» Blog » Garmin

Garmin Lily 2 recenzia – Tak akurát chytré, viac ako krásne

Tagy: Recenzie | Garmin | Dámske | Inteligentné | Fashion

Dominik Hok | 24.1.2024 | 9 MIN

Začnem jednoducho. Lily 2 sú najkrajšie dámske inteligentné hodinky od spoločnosti Garmin. Naozaj silno pripomínajú klasické hodinky, získali možnosť bezkontaktných platieb a všetky dizajnové prvky boli oproti prvej generácii umocnené na druhú.

Lily 2 je takým netypickým príkladom naprieč ponukou spoločnosti Garmin. Vzhľadom na to, že ide o športovo orientovanú značku, ktorá si svoju povesť vybudovala na technológii GPS, je až zvláštne, že sa rozhodla vytvoriť mestské inteligentné hodinky bez prijímača GPS. Tieto hodinky sú však postavené najmä na vzhľade a monitorovaní životného štýlu.

Garmin Lily 2 sú zaujímavé tým, že:

  • ich dizajn výrazne pripomína klasické hodinky
  • majú šesť farebných možností (štyri klasické a dve základné)
  • drahšia verzia Classic má aj platbu pomocou NFC
  • majú hliníkové puzdro (prvá generácia bola plastová)
  • má vylepšený snímač srdcovej frekvencie Elevate 4

Chcel som do recenzie zahrnúť aj ženský pohľad, preto bude táto recenzia doplnená o citáty mojej kolegyne Agáty, ktorá hodinky niekoľko týždňov nosila.

Sklíčko ako žiadne iné

Zaujímavé vzorovanie skla robí hodinky Lily 2 výnimočnými nielen v rámci ponuky Garminu, ale aj na celom trhu so smart hodinkami. V skutočnosti som túto technológiu nevidel na žiadnom inom modeli okrem Lily 2.

Agáta: Prvá vec, ktorú musím na hodinkách Lily 2 vyzdvihnúť, je, samozrejme, dizajn. Ako ľahko som si na hodinky zvykla! Nielen preto, že na zápästí vyzerajú úžasne elegantne a prirodzene, ale aj vďaka svojej veľkosti.

Toto vzorovanie je špecifické pre každý variant, a keďže tento efekt je priamo v skle (Corning Gorilla Glass 3) a nejde o displej, nedá sa nijako zmeniť. Páči sa mi to, pretože to robí každý variant o niečo jedinečnejším. Myslím si, že Garmin zvolil vzorovanie, pretože chcel hodinky priblížiť klasickým – tie vytvárajú zaujímavý vzhľad pomocou ciferníkov, ale inteligentné hodinky tieto možnosti nemajú (kvôli displeju).

Prémiovosť dodáva aj zmena materiálu puzdra z plastu na hliník. Hodinkám to dodáva nádych prémiovosti, ale stále mi to pripadá trochu lacné. Prečo? Hliník je naozaj ľahký materiál a hodinky vďaka nemu vážia len 24 gramov. Možno je to mnou, ale keď je niečo podozrivo ľahké, mám z toho pocit lacného tovaru. Samozrejme, sú veci, ktoré svojou ľahkosťou získavajú na hodnote (napríklad karbónové kolesá), ale k hodinkám sa to nehodí.

Agáta: Na mojom drobnom zápästí sa nosili s ľahkosťou vlastného mena. Počas dňa som o nich prakticky nevedela, kým ma neupozornili na nejaké upozornenie. Ani v noci ma nebudili, neprekážali, naopak, oceňovala som ich nenápadný, ale dostatočný budík.

Keď už sme pri číslach, Lily 2 majú priemer 35,4 milimetra a hrúbku 10,1 milimetra. Áno, sú naozaj maličké a určené len pre dámske zápästia – dizajnom aj pravdepodobne veľkosťou.

Ďalšieho vylepšenia sa dočkal aj remienok, či skôr jeho uchytenie. Pôvodný systém uchytenia bol atypický a len na Lily. Teraz prešli na 14 mm remienok, ktorý využíva systém rýchleho uchytenia Quick Release, pri ktorom stačí zatiahnuť za zobáčik a stožiar sa uvoľní z nožičiek. Aké sú jeho výhody? Môžete použiť akýkoľvek popruh, ktorý je kompatibilný s týmto upevnením, a navyše ho môžete vymeniť za niekoľko sekúnd.

Uchá dosť netypicky trčia z puzdra, ale nie je to nič, čo by mi vadilo. Naopak, považujem to za kreatívne.

Celkovo existuje 6 variantov, pričom štyri z nich sú na nylonovom alebo koženom remienku a nesú prívlastok "Classic". Použitie nylonu je v rade Lily úplne nové. Potom sú tu ešte dva základné varianty, ktoré majú silikónový remienok.

Ak by som to mal zhrnúť, okrem vzťahu medzi ľahkosťou a lacnosťou (čo je u mňa skôr subjektívne vytvorená súvislosť) nemám čo vyzdvihnúť. Hodinky sú pekné, pôsobia prémiovo, majú zdravé ženské proporcie a nádych klasického hodinkového sveta.

Čitateľné alebo nečitateľné? To je otázka...

Trochu som sa obával čitateľnosti displeja na priamom slnku, ale úprimne povedané, nie je to problém. Teda... Ak sa na hodinky pozeráte priamo. Ak totiž na hodinky svieti slnko a vy sa pozeráte zboku (napríklad na bicykli), už si domýšľam, čo vidím. To isté sa deje pod priamym svetlom. Vzor na skle je jedinečný, ale pod svetlom je to viac-menej jediná (aj keď zaujímavá) vec, ktorú vidíte.

Agáta: Musíte vziať do úvahy, že krásna štruktúra na sklíčku zhoršuje v niektorých situáciách čitateľnosť. Spočiatku som s tým bojovala, najmä na priamom slnku. Ale po chvíli som si na Lily zvykla a vedela som, ako sa vyhnúť zbytočným hádkam s vlastnými hodinkami úpravou nastavení. :)

Bola použitá technológia LCD a rozlíšenie je 240 x 201 px. Spodná časť je vyhradená pre dotykové tlačidlo. Nebudem vám klamať, neznášam dotykové tlačidlá. Majú tendenciu sem-tam štrajkovať. A toto nie je žiadna výnimka.

Ťažko sa mi hodnotí ovládanie takýchto hodiniek, pretože môj prst zaberá väčšinu prednej časti hodiniek, takže sa mi logicky ťažko ovláda. Hodinky som však dal na otestovanie kolegyni, ktorá má 43 kg (a logicky malé prsty), a úprimne, aj ona mala trochu problém. Nuž, chlapče, je to ťažká práca. Malé mínus dávam za to, že sa nedá vypnúť vibračná odozva pri dotyku. Dúfam, že je to len chyba, ktorú Garmin opraví v ďalšej aktualizácii.

Agáta: Môj najväčší problém, ktorý mi svedomie nedovolí nespomenúť, je ovládanie a čiastočne aj čitateľnosť. Ovládanie v tom zmysle, že skryté "tlačidlo" pod ciferníkom niekedy nereagovalo tak, ako by som chcela. Stačila nedostatočná sila alebo posunutie prsta trochu inde... Podobne aj samotná dotyková plocha bola menej citlivá, ako sme asi pri dotykových hodinkách zvyknutí a v prípade, že som mala len trochu zmrznuté alebo mokré ruky, ovládateľnosť išla rapídne dole.

Displej využíva šestnásť úrovní čiernej a bielej, takže by som ho označila za minimalistický. Niekto by sa mohol sťažovať, prečo v 21. storočí nemá elektronika za tisíce korún farebný displej, ale mne to príde úplne pochopiteľné. Viete, ako by farby narušili minimalistický a klasický dojem z hodiniek? Čierna a biela je to najlepšie, čo mohol Garmin zvoliť.

Chýba síce GPS, ale chýba vlastne?

Ak ste si prečítali nadpis vyššie, hneď vám odpoviem – nechýba. Lily 2 nie sú určené pre bežcov, vášnivých cyklistov alebo outdoorových nadšencov. Stačí sa pozrieť na propagačné video zariadenia Lily 2. To vám objasní cieľovú skupinu.

Sú to jednoducho inteligentné hodinky na mestské aktivity alebo na nejakú tú jogu, cvičenie, meditáciu, stepovanie atď. Tomu zodpovedá aj športová ponuka, o ktorej budem písať neskôr. Neinštalovanie GPS prijímača do puzdra však dáva absolútny zmysel, pretože by to len zvýšilo cenu hodiniek. A ak si chce žena ísť zabehať, jednoducho použije GPS v telefóne. Áno, je tu trochu nevýhoda, že určovanie polohy dosť žerie batériu telefónu, ale aj tak... Tieto hodinky nie sú určené pre ultramaratóncov. Na jednu alebo dve hodiny behu telefón určite vydrží.

Prijímač GPS – Prečo je súčasťou smart hodiniek a ako funguje?
18.3.2024 - Dominik Hok
Prijímač GPS – Prečo je súčasťou smart hodiniek a ako funguje?

Z rovnakého dôvodu v hodinkách nenájdete kompas, barometer, teplomer ani gyroskop. Na druhej strane tu nájdete akcelerometer (krokomer) a optický snímač, ktorý okrem srdcovej frekvencie meria aj okysličenie krvi.

Hodinky Lily 2 nie sú vybavené najnovším optickým snímačom Elevate 5, ktorý je pripravený na meranie EKG a teploty pokožky. Je pochopiteľné, že sa najnovšia generácia nedostane do cenovo dostupného modelu Lily 2, ale spoločnosť Garmin si ju šetrí pre modely vyššej triedy.

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

Agáta: Z funkčného hľadiska sa nemám na čo sťažovať. Dajú sa ľahko spárovať, sú jednoduché na pochopenie a majú všetky základné potrebné údaje. Výber aktivít je dostatočný a ich zaznamenávanie tiež, za predpokladu, že nepotrebujete až také podrobné vyhodnotenie.

Výdrž batérie sa nikam neposunula, ale stále je dostatočná

Rovnako ako prvá generácia, aj druhá sa dostáva na 5 dní výdrže. Je trochu škoda, že Garmin nikde neuvádza, ako dlho hodinky vydržia prijímať údaje o polohe z telefónu.

Každopádne, aby ste sa dostali na 5 dní, musí vaše používanie hodiniek zhruba zodpovedať tomuto:

  • 50 oznámení / deň
  • 9 oznámení v rámci služby Garmin
  • 16 interakcií / deň
  • 9 oznámení v rámci aplikácie Garmin
  • 1 hodina mimo dosahu Bluetooth / deň
  • predvolený číselník Garmin
  • 2 hodiny vonkajšej aktivity / deň
  • 550 gest / deň
  • vypnutý pulzný oxymeter

Do akej hĺbky monitoruje zariadenie Lily 2 vašu dennú aktivitu?

Spánok je hitom. Takže začnem týmto. Zariadenie Lily 2 vám povie, ako dlho ste spali, koľko času ste strávili v jednotlivých fázach spánku, a dokonca ohodnotí váš spánok na stupnici od 0 do 100. To posledné je oproti prvej generácii vylepšenie a dokonca máte priamo na hodinkách widget týkajúci sa spánku.

Ako smart hodinky monitorujú spánok?
18.3.2024 - Dominik Hok
Ako smart hodinky monitorujú spánok?

Počas dňa vám tieto hodinky merajú srdcovú frekvenciu (každú sekundu), stres, okysličenie krvi, dýchanie a upozornia vás aj na abnormálne srdcové údery. Ak máte vysokú úroveň stresu, hodinky vám odporučia dýchacie cvičenia a tiež vás nimi prevedú.

Samozrejme, počas celého dňa počítajú vaše kroky, spálené kalórie (aktívne a pasívne) a povedia vám všetko dôležité o vašom menštruačnom cykle.

Výpočet spálených kalórií pomocou smart hodiniek
19.3.2024 - Matěj Urbaczka
Výpočet spálených kalórií pomocou smart hodiniek

Garminy sčítavajú minúty, ktoré ste počas týždňa aktívne, a ak nie ste práve aktívni, po čase vás upozornia, aby ste si trochu zacvičili. A ak sa vám darí plniť ciele dennej aktivity, Garmin vás bude neustále vyzývať k ďalšej aktivite. Každý deň o niečo zvýši váš denný cieľ, a ak ho ani raz nesplníte, vrátite sa na začiatok. Dosť motivujúce, čo?

Nie sú to hodinky priamo pre športovcov, ale to najnutnejšie zvládnu

Zameranie týchto hodiniek dosť vystihujú skutočné športové aktivity, ktoré v nich nájdete – beh, bežecký pás, bicykel, chôdza, pilates, joga, eliptický trenažér, stepper, veslovací trenažér, posilňovanie, HIIT, kardio, plávanie v bazéne a rôzne tance.

Ak ide o outdoorovú aktivitu, musíte hodinky pripojiť k telefónu a využiť jeho polohovanie. Ak to neurobíte, do hry vstupuje akcelerometer, ktorý odhaduje vzdialenosť podľa pohybu ruky (jeden švih ruky = krok) a vynásobí ju určenou dĺžkou kroku.

Akcelerometer – Prečo je v smart hodinkách?
20.3.2024 - Dominik Hok
Akcelerometer – Prečo je v smart hodinkách?

Po skončení aktivity vám hodinky po vyhodnotení trasy oznámia všetky informácie o čase, tempe, srdcovom tepe a dokonca aj o nadmorskej výške. Na základe vašej bežeckej aktivity sú hodinky schopné odhadnúť vašu maximálnu hodnotu VO2.

Čo je VO2 max?
30.10.2019 - Agáta Vřeská
Čo je VO2 max?

Platbu NFC podporuje iba verzia Classic

Azda najväčšou novinkou druhej generácie Lily 2 je možnosť bezkontaktných platieb. Platiť však môžete len s verziou Classic, nie so základnou.

Platby NFC - všetko o bezkontaktných platbách pomocou hodiniek
3.1.2022 - Dominik Hok
Platby NFC - všetko o bezkontaktných platbách pomocou hodiniek

Samozrejme, počas dňa dostávate všetky oznámenia z telefónu a používatelia Androidu majú možnosť na ne odpovedať.

Mne sa najviac páči ranná správa, ktorá zhrnie všetko dôležité – ako ste sa vyspali, či máte v kalendári nejakú udalosť, a dokonca na konci pridá motivačný citát.

Okrem toho môžete pomocou hodiniek ovládať hudbu prehrávanú v telefóne a z telefónu preberajú aj údaje o počasí. Šikovnou malou funkciou, ktorá vám dosť možno uľahčí život, je "Nájsť môj telefón". A pre šikovných funguje aj opačne z telefónu, teda "Nájsť moje hodinky".

Pri športovaní sa môžete cítiť o niečo bezpečnejšie vďaka funkcii detekcie nehody a pádu, pri ktorej hodinky odošlú textovú správu s vašou polohou na prednastavené kontakty. Samozrejme, na určenie vašej polohy potrebujete telefón.

Čo je Garmin Lily 2?

Úprimne povedané, je ťažké nájsť alternatívy a porovnania, pretože Lily sú také "unikátne" – vyzerajú veľmi podobne ako klasické hodinky, a hoci sú to hodinky Garmin, nemajú GPS. Čo je dosť zvláštne pre spoločnosť, ktorá sa preslávila technológiou GPS, ale plne chápem ich rozhodnutie.

Agáta: Majú hodinky Lily 2 miesto na trhu? Zatiaľ nie! Nenájdete iný podobný. Odporúčala by som ich ženám, ktoré hľadajú jednoduchšie hodinky, ktoré ich nezahlcujú kvantom informácií (ktoré aj tak nevyužijú) a zároveň hľadajú vkusný doplnok.

Pre koho sú teda tieto hodinky určené? Úprimne povedané, určite nie pre mladú ženu, pretože hodinky na to nemajú dostatok inteligentných funkcií (napríklad v porovnaní s hodinkami Apple) ani moderný vzhľad.

Pre staršiu ženu (ako naznačuje aj propagačné video spoločnosti Garmin) však môžu byť tieto inteligentné hodinky ideálne – klasický vzhľad, jednoduché ovládanie, minimum (ale dostatok) inteligentných funkcií a slušná výdrž batérie. Áno, myslím si, že spoločnosť Garmin má cieľovú skupinu dobre premyslenú.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku