» Blog » Garmin

SÚBOJ: Garmin Tactix Delta vs. Garmin Fenix 6X

Tagy: Súboj | Garmin | Pánske | Inteligentné

Dominik Hok | 16.12.2021 | 3 MIN | 2x komentár

Vizuálne aj parametrovo sú si tieto modely podobné ako vajce vajcu. Avšak, nejakých pár rozdielov tam je. Dnes sa pozrieme na zúbok modelom Garmin Tactix Delta a Garmin Fenix 6X. Dvom radom, okolo ktorých sa točí snáď všetka produkcia Garminu. Prečo? Pretože to sú tie najlepšie kúsky tejto značky a predávajú sa viac než kartičky pokémonov.

Pokiaľ sa bavíme o športtesteroch, nie je snáď takmer žiadna funkcia, ktorú by tieto dva modely nemali. Navigácia, topografické mapy, všetky tréningové funkcie a k tomu naviac aj nejaké smart, ako napríklad hudobný prehrávač či bezkontaktné platenie. To všetko je poistené až 24dennou výdržou batérie.

Hlavne nie sú z cukru, keďže oba modely majú 100metrovú vodeodolnosť a spĺňajú vojenský štandard odolnosti.

Ak ani jeden z týchto modelov nepoznáte, najprv radšej začnite prečítaním ich recenzií.

Garmin Tactix Delta recenzia – Keby mali hodinky svaly, vyzerajú takto
30.6.2021 - Dominik Hok
Garmin Tactix Delta recenzia – Keby mali hodinky svaly, vyzerajú takto

Garmin Fenix 6 - jednička medzi outdoorovými hodinkami
1.11.2020 - Dominik Hok
Garmin Fenix 6 - jednička medzi outdoorovými hodinkami

Ale ktorý z nich vybrať? Možno pomôže si rozobrať rozdiely medzi týmito modelmi.

Dizajn a spracovanie

Črevá oboch modelov sú zalisované v úplne rovnakom puzdre. Priemer, šírka remienka... Všetko je totožné. Malý rozdiel sa ale odohráva na lunete.

Tactix Delta má totiž plochú lunetu s 24hodinovou stupnicou, ktorá vytvára dojem, že hodinky sú väčšie a tak trochu "chlapskejšie". Celkový dojem umocňujú vrúbkované tlačidlá. Tie sú perfektné pri ovládaní spotenou rukou či v rukaviciach.

Oproti tomu Fenix 6X má lunetu ľahko skosenú a hodinky pôsobia o niečo obyčajnejšie než Tactix, ktorý je na polke cesty medzi radom Fenix a Marq. Fenix 6X nemá 24hodinovú stupnicu ani vrúbkované tlačidlá. Na lunete nájdeme funkcie jednotlivých tlačidiel, ktoré sa pri Tactixe nachádzajú v rámčeku okolo displeja.

Ďalším rozdielom je remienok. Tactix Delta je v solárnej a Ballistics verzii nasadený na dosť pevnom nylonovom remienku, ktorý prežije snáď úplne všetko. Ale nebojte, silikónový je v balení taktiež.

Oba modely môžu zaskočiť svojou váhou. Garmin Fenix 6X vážia 93 gramov a Tactix Delta 97 gramov. Preto je výhoda, že solárna verzia Fenix 6X sa vyrába s titánovou lunetou a dienkom. Váhovo sa potom totiž dostanú na o niečo prijateľnejších 82 gramov.

Sklíčko a displej

Na trhu nenájdete Garmin Tactix Delta, ktorý by nemal zafírové sklo. Gorilla Glass sklíčko sa u tohto modelu vôbec nepoužíva. Čo je malé plus pre Fenix 6X, pretože si môžete vybrať.

Zafírové sklo je pevné, ale krehké. Je teda odolné proti škriabancom, ale nie tak odolné proti rozbitiu. Oproti tomu Gorilla Glass sa dá poškriabať, ale je odolnejšie proti rozbitiu. Škriabance ale môžete vykompenzovať ochranným nalepovacím sklíčkom.

Avšak... Zafírové sklo má u Garminu ešte jeden neduh. Nie je totiž vybavené až takou antireflexnou úpravou a na priamom slnku je na sklíčku toľko odleskov, že musíte trochu žmúriť, aby ste niečo videli. Tiež funguje ako obstojné zrkadielko a môžete si urobiť štýlovú fotku, kedy to vyzerá, že ste uväznení vo vnútri hodiniek. A pritom sklíčko Tactixov je ľahko vypuklé, aby zabránilo odleskom... Sklíčko Fenixov je rovné.

K šetření baterie mám nastavené podsvícení na 20 %.Na šetrenie batérie mám nastavené podsvietenie na 20 %.

Trochu horšia viditeľnosť je aj v prípade solárnej verzie, pretože nad displejom je ešte solárna vrstva, ktorá podsvietenie zníži o 10 %.

Akú má ale displej Tactixu výhodu? Má omnoho kvalitnejšie prevedenie čiernej. Displej Fenixu je v tmavých častiach skôr modrý, Tactix ho má skutočne čierny.

Výdrž batérie

Výdrž batérie je pri týchto dvoch modeloch úplne totožná. Pri bežnom používaní, s aktívnou GPS či v úspornom režime... Všetko rovnaké. Jeden malý rozdiel tu ale máme.

Garmin Tactix Delta je totiž jediný model od Garminu, ktorý kombinuje solárne dobíjanie a zafírové sklo. Fenix 6X zoženiete so solárnym dobíjaním, ale iba s Gorilla Glass sklíčkom.

Funkčné rozdiely

Funkčne sú tieto smart hodinky takmer totožné až na pár dosť špecifických vojenských funkcií, ktoré má iba Tactix Delta:

  • Kill Switch – Môžete si nastaviť skratku na jedno tlačidlo (dlhšie podržanie) a hodinky sa vyresetujú.
  • Stealth Mode – Tento režim zabráni uloženiu a zdieľaniu vašej polohy GPS a zakáže akúkoľvek bezdrôtovú komunikáciu.
  • Night Vision Mode – Znižuje intenzitu podsvietenia, aby bolo možné sa na hodinky pozerať cez nočné videnie, a vypne optický snímač tepovej frekvencie.
  • Verzia Ballistics má pridaný software Applied Ballistics Elite pre výpočet streľby na dlhé vzdialenosti.

Poznáte ešte nejaký rozdiel? Napíšte mi ho do komentárov!

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Adam G.pred 860 dňami, reagovať
Ďakujem za vaše recenzie. Uvažoval som nad kúpou Garmin 6X PRO. V mobile využívam GPS a mapy na turistike, stopky pri cvičení, kompas a pod. Venujem sa turistike po lesoch a horách a otužovaniu. Mobil ma však zvádza k prokastinácii (pozerám tam IG, FB, ...) a nahradil som ho tlačítkovým. Ťažko sa mi nosí keď je vonku zlé počasie, alebo sa otužujem. Uvažoval som akomať spomenuté funkcie. A tak som objavil, že sú hodinky, ktoré toto majú a zvládnu všetko. Navyše mi pribudnú funkcie ako meranie tepu, výškomer, meranie spánku, no paráda! Uvažujem aj nad FR 945 kvôli údajne lepšej GPS lokácii a hmotnosti, ale dizajn a výdrž Fenix 6X PRO sú tak krásne, že asi uprednostím tie. No ale teraz pozerám, že už vyšli aj fotografie Fenix 7, a som zostal na pochybách, či ešte nepočkať. Chcem sa spýtať, ak skutočne budú predstavené v januári 2022, tak koľko asi bude trvať, kým sa budú dať kúpiť aj na Slovensku? Myslíte, že sa dá očakávať aj lepšia GPS lokalizácia? Oplatí sa podľa vás nejaký ten mesiac ešte počkať? Ďakujem. :)
Michalpred 837 dňami, reagovať
Od 22.januara . 2022 v obchodoch ..udajne . U nas o mesiac..možno dva...

Hodinky zmienené v článku