» Blog » Garmin

Garmin Instinct Crossover recenzia – Nechoď za tým svetlom!

Tagy: Recenzie | Garmin | Pánske | Inteligentné | Vojenské

Dominik Hok | 16.1.2023 | 7 MIN | 2x komentár

Instincty s analógovými ručičkami a fotoluminiscenciou? O tom sa mi nezdalo ani v tom najhorúcejšom sne. A predsa len sa to stalo skutočnosťou – je tu Instinct Crossover.

V čom sú Instinct Crossover špeciálne:

  • analógové ručičky
  • fotoluminiscencia
  • kovové prvky
  • minerálne sklíčko
  • indexy


Čo viedlo Garmin k hodinkám s luminiscenciou?

Odpovedí by mohlo byť veľa – len tak, dizajn, praktické výhody... Ja osobne sa prikláňam k praktickým výhodám. Rad Instinct bol koncipovaný pre vojakov a milovníkov outdooru. Pre tých je pojem o čase naozaj dôležitý a nie je nič lepšie než mať prehľad o čase "na jedno mrknutie" napríklad aj v tme.

Keď nad tým premýšľam, tak pre vojakov môže mať pustenie zbrane (aby sa rozsvietil displej) fatálne dôsledky. Môže ho to stát aj život. Preto sa svietiace ručičky skutočne môžu hodiť.

Ale nejedná sa len o vojakov. Viacmenej každému sa hodí odpočet času jedným pohľadom. Hoci nejak nerozumiem tomu, prečo Garmin siahol po fotoluminiscencii na rozdiel od rádioluminiscencie. Fotoluminiscencia totiž po niekoľkých hodinách zmizne. Rádioluminiscencia síce svieti menej intezívne, ale zasa permanentne. Jedná sa totiž o trícium, ktoré je rádioaktívne a permanentne žiari viac ako 10 rokov. Nebojte, je to bezpečné. :)

Každopádne, vojak má prehľad o čase niekoľko hodín po zotmení. A potom? To je vo hviezdach. Doslova.

Ale oceňujem voľbu názvu "Crossover". V motoristike sa jedná o karosériu s prvkami SUV. Teda prepojenie dvoch svetov. Tu to je zasa analóg a digitál.

Je ten dizajn prepadák alebo má šmrnc?

Otázka, ktorú si ani po niekoľkotýždennom nosení nedokážem zodpovedať. Instinct má g-shockársky nádych, ktorý veľa ľudí ocení, ale... Ja neviem. Na druhej strane je to tak trochu paškvil. Ale priznávam, že čierny variant vyzerá výborne.

Proste outdoorové hodinky so šmrncom G-Shocku.

Ale keď sa pozriem na mnou recenzovaný farebný variant. Ja neviem, nepripomína vám to detské hodinky?

Ale uznávam, že to je problém len tohto farebného variantu. Ostatné vyzerajú dobre. Som si zas vytiahol čierneho Petra, no.

Každopádne, vzhľad hodiniek sa dosť vyčistil. Instinct 2 na niekoho mohol pôsobiť moc prekombinovane. Dva segmenty displeja, popisky funkcií tlačidiel... Do toho údaje priamo na displeji. Áno, bolo toho dosť.

Teraz je displej jednoliatejší (hoci ho vždy predeľujú analógové ručičky) a pribudli indexy po obvode. Okrem toho nájdeme na číselníku aj arabskú 6 a 12. Pri tomto si nie som úplne istý, či to bolo nutné, ale dobre, nebudem to riešiť. Je to drobnosť.

Priemer je 45 milimetrov, ale Instinct Crossover trochu pribral, pretože jeho hrúbka je 16,2 mm, zatiaľ čo Instinct 2 má 15 milimetrov. Pravdepodobne za to môžu analógové ručičky. Vďaka oceľovým častiam narástla váha o 13 gramov (z 52 g na 65 g).

Každopádne, na analógové ručičky a všetky indexy sa dostala luminiscenčná vrstva Super LumiNova, ktorú nájdeme na valnej väčšine švajčiarskych klasických hodiniek.

Luminiscencia – A bolo svetlo!
18.10.2019 - Radim Krčmář
Luminiscencia – A bolo svetlo!

VŠETKO NA TÉMU: Luminiscencia – Súboj medzi značkami
29.6.2022 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Luminiscencia – Súboj medzi značkami

Garmin ale bohužiaľ neudáva o akú triedu luminiscencie sa jedná. Super LumiNova totiž svoje luminiscencie rozdeľuje do rôznych "grejdov" podľa intenzity a dĺžky žiarenia.

Nejedná se o žádnou profesionální fotku, ale jde tady hezky vidět, jak ručičky a indexy září. Fotka je bez úpravy.Nejedná sa o žiadnu profesionálnu fotku, ale je tu pekne vidieť, ako ručičky a indexy žiaria. Fotka je bez úpravy.

Podľa mňa celkom zásadným rozdielom je spôsob zostavenia hodiniek. Zatiaľ čo Instinct 2 je celý z plastu, Instinct Crossover sa dočkal oceľovej vložky, ktorá ešte niečo pridá na odolnosti. Dôvod je jasný. Aby nedochádzalo k rozhodeniu ručičiek. Ale! Aj keby sa tak stalo, je tu funkcia RevoDrive, ktorá sama skalibruje ručičky podľa digitálneho času.

Ručičky pravdepodobne spôsobili aj to, že sklíčko už teraz nie je plastové (je dosť elastické), ale minerálne a nie je tak zapustené, aby sa tam ručičky zmestili. Vďaka tomu už nie je sklíčko tak chránené, ale zasa je tvrdšie. Prípadné škrabance ale teraz už nevyleštíte leštiacou pastou.

Čo sa týka remienka či dienka, tu sa nič neudialo. Všetko pri starom ako na Instinct 2. Jediný rozdiel je, že sa dobíjací konektor presunul zo spodnej časti na bok. Ale to je detail.

Displej – Taký polovičatý... Doslova

Ako už som písal vyššie, asi najväčšou zmenou je, že z dvojsegmentového displeja, ktorý ste našli na Instinct 2, sa stal jednoliaty. Nemáme teda hlavný a menší kruhový displej, ale jeden celý.

Recenzia Garmin Instinct 2 - Alebo vojak v havajskej košeli
1.2.2022 - Dominik Hok
Recenzia Garmin Instinct 2 - Alebo vojak v havajskej košeli

Osobne s ním nemám problém, ale niekedy sa mi v kombinácii s ručičkami zdá neprehľadný. Napríklad, keď čítate notifikáciu, je rozkúskovaná do dvoch častí a nie je veľmi pohodlné to čítať. Napríklad v aute... Taká tá vec, čo nemáme robiť, ale všetci to robíme.

Celkovo sa mi to niekedy zdá neintuitívne. Niekedy displej skáče po "polkách", niekedy preskočí po celých obrazovkách. Niekedy ručičky len predeľujú displej, niekedy ukazujú stav napríklad plnenia denného cieľa krokov. A úprimne, trochu ma ten neustály pohyb ruší. Ručičky totiž nie sú zas tak rýchle a zmena polohy im trvá necelú sekundu.

Každopádne, displej je rovnako veľký (0,9") s rozlíšením 176 x 176 pixelov.

Pravdu povediac sa jedná o jeden z najarchaickejšie vyzerajúcich, ale zároveň najkontrastnejších displejov. Takže nebojte, uvidíte. :) Ale pre tých, čo nosia okuliare, môžu mať trochu problém. Písmo a čísla sú dosť malé.

Senzorová výbava sa od Instinct 2 nezmenila

Rovnako ako na Instinct 2 na spodnej strane nájdeme snímač tepovej frekvencie Elevate 4, vo vnútri potom GPS prijímač, ktorý (bohužiaľ) nesníma na niekoľkých frekvenciách, ale iba GPS, GPS + Galileo alebo GPS + GLONASS na jednej frekvencii.

Okrem toho vo vnútri nájdeme barometer, kompas, akcelerometer, teplomer a pulzný oxymeter. Taká tá klasika pre outdoorový prístroj.

Z hľadiska presnosti GPS je to taká Garmiňácka klasika. Meria to dobre, sem tam ľahko ulietne. Nie je čo vypichnúť.

Tady je zatáčka na Velkou Prašivou (před tím velkým krpálem), pokud běžíte z Komorní Lhotky.Tu je zákruta na Veľkú Prašivú (pred tým veľkým kopcom), pokiaľ bežíte z Komornej Lhotky. Hodinky nemajú žiadny problém a krásne zákrutu vybrali.

Tady mě příjemně překvapilo, že hodinky zaznamenaly i asi 10 metrů, co jsem šel pochillovat na lavičku. To je ten malý zobáček.Tu ma príjemne prekvapilo, že hodinky zaznamenali aj asi 10 metrov, čo som išiel oddychovať na lavičku. To je ten malý zobáčik.

Batéria sa niekde predĺžila, niekde skrátila

U batérie vždy vravím, že niet lepšej veci než tabuľka.

Garmin Instinct 2S
Garmin Instinct 2
Garmin Instinct Crossover
V režime smartwatch
21 dní (51 dní)
28 dní (neobmedzené)
28 dní (70 dní)
Úsporný režim
50 dní (neobmedzené)
65 dní (neobmedzené)
71 dní (neobmedzené)
Príjem signálu GPS + GLONASS / GALILEO
22 hod. (28 hod)
30 hod. (48 hod.)
25 hod. (31 hod.)
GPS (režim max. úspory)
54 hod. (114 hod.)
70 hod. (370 hod.)
111 hod. (553 hod.)
Expedičný mód GPS
25 dní (105 dní) 32 dní (neobmedzené) 40 dní (327 dní)

Samozrejme, že to má nejaké ale. V bežných režimoch je treba hodinky vystaviť slnku s intenzitou aspoň 50 000 luxov (stáva sa skôr v lete) a pri GPS režimoch musia byť takej intenzite vystavené po celý čas používania. A vzhľadom na to, že býva... ehm... noc, tak to asi nie je moc reálne. Ale rozhodne sa výdrž o niečo predĺži.

Podľa tabuľky to ale Instinct Crossover lepšie zvláda v úsporných režimoch. Úprimne, dôvod mi nenapadá. Každopádne, v úspornom režime stále fungujú ručičky, takže z toho môžete mať trvalé klasické hodinky. :)

A čo lifestyle, šport a smart funkcie?

Pravdu povediac, popisovať všetky funkcie by bolo trochu zbytočné, pretože hodinky vychádzajú z už recenzovaného modelu Instinct 2. Preto prikladám recenziu.

Recenzia Garmin Instinct 2 - Alebo vojak v havajskej košeli
1.2.2022 - Dominik Hok
Recenzia Garmin Instinct 2 - Alebo vojak v havajskej košeli

Ale pribudlo niečo? V podstate nie.

Pokiaľ sa vám ale nechce čítať všetky funkcie Instinctu 2, zhrniem aspoň tie najdôležitejšie funkcie Instinct Crossover:

  • Instinct Crossover vám bude odpočítavať tréningové zaťaženie, VO2 Max, požadovanú regeneráciu a tiež doporučí vhodný tréning k vášmu progresu.
  • Podporujú externé snímače a tiež dynamiku behu, ktorú s týmito snímačmi môžete merať.
  • Celý deň merajú tep, jeho variabilitu, stres, Body Battery, kroky, kalórie a v noci aj spánok.
  • V hodinkách nájdete kalendár, počasie, zobrazia sa upozornenia z telefónu a môžete na nich reagovať prednastavenými odpoveďami (len Android).
  • Ponuka športov je naozaj široká vrátane outdoorových ako je trailový beh či horský bicykel. Hodinky vás dokážu (po nahratí trasy) aj navigovať po slepej mape.
  • Všetky verzie podporujú bezkontaktné platenie Garmin Pay.

Oplatí sa Instinct Crossover?

Naozaj ťažká otázka. Rozhodne je to niečo nové. Jedná sa o prvé outdoorové Garminy s analógovými ručičkami (rad Vívomove beriem ako mestský), ktoré niekomu mohli urobiť obrovskú radosť. Porovnaniu s G-Shockmi sa totiž tieto hodinky nevyhnú a budeme úprimní... Funkčne G-Shocky nemajú šancu. Hoci v dizajne a odolnosti zasa nemajú šancu Garminy.

Najdôležitejším faktorom je ale cena. Instinct 2 kúpite za menej než polovičnú cenu. A to je celkom silný dôvod na zamyslenie, či nutne potrebujem analógové ručičky. Ja osobne napríklad nie. Ako to vidí nejaký skutočný vojak? Na to som sa opýtal svojho brata, ktorý je vojak z povolania.

Ten mi viacmenej prezradil, že všetko, čo ľahko svieti, je automaticky "demaskujúce" a teda nepovolené. Preto je lepšie využiť digitálny displej, ktorý je viditeľný cez nočné videnie, čo má práve verzia Tactical (ako u druhej generácie Instincov, tak Crossoverov).

Pre bežného používateľa môžu mať ručičky istý nádych klasiky a môžu mu trochu uľahčiť prechod z toho klasického do smart sveta. Stále do toho ale zasahuje cenovka, ktorá skoro dorovnáva Fenix 7, ktorý je funkčne zasa o niečo ďalej než Instinct.

Čo si o týchto hodinkách myslíte vy? Kúpili by ste si ich aj za pomerne vysokú cenu?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

xxxpred 526 dňami, reagovať
Mohol by Garmin urobiť Garmin Fenix 7 Crossover
Jánpred 437 dňami, reagovať
Nie, Fenix nech ostane Fenixom.

Hodinky zmienené v článku