 noviniek, ktoré prináša

Jeden priemer puzdra nebude problém

Predchádzajúci model sa ponúkal vo verzii Forerunner 45 a Forerunner 45S. Menšia verzia (priemer 39 mm) krásne sadla na útlejšie zápästie a väčšia verzia komukoľvek inému. Rozhodne sa ale nedalo hovoriť o hodinkách pre silákov.

Teraz je ale verzia len jedna a to s priemerom 42 milimetrov. Najprv som mal strach, ale potom mi došlo, že remienok Forerunneru 45 mal také tvrdšie časti na začiatku, bol uchytený skrutkami a veľmi pekne sa neprispôsoboval zápästiu.

Uchycení bylo řešeno šroubky a řemínek se zhruba až 1 cm od nožek vůbec nedal ohnout.Uchytenie bolo riešené skrutkami a remienok sa zhruba až 1 cm od nožičiek vôbec nedal ohnúť.

Teraz je Forerunner 55 uchytený rýchlopántom, takže sa dá ohnúť priamo pri nožičkách hodiniek. Pri predošlom modeli sa to nedalo.

Řemínek je uchycený rychlostěžejkami a otáčí se přímo u nožek – lépe se tedy přizpůsobí zápěstí. Zdroj: AndroidauthorityRemienok je uchytený rýchlopántom a otáča sa priamo pri nožičkách – lepšie sa teda prispôsobí zápästiu. Zdroj: Androidauthority

Dvojnásobná výdrž batérie je dychberúca

V takej cenovej relácii som to nečakal, ale výdrž baterky sa skutočne zdvojnásobila. Z pôvodne týždennej výdrže je teraz Forerunner 55 schopný fungovať až 2 týždne. Pri príjme signálu GPS sa potom doba predĺžila z 13 hodín na 20 hodín.

Podpora Connect IQ vo Forerunner 45 naozaj chýbala

To je niečo, čo ma naozaj mrzelo. Pôvodný model ste nemohli obohatiť o žiadny vzhľad, aplikáciu či widget. Forerunner 55 teraz ale plne podporuje prídavnú mobilnú aplikáciu Connect IQ.

Menu vo forme zoznamu je za mňa omnoho prehľadnejšie

Tento typ menu bol typický pre vyššie modely, ale postupne sa dostával aj do tých nižších a tak ma veľmi potešilo, že tento typ teraz nájdeme aj vo Forerunner 55.

Zdroj: DCRainmakerZdroj: DCRainmaker

Aké nové športové funkcie vo Forerunner 55 nájdeme?

Osobne ma asi najviac potešili denné doporučenia, kedy vám hodinky každý deň pri spustení konkrétnej športovej aktivity doporučia vhodný tréning.

Ďalšou vychytávkou je potom napríklad fitness vek či odhad hodnoty VO2 Max. Novinkou je aj predpoveď výsledkov na 5 km, 10 km, polmaratón a maratón.

Aby ste vedeli, kedy odpočívať, hodinky teraz okrem monitoringu stresu, spánku, tepovej frekvencie, dýchania a Body Battery majú aj odhad doby regenerácie po tréningu.

Z takých tých špecifickejších potom pribudol monitoring behu po trati, ktorý sa prvýkrát objavil vo Forerunner 745, ale aj funkcia PacePro, ktorá dokáže odhadnúť správne tempo na základe výškového profilu alebo Virtual Run, kedy sa hodinky dajú spárovať napr. s bežeckým pásom (napríklad Zwift) a dokážu zdieľať dáta o vašej tepovej frekvencii ai. Poteší aj možnosť monitoringu plávania v bazéne a HIIITu (ten sa prvýkrát objavil vo Venu 2).

Garmin Forerunner 745: Sporttester s takmer dokonalým záznamom trasy
30.9.2020 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 745: Sporttester s takmer dokonalým záznamom trasy

Čo ma trochu naopak mrzí, je neprítomnosť nového snímača tepovej frekvencie, ktorý nájdeme napríklad na Venu 2 alebo Forerunner 945 LTE. Ale čo už, tak ružové to byť nemohlo. :)

Garmin Venu 2 predstavenie – Aké vychytávky prináša?
23.4.2021 - Dominik Hok
Garmin Venu 2 predstavenie – Aké vychytávky prináša?

Tieto hodinky som na ruke ešte nemal a je to len také ľahké predstavenie. Rozhodne ale sledujte náš magazín, aby ste si potom prečítali aj podrobnejšiu recenziu.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

199,00 € skladom
170 € nedostupné