» Blog » Garmin

SÚBOJ: Garmin Forerunner 965 vs. Forerunner 955

Tagy: Súboj | Garmin | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 22.9.2023 | 5 MIN

Často sa hovorí, že novší kus je lepší kus. Dnes sa presvedčíme, či je to tak aj v prípade modelov Garmin Forerunner 955 a Forerunner 965, ktoré od seba delí rok.

Zdá sa vám tento súboj zbytočný? Z jednej strany by určite mohol byť, ale z druhej? Je potrebné si uvedomiť niekoľko vecí. Napríklad viditeľné rozdiely.

Napríklad:

  • Titánová konštrukcia
  • Displej AMOLED
  • Výdrž batérie

Garmin Forerunner 955 recenzia - Len to najlepšie
1.6.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Forerunner 955 recenzia - Len to najlepšie

Garmin Forerunner 965 recenzia – Do mesta pribehol nový kovový šerif
21.9.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Forerunner 965 recenzia – Do mesta pribehol nový kovový šerif

Športiak vs. športiak elegán

Áno, Forerunner 955 je skutočne čisto športový "škaredý" model. Všade plast a nejaký Ostravak by mohol povedať: "S tým dizajnom nie je žiadna sranda". Je to čisto účelové. V prípade nástupcu sa však chystá zmena. A naozaj, tieto hodinky neurazia svojím vzhľadom ani v spoločnosti. Titánová luneta spolu s plastovým puzdrom dáva športovo elegantný vzhľad, ktorý naozaj vynikne.

Trochu sa zmenili aj parametre hodiniek, Forerunner 965 meria 47,2 x 47,2 x 13,2 mm a starší model 46,5 x 46,5 x 14,4 mm. Väčšie, väčšie a nižšie. Tým, že sú hodinky nižšie, môžu sa hodiť nežnejšiemu pohlaviu, ktoré si viac potrpí na dizajn.

Mierne sa zmenil aj remienok a tlačidlá, pričom nový model dostal predĺžené tlačidlo START a dvojfarebný remienok. Čo zostalo rovnaké, je opäť pevné uchytenie remienka, ktorý sa dá následne vymeniť za QuickFit 22 mm.

V tejto kategórii je víťaz jasný. Forerunner 965.

AMOLED vs. transflektívny dipslej

Tento súboj by sa dal nazvať rovnako ako názov tejto kapitoly. Displej je pri týchto hodinkách asi najväčším rozdielom. Veľa ľudí sa prikláňa k displeju AMOLED a tvrdí, že je to posun a že transflexný displej je mŕtva záležitosť. Ale...

AMOLED je skvelý a na priamom slnečnom svetle už ľahko čitateľný, ale niekde vo vysokých horách by som sa radšej spoľahol na transflexný displej ako na AMOLED. Pri AMOLED môže byť nástrahou aj vypálenie LED, ktoré môže prísť po niekoľkých rokoch používania. Epix 2 je na trhu príliš krátko na to, aby sa niečo také potvrdilo.

Čo však svetelnému displeju nemôžeme vyčítať, je potešenie pre oči. Vykreslenie displeja, ponuky a farby máp sú jednoducho úchvatné a také úžasné, že každý pri pohľade na ne slintá blahom. Prechody medzi ponukami sú úžasné a niet pochýb, že bod v súťaži krásy by získal AMOLED. Ale v súťaži vedy a techniky by som za víťaza vyhlásil transflektívny displej.

Senzory – je ešte čo dodať?

Pri senzoroch to bude veľmi krátke, pretože hodinky sú na rovnakej úrovni. Ani o jeden viac a ani o jeden menej. Kým sa nepridá EKG a možno tlakomer, hodinky majú maximálnu možnú výbavu. Na začiatku mali hodinky navrch v algoritmoch, pretože Nine Six-Five dokázali merať dynamiku behu zo zápästia, ale aj to starší model čoskoro vynahradil aktualizáciou. Teraz pracujú ruka v ruke v rovnakom rytme.

Takže tu máme patovú situáciu.

Batéria – Tu sa ešte len dejú divy

Nič nie je prehľadnejšie ako obyčajná a jednoduchá tabuľka. Tak to máte.

Forerunner 955
Forerunner 965
Epix 2
V režime inteligentných hodiniek
15 dní 23 dní (7 dní AOD)
16 dní (6 dní AOD)
Režim úspory energie

-
21 dní
Príjem signálu GPS
42 hod.
31 hod.
42 hodín (30 hodín)
Príjem všetkých satelitov

31 hodín

24 hod.
32 hod. (24 hod.)
Príjem všetkých satelitov (multifrekvencia)
20 hodín
19 hod.
20 hod. (15 hod.)
Príjem všetkých satelitov + hudba
10 hod.
10 hod.
10 hod. (9 hod.)
Multifrekvenčný príjem všetkých satelitov + hudba 8,5 hod. 8,5 hod.
GPS (max. úsporný režim)
80 hod.
34 hod.
14 dní

Ak sa na tabuľku pozriete pozorne, uvidíte niekoľko zaujímavých vecí. Prvou je pravdepodobne režim inteligentných hodiniek, v ktorom transfokátor 955 úplne prepadol. Na druhej strane, v prípade výdrže GPS sú na tom oveľa lepšie. To isté potom platí aj pre príjem všetkých satelitov. Najviac porovnateľné hodnoty sú opäť pri príjme viacerých frekvencií a hudby, kde sú hodnoty takmer rovnaké.

Určite treba podotknúť, že displej hodiniek sa vypína a pri výdrži batérie je potrebné dodržiavať určité veci.

V srdci a s GPS teda vyhráva FR 955 a potom FR 965 v režime inteligentných hodiniek.

Menu dostalo nový kabátik

Ak ste už čítali recenziu Forerunner 965, viete, že som si zamiloval nové animácie menu. Pekné farebné záblesky, no jednoducho to vyzerá, akoby sme sa konečne dostali do tohto storočia a Garmin sa okrem plného zamerania na šport trochu sympaticky zameral aj na šport. Určite je to aj displejom, ktorý k podobným úžasnostiam priam vyzýva, ale aj na transflektore sa mohli Američania trochu pohrať.

Takže bod za menu, farby a všetky odtiene krásy získava Forerunner 965.

Lajfstajl a fitness je stále rovnaký

Kým hodinky nedostanú EKG, krvný tlak, sledovanie hovorov – teda eSIM – Garmin bude mať pravdepodobne stále rovnaké funkcie. Je však dôležité poznamenať, že ak chcete hodinky ako športového partnera a fitness tracker, všetky ukazovatele sú úžasné a zamerané na to, aby človeka posunuli vpred v tom, čo rád robí.

Aby sme však nehovorili len abstraktne, môžete sa tešiť na mapové podnety, hudbu na hodinkách, platbu kartou a možno aj prednastavené odpovede na správy (len Android).

Medzi fitnes a tréningovými funkciami nechýba pripravenosť na tréning, nočný stav VST, sledovanie krokov, spánku, srdcového tepu, kalórií a ďalšie. Jednoducho všetko, čo športovec potrebuje.

Akože, ups, malo by to byť spestrenie, pretože sú to aj tak funkcie, ale tie mapy sú na nových hodinkách a AMOLED-e také pekné, že im dávam bod.

Športové aktivity – Toto im ide najlepšie

Športové aktivity idú na týchto hodinkách samozrejme najlepšie, o tom niet pochýb. A sú v tom rovnako dobré. Na začiatku bol rozdiel v meraní dynamiky behu zo zápästia, ale "deväťpäťky" to dobehli aktualizáciou a teraz im športové aktivity idú rovnako.

Chcete vedieť háčik, prečo vôbec rozoberám športové aktivity? Pre mňa je najväčším rozdielom telo hodiniek, kde je síce titánová luneta na modeli 965 pomerne malá, ale ak tieto konkrétne hodinky dostanú náraz od kameňa alebo čohokoľvek iného, určite dopadnú lepšie ako starší model, ktorý je celý plastový. Takže na outdoorové aktivity by som skôr odporúčal novší model.

Oplatí sa ho meniť "kvôli displeju"?

Na začiatku je najväčším rozdielom samozrejme displej. Kvalita a rozlíšenie. Na druhej strane tu máme elegantný dizajn, o niečo väčšiu ochranu hodiniek a väčšiu batériu v režime smartwatch. A to všetko nahráva novému modelu Garmin Forerunner 965.

Funkčne sú však hodinky úplne rovnaké, takže ak má niekto Forerunner 955, určite by som ich nevymenil za nový model. Áno, ak už niekto uvažoval o zmene z modelu ako Forerunner 745 a/alebo 245, určite to má zmysel a bude na tom oveľa lepšie.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku