» Blog » Garmin

Garmin ide na SOLAR: teraz u Instinctov aj Fenixov všetkých veľkostí

Tagy: Predstavenie | Garmin | Inteligentné

Agáta Vřeská | 10.7.2020 | 4 MIN

Garmin uviedol v júli 2020 na trh Garmin Instinct Solar Optic, teda variantu so solárnym dobíjaním. Rovnakú technológiu vybavil aj Garmin Fenix 6S a Fenix 6. Na koľko moderná vychytávka vyjde a koľko času naviac hodinky vďaka svetlu získajú?

Dobíjať hodinky čo druhý deň sa totiž chce málokomu, a preto sa výrobcovia snažia dobu výdrže čo najviac natiahnuť. Jednou z možností je čerpať energiu zo svetla, však technológia solárneho napájania u smartwatchov ešte nie je tak ďaleko, aby "utiahla" všetky funkcie. Výnimku predstavuje Matrix PowerWatch, ktorým na druhú stranu chýbajú niektoré funkcie.

Garmin s ňou začal experimentovať iba nedávno a využiť sme ju doposiaľ mohli hlavne u najväčšieho modelu z najnovšej rady Fenix 6X. solárne napájanie zatiaľ neposkytuje hodinkám plnú autonómiu od nabíjania, skôr pretiahne výdrž o pár hodín/dní, v závislosti na režime. Na dlhých trekoch sa to ale môže hodiť.

Mať to najlepšie je silné lákadlo a Garmin si na nezáujem o hodinky so solárnym napájaním nemôže sťažovať. Aj to je zrejme jeden z dôvodov, prečo ponuku outdoorových hodiniek v kolekcii Solar významne rozšíril.

Solárny článok dostal aj najnovší model Quatix6, zameraný predovšetkým na jachting. Quatix nájdeme tak ako v základnej verzii (Garmin Quatix 6), tak so zafírom a v titáne (Garmin Quatix 6 Pro Sapphire Titanium), tak práve vo verzii so solárnym dobíjaním (Garmin Quatix 6X Pro Solar Titanium).

Garmin Quatix 6X Solar

Garmin Quatix 6X Solar

Fenix 6 ponúknu solárne dobíjanie vo všetkých veľkostiach

Zatiaľ čo Quatix je skôr okrajový model pre úzku skupinku zákazníkov, Garmin Fenix patrí medzi najpredávanejšie sporttestery u nás, a to aj cez vyššiu cenu. Vrcholom sú pak najnovšie Garmin Fenix 6.

Ponúkané sú v troch veľkostiach (6S, 6 a 6X), ktoré sa líšia nie len rozmerami, ale aj niektorými funkciami. Jednou z nich je aj solárne dobíjanie, ktoré ponúkal vo variante iba najvyšší model Fenix 6X Pro Solar. Túto skutočnosť Garmin práve zmenil a solárnu verziu nájdeme aj u všetkých veľkostí Fenix 6.

Garmin Fenix 6 PRO Solar

Garmin Fenix 6 PRO Solar

Novinkou je teda verzia Garmin Fenix 6S Solar a Garmin Fenix 6 Solar, a to tak ako v lacnejšej variante bez podkladových topografických máp a hudobného prehrávača, tak vo verzii PRO.

Garmin Fenix 6S PRO Solar

Garmin Fenix 6S PRO Solar

Za samotnú technológiu si na hodinkách priplatíme nejakých 190 Eur. Čo nie je úplne málo a bude na zváženie, či sa konkrétne vám vyplatí do vylepšenej verzie investovať. Uveďme si príklad u modelu Fenix 6, tu sú čísla od Garmina:

Garmin Fenix 6 PRO (MAP/Music) vs Garmin Fenix 6 PRO SOLAR (MAP/Music):

  • Smart hodinky: až 14+2 dní
  • Režim hodiniek s úsporou batérie: až 48+32 dní
  • GPS: Až 36+4h
  • GPS + Hudba: až 10h
  • Režim UltraTrack: až 72+21h
  • Expedičný mód s GPS: až 28+8 dní

Výdrž Fenixov patrí u športtesterov medzi hornú špičku, a to aj bez solárneho vylepšenia. Pokiaľ naviac hľadáte multišportové outdoorové hodinky s top funkciami, kde sa každá hodina do nabitia počíta, Fenix 6 so solárnym článkom patrí medzi to najlepšie na trhu.

Garmin Instinct: tu má SOLAR fakt zmysel

Nárast výdrže batérie u Garmin Instinct Solar je rozhodne príjemným prekvapením. Základnú verzia už tak ponúka dosť slušné čísla a za cenovku 230 Eur aj podarenú výbavu.

Cena za solárnu variantu opäť narastie o nejakých 190 Eur, ale trúfam si tvrdiť, že pokiaľ je výdrž dôležitým faktorom pre výber, tak tu sa to vyplatí. Poďme opäť na konkrétne čísla:

Garmin Instinct Optic vs Garmin Instinct Solar Optic:

  • Smart hodinky: až 24 dní +30 dní so solárnym dobíjaním*
  • Režim hodiniek s úsporou batérie: až 56 dní/neobmedzene so solárnym dobíjaním*
  • GPS: až 30 hodín +8 hodín so solárnym dobíjaním**
  • Režim GPS s maximálnou výdržou: až 70 hodín +75 hodín so solárnym dobíjaním**
  • Expedičný mód s GPS: až 28 dní +40 dní so solárnym dobíjaním*

*Solárne dobíjanie; predpokladá sa celodenné nosenie s tromi hodinami vonku pri intenzite svetla 50 000 luxov
**Solárne dobíjanie; predpokladá sa používanie pri intenzite svetla 50 000 luxov

Reálne hodnoty bude ale treba potvrdiť poriadnym testovaním. Aj tak sa zdá, že nárast výdrže je veľmi slušný a u hodiniek, kde sa na výkon potrebujete spoľahnúť, dáva zmysel. Garmin Instinct totiž nie sú kancelárske smartwatche, ale hodinky do prírody, kľudne aj extrémnych podmienok.

Instinctom sa hovorí garminovské G-Shocky. Prirovnanie je celkom naporúdzi, vyznačujú sa vysokou odolnosťou, púzdrom z polyméru a tvrdeným sklíčkom Corning Glass. Je jasné, že ich Garmin zamýšľal do terénu a vyhovujú aj vojenskému štandardu odolnosti MIL-STD-810G. Pripomeňme, že aj Casio u svojej novinky G-Shock GBD-H1000 zaexperimentovalo a pridalo možnosť solárneho napájania, kedy energia zo svetelného zdroja je natoľko efektívna, že zvládne udržovať hodinky v časovom móde.

Podobné to bude zrejme aj u Garmin Instinct Solar. Keď k tomu pripočítame GPS navigáciu po trase, všetky základné športové módy, smart funkcie vrátane notifikácii a premyslenú appku Garmin Connect, máme všestranné outdoorovky ako vyšité.

Záujem o ne podporil Garmin aj pomerne širokým spektrom farebných variant a novo pridal vedľa solárneho dobíjania aj funkciu Pulse Ox, teda meranie okysličenia krvi. Ten sa môže pri výšlape do hôr hodiť, napovie totiž, ako sa na danú výšku aklimatizujeme. Praktické využitie má ale aj v tréningu či pri vyhodnotení kvality spánku.

Pre detaile doporučujem prejsť oficiálnu prezentáciu Garmin Instinct Solar.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku