» Blog » Garmin

Garmin Venu 2 Plus predstavenie – Prvý s možnosťou telefonovania

Tagy: Správy | Garmin | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 30.11.2021 | 4 MIN

Konečne sme sa dočkali smartwatchu od Garminu, ktorý dokáže telefonovať! Garmin Venu 2 Plus vás počúvne doslova na slovo. Najväčšou bombou je možnosť telefonovania a hlasový asistent pre diktovanie či ovládanie hodiniek.

Možno budete rovnako prekvapení ako ja, ale prvé hodinky, ktoré kedy vedeli telefonovať boli Samsungy. A boli predstavené už v roku 1999. Mali vstavaný mikrofón aj reproduktor a vydržali telefonovať až 90 minút. O 23 rokov neskôr prichádza s týmto vynálezom aj Garmin. A nielen s tým.

Poďme teda na začiatok mrknúť, aké sú tie najhlavnejšie rozdiely oproti Garmin Venu 2:

  • možnosť telefonovania a hlasového asistenta
  • pridanie tretieho tlačidla
  • návrat k puzdru s priemerom 43 mm
  • oceľové dienko
  • malý nárast váhy

Pokiaľ chcete vedieť všetky vychytávky Venu 2, ktoré nájdete aj v novej generácii, mrknite na recenziu dvojok:

Garmin Venu 2 recenzia – Najlepšie smart hodinky do 400 eur?
10.6.2021 - Dominik Hok
Garmin Venu 2 recenzia – Najlepšie smart hodinky do 400 eur?

Pozrite na naše videopredstavenie:

Obyčajne neobyčajný vzhľad

Na prvý pohľad to vyzerá, že všetko zostalo takmer rovnaké. Len sa vlastne pridalo stredné tlačidlo a hotovo. Pri detailnejšom pohľade ale celkom vyčnievajú novoty, ktoré je treba spomenúť. Ako sme už zvyknutí, luneta je tvorená z ocele a pri modeli Plus veľmi schudla. Povedal by som, že ju zmenšili takmer o polovicu. Tým samozrejme urobili väčšie miesto pre displej, čo dáva zmysel. Lunetu tiež zbavili vrúbkovania či drážkovania (nechali to len na jej leme), na ktoré sme boli zvyknutí a teraz vzhľad pôsobí veľmi čisto.

Ďalšou novinkou vo vzhľade je teda oceľové dienko, ktoré spomínam už o kúsok vyššie. Aj keď dienko je väčšinu času zakryté, je pri ňom vidieť trošku inšpirácie modelom Fenix. Na dienku teda nájdeme štyri viditeľné skrutky a podľa mňa aj výstup barometra. Určite vás bude zaujímať, kde umiestnili reproduktor. Ten je na boku puzdra na strane bez tlačidiel. No a keďže je dienko z ocele, váha mierne narástla. Ale nemusíte sa báť, je to 2 gramy oproti Venu 2.

Volanie. To je o čo tu ide!

Hlasový asistent je rozhodne fajn a ja sa na neho možno teším ešte o trošku viac než na volanie. Ale myslím, že hlavným lákadlom pre všetkých je, že konečne môžeme hovoriť do prístroja a niekto na druhej strane linky nás bude počuť. Je skvelé, že telefonovanie funguje aj v prípade detekcie nehody, kedy si môžete nastaviť, že okrem SMS správy, hodinky vytočia uvedený kontakt.

Vďaka zabudovanému mikrofónu a repráčiku môžete okrem volania použiť reproduktor pre počúvanie hudby bez nutnosti mať Bluetooth slúchadlá. Podľa DC Rainmakera je hudba z reproduktora prijateľná a tak sa teším na vlastné testovanie.

Čo sa týka hlasového asistenta, je skvelé, že bude Garmin podporovať Google, Siri a Bixby. Bohužiaľ som sa nikde nedozvedel, či vie po slovensky, čínsky alebo iba anglicky. Hoci už niektorí šťastlivci z radov recenzentov u nás hodinky dostali do rúk, tak túto informáciu nenapísali.:-) Zatiaľ neexistujú návody ani podklady, ktoré by nám povedali, aké jazyky budú podporované a tak si jednoducho budeme musieť počkať na otestovanie priamo nami. Klasikou je, že písané odpovede na správy fungujú iba na Androide.

Štandard u Garminu, veľkoleposť pre svet smartwatchov

Apple Watch vydržia pri náročnom používaní 18 hodín. Samsung dá sotva 2 dni, skôr deň a pol. A čo na to Garmin? Štandardná výdrž baterky – 9 dní. Pri úspornom používaní dokonca, pozooor, o jeden deň dlhšie. Nie, to bola sranda, ale proste na celej čiare tu Garmin drví všetku konkurenciu na poli smart hodiniek s ktorými sa dá telefonovať.

Povedal by som, že v praxi to bude znamenať výdrž okolo 7 dní s tým, že si skočíte párkrát zabehať atp. Ako už je u Garminu štandardom, dá sa nastaviť aj mód always-on displeja, kedy vám displej bude svietiť trvalo, ale s výdržou sa dostanete tak na polovicu klasickej doby. Ale čo si budeme hovoriť, aj 4 dni sú rozhodne viac než 18 hodín.

Malé polemizovanie na koniec

Hlavnou otázkou mojej polemiky bude, či sa vlastne oplatí prechod z Venu 2 na Venu 2 Plus. Prvá myšlienka, ktorá mi prebleskla hlavou, bola tá, že bazáre prasknú vo švíkoch a všade sa budú dvojky ponúkať. Áno, je to bomba, z Garminu si zavoláme. Ale bude to lákať aj súčasných používateľov Venu 2? To sa ešte len uvidí. Rozhodne je Garmin Venu 2 Plus variant pre ľudí, ktorí chcú s hodinkami telefonovať a nechcú každý deň nabíjať hodinky. V kombinácii s hlasovým zadávaním tvorí tento model ideálneho spoločníka pre všetky nástrahy, ktoré nás tam vonku čakajú.

Ďalšou otázkou je, či túto funkciu zdedia aj nové efsedmičky a Epixy, ktoré by mali potom tiež vyjsť. Rozhodne je to veľký krok dopredu a myslím, že Garmin prirobil vrásky mnohým pohlavárom od Samsungu či Applu. A tak sa asi v ďalších rokoch môžeme tešiť na ďalšie a ďalšie súboje na poli smartwatchov.

Dole do komentárov pokojne napíšte, či volanie a hlasový asistent sú také dôležité funkcie, že budete meniť svoj starší Garmin za túto bombu.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre