» Blog » Garmin

Garmin Instinct 2 recenzia – Alebo vojak v havajskej košeli

Tagy: Recenzie | Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 1.2.2022 | 9 MIN | 9x komentár

Rad Instinct sa mi vždy hrozne páčil. Proste poriadny chlapský kúsok, ktorým rozrazíte kameň napoly alebo otvoríte fľaškové. Všetko, čo chlap od života potrebuje. Instinct 2 k tomu všetkému pridal efektívne solárne dobíjanie, bezkontaktné platenie a všetko to zavŕšil športovými funkciami, ktoré sa doteraz objavovali v tých najvyšších radoch od Garminu.

V čom sú Instinct 2 parádne a v čom naopak nie sú?

Rad Instinct bol prapôvodne určený pre vojakov. Potvrdzoval to vojenský štandard odolnosti, niektoré army vychytávky a samotný vzhľad hodiniek. Celkom ľahko by ste si tieto hodinky pomýlili napríklad s legendárnymi G-Shockmi.

Čo sa mi na nich najviac páči:

  • outdoorový vzhľad podtrhnutný vojenským štandardom odolnosti
  • efektívne solárne dobíjanie kvôli ktorému nie je potreba (pri dobrom prístupe svetla) hodinky dobíjať káblom
  • pokročilé športové funkcie v podobe tréningového zaťaženia, stavu tréningu, denných tréningových doporučení, predikcie výsledkov ai.
  • so solárnou verziou bezkontaktne zaplatíte
  • dve veľkosti a celá paleta farieb

Čo sa mi nepáči:

  • viete, že ani neviem?

Vďaka Instinctu 2S sa teším na leto

Instinct 2 má dve veľkosti – 40 a 45 mm. Ako správne tušíte, menšia verzia smeruje skôr na dámske zápästia a podtrhujú to aj farebné varianty. Kedykoľvek sa na nich pozriem, pripomenú mi leto. Farby sú totiž svieže, letné a športové.

Garmin totiž uderil klinec po hlavičke. Máme tu elegantné smart hodinky, rýdze outdoorovky... No, ale mladistvé, športové, ale pritom štýlové smart hodinky? Také sa len tak nenájdu.

Ale ani tie pánske "letné" nie sú úplne k zahodeniu.

Niekto by mohol oponovať, že je to pekná kravina, pretože sa tým Garmin odkláňa od prapôvodnej myšlienky Instinctov ako vojenského outdoorového prístroja. Ale aj to tam stále nájdeme.

206,00 € skladom

Zostala tiež originálna kamuflážovaná verzia Camo.

Garmin pri tomto rade spolieha skôr na farby a v celkovom spracovaní sa toho zas toľko nezmenilo. Puzdru sa trochu upravil tvar a tlačidlá sa trochu viac zapracovali do puzdra. Prstenec okolo displeja má drážkovanie a názov firmy sa presunul z lunety na displej.

Celkom ale nič, čo by vyvolalo vetu "To je úplne niečo iné".

Instincty 2 sa teda výraznejšieho faceliftu nedočkali, ale načo meniť niečo, čo funguje. Hodinky krásne držia na ruke, či už ste bodybuilder alebo možno ako ja so zápästím 16,5 cm.

Váhovo sú na tom Instinct 2 úplne rovnako ako predošlé generácie – 52 gramov (v prípade Solaru o jeden gram viac). Menšia verzia Instinct 2S sa váhovo dostala na 42 gramov (Solar má zasa o gram viac).

Amazfit T-Rex Pro 2 recenzia – Ťažkoodenec na zápästí
1.7.2022 - Dominik Hok
Amazfit T-Rex Pro 2 recenzia – Ťažkoodenec na zápästí

Na takú nízku váhu sa dostali vďaka použitiu tvrdeného polyméru. Plastové puzdro je zostavené natoľko kvalitne, že Instincty spĺňajú aj vojenský štandard MIL-STD-810G. Samotné dienko hodiniek potom prezrádza troch nepriateľov, s ktorými si Instinct hravo poradí – THERMAL - SHOCK - WATER. Znamená to, že Instinctom neprekážajú extrémne teploty, nárazy ani voda. Vodeodolnosť je 100 M.

Keď už sme u toho dienka, tu sa udialo tiež zopár zmien. Dobíjací konektor sa presunul pod snímač tepovej frekvencie. Zmysel v tom úplne nevidím, ale je to trochu symetrickejšie, tak prečo nie. Všímavejší už si určite všimli, že snímač tepovky je nová generácia Elevate 4. O tom ale až neskôr.

Silikónový remienok je opäť pripevnený napevno, čo je len dobre, pretože sa nestane, že by vám hodinky len tak spadli pri zadrhnutí o nejakú prekážku. Zaujímavé je aj "dierkové rozpätie". U Instincov sú totiž dierky takmer po celej dĺžke jednej z častí remienka. Vysvetľujem si to tak, že Instincty sú robené tak, aby ste ich mohli pripnúť napríklad aj na popruh batohu (najmenšie rozpätie), ale aj na vojenský mundúr (najväčšie rozpätie).

Spona je kovová, čo dáva zmysel. Pri zachytení napríklad o konár alebo akomkoľvek náraze by plastová spona praskla. Nedajbože, keď vám spona praskne pri surfovaní. To už sa hodiniek nedošnorchlujete.

Prednú stranu pokrýva chemicky tvrdené sklo a pod ním sa ukrýva transflektívny LCD MIP displej. Dôležité je MIP (memory in pixel), keďže pixely zostávajú u tejto technológie takzvane "zamrazené" a nežerú tak baterku. Preto Instincty vydržia tak dlho. Displej je rozdelený do dvoch častí, pričom hlavný displej má veľkosť 0,9" (2S má 0,79") a rozlíšenie 176x176 pixelov (2S má 156x156 px).

Tým, že je displej monochromatický a transflektívny, ťažko budete hľadať lepšie čitateľný displej. Či už na hodinky svieti priame slnko, je šero alebo napríklad tma, nikdy som nemal problém si čokoľvek na displeji prečítať. A áno, hodinky majú podsvietenie a je k tomu určené ľavé vrchné tlačidlo LIGHT.

Celkovo sú hodinky koncipované, aby bolo jednoduché sa v nich zorientovať letmým pohľadom. Všetky dôležité údaje sú dostatočne veľké a kontrastné. Všetko prechádzanie v menu je doplnené symbolmi v pravom vrchnom menšom displeji. A ako správne tušíte, komunikácia v symboloch je rýchlejšia než tá textová. Teda choďte na widget krokov a vpravo uvidíte dve chodidlá. Choďte na športovú aktivitu "Jazda na bicykli" a v rohu máte cyklistu.

Vlastne som pristihol sám seba, že hodinky ovládam a kukám len na symboly. Pokiaľ ležíte niekde v lese, ste pod paľbou a chcete sa pozrieť na svoju tepovku, určite bude jednoduchšie hľadať v hodinkách symbol srdca. Trochu nereálna modelová situácia, ale čo už...

Senzorovú výbavu vylepšil nový tepák Elevate 4

Senzorová výbava je vlastne úplne totožná ako pri minulej generácii – akcelerometer, barometer, GPS prijímač, kompas, krokomer, snímač tepovej frekvencie, pulzný oxymeter, teplomer a výškomer.

Pulzný oxymeter sa v minulej generácii objavil len u solárnych verzií, ale teraz už ho nájdeme medzi všetkými modelmi.

Je trochu škoda, že v Instinctoch sa neobjavil nový GPS chipset s multifrekvenčným príjmom, ale chápem, že by potom rozdiely medzi strednou a vyššou triedou športtesterov od Garminu boli hrozne malé. Preto lepší GPS prijímač nájdete až v Epixoch alebo Fenixoch 7.

Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?
9.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?

Pokiaľ by ste chceli porovnanie, toto je výkres trasy Epixu.

A tu je výkres tej istej aktivity u Instinctu 2. Je to stále dosť kvalitné, ale je vidieť, že Epix má výkres trasy čistejší a "nevyhadzuje" ma mimo cesty / chodníček.

Každopádne, na Instinct 2 nájdete aspoň optický snímač tepovej frekvencie Elevate 4, ktorý je zasa o krok bližšie k zmazaniu rozdielov medzi optikou a hrudným pásom. Má totiž viac diód k presvieteniu kože, citlivejší snímač... Podtrhnuté, zrátané... Proste je dosť dobrý. Osobne by som ho prirovnal k optickému snímaču na Polar Vantage V2, ktorý doteraz bol asi ten najlepší na trhu.

Polar Vantage V2 recenzia – Majster testov a športových aktivít
30.7.2021 - Matěj Urbaczka
Polar Vantage V2 recenzia – Majster testov a športových aktivít

Pokiaľ opomenieme mestský model Garmin Venu 2, tak Instinct 2 sú teraz (marec 2022) najlacnejšie smart športové hodinky od Garminu, ktoré majú tento kvalitnejší snímač.

Garmin Venu 2 recenzia – Najlepšie smart hodinky do 400 eur?
10.6.2021 - Dominik Hok
Garmin Venu 2 recenzia – Najlepšie smart hodinky do 400 eur?

A aby som bol celkom úprimný, Instincty 2 držia na ruke veľmi pekne a zdá sa mi, že snímanie tepu majú presnejšie než Epixy.

Tu je meranie tepu u Epixu.

Keď sa pozrieme na tepovku v rovnakej aktivite meranú Instinctom 2, vidíme, že krivka je o niečo "zubatejšia". Teda detailnejšia.

Prvé smart hodinky od Garminu, ktoré nepotrebujú kábel?

A nie, nemyslím tým bezdrôtové dobíjanie, ale to solárne.

Garmin Instinct 2S
Garmin Instinct 2
V režime smartwatch
21 dní (51 dní)
28 dní (neobmedzené)
Úsporný režim
50 dní (neobmedzené)
65 dní (neobmedzené)
Príjem signálu GPS + GLONASS / GALILEO
22 hod. (28 hod)
30 hod. (48 hod.)
GPS (režim max. úspory)
54 hod. (114 hod.)
70 hod. (370 hod.)
Expedičný mód GPS
25 dní (105 dní) 32 dní (neobmedzené)

Keď mrknete na tabuľku vyššie, môžete vidieť čarovné slovíčko neobmedzené. Čo to znamená? Pokiaľ sa dostanete na príjem svetla aspoň 50 000 luxov po dobu 3 hodín denne, nemusíte hodinky vôbec dobíjať. Sú to prvé smart hodinky od Garminu, ktoré toto dokážu, takže je to krásne prvenstvo.

Bohužiaľ vám ale musím povedať, že na takú intenzitu svetla sa dostanete len v letných mesiacoch a to ešte počas jasného dňa. Na dovolenku do Juhošky si kábel baliť asi nemusíte, ale tu na Slovensku takú istotu nemáte. Aj keby nesvietilo, dobíjať hodinky raz za mesiac je krásne, nie?

Samozrejme sa vybíjanie batérie odvíja od samotného používania. Pokiaľ ste veľmi aktívny športovec, ktorý má spustenú aktivitu s GPS každý deň a možno aj po niekoľko hodín, je jasné, že sa výdrž batérie skráti. Osobne si ale myslím, že aj keby ste boli bohvieako aktívny športovec, na 14 dní výdrže sa minimálne dostanete.

Pobrali Instincty 2 trochu toho lifestylu?

Instinct sa k názvu "lifestylové zariadenie" vždy hodil asi ako prešívák na Hawai. Avšak, s novými farbami mi to dáva absolútny zmysel. Už to nie sú hodinky len pre horalov a vojakov, ale aj pre tých, ktorí chcú hodinky do mesta.

Počas dňa určite počítajte s počítaním krokov, spálených kalórií, meraním tepovej frekvencie (každú sekundu) či indikáciou stresu. V noci Instincty 2 monitorujú spánok (všetky spánkové fázy) s číselným ohodnotením na škále od 0 do 100. Podľa kvality vášho spánku a množstva stresu sa vypočítava Body Battery, čo je číselné vyjadrenie vašej energie opäť na škále od 0 do 100.

Veľmi ma potešilo, že sa do hodiniek dostala snímka zdravia. Jedná sa o dvojminútový test, kedy hodinky zmerajú priemerný srdečný tep, stres, dychovú frekvenciu, okysličenie krvi a variabilitu srdečného tepu v milisekundách. Doporučujem tento test robiť každý deň v rovnakom čase. Vyčítate z toho pretrénovanie, napätie organizmu, nedostatok spánku, proste všetko...

Máš to za toliar? Použi Instinct 2 Solar

Obrovským posunom dopredu je, že sa do solárnej verzie Instinctov 2 dostalo bezkontaktné platenie. Inak sa toho zo smart hľadiska až toľko nezmenilo. Notifikácie, počasie, čas východu a západu slnka, ovládanie hudby z telefónu, funkcia Nájsť môj telefón, kalendár, detekcia nehody... Taká tá klasika od Garminu.

Čo ale nie je úplne štandardom, je slepá navigácia. Do hodiniek si môžete nahrať GPX súbor alebo vytvoriť mapu priamo v aplikácii Garmin Connect a odoslať si ju do hodiniek. Hodinky vám potom naznačujú krivku cesty a upozorňujú pri odbočení / zmene smeru.

V športových funkciách Instinct konkuruje aj Fenixom

Najskôr si pozrime klasiku... Instincty 2 odčítajú tempo, čas, vzdialenosť, kadenciu, tepovku... Potom vyhodia nejakú analýzu, ktorá obsahuje tréningový prínos, grafy, ai. Taká tá klasika, ktorú nájdeme medzi snáď všetkými solídnymi značkami smart hodiniek.

Do Instinctu 2 sa ale dostali nejaké doteraz (v rade Instinct) nevídané a hlavne pokročilé športové funkcie.

Denné tréningové doporučenie vám každý deň určí vhodný tréning. Správny tréning by mal byť rozmanitý, čo sa týka rôznych intenzít, dĺžky ai. Hodinky to budú strážiť za vás a každý deň určia typ tréningu, ktorý vás najviac posunie.

Stav tréningu úzko súvisí s tréningovými doporučeniami. Pokiaľ váš tréning bude jednotvárny, budete trénovať málo alebo naopak veľa, tak vám to hodinky povedia cez stav tréningu.

VŠETKO NA TÉMU: Stav tréningu v hodinkách Garmin
2.8.2021 - Matěj Urbaczka
VŠETKO NA TÉMU: Stav tréningu v hodinkách Garmin

Takým štandardom je odhad hodnoty VO2 Max. Táto metrika počíta maximálnu spotrebu kyslíka pri športovej aktivite. Čím viac kyslíka dokáže športovec využívať, tým vyššia je jeho kondícia.

Čo je VO2 max?
30.10.2019 - Agáta Vřeská
Čo je VO2 max?

Od maximálnej spotreby kyslíka sa potom odčítava predpoveď výsledkov na rôznych vzdialenostiach. Na základe vašej kondície vám hodinky povedia, aký by ste mali výsledný čas na 5 km, 10 km, polmaratón či maratón.

Tieto funkcie boli typické iba pre bežecký rad Forerunner a tie najvyššie ako je napríklad Epix, Fenix, Tactix ai. Je rozhodne skvělé, že sa to dostalo aj do outdooroviek.

Zhrnutie – Instinct 2 je nový Fenix 6

A stojím si za tým. Keď sa pozrieme na model Fenix 6 Solar, parametrovo zrkadlí Instinct 2 Solar. Ale Instinct 2 Solar sú o skoro 2 stovky lacnejšie. Áno, nemáte farebný displej, kovovú lunetu a dienko, ale inak úplne všetko. Rozhodne pokiaľ sa bavíme o softwarovej stránke.

Okrem toho je slušnou alternatívou napríklad Suunto 9, ktorý... Vlastne je zasa drahší a ešte k tomu nemá bezkontaktné platenie.

Keď nad tým tak premýšľam... Pre Instinct 2 neexistujú alternatívy. Outdoorovky, ktoré sa hodia aj do mesta, dokážu bežať úplne bez nabíjania, majú smart funkcie, hromadu tých športových a to všetko zaobalia do celkom príjemnej cenovky balansujúcej na hranici 400 eur. Ja by som do toho išiel. A čo vy?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Michalpred 807 dňami, reagovať
+multi GNSS + Stealth Mode:+ Kill Switch +Projekcia trasových bodov + Jumpmaster + Kompatibilita s noktovízorom pre Solar Tactical Edition . Normálne taká generálna ofenzíva Garminu....Tá Surf Editions je naozaj pekná.....+ naozaj seriózna cenovka....
Michalpred 804 dňami, reagovať
Garmin zašiel až tak ďaleko , že tieto modely sa líšia nielen výbavou , farebným prevedením ale aj púzdrom . Taký Tactical ho má už na prvý pohľad iné....
Michalpred 537 dňami, reagovať
8.11.2022...Garmin Instinct Crossover...G-shock v podaní Garminu ???
Antonpred 528 dňami, reagovať
Ktore kupit instinct 2 solar alebo forerunner 255 ???
Matěj Urbaczkapred 526 dňami
Zdravím Antone, hodinky mají velice podobné funkce a jediný rozdíl je tedy v odolnosti. Pokud chcete dělat více outdoorové aktivity jako turistika, trailový běh či jízda na horském kole, doporučil bych raději Instinct 2 Solar.
Lukášpred 520 dňami, reagovať
Zdravím, vďaka za peknú recenziu. Rozhodujem sa tiež medzi Instinct 2 Solar a Forerunner 255, ale do oka mi padli aj Corosy, konkrétne Apex/Apex Pro (príp. Apex 2). Ide mi hlavne o športové funkcie, presnosť snímačov a GPS a výdrž batérie. Ktoré by ste volili a prečo? Ďakujem pekne.
Matěj Urbaczkapred 520 dňami
Zdravím, Lukáši, pokud by mi šlo o nejpřesnější údaje, zvolil bych Garmin Forerunner 255, který v poměru všech těchto parametrů vyhrává na celé čáře. Kdyby mělo jít o druhou nejlepší přesnost a při tom nejdelší výdrž baterie, zvolil bych Coros Apex Pro, které jsou na tom výdrží nejlépe ze zmiňovaných hodinek. Pokud bych měl ale vybrat jednoho vítěze v poměru všech parametrů + chytrosti hodinek, volba by padla stejně na Forerunner 255.
Lukášpred 520 dňami
Zdravím Matěj a ďakujem za super rýchlu odpoveď. Trochu ste ma zaskočili, myslel som že Apexy budú neohrozený líder čo sa týka presnosti merania. V recenzii na ne píšete ,,Musím sa ale priznať, že presnejšie hodinky som snáď nevidel. Garmin by sa mal hanbiť a snažiť sa dohnať Corosovskú presnosť.´´ Ak sú ale podľa Vás Forerunner 255 ešte lepšie (alebo aspoň na rovnakej úrovni) ako Coros, tak asi nie je nad čím veľmi premýšľať :) ? Pravdupovediac Instinct 2 Solar mi veľmi nerežú displejom a mohutným G-Shock vzhľadom a zvažujem ich hlavne pre ten Solar a výdrž. Ale ani to asi nebude až taká výhra keďže zrejme treba veľmi slnečný deň na spoľahlivé dobíjanie, teda Solar asi využiteľný len v lete. FR 255 majú asi všetko čo si amatérsky športovec a lezec vie želať, len ma ešte trochu odrádza nižšia výdrž batérie. V tomto budú Corosy určite lepšie, hlavne nové Apex 2 Pro vyzerajú na papieri masakrálne a nebyť dvojnásobnej ceny oproti Garminom, asi by nebolo čo riešiť.
Matěj Urbaczkapred 520 dňami
Je to hlavně zapříčiněno tím, že hodinky Forerunner 255 vyšly až o rok později, než jsme psali recenzi na Apexy Pro.:-) S přesností jsou na tom teď opravdu dobře.:)

Hodinky zmienené v článku