» Blog » Garmin

Garmin MARQ – Keď je luxus podmienkou

Tagy: Recenzie | Garmin | Pánske | Inteligentné

Dominik Hok | 21.4.2021 | 6 MIN

Keby som tento článok postavil na tom, že by som vám mal rozpovedať niekoľko racionálnych dôvodov, prečo si kúpiť Marq, tak by som určite neuspel. Prečo? Pretože žiadne nie sú. Pri Garmin MARQ sa totiž nedá špecifikovať čím sú, ale skôr je to o tom, čo predstavujú. Ak teda začínate čítať tento článok a chcete sa rozhodnúť, či si kúpiť Marqy, môžete rovno prestať čítať. Marqy sa totiž nemôžete rozhodnúť kúpiť, tie si musíte chcieť kúpiť.

MARQ – Hodinky, ktoré sa neoplatia a to je to pravé

Garmin MARQ sú také Rolexky vo svete smart hodiniek. Rolexky totiž zobrazujú čas úplne rovnako ako hodinky za pár eur, ale okrem samotnej váhy hodiniek na zápästí nosíte tradíciu, exkluzivitu a vo vnútri seba hlavne pocit výnimočnosti. To isté predstavuje MARQ v smart odvetví.

Som vlastníkom Omega Seamaster a hľadal som niečo v rovnakej kvalite. Pozeral som sa po značkách ako Omega, TAG Heuer a podobné. Hoci sú tieto hodinky naozaj skvelé, vždy som došiel k tomu, že potrebujem celodenné snímanie tepu a smart notifikácie, pretože som vášnivý bežec. Žiadna z vymenovaných značiek mi toto nemohla splniť. A potom BOOM. Vyšiel Garmin Marq. – Teriemer (Fórum Garminu)

Aj napriek svojej cenovke Marq určite nie sú najvybavenejšie hodinky od Garminu. Chcete poriadny športtester? Kúpte si Fenixy alebo Tactixy. Marqy naopak prinášajú unikátny dizajn, perfektné spracovanie každého detailu a nevšednosť. A racionálne dôvody idú bokom. Niekedy totiž najväčšiu radosť urobí kúpenie niečoho, čo sa vôbec neoplatí.

Čo majú v skratke všetky MARQ spoločné?

Hoci si Garmin dal záležať na tom, aby každý model bol unikát, tak majú niečo spoločné:

  • vypuklé zafírové sklo
  • špecifická luneta (titánová či keramická)
  • šírka puzdra 46 milimetrov
  • hrúbka 14 až 14,7 milimetrov
  • použitie veľmi kvalitných materiálov
  • precízne spracovanie
  • povrchová úprava DLC chrániaca hodinky proti poškriabaniu
  • mapy
  • hudobný prehrávač
  • bezkontaktné platenie
  • bohatá senzorová výbava vrátane pulzného oxymetra
  • vodeodolnosť do 100M
  • 12denná výdrž batérie
  • meranie srdečného tepu, stresu, spánku, krokov a iných
  • zobrazenie notifikácií z telefónu

Samozrejme toho majú spoločné viac, ale to bol zoznam toho najdôležitejšieho. Teraz sa poďme pozrieť na jednotlivé modely.

Novinka Garmin Marq: Prepojenie modernej technológie s luxusom
18.3.2019 - Radek Vyhlídal
Novinka Garmin Marq: Prepojenie modernej technológie s luxusom

MARQ Adventurer – Na treku, poťažmo aj k obleku

Model Adventurer vznikol pre dobrodruhov, čo umocňuje titánová azimutálna luneta s dizajnovými drážkami a niekoľkovrstvový taliansky kožený remienok Vacchetta so špecificky svetlým prešitím. Tento remienok má naviac špeciálne "kúskovanú" podšívku, takže sa krásne prispôsobí záhybom ruky.

Hodinky sú navrhnuté pre dobrodruhov, a tak tieto hodinky Garmin doplnil o špeciálny expedičný mód, kedy hodinky sú schopné každú hodinu po dobu 4 týždňov zaznamenávať vašu polohu.

Pri týchto hodinkách teda nie je nutnou podmienkou mať mačetou presekaných stovky lián v džungli a zdolaných päť osemtisícoviek, môžu vyjadrovať aj vašu vnútornú túžbu po dobrodružstve, prípadne len dopĺňať vaše zápästie svojím nápaditým vzhľadom.

Keby vás nepriťahovala koža, ale z praktického hľadiska by vás to ťahalo k silikónu, tak tento model sa ponúka aj v extravagantnej verzii s oranžovým remienkom. No, a k tomu ešte Garmin prihodil do balenia externý snímač teploty.

MARQ Captain – Keď šum mora nepočúvate len v mušli

Tieto hodinky doslova volajú po vodnom živle. Brúsené titánové puzdro, modrý remienok tkaný francúzskymi umelcami (Jacquard Weave) a tomu všetkému dodáva "tvár" modrá keramická luneta s regatta časovačom. Ten si nájde praktické využitie naozaj zriedka, ale čo by mohlo dať hodinkám väčší lodný nádych než odkaz na legendárnu pretekársku etapu.

Z praktického hľadiska určite poteší, že hodinky dokážu ovládať lodné prístroje Garmin. Nie je predsa nič pohodlnejšie než ovládať svoju loď zo zápästia.

Garmin Descent Mk2 – Predstavenie celého radu a variantov
5.5.2022 - Dominik Hok
Garmin Descent Mk2 – Predstavenie celého radu a variantov

Tento model mi asi najviac pripomína klasické potápačské hodinky. Časovač na lunete pripomína potápačskú lunetu a v každom detaile počujem volanie mora. A ten remienok... Ten je. Potešia aj dve kovové pútka pre jeho lepšie uchytenie.

MARQ Aviator – Pre ľudí s hlavou v oblakoch

Nech už ste rojko s hlavou v oblakoch, alebo reálne máte hlavu v oblakoch pri pilotovaní, tak Aviator sú rovnako ako ostatné Marqy snové hodinky. Ako jedinému sa tomuto modelu dostalo celotitánového prevedenia vrátane remienka. A ako tradične pri Marq – korunu tomu dodala keramická luneta. Tá je v tomto prípade GMT, aby mali piloti neustály prehľad o čase.

Črevá hodiniek sú doplnené o navigačné letecké funkcie, dôležité dáta počas letu (výška, rýchlosť, vertikálna rýchlosť a iné), ale aj pulzný oxymeter merajúci okysličenie krvi a letecké mapy.

Aviator sa ponúka tiež vo verzii na silikónovom remienku, ktorý síce nie je taký elegantný ako štandardný kovoťah, ale z praktického hľadiska má svoje plusy. Hodinky sú potom o niečo ľahšie (o 49 gramov), držia lepšie na ruke a možno je to trošku pohodlnejšie. Ale posledné vymenované už závisí na subjektívnom pocite.

MARQ Athlete – Na tartane so štýlom

Pre športovcov musel Garmin jednoznačne zvoliť praktický silikónový remienok, ľahké titánové puzdro (najtenšie – 14 mm) a dodal aj zelené zafarbenie tlačidla, ktoré trochu pripomína reflexné prvky na bežeckom oblečení.

A v hlavnej úlohe? Opäť luneta, ktorá pri tomto modeli má dve časti. Vrchná časť zobrazuje odhad hodnoty VO2 Max a spodná dobu regenerácie.

Z funkčného hľadiska sa rozhodne nejedná o najlepšie zariadenie pre športovca, pretože tu sú Fenixy alebo Forerunnery 945, ktoré sú ešte vybavenejšie, ale... Už ste niekedy videli tak dobre vyzerajúci športtester?

MARQ Golfer – Green šupy na green

Neviem prečo, ale model Golfer mi zo všetkých Marqov dáva najväčší zmysel. V akom inom športe (okrem kulturistiky a podobných) sa dbá na vzhľad tak ako práve pri golfe? Nasadíte si kockované nohavice, čapicu a kus plastu? Nie, musíte mať športový kus, ale s nutnou dávkou elegancie. No, a nič lepšie než Marq Golfer asi nezoženiete.

Mohol by som tu hovoriť o tom, že tieto hodinky majú špeciálne golfové funkcie vrátane troch čidiel na golfové palice priamo v balení, ale je to to najdôležitejšie? Určite nie. Hlavné je, že tie hodinky vyzerajú dosť dobre a na greene zahviezdite. Zelená keramická luneta s počítadlom jamiek, brúsené titánové puzdro a tkaný zelený remienok vykrikujú lásku ku golfu celkom jasne. Predsa, čo iné sa hodí na green viac než green?

Ľudia ohľadom týchto hodiniek budú trepať rôzne nezmysly, ale nie je nič zlé na tom, že máte radi pekné veci... A tieto sú teda rozhodne pekné! Síce mimo moje finančné možnosti, ale veľmi pekné. – RobCuadro (Fórum Garmin)

MARQ Driver – Hodinky, ktoré majú mať dotyk s potom a benzínom

Či už každý týždeň brázdite okruhy, alebo ste proste iba nadšenec do motošportov, Marq Driver sú raritou medzi smart hodinkami. Sú totiž určené pre monitoring motošportov a k dokonalosti im chýbajú už len stopy pneumatík na dienku či pohon na benzín.

Tieto hodinky rozhodne nie sú kúskom pri ktorom by vás zaujímala maximálna tepová frekvencia tak veľmi ako práve maximálna rýchlosť. Preto tieto hodinky dokážu automaticky monitorovať jednotlivé kolá na okruhu a ich "motonádych" umocňuje aj keramická tachymetrická luneta cez ktorú dokážete spočítať priemernú rýchlosť. Ale čo si budeme hovoriť, vyzerá to dobre, ale v praxi túto lunetu zrovna nevyužijete.

V hodinkách nájdete predinštalovaných 250 okruhov vrátane Slovakia Ringu v Orechovej Potôni. Zaujímavosťou je ale aj hybridný remienok, ktorý je síce z titánu (rovnako ako puzdro), ale vnútorná časť je doplnená o silikón, ktorý hodinkám umožňuje lepšie držať na ruke. Nemôžete predsa riskovať, že vám pri driftovaní spadnú hodinky z ruky, nie?

MARQ Commander – V mundúre s hlavou hore

Pri tomto modeli Garmin zvolil nevýraznú matno šedú a čiernu, pretože sa jedná o taktické hodinky, ktoré rozhodne nemôžu pritiahnuť pozornosť. Ale viete, čo je najhoršie? Že pozornosť rovnako pritiahnu, pretože opäť spĺňajú štandard radu Marq – vyzerajú pekelne dobre. Ale snáď nepritiahnu pozornosť nepriateľa...

Oproti ostatným Marqom si Commander nevyslúžil hladké vybrúsenie lunety, ale práve naopak. Na lunete vytvorili drážky, ktoré im dodávajú o niečo ostrejší vzhľad. Puzdro je z titánu, rovnako ako luneta. Na ruku sa potom upínajú tkaným nylonovým remienkom, ktorý je pre vojaka rozhodne praktickejší než kovoťah.

Medzi funkčné výhody tohto modelu určite patrí tzv. Kill Switch, kedy stlačením tlačidla odstránite všetky dáta, či funkcie Stealth Mode vďaka ktorým hodinky nevysielajú žiadny signál a nie je možné, aby zdieľali pozíciu nepriateľa. Výhodou tiež je, že hodinky môžu úplne zhasnúť a vidíte na nich len cez nočné videnie, a ponúkajú tiež podporu mnohých navigačných funkcií.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre