» Blog » Garmin

Garmin Marq 2 recenzia – Aj luxus môže byť múdry

Tagy: Recenzie | Garmin | Pánske | Inteligentné

Dominik Hok | 25.4.2024 | 9 MIN | 2x komentár

Zdá sa vám, že smart hodinky nie sú na úrovni? A už ste videli Marq 2? Smart hodinky nabité tými najlepšími funkciami od Garminu a kvalitou porovnateľnou s exkluzívnymi klasickými hodinkami. To proste chcete.

Má vôbec Marq 2 nejaký zmysel?

Názory sa rôznia. Jedna strana by mohla povedať, že smart hodinky s istou dávkou "klasického" nádychu nedávajú zmysel. A ja s týmito názormi súhlasím. Keď si totiž kúpite klasické hodinky za takú čiastku, možno už vydržia váš celý život alebo dokonca životy niekoľkých generácií.

Oproti tomu také smart hodinky sú za zenitom už za pár rokov, pretože prídu nové technológie, ktoré ich pošlú do vitrín múzeí. Je teda otázkou... Dáva zmysel si kúpiť exkluzívne smart hodinky, ktoré za pár rokov budú technologicky zastaralé?

Poviem to na rovinu... Keď si tie hodinky môžete dovoliť, prečo nenosiť krásne vyzerajúce hodinky, aj keby to malo byť na pár rokov? Lepšie než nosiť bežné smart hodinky, nie?

Ako už som spomínal v recenzii prvej generácie, ľudia si tiež kupujú Rolex hoci ukazujú čas úplne rovnako ako Casio za pár stovák. Tak aký to má zmysel? Ide o ten pocit. O ten pocit byť iný. A s radom Marq ste proste iní. Nemáte Fenix ako každý. Vy máte Marq.

Hodinky Garmin MARQ – Keď je luxus podmienkou
21.4.2021 - Dominik Hok
Hodinky Garmin MARQ – Keď je luxus podmienkou

Já ich mám teraz tiež na ruke. A viete čo? Cítim sa.

Každý dizajn má svoju vlastnú iskru

Len sa na tieto hodinky pozrite. Každý model je zameraný na iný šport a k tomu má upravený aj dizajn.

Keď si ich vezmeme zľava, tak to máme Adventurer (turistika), Athlete (beh), Aviator (letectvo), Captain (plachtenie, jachting ai.) a Golfer (golf).

A musíte uznať, že u každého modelu by ste po pár minútach (možno sekundách) dokázali tipnúť pre koho je robený. Najviac nám toho prezradia remienky a luneta. Ale poďme na to podrobne.

Adventurer patrí medzi mojich obľúbencov. Kožený remienok s bielym prešitím pôsobí outdoorovým, ale pritom elegantným dojmom. Z vnútornej strany remienka je silikónová vložka, ktorá je omnoho praktickejšia, pretože hodinky na ruke lepšie držia. Zároveň si koža moc nerozumie s potom, takže je dobre, že mu čelí silikón. Vložka je "nakúskovaná", aby sa remienok lepšie prispôsobil záhybom ruky.

Najväčší šmrnc ale hodinkám dodáva titánová luneta s azimutálnou stupnicou, ktorú ešte dopĺňajú digitálne stupne na displeji. Konieckoncov, celé hodinky sú z titánu piatej triedy, čo je naozaj veľmi kvalitný materiál, takže vedzte, že niečo vydržia a ešte lepšie vyzerajú.

Ak Adventurer z praktických dôvodov spolieha na silikón z vnútornej strany, tak Athlete je praktickosť na druhú, pretože je na celosilikónovom remienku.

Všetky remienky sú na Marq riešené technológiou QuickFit, takže nevešajte hlavu, pokiaľ sa vám zrovna nejaký nepáči. Stačí pár sekúnd a máte úplne iný remienok.

Luneta je na modeli Athlete rozdelená do dvoch častí, pričom vrchná zobrazuje vašu súčasnú hodnotu VO2 Max a spodná dobu regenerácie.

Nultý bod lunety je trojuholník v takej pre bežcov špecifickej farbe – razivo zelenej. V rovnakej farbe je aj tlačidlo START/STOP. Toto tlačidlo má naviac ľahké brúsenie, ktoré tomu dodáva šmrnc.

Aviator je asi najelegantnejším kúskom z celej generácie Marq. Možno je to preto, že najviac pripomína klasické hodinky. Pravdepodobne to bude kvôli GMT lunete, ktorá sa používa práve aj na klasických hodinkách. Slúži k lepšej orientácii v rôznych časových zónach. Táto luneta je naviac keramická. V kombinácii s celotitánovým prevedením je to naozaj nádhera.

Vďaka kovoťahu ale hodinky vážia slušných 141 gramov, čo už nie každý môže zniesť. Našťastie je v balení silikónový remienok s ktorým hodinky vážia 84 gramov.

Captain vykrikuje do sveta, že patrí na šíre more. Len sa pozrite na tie farby.

Keramická luneta je určená na regata preteky. Je celkom vtipné, že v kombinácii s piatimi tlačidlami hodinky na fotke vyššie ľahučko pripomínajú lodné kormidlo. Ale možno je to len moja bujná predstavivosť...

Vravíte si, že pre človeka, ktorý sa pohybuje na vodách nie je vhodný nylonový remienok, pretože nasáva vodu? To je pravda, ale remienok na modeli Captain je vyrobený francúzskou technológiou Jacquard-weave, kedy nenasáva žiadnu vodu. Naviac je vyšperkovaný titánovou koncovkou a pútkami. A musíte uznať, že to má fakt šmrnc.

Posledný model sa so svojou farbou tiež hodí na svoju cieľovú destináciu – golfové ihrisko. Model Golfer si rovnako ako Captain vyslúžil nylonový remienok. Z farebného hľadiska sa jedná asi o najzaujímavejšie hodinky z radu Marq 2.

Keramická luneta bola tentokrát využitá pre počítadlo jamiek. Hoci nápis "Hole Indicator" si vyložene vraví o dvojzmyselné pochopenie.

Aké dizajnové hľadisko Marq 2 spája?

Každý model je niečim výnimočný, ale zároveň majú mnoho spoločného. Všetky puzdrá a tlačidlá sú vyrobené z titánu piatej triedy, ktorý sa považuje za jeden z najprémiovejších kovových materiálov. U modelov Athlete a Adventurer je z rovnakého materiálu aj luneta. Zvyšok modelov má lunetu keramickú, ktorá sa ale taktiež považuje za exkluzívnu.

Modely vyššej triedy (napr. Fenix a Tactix) od Garminu majú väčšinou plastové puzdro uzavreté do titánovej lunety a dynka, ale Marq je v celokovovom prevedení.

Na modeloch Tactix a Fenix sa Garmin nijak nesnažil schovať skrutky a nikdy to nikomu neprekážalo. Predsa len, má to istý outdoorový (alebo snáď industriálny?) nádych. Naviac museli nejak kovovú lunetu "pripevniť" na strednú plastovú časť. U Marqov nájdeme štyri skrutky len na dynku.

Puzdrá sú brúsené a každé z nich má na pravom boku vyryté slovo "Marq". Detail, ale moc pekný.

Prednú časť pokrýva zafír. Ten sa považuje za takmer nepoškriabateľný a je u smart hodiniek použitý až vo vyšších cenových reláciách. Konieckoncov aj u klasických.

Keď to ale vezmeme v celku. Titán piatej triedy, keramika, tkaný nylon, vypuklý zafír... Garmin na materiáloch naozaj nešetril a dostanete to najlepšie.

Hodinky na ruke sedia pekne a dostalo sa im univerzálneho priemeru 46 mm. Niekto by si mohol sťažovať, prečo Marqy nemajú obľúbený priemer 51 mm ako napríklad Fenix 7X alebo Tactix, ale dokážete si predstaviť tú váhu? Všeobecne si myslím, že 46 mm sa približuje k rozmerom klasických hodiniek a Marqu to prospieva.

Jediná škoda je, že všetky modely s 51mm puzdrom majú teraz svetlo, ktoré na Marqu nie je. Ale myslím si, že by to len narušovalo elegantný vzhľad hodiniek.

Vďaka AMOLED displeju Marq 2 prekukol

Garmin väčšinu času používa dva typy displeja – transflektívny LCD a AMOLED. Kedysi to bolo tak, že športové modely používali transflektívny LCD a mestské zasa AMOLED. Teraz už sa to trochu láme a druhý spomínaný displej sa dostáva aj na športové modely. Konkrétne Marqu 2 to veľmi prospelo, pretože hodinky krásne prekukli a celkovo to estetický zážitok posunulo na novú úroveň.

VŠETKO NA TÉMU: Typy displejov smart hodiniek
1.11.2022 - Matěj Urbaczka
VŠETKO NA TÉMU: Typy displejov smart hodiniek

Veľkosť dotykového displeja je 1,2 palca s rozlíšením 390 x 390 px. To je pomerovo o niečo horšie než Epix 2, ktorý má veľkosť 1,3" a rozlíšenie 454 x 454 pixelov. Popravde mi to moc nedáva zmysel, prečo štyrikrát drahšie hodinky majú horší displej.

Marq 2 trochu benefituje z toho, že má zaujímavé číselníky, ktoré nájdeme iba na v tomto rade. Keď ste vo výbere športových aktivít, v pozadí sa vám točí čiernobiely glóbus. To ma trochu mrzí, pretože kedysi tam bola fotka takmer pre každý šport. Keď ste boli na behu, videli ste fotku bežca, u cyklistiky cyklistu... Chápete. U klasických Garminov je tam len čierne pozadie, tak stále lepší glóbus než nič.

GPS aj snímač tepovej frekvencie sú zárukou kvality

Čo sa týka kvality snímania tepu aj GPS, nemôžem si v poslednej dobe Garmin vynachváliť. Zdá sa mi, že od vydania modelu Forerunner 745 sa GPS stále len zlepšuje. S Fenixom 7 prišiel viacpásmový príjem GPS, ktorý kvalitu príjmu umocnil na druhú.

Hodinky poznají i po jaké straně silnice běžím. Po cestě tam jsem běžel po pravé straně, po cestě zpátky po levé.Hodinky poznajú aj po akej strane cesty bežím. Mal som spustený automatický výber GPS alebo SatIQ.

V zakroužkovaném místě jsem přeběhl z jedné strany silnice na druhou. GPS zaznamenává i takové detaily.V zakrúžkovanom mieste som prebehol z jednej strany cesty na druhú. GPS zaznamenáva aj také detaily.

K snímaču tepovky mám asi to isté. Funguje skvele a nemám čo vytknúť. Meranie prebieha kontinuálne každú sekundu nehľadiac na to, či máte spustenú aktivitu alebo nie.

Z ďalších senzorov v hodinkách nájdeme ešte akcelerometer, barometer, gyroskop, kompas, teplomer a pulzný oxymeter.

16 dní v režime smartwatch? Moc pekné

Pri štandardnom používaní by hodinky mali vydržať nejakých 16 dní, ale počítajte, že pokiaľ veľa športujete, doba sa skráti o niekoľko dní alebo až možno na polovicu. Ja osobne mám Tactix s výdržou 28 dní, ale vydržia mi tak 2 týždne.

V móde always-on (stále zapnutý displej) by hodinky mali vydržať 6 dní, ale doba sa môže skrátiť z rovnakých dôvodov ako píšem vyššie.

Pri aktívnej GPS vydržia Marq až 42 hodín, so všetkými aktívnymi systémami je to 32 hodín a pokiaľ bude prenos multifrekvenčný, skráti sa doba na 28 hodín.

Čo je dobré, tak vo všetkých režimoch hodinky zvládnu viac než 24 hodín, čo je časová hranica pre veľa pretekov.

Aké funkcie má Marq naviac?

Dalo by sa povedať, že skoro žiadne. Každý Marq totiž vychádza z nejakého modelu, ktorý je buď Fenix alebo modely, ktoré vychádzajú z Fenixu a majú isté funkcie naviac.

Úplne totožné funkcie ako Fenix 7 majú modely Athlete, Adventurer a Golfer. Teda v týchto modeloch nájdete topografické mapy, mapy golfových ihrísk alebo napríklad mapy lyžiarskych stredísk. S tým sú spojené aj všetky navigačné či tréningové funkcie. Do hodiniek si môžete nahrať trasu, nastaviť si stratégiu tempa podľa profilu trasy a tiež vám povedia úplne všetko o vašom tréningu. Ako ste zregenerovaní, ako veľmi ste pripravení na tréning, či trénujete správne a dokážu predikovať vaše časy na rôzne vzdialenosti.

VŠETKO NA TÉMU: Stav tréningu v hodinkách Garmin
2.8.2021 - Matěj Urbaczka
VŠETKO NA TÉMU: Stav tréningu v hodinkách Garmin

5 najlepších funkcií smart hodiniek Garmin pre bežeckých začiatočníkov
22.11.2022 - Dominik Hok
5 najlepších funkcií smart hodiniek Garmin pre bežeckých začiatočníkov

VŠETKO NA TÉMU: Dynamika behu (vertikálna oscilácia, kadencia, DKZ ai.)
19.8.2022 - Dominik Hok
VŠETKO NA TÉMU: Dynamika behu (vertikálna oscilácia, kadencia, DKZ ai.)

Funkcie vyššie ale zvládajú aj Aviator a Captain. S tým rozdielom, že Aviator má letecké mapy, Captain zasa tie morské a s tým spojené ďalšie funkcie. Napríklad Captain sa dokáže prepojiť s technikou vo vnútri lode, môžete ovládať autopilota, zapnúť si odpočet zahájenia regaty alebo sa nechať informovať o náhlych zmenách prílivu či odlivu.

V Aviator sa zasa hodí pohyblivá mapa s radarovými snímkami NEXRAD, navigácia na konkrétne letisko aj s informáciami o ňom. V hodinkách nájdete aj meteogram a môžete získavať správy METAR, TAF a MOS.

Čo Marq 2 meria počas dňa?

Počas dňa Marq 2 meria vašu tepovú frekvenciu, stres, spálené kalórie, kroky a na základe všetkých hodnôt potom vyhodnocuje vašu Body Battery, čo sa dá považovať za také číselné vyjadrenie "nabitia" vášho tela.

Body Battery je tiež ovplyvnená kvalitou vášho spánku, ktorú Marq 2 nevyjadruje len v počte hodín a minút v jednotlivých spánkových fázach, ale aj v hodnotení od 0 do 100. Zaujímavé je aj meranie variability srdečného tepu v noci. Milisekundový rozdiel v jednotlivých úderoch srdca totiž dokáže prezradiť, či nie ste v strese alebo možno pretrénovaní.

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

Z Marqu si bohužiaľ nezavoláte

Zdá sa mi trochu škoda, že na najdrahšom modeli od Garminu nenájdete možnosť telefonovania. Keď sa to dostalo do päťkrát lacnejšieho Venu 2 Plus? Môžete ale rátať s kalendárom, predpoveďou počasia, notifikáciami a možnosťou odpovedí na nich formou prednastavenej odpovede (iba na Android).

Pokiaľ by vám to prišlo málo, určite vás poteší hudobný prehrávač s podporou streamovacích služieb (len platené členstvo) alebo možnosť bezkontaktného platenia.

Ponuku aplikácií a športových aktivít si môžete rozšíriť prostredníctvom aplikácie Connect IQ, kde nájdete nejakú tú hru, čítačku kódu (pre kartičky do obchodu) ai.

Aký je Marq 2 v kocke?

Keby som mal nájsť len jedno slovo, bude to exkluzívne. Marq 2 je iný než všetky ostatné smart hodinky. Na trhu sú exkluzívne inteligentnejšie hodinky napríklad od Tag Heuer alebo Alpiny, ale inteligenciou sa nemôžu rovnať Garminu. Takže sú dva uhly pohľadu...

Klasické značky majú skúsenosti so spracovaním, ale náročnejšieho používateľa neuspokoja svojimi funkciami.

Garmin je síce funkčná špica, ale zasa si nevie tak vyhrať so spracovaním. Luxusnejšie klasické hodinky si vyhrajú s detailmi ako je rôzne brúsenie, leštenie, skosenie atď. V tomto smere sa Garmin drží dosť pri zemi. Áno, sú to stále ešte účelné hodinky, ale zasa... Prečo nie?

Každopádne, Marq 2 sa nekupuje až tak moc pre to, čo vie alebo snáď kvôli nejakému výrobnému procesu. Kupujú sa pre to, čo predstavujú. Nesmiete sa rozhodnúť si ich kúpiť, musíte si ich zamilovať. Musíte chcieť byť iní.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Michalpred 613 dňami, reagovať
Ak budú nove Marq 2 mat priemer 47 mm , tak budú postavené na báze Epix 2 a Venu 2 PLUS....
Michalpred 556 dňami, reagovať
Hmmm takže grade 5 titanium...no..Titán stupeň 5 ....inak aj Ti 6-4 alebo Ti6Al-4V...najbežnejší medzi používanými...obsahuje 6% Hliníku , 0.25% Železa , 4% Vanádu a 0.2% Kyslíka.Je omnoho pevnejší ako bežný komerčný čistý Titán ,ale má o 60% nižšiu tepelnú vodivosť....Čína ho produkuje na tony.....toľko k tomu luxusu....keby bolo púzdro z kovaného titánu a luneta z tepaného, ale nieje . Luxus vyzerá inak , ale medzi smarthodinkami je MARQ celkom ok. Paradoxne pre mňa najkrajší bol Driver a toho niet . Commander detto....existuje aspoň jeden jediný dôvod si toto kúpiť...nie nieje . Škoda.....