» Blog » Garmin

Garmin HRM Fit recenzia – Hrudný snímač špeciálne pre ženy

Tagy: Garmin | Dámske | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 29.2.2024 | 3 MIN

Jednou z mála vecí v športe, ktorá nikdy nebola úplne spravodlivá medzi ženami a mužmi bolo právemeranie srdcovej frekvencie z hrudníka. Ženy s tým mali väčšinou problém. Garmin HRM Fit je však kvalitné riešenie.

Spoločnosť Garmin vydáva hrudný pás určený špeciálne pre ženy. A že to trvalo. Problém zle padnúceho hrudného pásu riešilo mnoho športovkýň na celom svete. Je to preto, že klasický hrudný pás je určený viac-menej pre mužov – upína sa pod hrudníkom elastickým pásom okolo tela. A ak si naň ženy musia nasadiť športovú podprsenku, môže to byť pre niektoré odierajúce, nepohodlné alebo dokonca dusivé.

Garmin HRM Fit využíva inteligentnejší prístup. Navyše dokáže vytiahnuť množstvo funkcií nad rámec srdcovej frekvencie. Aké sú to?

  • Podpora VST
  • Pripojenie cez Bluetooth a ANT+
  • Dynamika behu, tempo behu a vzdialenosť
  • Meranie krokov, kalórií, srdcovej frekvencie a minút intenzívnej aktivity
  • Podpora plávania a wattov na bežkách

Porovnanie hrudných pásov (snímačov tepovej frekvencie)
22.2.2022 - Matěj Urbaczka
Porovnanie hrudných pásov (snímačov tepovej frekvencie)

VŠETKO NA TÉMU: Hrudné pásy pre meranie tepovej frekvencie
9.2.2022 - Matěj Urbaczka
VŠETKO NA TÉMU: Hrudné pásy pre meranie tepovej frekvencie

Stačia tri klipy na pripevnenie

"A taká hlúposť." Legendárna hláška so štipkou pravdy. Spoločnosť Garmin prišla s veľmi jednoduchým klipom na športovú podprsenku, ktorý je veľmi funkčný. Tri klipy, dva na boku a jeden so snímačom uprostred, sú dokonalým riešením v pomere hmotnosť / presnosť / pohodlie.

"Historicky som s hrudným pásom bežala len niekoľkokrát, takže toto bola tak trochu premiéra. Mala som klasický hrudný pás Polar a bol nepohodlný a otravný. Často dýcham povrchovo a čokoľvek, čo ma sťahuje pod rebrami, mi nerobí dobre. Preto je pre mňa pás, ktorý sa jednoducho pripne na lem športovej podprsenky, úplne ideálny. Pri behu si ho takmer nevšimnem, nič neťahá ani neprekáža. Túto vlastnosť považujem za najväčšiu výhodu pásu," hovorí ultramaratónkyňa a testerka pásu.

A ako sa hrudný pás zapína? Spoločnosť Garmin vytvorila ideálnu vizuálnu pomôcku:

Čo dokáže hrudný pás a ako vyzerajú údaje

Hrudné pásy Garmin sú už nejaký čas dobré, a to nielen na presné meranie srdcovej frekvencie. Okrem tepovej frekvencie dokážu merať aj dynamiku behu, môžete s nimi dokonca plávať, a ak chcete merať základné údaje, ako je srdcová frekvencia, kroky, kalórie a minúty intenzívnej aktivity počas dňa, môžete aj to.

Podstatná je však stále presnosť. A hoci testujúca napríklad nosí hodinky Garmin Fenix 6S, ktoré jej dokonale sedia na malej ruke, údaje sú veľmi skreslené. Presvedčte sa o tom sami.

Fialová – HRM Fit, modrá – Garmin Fenix 6S

Fialová – HRM Fit, modrá – Garmin Fenix 6S

Tento rozdiel medzi priemernými hodnotami je dosť veľký a správne nastavenie srdcovej frekvencie môže byť pri tréningu kľúčové.

"Úprimne povedané, nikdy som sa pri behu veľmi nezaujímala o tepovú frekvenciu. Som typ bežca, ktorý beží väčšinou na základe pocitu. V tohtoročnom tréningu však chcem behať trochu inak a viac rozlišovať medzi naozaj pomalými behmi s nízkou intenzitou a svižnejšími. A srdcová frekvencia je asi najjednoduchší ukazovateľ, podľa ktorého sa dá postupovať. Ak ste si už vopred určili rozsah, v ktorom chcete tréning bežať, optika vám na to nemusí stačiť. Najmä v zime alebo počas bežeckých behov, kde sú údaje dosť "mimo" a všeobecne sa podľa nich nedá orientovať," dodáva tester.

Ak chcete zlepšiť nielen svoju tepovú frekvenciu, ale aj štýl behu, bude pre vás užitočná dynamika behu, ktorá sa zobrazuje v hodinkách (zobrazí sa po pripojení hrudného pásu) aj v záverečnom vyhodnotení, kde to vyzerá takto.

Novinkou posledných dvoch generácií náramkov Garmin (HRM Fit a HRM PRO Plus) je meranie tempa a vzdialenosti. Nemožno sa spoliehať na to, že bude stopercentne presné, ale po predchádzajúcej kalibrácii s hodinkami môže byť, hoci stále ide len o meranie z akcelerometra. Konštantou medzi funkciami je potom možnosť plávania s hrudníkom, kedy hrudník zaznamenáva namerané hodnoty do interného úložiska a po aktivite ich synchronizuje s hodinkami. Bohužiaľ, technológia, ktorá by ukazovala práve z hrudníka cez vodu, zatiaľ neexistuje.

Oplatí sa za tie peniaze?

Nebudem vám klamať. Keď som prvýkrát uvidel cenovku na týchto hrudných hodinkách, napadlo ma, či ich vyrábajú zo zlata alebo či fungujú samé. Ale musíme povedať, že Garmin má opäť navrch a pre ženy je to jednoducho jedna z mála možností, ktorá je bezbolestná a mimoriadne pohodlná. Miernou nevýhodou je, že nemusí pasovať na všetky typy športových podprseniek, ale aj to má Garmin ošetrené a na tomto odkaze sa dozviete, ktoré podprsenky sú podľa Garminu vhodné a ktoré nie.

Podľa mňa je to dobrá voľba pre všetky dámy a slečny, ktoré chcú mať svoj tep pod kontrolou spolu s vysokým komfortom pri nosení. Alebo pre niekoho, kto chce možno behom schudnúť a zostať v správnej zóne.

A ako sa nový hruďák páči vám?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre