» Blog » Garmin

Garmin Forerunner 965 recenzia – Do mesta pribehol nový kovový šerif

Tagy: Recenzie | Garmin | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 21.9.2023 | 9 MIN | 13x komentár

Túto šupu čakal asi málokto a Garmin porušil všetky pravidlá, ktoré kedy mal. Ani nie rok od vydania posledného modelu tu prichádza totálna bomba v podobe modelu Forerunner 965, ktorý nasadil laťku tak vysoko, že snáď aj sám Garmin bude mať problém ju v budúcnosti prekonať.

Áno a tisíckrát áno, Garmin Forerunner 965 má AMOLED displej! Displej všetkých svietiacich krás, ktorý dokáže do detailu prekresliť všetky pixely. A nie je to len o AMOLEDe. Prerobil celé menu, grafiku hodiniek a aj vonkajší vzhľad. Je to nádhera, ale to by nebolo ono, keby sa Garmin nevytasil aj s nejakou novou fíčurkou na športovanie, že?

Preto v hodinkách okrem záležitostí z minulého roku ako meranie wattov zo zápästia, Staminy a ďalších vymožeností, nájdeme aj bežeckú dynamiku taktiež meranú zo zápästia!

Garmin Forerunner 955 recenzia - Len to najlepšie
1.6.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Forerunner 955 recenzia - Len to najlepšie

Stalo sa tak trošku tradíciou, že s najvyšším modelom sa vydáva aj stredný rad, a tak je tomu aj teraz. Vedľa 965 vychádza aj Forerunner 265, taktiež s AMOLED displejom.

Aké sú medzi nimi rozdiely? Vlastne rovnaké ako v minulej generácii. Výnimkou je to, že Forerunner 265 dosiahol na pripravenosť k tréningu. Ale tak isto mu chýbajú mapy, má nižšiu výdrž batérie a nemá kovovú lunetu.

Mestské Forerunnery s titánom

Forerunner – kategorizovaný celoplasťáčik dostal tuning vzhľadu a naozaj sa to podarilo. Prvé, čo vám udrie do očí, je titánová luneta, ktorá sa ukazuje na Forerunneroch úplne prvýkrát za celú jej dlhú existenciu. Titán je čistý, bez vrúbkov a zdobení. Jediné, čo tu nájdete je známe označenie piatich tlačidiel.

[[237513]]

Tlačidlá zostali rovnaké až na horné "action" tlačidlo, ktorým spúšťate aktivitu a potvrdzujete akúkoľvek operáciu v hodinkách. To je teraz oválne, kedy ostatné tlačidlá zostali kruhové. Veľmi sa mi páči zachovaný detail trojuholníčka a tlačidlo sa vďaka predĺženému prevedeniu stláča jedna radosť.

Hoci puzdro zostalo plastové, od Forerunner 955 sa podstatne líši. Úprimne, 955 je taký tučný súrodenec vyšportovaných 965. Na puzdre s rovnakou šírkou 46 mm sú výrazné úbery v masívnosti. Tam, kde bol starší model vypuklý, tam má nový priehlbeň a je to proste také... Aerodynamickejšie prevedenie.

Na strane s dvoma tlačidlami už ako zvyčajne nájdeme nápis Forerunner a rovnaké profilovanie "dovnútra". Dienko pokrýva plast a snímač tepovej frekvencie, čo je štandard.

Čo ale štandard nie je je výška hodiniek, kedy model 955 bol naozaj vysoký (14,6 mm bez snímača). Deväťšesťpäťky majú iba 13,4 mm a výška nových hodiniek je tak akurát, že sa zmestí pod akýkoľvek rukáv. Remienok je trošku návrat do histórie, konkrétne k radu FR 735, kde sme dvojfarebný remienok videli naposledy. Má to rozhodne svoje čaro a zdá sa mi, že vymenili silikón – naraz remienok o dosť lepšie sedí na ruke. Garmin zostal u pevného uchytenia, a tak pokiaľ chcete nylón alebo QuickFit remienok, musíte dať dole starý a nechať na puzdre len pánty.

Garmin Forerunner 255/255S Review - Športové zaťaženie strednej triedy
1.6.2022 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 255/255S Review - Športové zaťaženie strednej triedy

Ako už som povedal v úvode, hodinky majú veľkú eleganciu a stal sa z nich model, za ktorý sa rozhodne v meste nemusíte hanbiť. Celková váha modelu je o niečo viac než sme zvyknutí – 60 g, ale na ruke hodinky držia ako pribité a vôbec mi neprekáža o niečo vyššia váha.

AMOLED pre pohodlie pri akejkoľvek príležitosti

Paradoxom je, že AMOLED ma o svojich kvalitách presvedčil u modelu, kde mi dáva najmenší zmysel, ale je to budúcnosť, ktorá je 100% nevyhnuteľná.

Okrem technológie sa zmenila aj veľkosť displeja na 1,4" a rozlíšenie 454 x 454 pixelov. To, že u AMOLEDu býva horšia čitateľnosť na priamom slnku už moc pravda nie je. Počas testovania som nikdy nemal problém s čitateľnosťou. Naopak bolo celkom fajn, že aj keď som mal cez hodinky rukáv trička, videl som aj cez látku všetky dáta.

VŠETKO NA TÉMU: Typy displejov smart hodiniek
1.11.2022 - Matěj Urbaczka
VŠETKO NA TÉMU: Typy displejov smart hodiniek

Senzorová presnosť so SatIQ technológiou

Senzory asi nemajú úplne čím prekvapiť vo svojej početnosti – barometer, akcelerometer, snímač tepovky, Dual-Band GNSS, pulzný oxymeter, kompas a teplomer. Senzory, ktoré vídame u všetkých Garminov a prémiovejších hodiniek ďalších značiek...

Musím ale uznať, že tepovka a GPS sú presné. Tepovka aj pri chladnejšom počasí bola len o jeden bod od hrudného pásu, čo beriem ako naozaj slušný výkon. Keď už bolo pod nulou, tak mali väčšiu odchýlku, ale ktoré hodinky nie.

Modrá – Hrudní pás Polar H10+, Fialová - Forerunner 965Modrá – Hrudný pás Polar H10+, fialová - Forerunner 965

Celkom slušne hodnotím aj SatIQ, kedy si Garmin sám automaticky prehadzuje GPSku podľa sily signálu. Na baterku to má menší vplyv, než to páliť celú dobu na najväčšiu presnosť a myslím, že nikto nepotrebuje lepšie vykreslenie než z tejto technológie.

Modrá – Fenix 7X, fialová – Forerunner 965Modrá – Fenix 7X, fialová – Forerunner 965

Menšia batéria na úkor displeja? Nie!

Bez srandy vám musím povedať, že tento údaj ma donútil premýšľať o tom, že AMOLED displej je budúcnosť a na baterku už nie je tak náročný. Na predošlej generácii sme s kolegom Dominikom celkom nadávali na baterku, pretože 15 dní nám proste prišlo málo. Hlavne na transflektívny displej.

Asi aj Garminu to prišlo nakoniec málo a hodili tam baterku s neskutočnou výdržou na smartwatch až 23 dní! V režime GPS to potom dotiahne až na 31 hodín so spusteným displejom, čo je opäť niečo neskutočné, keď vezmeme do úvahy displej.

V tabuľke nechám podobné modely, nech sa pokocháte dokonalosťou.

Garmin Forerunner 955
Garmin Forerunner 965
Garmin Epix
V režime smartwatch

23 dní (13 dní?)
16 dní (6 dní)
Úsporný režim
15 dní
???
21 dní
Príjem signálu GPS
42 hod.
31 hod.
42 hod. (30 hod.)
Príjem všetkých satelitov

???

???
32 hod. (24 hod.)
Príjem všetkých satelitov (multi-frequency)
20 hod.

20 hod. (15 hod.)
Príjem všetkých satelitov + hudba
8,5 hod.

10 hod. (9 hod.)
GPS (režim max. úspory)
80 hod.

14 dní

A to sa, Horst, oplatí!

No a aby ste videli poriadne, ako to vyzerá s batériou, vzal som hodinky na maratón a prikladám graf úbytku batérie oproti Fenix 7X.

Fialová – FR 965, modrá – Fenix 7XModrá – FR 965, fialová – Fenix 7X

Podľa číselného vyjadrenia vyhráva samozrejme Fenix s úberom 1,71 % za hodinu. Forerunnery majú o niečo viac a to ešte nebol pripojený telefón. Ale mal som AMOLED trvalo rozsvietený a všetko som videl 3x lepšie než na Fenixoch. Ja som si začal uvedomovať, že najväčšia sila AMOLEDu je v šetrení mimo aktivitu, kedy hodinky stále zhasínajú. Ale tým, že by hodinky mali vydržať okolo 31 hodín na GPSku, verím, že dajú aj viac.

Používateľské prostredie pre náročných

"Konečne niekto v Garmine premýšľal a urobil pekné ako hodinky, tak používateľské prostredie!" povedal kolega Filip, ktorý má rád Apple a tak nosí Apple Watch Ultra. A ja s ním na jednu stranu musím súhlasiť, pretože toto sa Garminu naozaj podarilo. Používateľské prostredie má rovnakú logiku ako malo vždy. Čo sa ale zmenilo dosť je dizajn a rýchlosť.

Garmin pridal veľmi pekné ikony vo widgetoch. Poteší aj detail, že keď vbehnete na nejaký widget, prejde farba celou dlaždicou. Vyzerá to efektne a veľmi sa mi to páči.

Tiež sa mi páči, že si aj Forerunnery vzali niečo z najvyššieho radu Marq a u športovej aktivity pri otvorení ukazujú obrázok daného športu. A pokiaľ si nastavíte primárny pretek, môžete si pridať dokonca fotku do menu.

Prechody medzi obrazovkami už tiež nie sú strohé a buď sa displej "uprace nabok" a nabehne druhá obrazovka alebo keď spúšťate aktivitu, tak na milisekundu je displej čierny a nabehne aktivita.

Staticky alebo dynamicky?

Statický beh je vlastne nelogickosť. Ale aby bol beh dynamický, to riešime úplne všetci. Či ten pohyb nejak vyzerá a moc nás to nebolí. Forerunner 965 už dokáže bežeckú dynamiku zo zápästia – to znamená, že vás hodinky môžu buzerovať ešte viac než predtým!

Samozrejme si robím srandu, bežecká dynamika vám môže veľmi pomôcť so štýlom a posunúť vás vo vašom snažení o krok ďalej. Konkrétne hodinky vedia zmerať dobu kontaktu so zemou, kadenciu (to už vedeli predtým) a tiež vertikálnu osciláciu.

Modrá – Stryd, fialová – FR 965Doba kontaktu so zemou. Modrá – Stryd, fialová – FR 965

Watty, mapy, športové aktivity

Dalo by sa povedať, že u vyšších radov od Garminu je základ meranie wattov, mapové podklady a všetky športové aktivity na ktoré si dokážete spomenúť (nechoďte na mňa s aktivitami, kde by sa meral len čas, tepovka a kalórie).

Čo sa mapových podkladov týka, AMOLED displej je na nich proste lepší. Mapa je krásne vykreslená a naozaj vyzerá ako na Mapy.cz. Zostávajú rovnaké možnosti ako okružná trasa, navigácia a tak podobne. Samozrejmosťou je aj nová funkcia nazvaná po slovensky ako "nasledujúca odbočka", inak aj Next Fork, ktorá bola predstavená v hodinkách Enduro 2.

Garmin Enduro 2 recenzia – Tentokrát už s mapami a hudobným prehrávačom
9.8.2022 - Dominik Hok
Garmin Enduro 2 recenzia – Tentokrát už s mapami a hudobným prehrávačom

Watty sú super vec, ktorá pribudla v Garmine len nedávno, ale myslím, že si na ňu ľudia zvykli dosť rýchlo. A ich úžitok je skutočne veľký. Hlavne pre rýchlejší beh, kedy watty reagujú rýchlejšie než tepová frekvencia a vy okamžite viete, či prepaľujete alebo nie. Pre zaujímavosť tu dávam fotku porovnania STRYDu (asi najpresnejšieho bežeckého wattmetra na trhu) a Garminu.

Modrá - STRYD, fialová – FR 965Fialová – STRYD, Modrá – FR 965

Je vidieť, že krivka STRYDu je trošku bohatšia, ale nič strašné.

Pripravenosť k tréningu, stav tréningu, kalendár pretekov

A keď už sme tieto funkcie videli u Fenix 7X alebo Epix 2, je fajn ich opäť spomenúť.

Pripravenosť k tréningu hodnotí vaše úsilie za posledné dni, kedy zohľadní váš spánok, dobu regenerácie, stav VST, krátkodobú záťaž, históriu spánku, stresu a prevedie to do jedného čísla od 0 do 100. Pokiaľ máte 100, ste plne regenerovaní a môžete do toho búšiť, pokiaľ máte menej, Garmin vám vždy napíše, čo máte robiť a či môžete trénovať. Pre začiatočníkov je to určite dobrá funkcia, ako sa nezničiť. Ja sa sem tam mrknem na históriu spánku a VST, či som aspoň v "uchádzajúcej" podobe.

Stav tréningu hodnotí vašu snahu z iného hľadiska a pozerá na produktivitu vášho tréningu. Tento údaj berie z krátkodobej záťaže, stavu VO2 Max (či je tendencia hodnoty klesajúca alebo stúpajúca), zamerania záťaže (aeróbna / anaeróbna), stavu VST a regenerácie. S touto fíčurou je celkom zábava.

A keď už sme pri tých pretekoch, hodí sa rozhodne mať preteky niekde pokope spísané. A prečo to nemať priamo v hodinkách? Na to slúži funkcia kalendár pretekov, kde si môžete vypísať všetky vaše preteky, čo vás v roku čakajú a dokonca vám pobeží odpočet, kedy preteky budú. Môžete si tiež označiť jeden primárny pretek, kedy vám potom vo widgete "Primárny pretek" bude Garmin dávať rady ohľadom tréningu na tento pretek a bude dávať aj predpokladané časy. Všetko ale prebieha na základe nahratého GPX , tak ho nezabudnite nahrať.

Čo ma trošku mrzí je to, že nevie počítať s prevýšením pretekov. Vlastne neviem, na akom základe tú predikciu počíta. Teraz mám ako primárny pretek trasu 100 Miles of Istria, kde bežím 110 km a 3900 výškových a predikcia Garminu je, že to pobežím za 7 hodín a 24 minút, čo by nedal ani Kílian Jornet...

Smart aj fitness funkcie zostali rovnaké

Notifikácie, hudba, mapové podklady, platenie kartou... Skrátka, okrem volania (dostupné iba vo Venu 2 Plus) uspokoja hodinky všetkých používateľov a nebude im tam nič chýbať.

U fitness funkcií je to veľmi podobné a nie je moc čo riešiť. Nájdete tu základ v podobe tepovky, krokov, spánku, SpO2 a napríklad stresu a tiež rozšírenie v podobe nočného VST či Body Battery. Okolo 965 sa šírili informácie, že by mali dostať aj meranie EKG, ale podľa toho čo vieme, dienko hodiniek by muselo byť kovové a mať špeciálny krúžok okolo snímača tepovky, čo bohužiaľ hodinky nemajú.

Garmin vie merať EKG!
8.2.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin vie merať EKG!

Za mňa je to ale všetko čo športovec potrebuje a hodinky sú aj tak slušným pomocníkom do bežného života okrem športových aktivít.

Svet sa obracia v AMOLED

Ako už som niekde v článku spomenul, AMOLED je budúcnosť, ktorú budeme vídať na hodinkách čím ďalej tým častejšie. Či transflektívne displeje niekedy zmiznú úplne, to nedokážem povedať, ale ich popularita bude klesať s rastúcim záujmom o pekné farbičky. A model Forerunner 965 je teda prvý s AMOLED displejom z tohto radu. Naznačuje to, že tieto displeje už asi uvidíme v tomto rade častejšie.

Zavodní test pro Forerunner 965 Pretekársky test pre Forerunner 965

Hodinkám v podstate nemám čo vytknúť, pretože od výdrže až po displej naozaj niet čo vytkúť. Som veľmi spokojný s funkčnosťou a prístupnosťou nových Forerunnerov pre širší okruh ľudí, než boli doteraz. Dúfam, že dotiahnu ešte poriadne tú dynamiku zo zápästia, nech sa o toľko nelíši a bude to TOP.

Podobne vybavený model sa ťažko hľadá, ale myslím si, že v aktualizáciách sa dostanú nové funkcie aj do Epixu 2 a tak by mohla byť alternatíva rozhodne tento outdorový diabol. Pokiaľ vám neprekáža nízka výdrž batérie, môžem doporučiť Apple Watch 8 či Ultra.

A čo vy? Čo si myslíte o použitom displeji a novinkách?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Michalpred 417 dňami, reagovať
Ahoj, pekný článok. Zvláštne je, že má oproti epixu tak výrazne vyššiu výdrž batérie pri režime smartwatch, ale výrazne nižšiu pri gps aktivite 31 vs 42 hod. Čím to móže byť?
Matěj Urbaczkapred 417 dňami
Zdravím, Michale, myslím, že u sportovní aktivity to může být přidanými funkcemi, které hodinky měří a menším pouzdrem, kde bude slabší baterka. Menu je sice hezčí, ale možná je lépe optimalizované na výkon.:-) Jsou to ale jen mé domněnky a zjistíme to, až přijdou další kusy, které budeme schopni připojit k telefonu a ještě je odzkoušíme.:-)
Michalpred 417 dňami, reagovať
Ďakujem za odpoveď, všetko dobré prajem.
Robopred 384 dňami, reagovať
Pekný článok, len slovo pretek v slovenčine nieje. Preteky sú pomnožné podobne ako nohavice, nožnice.
Svetopred 349 dňami, reagovať
Ďakujem za dobrú recenziu. Chcem sa len opýtať len jedno. Majú 965 medzi aktivitami aj skialp? Ďakujem
Matěj Urbaczkapred 347 dňami
Zdravím, děkujeme za feedback a aktivitu skialp samozřejmě mají.:-)
xxxpred 201 dňami, reagovať
zase bez bezdrôtového nabíjania
Patopred 193 dňami, reagovať
Zdravim borci, vyborna recenzia, uz som ich aj u Vas zakupil. teraz by sa mi hodila informacia o max. nabijacom vykone pre Forerunner 965, nikde na nete som tuto info nenasiel. snad budete mat skusenosti. Dakujem
Matěj Urbaczkapred 192 dňami
Zdravím, děkujeme za pochvalu a objednávku.:-) Nejlépe se hodinky snáší s klasikou 1,5 až 3 A při napětí 5V.:-)
Radoslavpred 120 dňami, reagovať
Zdravím, mne sa zdá Vaša recenzia hodne "pozitívne prehnaná". Porovnávam 955ky ktoré mám, a hlavne si všímam rozdiely čo nový model priniesol. 1. určite AMOLED display, kúsok aj väčší 35,4mm (voči 33mm pri 955ka), a s rozlíšením 454x454 vs 260x260 2. váhu máte chlapi chybu, uvádzate "o niečo väčšiu - 60gr, ale to isto hodinky nemajú :) to by ale nebolo veľa ale neskutočne málo , podľa garmin majú 148gr vs 230gr čo majú 955ky 3. poteší určite vyššia výdrž batérie, a titanový rámik. 4. senzorová presnosť ? Tu ma dosť zaujíma ako sa garmin zlepšil, lebo merač tepu na 955ke pri športe/behu to je úplne random údaj, neporovnateľný s hrudným snímačom. Tu porovnávate a s polar HRM tuším a celkom podobný graf to som zvedavý, ale ostatné metriky by som bral veľmi s rezervou. Doba kontaktu so zemou je síce tvar grafu podobný ale rozdiel je tam odhadom 25% v rámci absolútnej hodnoty. Rovnako wattmeter, z toho na garminoch šediviem v porovnaní so Stryd wattmetrom, kde ten garminácky je uletený vždy + 30%min. Detto hovorí aj tvoj graf, kde síce píšeš že grafy sú skoro rovnaké ale hodnoty uletené, pri 300w stryd ukazujú 965 400w, z toho mi príde že treba stále tradične zostať pri HRM hrudnom páse. A ak chcete mať reálne hodnoty behu vo watoch, treba doinvestovať a kupiť Stryd. Celkovo ma teda nový model nepresvedčil (ako majiteľa 955) aby som letel do obchodu a kupoval to. Možno keby konečne pridali senzory tlaku krvi a niekde som registroval že sa pracuje aj na senzore hodnoty glukózy v krvi by som názor zmenil. V každom prípade mimo display-a výrazne ľahšej váhy nevidím výraznejšie benefity..... ale pekné su :)
Matěj Urbaczkapred 119 dňami
Zdravím, Radoslave, recenzi jsem se věnoval dostatečně, abych mohl říct, že vše co je tam napsané je pravda.:-) AMOLED se s transflektivním displejem bohužel nedá porovnávat, protože je to jiná technologie. Co se týče váhy, tak kdyby hodinky měly čtvrtkila, tak by se s nimi určitě neběhalo dobře, takže váha je taky správná a je to 60 gramů (stačí přece použít kuchyňskou váhu a změřit). Mně fungoval snímač tepové frekvence výborně a velké odchylky nevznikaly. Každý máme ale jinou ruku a proto optika není pro každého a raději pro přesné měření doporučujeme hruďák. Co se týče wattmetru, tak je každý jinak kalibrován a tato hodnota se mezi sebou nedá porovnávat číselně. Porovnávat může člověk maximálně křivky grafu, jestli fungují stejně a přepočet W/Kg. A ano, testoval jsem se STRYDem, který vlastním.
BoBopred 13 dňami, reagovať
Dobrý deň, prosím viete mi povedať ci majú garmin 965 medzi športovými aktivitami aj inline korčuľovanie? Ďakujem
Matěj+Urbaczkapred 11 dňami
Zdravím, BoBo. Ano, tento sport tam je.:-)

Hodinky zmienené v článku