» Blog » Garmin

Garmin Tactix 7 AMOLED recenzia – Už aj vojenský svet hrá farbami

Tagy: Recenzie | Garmin | Pánske | Inteligentné | Vojenské

Dominik Hok | 4.1.2024 | 9 MIN

Mne osobne sa niektoré dizajnovo najzaujímavejšie Garminy páčili s AMOLED displejom, ktorý hrá miliónmi farieb. A vôbec po prvýkrát je možné zobraziť displej AMOLED prostredníctvom nočného videnia. Nazýva sa Garmin Tactix 7 AMOLED.

Čo by ste mali o zariadení Garmin Tactix 7 vedieť, je, že má:

  • Sýtofarebný displej AMOLED
  • Vylepšený snímač srdcovej frekvencie Elevate 5
  • Výdrž batérie až 31 dní
  • LED svietidlo so štyrmi intenzitami bielej a jednou intenzitou zelenej farby

Vlastne rovnaké, ale trochu svetlejšie

V porovnaní s predchádzajúcou generáciou s transflexným LCD displejom sa dizajn takmer nikam neposunul. Jediným a vlastne veľmi malým rozdielom je farebné spracovanie puzdra. Verzia AMOLED je o niečo svetlejšia. Povedzme však, že si to všimnete len vtedy, ak pôvodnú verziu naozaj dobre poznáte alebo máte hodinky vedľa seba.

Nepovažujem to za úplný prínos pre hodinky, pretože podľa mojich skúseností potenciálni používatelia často vyhľadávajú modely Garmin, ktoré sú skutočne čierne, nie tmavosivé. Preto si niektorí ľudia priplácajú za taktické modely, ktoré boli špecifické práve svojím naozaj tmavým puzdrom. Predsa len je to taktickejšia farba.

Garmin Tactix 7 recenzia – Čo vidíš?
7.4.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Tactix 7 recenzia – Čo vidíš?

Puzdro je vyrobené z titánu, pričom má povrchovú úpravu DLC, ktorá nielenže mení farbu, ale aj zabraňuje poškriabaniu. Celkovo hodinky vážia 59 gramov, pričom hmotnosť ďalej závisí od remienka, ktorý vložíte do 26 mm priestoru medzi stožiarmi. Elastický nylonový remienok má 6 gramov, silikónový remienok 28 gramov a pevný textilný remienok dokonca 37 gramov. Kovové koncovky pravdepodobne zvyšujú jeho hmotnosť.

Materiály puzdra smart hodiniek – Aké sú ich výhody a nevýhody?
14.3.2024 - Matěj Urbaczka
Materiály puzdra smart hodiniek – Aké sú ich výhody a nevýhody?

Zaujímavé je, že pôvodné puzdro Tactix má výraznejší výbrus a novšia verzia je o niečo hladšia.

Tactix 7 AMOLED však nie je žiadne orezávatko. Môže sa pochváliť hodnotením odolnosti podľa vojenských noriem (MIL-STD-810) a vodotesnosťou 100 metrov. Celkovo je konštrukcia hodiniek pevná a za roky používania Garminu sa mi nikdy nestalo, že by sa puzdro alebo nebodaj sklo rozbilo. Sendvičová konštrukcia jednoducho funguje.

Vojenský štandard odolnosti (MIL-STD-810) pre inteligentné hodinky
5.9.2023 - Dominik Hok
Vojenský štandard odolnosti (MIL-STD-810) pre inteligentné hodinky

Keď už sme pri skle, je zafírové a mierne zapustené pod lunetou s 24-hodinovou stupnicou.

Vlastnosti sklíček na smart hodinkách
5.9.2023 - Dominik Hok
Vlastnosti sklíček na smart hodinkách

Páči sa mi aj detail, keď sú tlačidlá mierne vrúbkované, aby sa pohodlne ovládali aj v rukaviciach alebo možno s mokrou či špinavou rukou.

Vojaci majú teraz svet vo farbe

Séria Tactix vždy používala transflexný LCD displej, no tentoraz Garmin použil modernejší AMOLED displej, čo ma mierne prekvapilo. Veď transflexný LCD displej nikdy nezhasína a na svoje podsvietenie využíva okolité svetlo. Čo sú pre taktické hodinky celkom dobré vlastnosti. Naopak, displej AMOLED zhasína a musí kompenzovať silné okolité svetlo vlastným svitom. Čo nie je taktické.

Je však pravda, že či už ste vojak, alebo nie, tieto hodinky s vami aj tak strávia väčšinu času pri bežných činnostiach, a nie v lese počas vojnového útoku.

Čo sa týka čísel, ide o 1,4" dotykový displej AMOLED s rozlíšením 454 x 454 pixelov. Zdá sa mi, že konkurenčné značky dokážu vyrobiť ešte o niečo jemnejší displej, ale na druhej strane – Garmin to kombinuje so športovou dušou a extrémnou výdržou batérie.

Farebnejšia verzia sa dočkala aj nového snímača tepu

Pôvodná verzia Tactixu používala štvrtú generáciu snímača Elevate, ktorý je na meranie tepovej frekvencie skvelý, ale úprimne – piata generácia je o niečo lepšia. Navyše dokáže merať EKG a teplotu pokožky.

Okrem snímača srdcovej frekvencie sa v puzdre Tactix 7 AMOLED nachádza aj akcelerometer, barometer, multifrekvenčný prijímač GPS, gyroskop, kompas, pulzný oxymeter a teplomer.

Prijímač GPS – Prečo je súčasťou smart hodiniek a ako funguje?
18.3.2024 - Dominik Hok
Prijímač GPS – Prečo je súčasťou smart hodiniek a ako funguje?

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

Záznam trasy z Tactix 7 AMOLED v zalesněném prostředí.

Záznam trasy z puzdra Tactix 7 AMOLED v lesnom prostredí.

Celkovo hádam nemám kvalite snímačov Garmin čo vytknúť. Je to akási záruka kvality, ale úprimne povedané, vzhľadom na cenu týchto hodiniek sa dá očakávať viac. :)

Batéria vydrží nabitá pomaly celú misiu v Afganistane

Kedysi bolo pravidlom, že modely s transflektívnym displejom vydržali exponenciálne dlhšie ako tie s AMOLED. Dnes sa tabuľky trochu obrátili a u Garminu je štandardom, že novšia technológia displeja s aktívnym GPS prijímačom vydrží dlhšie. Je to pravdepodobne spôsobené stmievaním displeja, ktoré pozitívne ovplyvňuje výdrž. Je to však diskutabilné. Ďalším aspektom je, že ak máte nastavený displej Always-On, výdrž batérie sa rapídne zníži. To isté sa stane, ak sa na displej pozeráte často, alebo dokonca ak máte aktívnu navigáciu.

Garmin Tactix 7 AMOLED
Garmin Forerunner 965
Garmin Fenix 7X PRO
V režime inteligentných hodiniek
31 dní (11 dní)
23 dní
28 dní (37 dní)
Režim úspory energie
41 dní
X
90 dní (1+ rok)
Príjem signálu GPS
82 hodín (58 hodín)
31 hod.
89 hodín (122 hodín)
Príjem všetkých satelitov
62 hodín (48 hodín)
22 hodín (SatIQ)
63 hodín (77 hodín)
Príjem všetkých satelitov (multifrekvencia)
38 hodín (30 hodín)
19 hod.
36 hodín (41 hodín)
Príjem všetkých satelitov + hudba
17 hod.
8,5 hod.
16 hod.
GPS (maximálny úsporný režim)
145 hod.
X
213 hodín (578 hodín)

V prípade modelu Tactix 7 čísla v zátvorkách označujú režim, keď je aktívne trvalé osvetlenie displeja, zatiaľ čo v prípade modelu Fenix 7X ide o čas, keď je aktívne solárne nabíjanie s maximálnou účinnosťou.

To isté platí aj v normálnom režime. Ak dostávate veľa oznámení, máte silný jas alebo sa všeobecne na hodinky veľa pozeráte, s displejom AMOLED vás to bude stáť veľa percent. Samozrejme, to isté platí aj pre LCD displej, ale ten nie je taký "vycivený" ako ostatné technológie.

Samozrejme, aj vojaci musia myslieť na životný štýl

Na Tactixe je príjemné, že nemusíte riešiť kompromisy. Ani pri súčasnom vybavení, ani po budúcej modernizácii. Je to vlastne funkčný vrchol hodiniek Garmin, preto jednoducho nenarazíte na žiadnu funkciu, ktorú by nemali.

Smart hodinky Garmin  – Najlepšie lifestylové funkcie
19.9.2023 - Dominik Hok
Smart hodinky Garmin – Najlepšie lifestylové funkcie

Pri Garmine je už takou samozrejmosťou celodenný srdcový tep (každú sekundu), stres, počítanie krokov a spálených kalórií.

Akcelerometer – Prečo je v smart hodinkách?
20.3.2024 - Dominik Hok
Akcelerometer – Prečo je v smart hodinkách?

Celodenné meranie srdečnej tepovej frekvencie smart hodinkami
26.7.2023 - Dominik Hok
Celodenné meranie srdečnej tepovej frekvencie smart hodinkami

Na hodinkách Garmin na monitorovanie spánku je naozaj praktické to, že vám nepovedia len to, ako dlho ste spali, ale vyhodnotia čas jednotlivých fáz spánku, ohodnotia váš spánok na stupnici od 0 do 100 a napíšu aj slovné hodnotenie vášho spánku – či ste boli v jednotlivých fázach dostatočne dlho, čo mohlo ovplyvniť kvalitu vášho spánku atď.

Okrem toho zariadenie Tactixy 7 meria aj nočnú variabilitu srdcovej frekvencie (VST), čo osobne považujem za jednu z najlepších funkcií zariadenia Garmin. Odporúčam prečítať si článok uvedený nižšie.

Meranie stresu a variability srdcového tepu smart hodinkami
19.3.2024 - Dominik Hok
Meranie stresu a variability srdcového tepu smart hodinkami

Relatívnou novinkou je monitorovanie spánku, ktoré môže ovplyvniť vašu telesnú batériu ("nabitie" vášho tela na stupnici od 0 do 100). Tu sa nesledujú jednotlivé fázy, ale iba dĺžka. Má to aj zmysel, pretože počas spánku sa väčšinou nedostanete do inej fázy ako ľahkého spánku.

Tí, ktorí napríklad chodia na nočné vyučovanie a spia cez deň, musia svoj spánkový režim upraviť. Hodinky to však nerobia automaticky.

Ako smart hodinky monitorujú spánok?
18.3.2024 - Dominik Hok
Ako smart hodinky monitorujú spánok?

Osobne sa mi páčia aj ranné správy, ktoré sumarizujú všetko dôležité o predchádzajúcej noci a nadchádzajúcom dni. Môžete si zobraziť všetko o svojom spánku, nočnom VST, odporúčanom tréningu a pripravenosti na tréning (túto funkciu rozoberiem nižšie). Táto správa je doplnená o motivačný citát. Ten by som asi nevyhnutne nepotreboval, ale prežijem to.

Inak so spánkom mi osobne veľmi pomáhajú dychové cvičenia na upokojenie. Takže to odporúčam. :)

Garmin je majster športových meraní

Na Garmine je asi najlepšie to, že veľmi dobre kombinuje športové, lifestylové a smart funkcie. A to všetko kombinuje s "nadštandardnou" výdržou batérie.

Asi najviac sa mi páči funkcia "Pripravený na tréning", ktorá je celkom svieža a sumarizuje všetko dôležité. Zohľadňuje váš posledný spánok, históriu spánku, bilanciu variability srdcovej frekvencie, históriu stresu, čas regenerácie a tréningovú záťaž. Potom na základe vyhodnotenia všetkých týchto ukazovateľov vyjadrí na stupnici od 0 do 100, ako ste pripravení na tréning.

Takto sledujem veľa týchto hodnotiacich funkcií vrátane stavu tréningu, čo je slovné hodnotenie, či je váš tréning produktívny. Vychádza to z tréningovej záťaže, ktorá zase hodnotí čas strávený v jednotlivých fázach srdcovej frekvencie – nízka aeróbna, vysoká aeróbna a anaeróbna. Aby bol tréning produktívny, mali by byť tieto fázy vyvážené. Samozrejme, nemyslím tým trávenie rovnakého času vo všetkých fázach, pretože toľko času v anaeróbnej fáze by vás pravdepodobne zabilo. :)

Top modely od spoločnosti Garmin získali aj skóre vytrvalosti a skóre behu do kopca. Prvá spomínaná metrika zohľadňuje vaše aktivity za posledné 4 týždne (ich intenzitu a dĺžku) a hodnotí vašu vytrvalosť. Druhá zase meria vašu výdrž v kopcoch, vašu silu a VO2 Max.

Športových metrík je v aplikácii Garmin veľa, takže ak ich chcete poznať naozaj všetky, odporúčam dva články nižšie.

Smart hodinky Garmin – Najlepšie športové funkcie
21.9.2023 - Dominik Hok
Smart hodinky Garmin – Najlepšie športové funkcie

Smart hodinky Garmin – Najlepšie funkcie na bežecký závod
22.9.2023 - Dominik Hok
Smart hodinky Garmin – Najlepšie funkcie na bežecký závod

Čo pri behu veľmi oceňujem, je prepočet tempa na rovinu (tzv. GAP), čo je funkcia, ktorá zohľadňuje prevýšenie a prepočítava, ako rýchlo by ste bežali, keby bola rovina. Môžete napríklad bežať do kopca 6:30, ale na rovine to zodpovedá tempu 4:00.

Z hľadiska bezpečnosti oceňujem LED baterku, ktorá má štyri rôzne intenzity alebo svieti zeleno. Keď behám v tme alebo za šera, pomáha mi orientovať sa v teréne. Prípadne si ňou vždy svietim na krajnici, aby ma bolo vidieť.

Okrem športových funkcií majú Tactixy aj ďalšie vojenské funkcie, ktoré nájdete len v taktických modeloch:

  • Kill Switch – môžete si nastaviť skratku na jedno tlačidlo (dlhšie podržať) a hodinky sa vynulujú.
  • Režim Stealth – Tento režim zabraňuje ukladaniu a zdieľaniu vašej polohy GPS a vypína akúkoľvek bezdrôtovú komunikáciu.
  • Režim nočného videnia – Zníži intenzitu podsvietenia, aby bolo možné hodinky sledovať cez nočné videnie, a vypne optický snímač srdcového tepu. Mimochodom, je to prvýkrát, čo sa Nočné videnie objavilo v modeli AMOLED.
  • Hodinky môžete rozšíriť o softvér Applied Ballistics Elite na výpočet streľby na veľké vzdialenosti.

Hodinky Garmin môžu nahradiť aj plnohodnotnú navigáciu

Poviem to hneď na začiatku odseku, Garminy sa nemôžu porovnávať v inteligentnosti napríklad s hodinkami od Apple alebo Samsungu. Nemôžete s nimi telefonovať, písať niečo na klávesnici alebo diktovať text. Nemôžete si na nich objednať pizzu, nemôžete si na nich zahrať poriadnu hru a nemáte ani takú veľkú podporu aplikácií tretích strán. Ale... Garminy na to nie sú práve stavané. Majú predovšetkým športovú dušu, takže sa spoliehajú skôr na dlhú výdrž batérie a športové funkcie.

Nie sú však úplne hlúpe. Ponúkajú platbu cez NFC, zobrazujú všetky notifikácie (po najnovšej aktualizácii dokonca zobrazujú fotografie na Androide) a hudobný prehrávač s 2000 skladbami a podporou streamovacích služieb (musíte však mať prémiový účet).

Keď už hovoríme o oznámeniach, majitelia telefónov so systémom Android môžu na oznámenia reagovať pomocou prednastavených odpovedí. Používatelia zariadení Apple majú smolu, ale je to regulované spoločnosťou Apple, nie rozhodnutím spoločnosti Garmin.

Platby NFC - všetko o bezkontaktných platbách pomocou hodiniek
3.1.2022 - Dominik Hok
Platby NFC - všetko o bezkontaktných platbách pomocou hodiniek

Prehrávanie hudby na smart hodinkách – Ako funguje?
19.3.2024 - Dominik Hok
Prehrávanie hudby na smart hodinkách – Ako funguje?

Pomocou prídavnej mobilnej aplikácie Connect IQ môžete hodinky obohatiť o aplikácie, widgety alebo polia so športovými údajmi.

Najviac ma nadchli navigačné schopnosti Garminu. V hodinkách sú predinštalované mapy celej Európy a s kupónom na topografiu môžete získať ešte podrobnejšie mapy celej Českej republiky. Podľa môjho názoru má Garmin zatiaľ najlepšie mapové podklady v inteligentných hodinkách. Trasu si navyše môžete vytvoriť priamo v hodinkách alebo vám ju samy vyhodnotia na základe zadaného smeru a počtu kilometrov. Túto trasu môžu dokonca vytvoriť ako okružnú trasu.

Samozrejme, trasu môžete vytvoriť aj v nejakom inom programe, importovať ju do aplikácie Garmin Connect a potom ju odoslať do hodiniek.

Okrem topografických máp ponúka Tactixy aj golfové mapy, lyžiarske mapy a dokonca aj letecké mapy.

Zhrnutie

Tactixy 7 AMOLED sú nepochybne skvelé hodinky, ktoré kombinujú krásne farby displeja s využitím na vojenské a/alebo outdoorové športy. Ako som písal v celom článku, Tactixy sú hodinky bez kompromisov. Ponúkajú všetky funkcie ako model Fenix plus vojenské funkcie a pre mňa osobne aj o niečo lepší dizajn.

Ak by som mal pridať ešte jeden pohľad na používanie Tactix 7 AMOLED – nezobral by som si ho. A vôbec to nie je chyba hodiniek, sú perfektné. Len sa mi nepáči displej AMOLED. Vadí mi, že zhasína, a jasnou voľbou je pre mňa stále transflexný LCD displej s trvalým podsvietením.

Garmin Tactix 7 recenzia – Čo vidíš?
7.4.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Tactix 7 recenzia – Čo vidíš?

Ak vám nevadí stmievanie, chcete naozaj pekný displej a zároveň chcete jedny z najodpornejších a najlepšie vyzerajúcich smart hodiniek na trhu... Prosím, tu je Tactix 7 AMOLED.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku