» Blog » Garmin

Garmin Forerunner 955 recenzia – Uspokojí sa len s tým najlepším

Tagy: Recenzie | Garmin | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 1.6.2022 | 12 MIN

Tri roky. Za tú dobu sa môže stať veľa udalostí. Môžete schudnúť, pribrať, oženiť sa alebo aj založiť prosperujúcu firmu. Garminu sa za tri roky podarilo priniesť na trh nový model Forerunner 955. A verte, stálo za to si počkať. Dotykáč, dlhá výdrž baterky, solar alebo Dual-Band? Všetko majú.

Áno, písal sa rok 2019, dátum 30.4., kedy k nám dorazil starý dobrý Forerunner 945. Najväčšia šupa medzi Forerunnermi, ktorá mala lepšie funkcie než vtedajšie Fenixy. A toto im zostalo dodnes.

Recenzia na novinku Forerunner 945
31.10.2019 - Radek Vyhlídal
Recenzia na novinku Forerunner 945

Veľa ľudí, vrátane mňa si myslela, že nové deväťpäťky budú iba kópiou Fenix 7, ale nenechajte sa oklamať. Kultový Forerunner prináša funkcie, ktoré Fenix posielajú strmhlav k zemi a tak si v rýchlosti povieme, čo je nové pri týchto šupách :

  • Dotykový displej
  • Dual-Band
  • Variant so solárom
  • Widget "Pripravenosť k tréningu"
  • Nočné meranie VST
  • Zdravotná snímka
  • Pretekársky kalendár a primárny pretek
437,00 € skladom

Čo sa mi na hodinkách najviac páči

Veľmi sa mi páči nový a prepracovanejší vzhľad. Hoci je to stále celoplasťák, už to nie je klasický škaredý celoplasťák. Ďalšia vec je vylepšený dotykový displej, kedy si môžete zvoliť priamo aktivity, kde chcete a nechcete používať dotykáč.

Garmin Forerunner 255/255S Review - Športové zaťaženie strednej triedy
1.6.2022 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 255/255S Review - Športové zaťaženie strednej triedy

Novinkou v hodinkách je widget "Pripravenosť k tréningu", kedy vám hodinky presne povedia ako veľmi ste pripravení trénovať podľa vášho spánku, VST (variability srd. tepu), histórie tréningu atp.

Vždy sa nájde nejaká muška

A ja mám rovno tri, z čoho dve sa týkajú rovnakej problematiky. Na hodinkách zostal rovnako veľký rámček okolo displeja a bohužiaľ aj dotyková obrazovka má svoje mušky. Tretia muška sa týka pevného uchytenia remienka.

Garmin Forerunner – Sprievodca výberom
27.7.2022 - Dominik Hok
Garmin Forerunner – Sprievodca výberom

Hlavné rozdiely medzi Forerunner 955 a Fenix 7

Už od veky vekov sa robí rovnítko medzi slovami plast a Forerunner a aj kov a Fenix. Ani u tohto modelu to nie je inak a FR955 je celý tvorený z plastu, kým jeho outdoorový kolega je tvorený z kombinácie kovu a plastu.

Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?
9.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?

Črevá sú veľmi podobné, ale aj tam nájdeme pár rozdielov. Fenixy si pre seba ušetrili niektoré dotykové funkcie, zato Forerunnery pridali mnoho noviniek, ako ranné reporty, widget pripravenosti k tréningu, HRV meranie a ďalšie, ktorých sa možno dočkáme neskôr vo Fenix 7 či Tactix 7.

Garmin Tactix 7 recenzia – Čo vidíš?
7.4.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Tactix 7 recenzia – Čo vidíš?

No, a posledný je rozdiel v baterke, kde má Fenix trošku navrch.

Dva varianty a zmena dizajnu

Hodinky vždy prechádzajú porovnávaním s predošlým modelom a ani teraz sa tomu nové hodinky nevyhnú. U 945 ste predtým našli TRI Bundle verziu. V praxi to znamenalo, že ste k hodinkám dostali dva hrudné pásy, držiak na bicykel a náhradný remienok. Príslušenstvo je však voľne k dokúpeniu, takže táto strata veľmi nebolí.

Pre nový model zvolili prvýkrát v histórii Forerunneru aj solárnu verziu. Takže máme verziu Forerunner 955 a Forerunner 955 Solar. Čo si od toho sľubovať? Nečakane dlhšiu výdrž batérie, pokiaľ máte dostatok slnka.

Tiež na fotke hľadáte zmeny na puzdre? Na prvý pohľad možno nič neuvidíte, ale na ten druhý... Tam už je zmena očividná a Garmin pridáva riadnu dávku elegancie. Puzdro síce o trošku porástlo smerom hore, zato sa krásne zaguľatilo a je vidieť, že Garminu záleží na vzhľade už aj u plasťákov. Po obvode puzdra, medzi piatimi titánovými tlačidlami, je len ľahký "pretekársky" pruh, a na pravej strane je v strede nápis "Forerunner".

Remienok je po novom na klasických pántoch. Kedysi ste museli šrobovať osičky, teraz už stačí len akýkoľvek nôž a trošku šikovnosti (kolega Dominik to zvládol aj vidličkou). Nie je problém vybrať originálny remienok, nechať len pánt a nasadiť akýkoľvek QuickFit šírky 22 mm. Nový remienok doplnený o titánovú sponu je super a na ruke sedí výborne.

Technické parametre a porovnanie:

Garmin Forerunner 945
Garmin Forerunner 955 (Solar)
Garmin Forerunner 255
Priemer puzdra 46,7 mm 46,5 mm 45,6 mm
Výška puzdra 13,7 mm 14,4 mm 12,9 mm
Šírka remienka 22 mm
22 mm 22 mm
Veľkosť displeja 1,2" 1,3" 1,3"
Rozlíšenie displeja 240 x 240 px 260 x 260 px 260 x 260
Hmotnosť (Sapphire / základná)
51 g
53 g 49 g

Dotykový displej u triatlonových hodiniek

Dotykový displej sme prvýkrát mohli vidieť u modelu Fenix 7 a Epix. Hoci, na Forerunneroch funguje trošku inak... Trošku lepšie. Už od začiatku máte v hodinkách možnosť nastaviť priamo aktivity, u ktorých chcete mať dotykový displej aktívny, čo je super.

Pokiaľ používate napríklad len aktivitu "Mapy", necháte si dotyk v mapách zapnutý a pri ostatných aktivitách to môžete vypnúť. Poteší aj možnosť nastavenia podsvietenia pri dotyku, tzn. pokiaľ nechcete, aby sa hodinky pri každom dotyku rozsvietili.

Veľká škoda sú nefunkčné gestá ako napríklad návrat na základnú obrazovku prikrytím dlaňou, čo teraz dosť používam práve u Fenixu. Tiež zatiaľ na hodinkách nefunguje oldskúlová klávesnica, a tak je potreba prejsť ešte na väčší oldskúl a to "vytáčanie" písmen. Dotykom si príslušné písmeno môžete nájsť, ale potvrdiť to musíte horným pravým tlačidlom.

Displej porástol na veľkosť 1,3" a rozlíšenie 260 x 260 pixelov. Nárast je poznať, ovládateľnosť je parádna, ale nepoteší stále rovnako škaredý prstenec okolo displeja, ktorý  má pol cenťáku. Aj Forerunner 255 má prstenec menší (a rovnako veľký displej ako tieto hodinky). Displej zostáva transflektívny, a tak nemusíte mať strach o čitateľnosť na priamom slnku.

Prvotriedna snímačová vybavenosť a presnosť

Keď sa mrkneme na najvyššie modely od Garminu, je to stále tá istá pesnička. Barometer, kompas, teplomer, snímač tepovej frekvencie, pulzný oxymeter, gyroskop, akcelerometer a GPS (duálna frekvencia príjmu všetkých satelitných systémov), ktorá podporuje GLONASS, Galileo a BeiDou. A to je tak všetko. Keďže sú Forerunner 955 a 255 zatiaľ najľahšie prístroje s najnovším chipsetom a snímačom tepovky, čakal som od nich veľkú presnosť.

Okolo snímača pribudla hradbička, ktorá snímač chráni pri položení hodiniek na akýkoľvek povrch. Snímač namiesto plastového obalu chráni teraz sklo.

Už pri prvých kilometroch som zistil, že hodinky veľmi presne merajú tep. Vďaka ľahkosti prístroja sú odchýlky minimálne a celý čas môžete sledovať vašu naozaj reálnu hodnotu tepovej frekvencie. Na prvom obrázku je vidieť, že je všetko v poriadku. Druhý obrázok ukazuje bežecký pretek, ktorý sa bežal v celkom teplom počasí, a tak ruka bola spotená a preto oproti pásu mali Forerunnery mierne odchýlky.

Je to až neuvěřitelné.:-)Je to až neuveriteľné.:-) Modrá – Forerunner 955, fialová – hrudný pás

Při druhém testu hodinky měly na dvou místech větší odchylky. V průměru tep seděl, ale realtime ukazoval trošku více nebo méně.:-)Pri druhom teste hodinky mali na dvoch miestach väčšie odchýlky. V priemere tep sedel, ale realtime ukazoval trošku viac alebo menej.:-) Modrá – hrudný pás, fialová – Forerunner 955

Kedysi bol u GPS priepastný rozdiel medzi modelom Fenix 6 a Forerunner 945, pretože Fenix 6 mal EXO anténu, ktorá nefungovala tak dobre. Bol som zvedavý, kde sa technológia za tri roky posunula, a tak som vzal so sebou na beh Forerunner 945, Forerunner 955 a môj Fenix 7X. A teraz sa skôr pozrite, aký priepastný rozdiel je medzi starými a novými Forerunnermi. Fenix 7X si viedol v porovnaní s FR955 skvele a rozdiely tam boli minimálne.

Forerunner 945 to vzal zkratkouFenix 7X (žltá línia), Forerunner 955 (čierna línia) a Forerunner 945 (červená línia) to vzal skratkou

Tento obrázok úprimne asi najviac demonštruje posun a meranie dvojpásmovou GPS.

Forerunner 945 to vzal přes hospodu, která stojí přímo na místě kudy vede liniiForerunner 945 to vzal cez krčmu, ktorá stojí priamo na mieste kade vedie línia

Nikdy sme ešte nerobili test barometra a preto ma zaujímalo, ako hodinky merajú pomocou barometrického výškomera nadmorskú výšku. No, mrknite sami. Je to až neskutočné, čo sa presnosti týka. Nechcem povedať, že je Fenix 7X nejakým počiatočným zariadením pre meranie barometra, ale fascinuje ma konštantnosť merania oboch Garmin prístrojov.

Modrá – Fenix 7X, fialová – Forerunner 955. Tohle jsem vážně nečekal, že se Modrá – Fenix 7X, fialová – Forerunner 955. Toto som vážne nečakal, že sa "lajny" budú takmer prekrývať.

Vydržia hodinky Ironmana?

Batéria oproti svojmu predchodcovi samozrejme porástla smerom k výšinám a kábel nebudete potrebovať okolo 15 dní v režime smartwatch a u soláru sa doba môže predĺžiť na 20 dní.

Garmin Forerunner 945
Garmin Forerunner 955 (*Solar)
Garmin Forerunner 255
Režim Smartwatch
14 dní
15 dní (*20 dní)
14 dní
Všetky satelitné systémy + hudba
-
8,5h
-
Všetky satelitné systémy + viac pásiem
-
20h (*22h)
-
Iba GPS
36h
42h (*49h)
30h
UltraTrac
60h
80h (*110h)

Forerunnery 955 som testoval na Valašskom hrbe (55 km). Pretek bol jazda od začiatku až do konca a hodinky si počínali skvele. Začínal som na 82 % a končil na 59 % pri snímaní duálnej frekvencie GPS a meraní tepovej frekvencie každú sekundu. Trošku hodinkám pomáhalo, že neboli pripojené k telefónu cez Bluetooth. Ale aj tak, solídny výkon a za hodinu behu si vzali v priemere 4,52 %.

Modré – Fenix 7X, fialové – Forerunner 955. První řádek pod grafem se věnuje ubraným procentům za hodinu a druhý odhadu výdrže baterky po ukončení aktivity.Modré – Fenix 7X, fialové – Forerunner 955. Prvý riadok pod grafom sa venuje ubraným percentám za hodinu a druhý odhadu výdrže baterky po ukončení aktivity.

K obleku asi nie, ale do mesta?

V spoločnosti by tieto hodinky mohli spôsobiť ľahké faux pass, ale do mesta zapadnú celkom slušne. Oceníte možnosť odpísania na správu, prijatie hovoru a možnosť pustiť si hudbu priamo z hodiniek (2000 songov) a NFC platby. No, a pokiaľ chcete v meste vyzerať viac nóbl, môžete si stiahnuť vzhľady na stránke Garmin Connect IQ alebo si môžete vytvoriť vlastné.

Fitness funkcie nie sú len o krokoch, tepovke a kalóriách

Garmin sa vždy snažil posúvať, ale nejaký čas zamrzol a všetko čo hodinky podporovali z fitness meraní boli kroky, tepovka, kalórie a vystúpané poschodia. Teraz už je to ale iná pesnička a hodinky merajú mnoho pre nás dôležitých hodnôt:

  • Meranie stresu – miera zaťaženia vášho organizmu od 1 do 100. Meria sa na základe variability srdečného tepu
  • Body Battery – miera "nabitia" vášho tela od 0 do 100. Takže teoreticky ráno by ste sa mali pohybovať niekde okolo stovky a postupne by miera nabitia tela mala klesať s dennými činnosťami
  • Stav VST (variabilita. srd. tepu) – hodinky po celú noc monitorujú vaše VST a ráno potom zobrazia nočný priemer a najvyššiu hodnotu
  • Zdravotná snímka – za 2 minúty dostanete celkový "zdravotný obraz" skladajúci sa z priemeru tepovej frekvencie, SpO2, dychu, stresu a hodnoty VST
  • Ranný report – Úžasná a geniálna vec. Ráno sa totiž prebudíte, hodinky vás vrelo pozdravia (nie ako vaša frajerka), ukážu vám počasie, prehľad spánku, VST, a vašu pripravenosť k tréningu. Napíšu vám aj doporučenie pre dnešný tréning cyklistiky a behu. A všetko uzavrú motivačným citátom ako napríklad: "Dnešný deň je len váš. Využite ho naplno!"

Šport až na prvom mieste

Je asi zbytočné sa baviť o tom, že hodinky vedia merať tieto a tamtie aktivity. Stále platí, že hodinky merajú všetky dostupné športy (nie kolobežka tam naozaj nie je, keby sa niekto pýtal) a snažia sa priniesť aj čo najpodrobnejšiu analýzu daného športu.

K tomu pridáva aj možnosť navigácie s mapovými podkladmi (TopoActive Europe), golfové mapy a samozrejme aj detekciu nehody, keby sa vám pri športovej aktivite niečo stalo. Je ale nutné mať spárovaný telefón, aby detekcia nehody odoslala správu o nehode.

Predtým, než sa vrhneme na novinky, ktoré nájdete v hodinkách, je dobré si zopakovať starú klasiku. V hodinkách nájdete stav tréningu, tréningovú záťaž, dobu regenerácie, hodnotu VO2 Max a napríklad trénera Garmin. Teraz už poďme na nové fíčury, ktoré sa dostávajú len do prémiových modelov.

Čo je VO2 max?
30.10.2019 - Agáta Vřeská
Čo je VO2 max?

Pripravenosť k tréningu – vylepšená doba regenerácie

Novinkou, ktorú nájdeme zatiaľ len u Forerunner 955, je widget pripravenosti k tréningu. Je to ďalšia číselná hodnota, ktorá vám môže pomôcť s regeneráciou po tréningu a nečakane k pripravenosti k tomu ďalšiemu. Číselná hodnota od 0 do 100 ukazuje vašu pripravenosť k tréningu na základe niekoľkých faktorov. Tými faktormi sú história spánku, história stresu, krátkodobá záťaž, stav VST, doba regenerácie a spánok.

Primárny pretek a pretekársky kalendár – všetko pod kontrolou

V aplikácii Garmin Connect si môžete vytvoriť celý pretekársky kalendár a mať ho stále so sebou. Primárny pretek funguje na podobnej báze, len okrem dátumu preteku môžete vložiť GPX súbor, podľa ktorého vám Garmin odhadne váš výsledný čas na základe vašich tréningov, VO2 Max ai. Okrem toho vám ponúkne aj odpočítavadlo dní a tiež počasie v deň preteku.

Running Power – horkosladké víťazstvo

Kadekto asi čakal, že Garmin príde s wattmi meranými zo zápästia ako je tomu u Corosu alebo Polaru, ale bohužiaľ. To je tá horká časť. Stále potrebujete hrudný pás HRM-PRO, aby ste mohli merať watty, ale... Sladkú bodku pre ľudí, ktorí chcú trénovať podľa wattov, tvorí možnosť tréningu podľa STRYD wigdetu, tvoreného zo zón sily = wattov (rovnako ako zóny tepovej frekvencie).

All in all, velká radost z testování! :-)

Real Time Stamina – aktuálna výdrž

Celkom užitočná fíčura pre začiatočníkov a mierne pokročilých, ktorí ešte nevedia, ako rozložiť svoje tempo. Jednoducho vám hodinky na základe vášho tempa či tepovky vypočítajú, ako dlho ste schopní ešte vydržať v takej záťaži.

Na konci už jsem byl sice hodinu mrtvý, ale tento pomocník asi není stavěný na ultra závody.:-)Na konci už som bol síce hodinu mŕtvy, ale tento pomocník asi nie je stavaný na ultra preteky.:-)

Najlepšie sa hodinky testujú pri preteku

A ako už som písal vyššie, tú možnosť som dostal a naplno využil. Na jednej ruke boli Garmin Fenix 7X a na druhej FR 955. Občas som sa ale musel presvedčiť, že Forerunnery mám naozaj na ruke, pretože vôbec neboli cítiť. Čitateľnosť displeja bola skvelá a každý kilometer som si kontroloval svoje tempo a aj po 50 km (kedy väčšinou už nič nevidím), som ho videl dokonale. Bol to jeden z najlepších zážitkov z testovania, pretože kombinácia dlhej výdrže baterky a ľahkosti z nich robí neskutočnú strelu aj na dlhé ultramaratóny.

"Súboj" s Jirkou Petrom z 30km trate. Aspoň na fotku som sa za ním dokázal udržať.:-)

Prečo ísť do Forerunner 955? A je len pre bežcov?

Hneď na začiatok vám poviem, že tieto hodinky ma zasa nútia uvažovať, kade vedie cesta. Ľahkosť hodiniek je neskutočná, športová ponuka rovnaká ako pri modeloch z radu Fenix a baterka je taktiež parádna. Dalo by sa povedať, že okrem zabudovaného svetla majú všetko.

Ale ešte trošku ucelenejšie:

  • Ste biker, ktorý jazdí enduro, zjazd a gravity disciplíny – tento model nie je pre vás.
  • Ste bežec na vzdialenosti okolo maratónu, ktorý chce ľahké hodinky s veľkou výdržou batérie – tento model je pre vás.
  • Ste outdoorový nadšenec, ktorý robí takmer všetky športy, čo sa naskytnú – zvážte možnosť úrazu hodiniek a rozhodnite sa, či potrebujete väčšiu odolnosť alebo je plast dostačujúci.
  • Ste šikovník, ktorý často padá, hodinky berie všade a vôbec ich nešetrí – tento model nie je pre vás.
  • Ste minimalista a hľadáte čo najviac nabúchaný model s čo najnižšou váhou – gratulujem, našli ste ten pravý model priamo pre vás.

No, ja som ten šikovník, takže nakoniec pre mňa tento model bohužiaľ nie je.:-)

Veľa naj za prijateľnú cenovku

Povedal by som, že Forerunner 955 sú teraz najlepšie prémiové hodinky v pomere cena / výkon. Vezmite si, že kombinujú TopoActive Europe mapy, hudobný prehrávač, solárne napájanie a neskutočnú výdrž batérie s cenovkou o dosť nižšie než napríklad Fenix 7 či 7X. Najväčšou novinkou pre Forerunnery je samozrejme dotykový displej, solar a Dual-Band. Takže ponúkajú takmer všetko, čo Fenix 7 a čo sa týka nočného merania VST a pripravenosti k tréningu, tak aj niečo naviac.

S hodinkami som nadmieru spokojný a musím povedať, že mi aj chvíľu vŕtalo v hlave, či opäť neprejsť na ľahkého plasťáčika ako je práve Forerunner 955. Znova to zopakujem, ale tá ľahkosť, to je proste najväčšia doména týchto hodiniek. A pokiaľ sa ľahkosť spojí s väčším displejom a výdržou batérie, ktorou tento model disponuje, nie je čo riešiť.

Poslednou dobou sa neľahko hľadajú alternatívy k týmto prémiovým modelom hodiniek. A tak, pokiaľ hľadáte to najlepšie na trhu, mrknite na Fenix 7 alebo Tactix 7, ktoré majú všetko, čo má tento model a majú ešte o trošku dlhšiu výdrž batérie. Čo sa týka iných značiek, mrknite na Coros Apex Pro alebo na Polar Vantage V2.

Pokiaľ nepotrebujete dotykovú obrazovku, duálnu frekvenciu GNSS a lepší tepák, nebojte sa investovať do Forerunneru 945, Fenix 6 alebo Tactix Delta. Stále to sú skvelé modely, za ktoré sa rozhodne nemusíte hanbiť.

Mohlo by vás zaujímať:

Garmin Fenix 6 - jednička medzi outdoorovými hodinkami
1.11.2020 - Dominik Hok
Garmin Fenix 6 - jednička medzi outdoorovými hodinkami

Garmin Tactix Delta recenzia – Keby mali hodinky svaly, vyzerajú takto
30.6.2021 - Dominik Hok
Garmin Tactix Delta recenzia – Keby mali hodinky svaly, vyzerajú takto

Coros Apex Pro Review - Niekoľko krokov od dokonalosti
4.11.2021 - Matěj Urbaczka
Coros Apex Pro Review - Niekoľko krokov od dokonalosti

Polar Vantage V2 recenzia – Majster testov a športových aktivít
30.7.2021 - Matěj Urbaczka
Polar Vantage V2 recenzia – Majster testov a športových aktivít

VŠETKO NA TÉMU: Stav tréningu v hodinkách Garmin
2.8.2021 - Matěj Urbaczka
VŠETKO NA TÉMU: Stav tréningu v hodinkách Garmin

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku