» Blog » Garmin

Smart hodinky Garmin – Najlepšie bežecké tréningové funkcie

Tagy: Technológie a pojmy | Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 21.9.2023 | 4 MIN

Garminy vám o tréningu povedia naozaj veľa. Možno najviac na trhu smart športových hodiniek. A dnes sa pozrieme na tie najlepšie bežecké tréningové funkcie, ktoré v smart hodinkách Garmin nájdete.

Smart hodinky Garmin – Najlepšie funkcie na bežecký závod
22.9.2023 - Dominik Hok
Smart hodinky Garmin – Najlepšie funkcie na bežecký závod


Odhad hodnoty VO2 Max

Hodnota VO2 Max je maximálne množstvo kyslíka (aeróbny prah), ktoré športovec dokáže pri športovej aktivite využívať. Inak tiež nazývaná kardiorespiračná kondícia.

Čo je VO2 max?
30.10.2019 - Agáta Vřeská
Čo je VO2 max?

Na základe aktuálneho tempa a vášho úsilia pri ňom (prejavuje sa tepovou frekvenciou a napríklad aj stresom) hodinky odhadujú vašu maximálnu aeróbnu kondíciu, teda VO2 Max.

Hoci táto metrika pôsobí trochu zložito, jednoducho by sa dala popísať ako metrika vašej fyzičky. Platí, že čím väčšie je číslo (mililitre kyslíka na kilogram váhy), tým lepšie na tom kondične ste. Najmä pri intenzívnejších aktivitách, kedy vaše telo vyžaduje čo najväčšie množstvo kyslíka. Jedná sa ale skutočne len o odhad a presnú hodnotu vám zistia len na záťažovom teste.

Na základe hodnoty VO2 Max sú hodinky schopné odhadnúť aj naše časy na 5, 10, 21 a 42 km.

Tréningová záťaž

Tréningová záťaž je vyjadrená hodnotou EPOC, čo je jav, kedy vaše telo po ukončení športovej aktivity využíva väčšie množstvo kyslíka, aby dalo všetko do poriadku. Tento jav je dôležitý, pretože nielen, že "spraví" vaše telo, ale o trochu nás ešte "zocelí", čo je účel tréningu. Túto hodnotu Garmin opäť vyjadruje v mililitroch na kilogram váhy.

Tréningová záťaž je súčtom hodnoty EPOC za určitý časový úsek. Najčastejšie sa stretávame s krátkodobým tréningovým zaťažením (1 týždeň) a dlhodobým (4 týždne). Každý športovec by tréningové zaťaženie mal mať iné na základe svojej kondície a regeneračných schopností. Pokiaľ je zaťaženie príliš veľké alebo malé, nie je tréning produktívny.

Zameranie tréningovej záťaže

K posunu našej kondície by sme sa mali pohybovať vo všetkých zónach tepových frekvencií po určitý čas (dá sa tiež nazvať úsilím). Tieto úsilia sú tri – nízko aeróbne, vysoko aeróbne a anaeróbne.

Nízko aeróbne sú menej namáhavé behy, kedy nemáme tak vysokú tepovú frekvenciu, ani spotrebu kyslíka. Vysoko aeróbne už sa približujú k aeróbnemu prahu (fáza, kedy telo nemá dostatok kyslíka) a jedná sa o intenzívnejšie behy. Anaeróbne behy sú vysoko intenzívne behy (najčastejšie šprinty či intervaly), ktoré sme vďaka nedostatku kyslíka schopní vydržať po veľmi obmedzený čas.

Jedná sa o tri typy úsilia, ale každé z týchto úsilí je dôležité pre náš progres. Hodinky Garmin strážia čas strávený v týchto úsiliach a snažia sa nás sprevádzať vybalansovaným tréningom.

Stav tréningu

Všetka vaša tréningová snaha je slovne zhodnotená funkciou Stav tréningu. Pokiaľ je vaša krátkodobá tréningová záťaž vybalansovaná, trend vášho VO2 Max stúpa a variabilita srdečného tepu je v poriadku, tréning je produktívny.

Smart hodinky Garmin  – Najlepšie lifestylové funkcie
19.9.2023 - Dominik Hok
Smart hodinky Garmin – Najlepšie lifestylové funkcie

Všetky typy zhodnotenia sme podrobne preberali v jednom z našich článkov.

VŠETKO NA TÉMU: Stav tréningu v hodinkách Garmin
2.8.2021 - Matěj Urbaczka
VŠETKO NA TÉMU: Stav tréningu v hodinkách Garmin

Zhodnotenie výkonu

Táto metrika pracuje v reálnom čase po zahájení vášho behu (zhruba 6-20 minút od začiatku). V kocke vyjadruje, aký náročný pre vás je aktuálny beh vzhľadom k normálu, kedy bežíte rovnakým tempom pri rovnakom prevýšení atď.

Každý jeden bod vyjadruje zhruba 1 % vášho VO2 Max. Takže pokiaľ máte plusové body, viete, že môžete dnes podať dobrý výkon a nebáť sa toho. Pokiaľ máte hodnotenie negatívne, viete, že beh je pre vás náročnejší a mali by ste zvážiť, či napríklad trochu neubrať a nepreferovať regeneráciu.

Real-time Stamina

Táto funkcia berie do úvahy vašu tréningovú históriu a snaží sa ju aplikovať na váš aktuálne podávaný výkon. Na stupnici od 0 do 100 stamina vyjadruje vašu schopnosť podávať konštatný výkon.

Sú dva typy staminy – stamina a potenciálna stamina. Stamina vyjadruje koľko síl vám zostáva pri aktuálnom úsilí. Stamina sa dá vyjadriť pomocou času, vzdialenosti alebo percentuálne.

Potenciálna stamina sa zameriava na dlhodobé hľadisko. Pokiaľ teda budete mať pretek, kedy vyčerpáte 100 % vašej potenciálnej staminy, pravdepodobne budete potrebovať niekoľkodennú regeneráciu.

Doba regenerácie

Regenerácia je ekvivalentne dôležitá ako samotný tréning. Svojmu telu musíme dať čas, aby sa mohlo "obnoviť" a ešte o kúsok posunúť. Doba regenerácie sa odčíta od histórie tréningov, stresu, spánku a tréningovej záťaže. Čím intenzívnejší tréning, tým dlhšia je regenerácia.

Doba regenerácie nutne neukazuje čas, kedy môžeme zase trénovať, ale skôr dobu, kedy budeme opäť v 100% stave.

Pripravenosť k tréningu

Táto funkcia zobrazuje na stupnici od 0 do 100, ako veľmi sme na tréning pripravení, pričom berie do úvahy hneď niekoľko premenných – posledný spánok, dobu regenerácie, stav variability srdečného tepu, tréningovú záťaž za posledný týždeň, históriu spánku a stresu.

Všetky tieto premenné vezme dohromady a vytvorí z nich číslo vyjadrujúce našu pripravenosť. Za mňa sa jedná o jednu z najsmerodatnejších tréningových funkcií, ktorú Garmin za poslednú dobu vydal.

Denné tréningové doporučenia

Denné tréningové doporučenia berú do úvahy vašu tréningovú históriu, regeneráciu, spánok, zameranie záťaže a vyberajú vhodný tréning pre váš progres.

Pokiaľ teda trávite väčšinu času v aeróbnej fáze a nemáte žiadny čas strávený v tej anaeróbnej, hodinky doporučia šprinty či intervaly.

Táto funkcia je vhodná hlavne pre začiatočníka, pretože pre neho môže byť ťažké určiť správny tréning alebo napríklad, či má vôbec v ten deň trénovať.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre