» Blog » Garmin

Garmin Venu 2 recenzia – Najlepšie smart hodinky do 400 eur?

Tagy: Recenzie | Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 10.6.2021 | 10 MIN | 15x komentár

Je to tu. Na novinky od Garminu sa vždy teším ako školák na letné prázdniny. Najmä, keď sa jedná o model s toľkými novými vychytávkami ako je Garmin Venu 2. Dosť možno sa súčasne jedná o najlepšie smart hodinky do 400 eur. Alebo viete čo? Skôr sa jedná o najlepšie smart hodinky so športovými funkciami do 400 eur vôbec. Celkom silné tvrdenie, že? Možno vás o tom v tejto recenzii presvedčím.

Druhá generácia vlastne nesie úplne rovnakú myšlienku ako tá prvá – vyrobiť mestské hodinky so športovou dušou Garminu. A čo z toho vyplýva? Hodinky musia mať ideálny pomer smart a športových funkcií a tiež podľa toho vyzerať. No, a myslím, že Garminu sa ten športovo-elegantný dizajn teda podaril.

Naša videorecenzia:

Dve veľkosti puzdra – na útle aj tie väčšie zápästia

Predchádzajúca generácia bola unisexová. Lenže potom dochádzalo k tomu, že s priemerom 43 milimetrov boli pre ženy moc veľké, alebo pre mužov moc malé. Teraz sa z toho vykorčuľovalo použitím dvoch veľkostí puzdra. Garmin Venu 2 má priemer 45 milimetrov a menšia verzia Venu 2S má 40 milimetrov. Úplne rovnako rozlíšená je aj sesterská generácia Vívoactive 4.

Garmin VívoActive 4 recenzia: Univerzálny športtester pre rekreanta, olympionika i modelku
23.6.2021 - Dominik Hok
Garmin VívoActive 4 recenzia: Univerzálny športtester pre rekreanta, olympionika i modelku

Široký výber ešte Garmin podtrhol farebnými variantmi, kedy väčšia verzia má 2 farebné varianty – tmavomodrý a čierny. Menšia verzia smeruje skôr na dámske zápästia, a tak Garmin pracoval nielen s konzervatívnejšími farbami ako je šedá či čierna, ale aj s okázalejšími farebnými kombináciami ako je smotanová s rosegold lunetou a biela so zlatou lunetou.

To je rozhodne jeden z najväčších plusov radu Venu – atraktívnosť a veľký výber. Teraz má naviac druhá generácia ešte trochu čistejší vzhľad, pretože sa upustilo od drážkovania na lunete.

Displej v hlavnej úlohe

Puzdro hodiniek je z tvrdeného plastu, luneta je oceľová, sklíčko je Gorilla Glass, remienok je silikónový, po bokoch nájdeme dve tlačidlá, ale to sú v porovnaní s použitým displejom úplné drobnosti. Pretože ten je tvárou hodiniek. Garmin opäť použil AMOLED technológiu a parametrovo je dosť podobný tomu z predchádzajúcej generácie.

Recenzia Garmin vívomove Sport - Sociálny hybrid so športovým duchom
10.3.2022 - Filip Debrecenyi
Recenzia Garmin vívomove Sport - Sociálny hybrid so športovým duchom

Konečne Venu na ktoré uvidím aj vonku

Má to však jedno veľké ALE. Tu tento displej je viditeľný aj na priamom slnku. Minulá generácia vo vonkajších svetelných podmienkach sem tam remízovala (museli ste prižmúriť oči a zaostriť), ale skôr prehrávala (na displeji sa proste nedalo nič vidieť). Tu to Garmin vyriešil spojením dotykovej obrazovky a displeja. Medzi sklíčkom a displejom tak nie je dotyková vrstva, ktorá práve slnečné lúče odrážala a na hodinky sa tak nedalo vidieť. Zároveň sa mi zdá, že je displej o niečo citlivejší než je tomu pri ďalších dotykových Garmin hodinkách.

Okrem toho sa mi zdá displej ešte o kus prepracovanejší, detailnejší a dopomáha tomu aj vylepšené a u Garminu úplne nové používateľské prostredie. Ale o tom až neskôr...

Číselníky sú bomba a hodinky majú lepší Always-On mód

Čo by som rozhodne vyzdvihol, sú číselníky na hodinkách. Môžete si nastaviť napríklad aj animovaný číselník a celý je plne konfigurovateľný priamo v hodinkách (typ zobrazovania času, pozadie, rozloženie a počet dátových polí, farby atď). Vďaka novšiemu grafickém procesoru teraz majú hodinky možnosť využívať náročnejšie aplikácie, číselníky a majú ako jediné prístup k rozšírenej platforme Connect IQ 4.0 (náročnejšie aplikácie).

Číselník si můžete nakonfigurovat podle libosti.Číselník si môžete nakonfigurovať podľa chuti.

Ďalšia vec na vyzdvihnutie, je zobrazenie viacerých dát v režime Always-On. Doteraz pri zhasnutom displeji hodinky zobrazovali iba čas. Teraz je zobrazený celý číselník a len zoslabne podsvietenie. Zároveň je to ale hrozný žrút batérie (za 24 hodín mi to zožralo 20 % batérie). To sú ale všetky módy Always-On.

Snímačová výbava je na mestské hodinky až nechutne bohatá

Čo v hodinkách nájdeme? Akcelerometer, barometer, gyroskop, kompas, krokomer, pulzný oxymeter, teplomer, výškomer, snímač tepovej frekvencie a senzor okolného svetla (prispôsobuje jas okolným svetelným podmienkam).

Áno, na mestské smart hodinky je to až nechutne bohatá výbava. Ale bez takej sady senzorov by to proste nebol Garmin.

Na spodnej strane sa teraz ukrýva nová generácia optického snímača Elevate 4. Aké sú jeho výhody? Má teraz iné rozloženie, väčší počet diód a viac priezorov, kade sa svetlo odráža späť k lepšej analýze. Najväčší posun je ale v snímaní okysličenia krvi, ktoré doteraz bolo také... Pofidérne.

Srovnání záznamy okysličení krve v noci. Forerunner 745 (vlevo) a Venu 2 (vpravo). Zdroj: dcrainmaker.comPorovnanie záznamov okysličenia krvi v noci. Forerunner 745 (vľavo) a Venu 2 (vpravo). Zdroj: dcrainmaker.com

Samozrejmosťou potom je GPSka na záznam trasy, ktorá sa dá kombinovať aj s navigačným systémom GLONASS (lepší na horách) či Galileo (lepší v meste).

K hodinkám sa potom dajú pripojiť externé snímače ako je napríklad hrudný pás, footpod a ďalšie.

Aj s AMOLED displejom hodinky vydržia v chode až 11 dní

AMOLED displeje sú síce krásne, ale tiež krásne žerú baterku. Predchádzajúce Venu sa dostali s výdržou k maximálne piatim dňom, ale reálne to boli skôr 2-3 dni. Podľa výrobcu Venu 2 vydržia až 11 dní a Venu 2S až 10 dní. Samozrejme všetko záleží od používania. Pokiaľ niekoľkokrát do týždňa budete využívať GPS (prechádzky, beh a ostatné tréningy), pravdepodobne sa dostanete na maximálne 5-6 dní. Ale aj tak je to stále luxusný výsledok.

A čo režim Always-On? Garmin udáva výdrž až 2 dni. Ja som za deň a pol stratil okolo 50 %, takže by som sa dostal na tri dni. Všeobecne ale Always-On nedoporučujem zapínať, pretože je to zbytočný žrút baterky.

A pri príjme signálu GPS každú sekundu hodinky vydržia 22 hodín (menšia verzia 19 hodín) a keď si zapnete hudbu, tak 8 hodín (menšia verzia 7 hodín).

Stačí kvapka... A Venu 2 vydržia celý deň

Čo pribudlo? Rýchlonabíjanie! Je to super vec. Chystáte sa do práce a percentuálny stav batérie predpovedá, že po ceste k autu baterka pravdepodobne odíde. Alebo horšie, odíde počas tréningu. Venu 2 majú funkciu rýchlonabíjania, kedy hodinky pripojíte na 10 minút do nabíjačky a máte dosť percent na celodennú výdrž, alebo na hodinový tréning.

Používateľské prostredie je obrovský posun dopredu

Áno, dosť možno už to bolo potrebné zo strany Garminu. Niekam posunúť grafiku. A áno, stalo sa tak. Widgety zobrazujúce všetky dôležité informácie mimo hlavnú obrazovku dostali nový kabát. Sú teraz o niečo prepracovanejšie a čo oceňujem najviac, je tam teraz možné vidieť dáta staršie než 4 hodiny. Doteraz, kedykoľvek ste otvorili napr. widget s tepovou frekvenciou, zobrazili sa dáta za posledné 4 hodiny. Teraz môžete časovou osou ľubovolne prechádzať doľava, doprava a pozerať sa tak do histórie.

Celkovo je grafika hodiniek veľmi vydarená. Príjemne ma prekvapil aj taký detail ako je pozadie jednotlivých športov. Vo výbere športových aktivít máte v pozadí vždy konkrétny šport. Keď si otvoríte beh, máte v pozadí bežca. Keď jógu, máte v pozadí jógamatku.

Keď potom dosiahnete nejaký rekord, alebo splníte nejaký vami nastavený cieľ, hodinky vás odmenia naozaj peknou animáciou konfiet. :) Celkovo sú tam veľmi pekné animácie a používateľskému prostrediu dodávajú šmrnc.

Body battery a monitoring spánku sa dočkali vylepšenia

Venu 2 ponúkajú taký ten garminovský štandard ako kroky počas dňa, vystúpané poschodia, minúty intenzívnej aktivity, spálené kalórie, záznam hydratácie, celodenný záznam tepovej frekvencie, stresu, dýchania a okysličenia krvi, ale čo sú také dve funkcie, ktoré dostali značné zlepšenie, je monitoring spánku a ukazovateľ Body Battery.

Začneme s Body Battery. Tento ukazovateľ ukazuje na škále od 0 do 100 "nabitie" vášho tela. Niečo ako máte na svojom telefóne. Akurát tým smartfónom ste vy. Doteraz sa mi celkom často stávalo (viacmenej každú noc), že som Body Battery dobil naplno do stovky. Po vylepšení algoritmu spánku už sa Body Battery dobije naplno málokedy. Všeobecne teraz mám celkom problém sa "nabiť" nad 70.

A k spánku. Tam už bol posun potrebný ako soľ. Doteraz vám Garminy ukázali len pomer jednotlivých fáz – ľahká, hlboká a REM. Žiadnym spôsobom ale nedodali nejaké zhodnotenie alebo rady, ako spánok zlepšiť. Takže pokiaľ ste si sami nenaštudovali (čo urobí málokto), aký má byť správny pomer jednotlivých fáz, vôbec ste netušili, aký kvalitný spánok to bol.

Teraz hodinky zhodnotia spánok na škále od 0 do 100 a tiež napíšu slovné zhodnotenie, prípadne tipy do budúcna. Za mňa? Oproti konkurencii trochu neskoro, ale lepšie neskoro než nikdy. :)

Je mi 30, ale fitness vek mám 18

Aj také tvrdenie teraz budete počúvať po vydaní Venu 2. Pridali totiž fitness vek a človek je od prírody tak nejak "homo narcisus" a nebudem sa čudovať, keď sa teraz budeme všetci predháňať v tom, kto je mladší podľa fitness veku. To sa vypočítava na základe kľudovej tepovej frekvencie, vašich tréningov a indexu BMI.

Vyletí vtáčik a viete všetko o vašom tele

Ďalšou šikovnou funkciou je snímok zdravotného stavu. Je to opäť novinka, ktorá sa môže najprv javiť ako zbytočnosť, ale mne sa to zdá celkom fajn. Snímok trvá dve minúty a hodinky zaznamenajú vašu tepovú frekvenciu, stres, dýchanie, variabilitu srdečného tepu a okysličenie krvi. Ideálne je si taký snímok robiť každý deň hneď po prebudení. Potom môžete určiť napríklad či nie ste chorí (vyššie tepy, nižšie okysličenie, nižšia variabilita), alebo či napríklad nemáte zvoľniť a dopriať si trochu ľahší tréning.

Naviac sa tieto dáta ukladajú do Garmin Connect ako aktivita a vy si potom môžete vytvoriť akúsi časovú os vášho stavu po ráne.

Ďalšiu novinku som ja osobne veľmi nedocenil, ale pre niekoho, kto si napríklad vytvára výzvy s rodinou, kolegami či kamarátmi v Garmin Connecte to má svoje využitie. Pre výzvy teraz existuje samostatný widget, kde uvidíte rebríček v rámci tejto výzvy priamo v hodinkách. Doteraz to bolo možné vidieť iba v telefóne.

A čo športy? Čo je nové?

Nájdete tam väčšinu športov ako vo všetkých Garminoch – beh, bicykel, plávanie v bazéne, jógu, eliptický trenažér a tak ďalej. Ale čo je nové? Pre fanúšikov HIITu mám dobrú správu. V hodinkách teraz sú predinštalované tréningy, prípadne si môžete sami tréning vytvoriť. Hodinky vám potom všetko stopujú a ešte animáciou zobrazujú, ako sa má daný cvik robiť. To platí pre veľa ďalších posilňovacích monitoringov, ale napríklad tiež pre jógu.

Čo ale pribudlo, je bouldering, lezenie vnútri a turistika. Prvé dve sú dosť špecifické, ale myslím, že turistika je niečo, čo v predchádzajúcej generácii naozaj veľmi chýbalo. A teraz z druhého konca. Čo chýba? Aj napriek prítomnosti GPS a vodeodolnosti do 5 ATM hodinky nedokážu monitorovať plávanie v otvorenej vode (iba v bazéne). Niektorých bežcov potom trochu zamrzí, že tam nenájdu trailový beh.

S Venu 2 budete presne vedieť, čo vás bude bolieť

Nie, že by hodinky predpovedali budúcnosť a vedeli, čo vás bude bolieť. Aj keď... Majú menštruačný kalendár, tak u žien to tak trochu predpovedať dokážu. Ale teraz k jadru veci. V rámci posilňovacích cvičení sa vám pri spustení aktivity zobrazí svalová mapa zobrazujúca svaly ovplyvňujúce tento tréning. Teda, aké vás ďalší deň budú bolieť. :)

Hudobný prehrávač a bezkontaktné platenie? Základ mestských mudrlantov od Garminu

Ako už som písal na začiatku tohto článku, Garminy sú mestské smart hodinky. A preto nemôže chýbať hudobný prehrávač a úložisko, do ktorého si môžete nahrať až 750 skladieb alebo playlisty z vášho Spotify, Amazon Music či Deezera.

Svoje využitie si nájde aj bezkontaktná platobná metóda Garmin Pay. V čom to spočíva? V ničom jednoduchšom než v priložení zápästia k terminálu a máte zaplatené. Naviac si to môžete nastaviť do pohodlnej skratky, kedy len posuniete prstom na hlavnej obrazovke doprava.

Hodinky samozrejme tiež zrkadlia všetky notifikácie z telefónu. So slovenčinou nemajú žiadny problém, notifikácie nemajú tendenciu sa nešikovne zalamovať a zobrazujú snáď všetky emoji aké som vyskúšal. Hoci aj pudla s korunkou.

Hodinky majú jednoduchú navigáciu a môžu vám zachrániť život

Mnoho ľudí sa vždy pýta na navigáciu, ktorá tu je, ale patrí medzi naozaj tie najjednoduchšie. Viacmenej si uložíte nejakú lokáciu a hodinky vás potom sú schopné pomocou šípky navigovať k tomuto bodu. Asi najväčšie využitie vidím pri zaparkovaní na veľkom parkovisku. Zaparkujete, uložíte si lokáciu do hodiniek a keď sa budete vracať, necháte sa navigovať na poslednú uloženú pozíciu.

Ako jednu z najužitočnejších považujem detekciu nehody a pádu. Je to už taký garminovský štandard a veľa ľudí túto funkciu podceňuje, ale mne pripadá hrozne dôležitá. Pokiaľ hodinky detekujú, že ste spadli, alebo vás nedajbože niečo zrazilo, odošlú núdzovú SMS trom prednastaveným kontaktom. Jedinou podmienkou je, aby ste pri sebe mali telefón.

Medzi také základné inteligentnejšie funkcie potom patrí budík, časovač, šikovná funkcia "Nájdi môj telefón" a tiež automatická úprava jasu.

Zhrnutie

Garmin Venu 2 sú za mňa parádne hodinky. Každý jednotlivý krok, ktorý Garmin urobil, aby posunul generáciu Venu, mi dáva zmysel. Výdrž sa zdvojnásobila, vyriešili problém s priamym slnkom, vylepšili grafiku, pridali peknú kopu nových funkcií, vylepšili optický snímač a všetko to dobré zo starších generácií nechali. Oproti Venu 2 nemôžem snáď ani povedať krivé slovo a súčasne (k dátumu 8. 6. 2021) ich považujem za najlepšiu kúpu do 400 eur.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Michaelapred 872 dňami, reagovať
Dobrý deň, mňa by zaujímalo, koľko nabití vydrží batéria a či je možné ju po nejakom čase vymeniť, teda či sa vyrábajú aj náhradné batérie do takýchto hodiniek. Ďakujem. :)
Dominik Hokpred 872 dňami
Dobrý deň, batériu sa tak jednoducho vymeniť nedá. Garmin obvykle ponúka inú formu kompenzácie (napr. výmenu za novší model s príplatkom).
Michaelapred 872 dňami
Taká odhadovaná životnosť batérie by mohla byť aká? A ako si môžem predstaviť tú výmenu v praxi? :)
Dominik Hokpred 871 dňami
Zdravím, záleží na tom, ako hodinky používate. Môj osobný názor je 2-4 roky.
Michaelapred 871 dňami
Ďakujem pekne za info. :)
Silviapred 792 dňami, reagovať
Prosím o info ako s týmito hodinkami využiť potenciál hrudneho pásu Garmin hrm Pro-myslím tie ďalšie metriky ako doba kontaktu so zemou, vyváženie pravej a ľavej nohy,... Fungujú s týmito hodinkami alebo ju potrebný ďalší softvér? Ďakujem krásne za odpoveď.
Dominik Hokpred 788 dňami
Zdravím, bohužiaľ Venu 2 nezobrazujú bežecké metriky. Zobrazí iba tepovú frekvenciu. Posielam zoznam modelov s podporou Running dynamics.
Martinpred 598 dňami, reagovať
Najlepsa recezia aku som kedy cital, ta rozhodla ze si tie hodinky kupujem :)
Martinpred 596 dňami, reagovať
Zdravim, do aplikácie connect som pridal účet strava ale nekopiruje mi aktivity z hodiniek na stravu, dokáže to vôbec? Stalo sa mi že mi hodinky nedetekuju včas spánok a spánok počas dňa, aj u vás to je?
Matěj Urbaczkapred 595 dňami
Zdravím, Martin, skontroloval ste, či máte aktívne spojenie s kontom Garmin aj na Strave? Pri spánku hodinky bohužiaľ nesledujú spánok počas dňa.
Martinpred 595 dňami
Áno, pozrel som , mám to nastavené ale aktivity sa mi nezobrazujú, skúsim ešte pohľadať nejaký návod či som niekde spravil chybu
Martinpred 595 dňami
Narazil som na dalsich dvoch ludi ktori maju rovnaky problem "Ahoj. Mám minimálne 2 kamošov, ktorí to nedokázali takto rozchodiť a nik nevie prečo. Spoločný menovateľ je iphone, neviem či aj v tvojom prípade. Vzdali sme to a proste nepoužívajú stravu", ja mam Android a v Strave mam ze connected
Martinpred 595 dňami
Problem vyrieseny... Prihlas sa do aplikaci Garmin a daj odpojit od aplikacie strava, to iste na stranske strava odpojit od Social Connections Garmin, potom som dal pripojit cez Stravu a behom 5 minut to slo... Zrejme lepsie pripajat cez Stravu ako cez Aplikaciu Connect od Garminu...
Martin Škovranpred 537 dňami, reagovať
Pekny den prajem, tak pouzivam Garmin Venu 2 viac nez 2 mesiace a narazil som na par problemov s nimi co ma dost sklamalo... Asi taky najvacsi je ze pri aktivite ak prepnete do menu zastavi sa vam trekovanie aktivity, hodinky sa tvaria ze aktivita stale pokracuje ale nie je to tak, uz sa mi to stalo 2x dalsi problem je bezpecnost garmin pay, po zadani PIN kodu a odblokovani karit sa vam automaticky zamknu az po niekolkych hodinach, takze ak stratite hodinky po odblokovani, aj viac ako hodine sa s nimi bude dat zaplatit, nastavenie som v menu nenasiel...
Matěj Urbaczkapred 536 dňami
Zdravím, Martine, aktivita by ale opravdu měla dále běžet i když při spuštěné aktivitě zapnete menu. Co se týče placení kartami, tak pokud naťukáte PIN, hodinky budou aktivní 24 hodin co se platby týče. Jakmile ale sundáte hodinky a nezaznamenají tep, okamžitě se platba zablokuje. Takže pokud Vám hodinky někdo odcizí anebo je ztratíte, nikdo jiný s nimi nezaplatí.

Hodinky zmienené v článku