» Blog » Garmin

Smart hodinky Garmin  – Najlepšie lifestylové funkcie

Tagy: Technológie a pojmy | Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 19.9.2023 | 4 MIN

Lifestyle, zdravie, wellness... Nazýva sa to mnohými spôsobmi a každý teraz svoje zdravie čím ďalej starostlivejšie sleduje. A to je dobre. Ale nič sa nemá preháňať! A aké najlepšie lifestylové funkcie nájdete v smart hodinkách Garmin?

Smart hodinky Garmin – Najlepšie funkcie na bežecký závod
22.9.2023 - Dominik Hok
Smart hodinky Garmin – Najlepšie funkcie na bežecký závod

Meranie tepovej frekvencie srdca

Vedia to asi všetky smart hodinky (niektoré lepšie, niektoré horšie) a má to jednoduchý dôvod.

Každý úder srdca je pre nás životne dôležitý a srdcu by sme mali venovať obrovskú pozornosť. Asi najsmerodatnejšou informáciou je tep srdca v kľude, ktorý ukazuje silu nášho srdca. Pokiaľ teda športovcovo srdce uderí 40krát za minútu, znamená to, že mu stačí 40 úderov, aby dostalo kyslík do celého tela. Pokiaľ niekto nešportuje alebo žije nezdravo, môže mať slabšie srdce a v kľudovom stave vyžaduje 90 úderov, aby dostalo kyslík do celého tela. Alebo má proste väčšie telo, čo súvisí zasa s obezitou.

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

Čím viac ale srdce bije, tým viac sa opotrebováva. Z toho môžu vznikať choroby, krátkovekosť a ďalšie neduhy.

U Garminu je veľkou výhodou, že meranie srdečného tepu prebieha každú sekundu. To znamená, že máte viac dát a máme skúsenosti, že sú výsledky vďaka tomu aj omnoho presnejšie. Napríklad značky, ktoré merajú v intervale 1 minúty alebo snáď 10 minút, merajú omnoho vyššie hodnoty.

Monitoring a skóre spánku

Spánok sa v posledných rokoch stal doslova hitom. Cirkadiánny rytmus, spánkové fázy... Existuje snáď niekto, kto tieto pojmy nepozná?

Garmin veľmi dobre vie, že na spánok je kladený čím ďalej väčší dôraz. A musím uznať, že ich vyhodnotenie je jedno z najkvalitnejších. Nielen, že vám povedia časové rozmedzie jednotlivých fáz (ľahký, hlboký, REM), ale tieto fázy graficky vyjadria na časovej osi. Okrem toho aj slovne ohodnotia váš spánok a ponúknu skóre na stupnici od 0 do 100.

Skóre spánku sa mi zdá ako jedna z najlepších vecí. Niekomu sa nechce dlhosiahlo študovať správne rozloženie spánkových fáz a proste chce úplne polopate povedať, či sa vyspal dobre alebo zle. A od toho je tu skóre spánku.

Skóre spánku je vyhodnotené na základe vášho veku, pomeru jednotlivých fáz, stresu v spánku, variability srdečného tepu, frekvencii srdečného tepu, nepokoja a bdelosti.

Meranie variability srdečného tepu a stresu

Čo je to variabilita srdečného tepu? V krátkosti je to rozdiel v časových intervaloch medzi jednotlivými údermi srdca. Keď sú rozdiely veľké, tak nie, nie je to arytmia, ale znamená to, že vaše telo a teda aj srdce nie je vystavené stresu. Oproti tomu, keď sú intervaly kratšie a srdce bije pravidelne, znamená to, že je telo v strese.

5 najlepších funkcií smart hodiniek Garmin pre bežeckých začiatočníkov
22.11.2022 - Dominik Hok
5 najlepších funkcií smart hodiniek Garmin pre bežeckých začiatočníkov

Práve tieto časové intervaly Garmin meria po celý deň. Počas dňa túto hodnotu vyjadruje na stupnici od 0 do 100 vo forme stresu. Čím vyššie číslo, tým viac stresu a teda logicky nižšia variabilita. V poslednej dobe sa do všetkých Garminov dostáva aj nočné meranie variability srdečného tepu, kde je to vyjadrené v milisekundách. Tam nie je potreba stupnice od 0 do 100, preto sa riaďte jednoduchou vecou – čím viac, tým lepšie.

Meranie krokov a vystúpaných poschodí

Áno, kto nemeria kroky ako by nebol. Ja osobne to až tak nevyužívam, pretože sa zameriavam skôr na ubehnuté kilometre alebo čas strávený aktivitami, ale pre niekoho, kto vyložene nešportuje, môžu kroky vyjadrovať istú formu aktivity, ktorá je samozrejme zdravá. Jedinou nevýhodou je, že chôdza je pre telo prirodzený pohyb a nemusíte sa pri nej dostať do vyšších tepových zón, ktoré sú tiež dôležité.

Obľúbenou lifestylovou funkciou je meranie vystúpaných poschodí, kedy hodinky každé 3 vystúpané metre započítajú ako jedno poschodie.

Minúty intenzívnej aktivity

Minúty intenzívnej aktivity môžu úzko súvisieť práve s hľadiskom sledovania krokov, ktoré som popisoval vyššie a to, že sa potrebujete pohybovať aj v intenzívnejších tepových zónach. Podľa väčšiny zdravotníckych organizácií by dospelý človek mal aspoň 150 minút týždenne tráviť stredne náročnou fyzickou aktivitou alebo 75 minút vysoko intenzívnou aktivitou. A toto meria práve funkcia Minúty intenzívnej aktivity.

Body Battery

Body Battery je za mňa jedna z top lifestylových funkcií od Garminu. Táto funkcia totiž vezme do úvahy úplne všetko – stres, spánok, športové aktivity, tepovú frekvenciu a vyjadrí na stupnici od 0 do 100 "nabitie" vášho tela. Predstavte si, že by ste mali vnútri v sebe baterku rovnako ako napríklad váš telefón a hodinky sa snažia na stupnici určiť hodnotu vášho energetického zdroja.

Ale pozor, každý deň nezačínate vždy od stovky. Pokiaľ ste sa zle vyspali, môžete kľudne začať na 40. Pokiaľ ste sa napríklad v noci nabili do 100, ale počas dňa ste mali veľa stresu, energia pôjde rapídne dole. To isté prebieha napríklad aj v rámci športovej aktivity.

Zdá sa mi to ako taká smerodatná funkcia pre určenie toho, či by ste si možno nemali odpočinúť alebo si odpustiť nejaký ťažší tréning.

Aké ďalšie lifestylové funkcie v Garminoch nájdeme?

Ďalšie funkcie som nechcel dlhosiahlo vysvetľovať, pretože už sa mi zdajú také minoritnejšie, ale určite je dobré o nich vedieť.

Vďaka pulznému oxymetru (červené presvietenie) sú hodinky schopné odčítať okysličenie krvi. To nám môže prezradiť napríklad prichádzajúcu chorobu.

VŠETKO NA TÉMU: Pulzný oxymeter – Prečo je dôležitý a čo nám prezradí? (1/2)
6.5.2021 - Dominik Hok
VŠETKO NA TÉMU: Pulzný oxymeter – Prečo je dôležitý a čo nám prezradí? (1/2)

Ženy môžu oceniť sledovanie menštruačného cyklu, kedy v kalendári presne vidíte vašu periódu a cyklus v ktorom sa zrovna nachádzate.

Novinkou je aj poradca pre jet lag. Ten vám pomôže upraviť biologický rytmus tak, že vám hodinky určia plán spánku, cvičenie a čas, kedy sa vystavovať svetlu.

Garminy cez deň merajú aj kalorickú spotrebu ako pasívnych, tak aktívnych kalórií. Aktívne kalórie sú tie, ktoré pálime pri fyzickej aktivite. Pasívne (alebo aj kľudové či bazálne) sú spaľované pri telesných procesoch ako je dýchanie, krvný obeh, trávenie, udržovanie telesnej teploty ai.

Na základe vašej kondície a srdečnej tepovej frekvencie sú hodinky schopné odhadnúť váš fitness vek. K správnemu fungovaniu je ale ideálne mať váhu Garmin Index.

Tiež si môžete zadávať aj hydratáciu. Po každom vypití si môžete zadať množstvo tekutiny, ktorú ste zrovna vypili.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre