» Blog » Garmin

SÚBOJ: Garmin Venu 2 vs. Apple Watch 8

Tagy: Súboj | Apple | Garmin | Inteligentné

Filip Debrecenyi | 8.2.2023 | 10 MIN | 1x komentár

Súboj hodiniek, z ktorých každé reprezentujú odlišné odvetvie smartwatchov. Aj napriek tomu, že každý z modelov má cieľovú skupinu inú, odhalíme, že toho Garmin Venu 2 a Apple Watch 8 majú veľa spoločné. Ktoré hodinky sú ale nakoniec lepšie?

Značka Garmin vždy cielila skôr na športovcov, ktorí chcú svoj športový výkon chirurgicky presne zaznamenať a mať čo najväčší prehľad o svojich výkonoch. Od Garminu sme sa vždy  dočkali suprovo spracovaných modelov, a to nielen v modelovom rade Venu 2. Avšak, boli to vždy športovejšie modely, ktoré nutne nehľadali v smart svete využitie. Proste sa okrem športu na nič iné nehodili. A práve model Venu 2 je pravým opakom.

Na trh pred pár rokmi vstúpili smart hodinky od Applu, ktoré nastavili svojou kvalitou úplne iné mantinely. Perfektné a jednoduché spracovanie s kvapkou spoločenského dizajnu, zakončené veľmi kvalitným meraním, zaznamenávaním športových aktivít a zdravia. A to je to, čo každý chcel. Komplexný prístroj s perfektným spracovaním do každej situácie.

Garmin Venu 2 recenzia – Najlepšie smart hodinky do 400 eur?
10.6.2021 - Dominik Hok
Garmin Venu 2 recenzia – Najlepšie smart hodinky do 400 eur?

Veľmi ťažko sa oba modely porovnávajú. Apple viac cieli na mestský štýl života, Garmin naopak na ten športový. Malý háčik je v kompatibilite. Kým Garmin nemá problém so žiadnou značkou telefónov, Apple podporuje len svoj systém a s ničím iným než iPhonom hodinky nespustíte. To, v čom sú si tak podobné, je kombinácia športu, zdravia a každodenného používania.

Dizajn často rozhoduje vo výbere

Ak sú hodinky v niečom maximálne odlišné, tak je to dizajn a tvar. A pravdepodobne bude odlišný aj prvý dojem... Keď sa na Venu 2 pozriem, mám pocit, že to je hračka z Kinder vajíčka. Takmer celoplastové puzdro s kúskom kovu na lunete jednoducho nepôsobí prémiovým dojmom. Naopak Apple Watche v človeku vzbudia pocit, že ide o niečo prémiové.

Už po dekády je nám známy okrúhly tvar hodiniek, a ten si Venu 2 decentne zachováva. Puzdro je tvorené z tvrdeného plastu a rovnako tomu je u dienka. Športový vzhľad hodinkám dodáva silikónový remienok so šírkou 22 mm. Vďaka rýchloupínaciemu systému Quick Release ho môžete počas pár chvíľok vymeniť pokojne za kožený alebo inak farebný.

Výnimkou a lepšou alternatívou je Venu 2 Plus. Nielen, že vie telefonovať v prítomnosti telefónu. Má aj oceľovú lunetu a dienko, vďaka ktorým pôsobí na prvý pohľad omnoho kvalitnejšie. Puzdro je potom z tvrdeného plastu.

Apple Watch 8 sú už od pohľadu dizajnované pre akúkoľvek spoločenskú aj športovú príležitosť. Telo je vyrobené z hliníka a prémiovejšie modely z nerezovej ocele. Na prvý pohľad v človeku vyvolávajú pocit kvalitného a dobre spracovaného kúska hodiniek. Dienko je u väčšiny modelov tvorené z keramicko-sklenenej vložky, ktorá pokrýva sklenené snímače.

Už vieme, že chce byť Apple vždy odlišný, a tak aj remienok má svoje špecifické uchytenie. To funguje na báze koľajnice do ktorej remienok nasuniete. Ten potom pevne drží vďaka menším magnetom zakomponovaným v puzdre.

Obidva modely majú priemer puzdra 45 mm a veľkostne sú úplne rovnaké, akurát modifikované do iného tvaru. Rozdielnymi parametrami sú hrúbka a váha. Zatiaľ čo Venu 2 majú hrúbku 12,2 mm a vážia 49 g, Apple Watch 8 sú na tom o pár milimetrov inak. S hrúbkou 10,7 mm sa radia medzi najtenšie modely na trhu. Slušná je aj váha 38 g.

Dizajnovo sa mi viac páčia Apple Watche. A dôvod je prostý. Hneď po otvorení proste mám pocit, že ide o niečo prémiové, špeciálne. Taký pocit u Venu 2 nemám. A keďže je pre mňa veľmi dôležité, aby mi hodinky sadli aj ku každému oblečeniu, hodí sa mi viac mestský dizajn využiteľný aj na šport.

Nabúchané displeje

Model od Garminu je vybavený AMOLED displejom s veľkosťou 1,33 palca s rozlíšením 416x416 pixelov. Dostupná je funkcia always-on (permanentne svietiaci displej). Nemôžem si pomôcť, ale stále mi u displeja niečo chýba. Úprimne sa mi moc nepáčia ikonky a spracovanie menu. To síce nie je chyba displeja, ale kazí mi to celkový dojem. AMOLED displej má veľkú sýtosť farieb a svietivosť. Vďaka tomu je viditeľnosť skvelá aj na slniečku.

Hodinky od jabĺčka používajú OLED displeje v kombinácii so známou technológiou Retina, ktorú si Apple nechal patentovať. Aby som to len v kocke priblížil. Retina displeje majú omnoho lepšiu čitateľnosť a jednotlivé pixely nie sú z bežnej vzdialenosti skoro vôbec viditeľné. Ani čitateľnosť na slniečku nie je pre jabĺčkárov žiadny problém, vďaka vysokému podsvieteniu až 1000 nitov na hodinky vidíte aj počas letného slnečného dňa.

Displeje oboch modelov pokrýva tvrdené sklíčko Gorilla Glass. Apple sa snažil opäť odlíšiť od konkurencie a prezentuje ho pod názvom Ion-X. Keď to tak vezmeme, je to úplne rovnaké sklíčko ako Gorilla Glass. Rozdiel nájdeme u prémiovejších modelov Apple Watch 8, tam sú modely vybavené sklíčkom zo zafíru. V porovnaní displejov uprednostňujem Apple Watche. Hoci sú si parametrami dosť blízko, majú niečo málo naviac. A to niečo málo robí z ich displeja magnet pre oči.

Topka medzi senzorovou výbavou

Senzorová výbava je u oboch kúskov takmer podobná. Či už spomeniem akcelerometer, gyroskop, výškomer, pulzný oxymeter alebo snímač tepovej frekvencie, nebojím sa povedať, že majú veľmi presné dáta. Apple aj Garmin sú naozaj zárukou toho, že keď do hodiniek nejaký senzor dajú, funguje na veľmi vysokej úrovni.

Apple Watch 8 majú naviac funkciu, ktorú určite ocení každý, kto má zdravotné problémy. Disponujú funkciou EKG, ktorá meria elektrickú aktivitu srdca. Výrobca uvádza, že funkcia síce nie je schopná odhaliť prípadný infarkt, ale pravidelným meraním dokáže odhaliť iné problémy srdca. Samsung Galaxy Watch 4 a Samsung Galaxy Watch 5 sú ďalšími modelmi, ktoré majú túto funkciu tiež.

Budú Apple Watch 8 prvé inteligentné hodinky s meraním cukru?
14.12.2021 - Matěj Urbaczka
Budú Apple Watch 8 prvé inteligentné hodinky s meraním cukru?

Po každom meraní pošlú hodinky graf EKG do telefónu, ktorý môžete zdieľať napríklad so svojim doktorom, čo sa mi zdá ako veľká bomba.

Apple Watche sú v meraní o chlp presnejšie, ale Garmin meria tep po každej sekunde. Vo finále sa to spriemeruje a je to podľa mňa to isté. Aj tak dávam body skôr praktickej stránke, čo je meranie 24/7 a preto volím ako víťaza Garmin.

Kto je väčší šporťák?

Garmin je predsa len športovejší kúsok, to si priznajme hneď na úvod. A tak by mal byť favoritom tejto disciplíny. Venu 2 sú funkčne veľmi dobre vybavené, ponúkajú desiatky športových režimov a podtrhujú to suprovým výkonom nielen s aktívnou GPS, ale aj bez nej. Hodinky disponujú funkciou Bluetooth a ANT+, môžete ich teda prepojiť s hrudným pásom a mať takmer 100% presné tréningové údaje.

Športovci určite ocenia podrobné zhodnotenie tréningov, tréningové doporučenie a predpokladanú dobu regenerácie. Pre začiatočníkov sa ponúka funkcia Garmin Coach, ktorá môže byť menším pomocníkom do vašich začiatkov. Proste absolútna topka nielen pre profi športovcov, ale aj začiatočníkov.

Na prvý pohľad sú Apple Watche taký malý ajťáčik, ktorý športu moc neholduje. Omyl. Majú na výber viac než 100 športových aktivít od A až po Z. Výber športových aktivít nie je veľmi odlišný od Venu 2.

Jedna z mála vecí, ktorá modelu od jablka uberá na športovom duchu, je absencia ANT+.  Každopádne, hodinky sú schopné prepojiť svoj signál s hrudným pásom aj cez Bluetooth. V tomto prípade doporučujem hrudné pásy od značky Polar , ktoré sú s Applom lepšie kompatibilné než iné značky. Dokonca v AppStore nájdete aj aplikáciu PolarBeat, ktorú stiahnete priamo do hodiniek.

Apple Watch získal pokročilé bežecké metriky a meranie wattov zo zápästia
15.6.2022 - Dominik Hok
Apple Watch získal pokročilé bežecké metriky a meranie wattov zo zápästia

Výdrž batérie je zásadným aspektom pri rozhodovaní

Batéria je vždy jednou z hlavných tém pri výbere smart hodiniek a tu je víťaz jasný. Venu 2 sa môže ako väčšina hodiniek od Garminu pýšiť perfektnou výdržou batérie. Zvládne to dotiahnuť až na 12 dní v režime smartwatch a až 22 hodín pri aktívnej GPS.

Na druhej strane barikády stoja Apple Watch 8, ktoré pomaly, ale isto padajú strmhlav dolu bez sebamenšieho porovnania. A naozaj nemá cenu to dlho porovnávať. Výrobca uvádza až 18 hodín na jedno nabitie batérie. Z praxe mám odskúšané, že je možné s hodinkami vydržať aj jeden a pol dňa. Pri aktívnej GPS sa Watch 8 zvládnu dostať na nejakých 6 hodín. No... Na kratší výlet to asi postačí.

Hodinkám od Applu dávam veľké plus za rýchlodobíjanie. Za 8 minút hodinky nabijete na ďalších 8 hodín aktívneho používania a za 45 minút hodinky nabijete do maximálnej kapacity batérie. Keď si to vo finále spočítate, nie je to zas až taká výhra. Garminy sa síce nabijú za 2 hodiny, ale vydržia na jedno nabitie cca 6krát dlhšie. A to sa, Horst, skutočne oplatí!

Víťazom v kategórii výdrže batérie je bez debát Venu 2. Opäť vyhrala praktickosť. Nabíjať každý deň a pol alebo každé dva týždne je markantný rozdiel, ktorý je pri bežnom používaní značný.

Apple Watch 7 recenzia – Displej, rýchlodobíjanie a... Stoja za to?
30.11.2021 - Dominik Hok
Apple Watch 7 recenzia – Displej, rýchlodobíjanie a... Stoja za to?

Múdrosť majú v malíčku

Smart funkcie sú disciplína, v ktorej sú Apple Watch 8 favoritom na výhru. Smart funkcie sú hlavnou doménou týchto hodiniek. U oboch modelov nájdeme zrkadlenie notifikácií z telefónu, informácie o počasí, prichádzajúcich hovoroch apod. Venu 2 sú vybavené základom smart funkcií, ktoré dnes nájdeme aj v hodinkách za pár eur.

V čom sú Watch 8 napred oproti konkurencii, je jednoznačne to, ako veľmi inteligentné sú. V dosahu Bluetooth vedia samozrejme telefonovať (vo verzii Cellular potom nepotrebujete ani telefón v dosahu hodiniek). Na akúkoľvek prijatú správu môžete hneď nazad odpovedať buď hlasovo alebo cez klávesnicu na hodinkách. Tá je bohužiaľ dostupná len v angličtine, takže to môže byť skôr kontraproduktívne než užitočné. Telefonovanie ponúka aj jeden model od Garminu, a to konkrétne Venu 2 Plus.

Zaujímavou funkciou je meranie hlasitosti zvuku vo vašom okolí alebo hlasitosť vašej hudby v slúchadlách. Hodinky na základe toho doporučia, ako hlasno počúvať, prípadne či si neničíte sluch. V obchode s aplikáciami si potom môžete stiahnuť akúkoľvek z tisícov dostupných aplikácií. Ja najviac využívam aplikáciu Shazam na rozpoznávanie hudby a aplikáciu na sledovanie akciového trhu. Doporučujem tiež navigáciu v hodinkách, ktorá vám v reálnom čase dokáže hlásiť odbočky a smer vašej jazdy.

A čo platenie, hudba?

V prípade, že je pre vás platenie aj hudobný prehrávač podstatnou funkciou, prídete si na svoje u oboch modelov. Na Slovensku je momentálne dostupná služba Garmin Pay aj Apple Pay. Čo sa týka hudby, oba modely podporujú streamovacie služby Spotify a iné, teda si svoje playlisty môžete bez problémov nahrať do hodiniek.

Platby NFC - všetko o bezkontaktných platbách pomocou hodiniek
3.1.2022 - Dominik Hok
Platby NFC - všetko o bezkontaktných platbách pomocou hodiniek

Pokiaľ nie ste fanúšik streamovacích služieb a stále razíte cestu oldskúl MP3 skladieb, umožnia vám vďaka svojmu vnútornému úložisku nahrať vaše skladby len Venu 2. Nie, že by Apple Watch 8 svoje vnútorné úložisko nemali, majú ho s veľkosťou 32 GB. Avšak vzhľadom na ich uzavretý systém to nie je možné.

Používateľské prostredie

Prostredie hodiniek od Garminu sa mi všeobecne zdá strašne jednoduché, čo je používateľsky dobre, pretože si s ním poradí takmer každý. Nič extrémne zaujímavé na ňom nevidím. Je maximálne prispôsobené športu a nejaké väčšie vychytávky tam nenájdete. Dávam palec hore za to, že je prehľadné.

Pokiaľ ste hraví a milujete využívať každú funkciu, animáciu alebo skratku, ktorú hodinky ponúkajú, tak sú Apple Watch 8 presne pre vás. Perfektne zvládnuté prechody medzi menu a appkami. Suprové animácie, plynulý chod. To je niečo, čo má Apple fantasticky zmáknuté.

Ešte na sekundu odskočím k tým animáciám. V deň vašich narodenín vám hodinky prichystajú doslova balónikovú smršť so želaním k narodeninám. Je to síce taká kravina, ale ten kto je hravý, to ocení. Hoci by som to nečakal, má sa podobná funkcia objaviť aj v hodinkách značky Garmin. Zatiaľ som to iba počul, teda moju informáciu neberte ako hotovú vec.

Čo sa týka aplikácií, pre Garmin je tou primárnou Garmin Connect a pre Apple aplikácia Zdravie. Obidve aplikácie sú suprovo a prehľadne spracované. Každá z nich prináša rozbor zdravotných dát, grafy apod. Všeobecne by som ich obe zaradil medzi jedny z najlepších aplikácií k hodinkám, pretože to spracovanie nemá skoro žiadne muchy.

Garmin Connect je v mojich očiach omnoho ďalej. Doporučenie, výsledné dáta, všetko do detailu rozpísané. Proste top vyhodnotenie a doporučenie pre každého športovca. U Applu mi chýba akékoľvek doporučenie z výsledných dát. Či niečo zlepšiť, či to robím dobre. Také aplikácie samozrejme existujú v obchode s aplikáciami, ale musíte za nich platiť.

Je čas na zhodnotenie

Teraz už to asi môžem napísať... Som verným používateľom Applu už niekoľko rokov a byť nezaujatý je často ťažšie než sa zdá. Alebo si to človek nechce pripustiť. Hoci by som Apple produkty nevymenil za nič na svete, jedno sa musí nechať. Venu 2 je veľmi silný protivník.

Budú Apple Watch 8 prvé inteligentné hodinky s meraním cukru?
14.12.2021 - Matěj Urbaczka
Budú Apple Watch 8 prvé inteligentné hodinky s meraním cukru?

Z hľadiska spracovania, kvality displeja, ponuky aplikácií a smart funkcií by som pripísal body Apple Watchkám. Sú doslova pravou rukou vášho iPhonu a jeho neprítomnosť dokážu veľmi plnohodnotne suplovať. Keď sa budeme baviť o verzii Cellular, tá je doslova a do písmena iPhonom na zápästí. Apple Watch 8 však všeobecne neprišiel s prevratnými zmenami, a tak pokiaľ o ich kúpe uvažujete, doporučujem skôr predošlú generáciu Apple Watch 7.

Zo športového hľadiska, praktickosti a v každodennom používaní dávam veľký kredit Venu 2, pretože nie je potreba neustále hodinky nabíjať a športovci toho dajú omnoho viac. Naviac sú narozdiel od Applu kompatibilné takmer s akoukoľvek značkou a nenútia vás robiť akékoľvek ústupky.

Za mňa je víťazom tohto súboja model Venu 2.

Aký názor máte na oba modely vy?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Danopred 447 dňami, reagovať
Ahoj, super recenzia. Asi len doplním, že Garmin má na Venu tiež rýchlo nabíjanie za 10min nabíjania je deň výdrže alebo hodina aktivity.