» Blog » Garmin

Garmin Venu: Otestované Radimom

Tagy: Recenzie | Garmin | Inteligentné

Radim Pochyba | 22.6.2021 | 10 MIN

Skvelá grafika, parádne rozlíšenie a nádherné farby. Áno, tieto tri aspekty špecialista na smart hodinky Garmin doposiaľ nesplňoval, nebola to jeho priorita. No v septembri 2019 to riskol v podobe novej modelovej rady Garmin Venu. Čo dokážu, som pre vás otestoval. Ideme na to!

Wow effect

To, čo robí Venu výnimočnými je bezpochyby ich grafika, o čom som sa presvedčil hneď pri zapnutí. Musím povedať, že tie farby sú vážne nádherné. Oproti akýmkoľvek iným modelom od Garmin sa jedná o skutočný wow efekt a AMOLED displej je to hlavné, čo ich odlišuje od všetkých doposiaľ ponúkaných hodiniek tejto americkej spoločnosti.

Wow efekt díky AMOLED displeji se u Venu rozhodně dostavíWow efekt vďaka AMOLED displeju sa u Venu rozhodne dostaví

Sklíčko Gorilla Glass je veľmi kvalitné, jedná sa o tvrdené minerálne sklo s dobrou odolnosťou voči škriabancom. Puzdro hodiniek je plastové s oceľovou lunetou, čo zvyšuje odolnosť. Remienok je silikónový, čo je pre športové aktivity najvhodnejšie. A pokiaľ by ste mali viac remienkov, tak vďaka quick release technológii pre rýchlu výmenu, si ho vymeníte ľahko sami.

Hodinky sú ponúkané vo viacerých štýlových variantoch a myslelo sa predovšetkým na dámy.

Vybírat můžete z několika stylových variantVyberať môžete z viacerých štýlových variantov

Venu sú podľa môjho názoru aj skvelým módnym doplnkom. Dosť chvály, prvý dojem proste spravili veľmi dobrý, ale vzhľad nie je všetko a tiež to má svoje zápory. K tomu sa však ešte dostanem.

Venu jsou také skvělým módním doplňkem
337,00 € Predaj ukončený

Ovládateľnosť

Ste priaznivcom dotykových displejov u hodiniek? Ak áno, tak Venu si môžete dať na svoj zoznam. Ovládanie je veľmi intuitívne. Prispievajú k tomu aj dve tlačidlá na pravej strane hodiniek. Slúžia k prechodu do menu, nastavenia či k spusteniu a pozastaveniu aktivít. Pokiaľ však nechcete hodinky primárne na šport, pri ktorom sa poriadne zapotíte, tak dotykový displej môže byť ľahko nepraktický. Spotené prsty môžu robiť ovládateľnosť náročnejšou.

Tep pod kontrolou

Vďaka zabudovanému meraču srdečného tepu priamo zo zápästia som mal celú dobu svoj tep pod kontrolou. Iste, jedná sa pomerne o orientačné hodnoty, ale nosil som zároveň Garmin Forerunner 35 a ten udával prakticky rovnaké hodnoty.  Avšak pokiaľ by ste chceli mať čo najpresnejšie hodnoty, tak vďaka bezdrôtovej technológii ANT+ si môžete pripojiť k hodinkám hrudný pás.

Vivoactive 4, alebo Venu?

Existujú hodinky, ktoré sú viac než podobné Venu a to Garmin Vivoactive 4. Venu by som pri porovnávaní s aktuálne najnovšími hodinkami z radu Vivoactive, predstavených krátko pred Venu, nazval ako prostredné dieťa, ktoré hľadí viac na krásu než na kondíciu. Vivoactive 4S (menšie) a Vivoactive 4. Garmin Venu potom tvorí prostrednú veľkosť.

Jeden z hlavných rozdielov týchto veľmi podobných hodiniek je nepochybne displej. Čo sa týka Venu, tak tie majú spomínaný AMOLED displej, oproti tomu Vivoactive 4 disponujú transflektívnym LCD chroma displejom. Výhodou LCD displeja je skvelá čitateľnosť na slnku, oproti AMOLED, ktorý sa v prípade Venu dosť leskne. Pokiaľ vyberáte medzi týmito dvomi modelmi, zvážte, čo je pre vás dôležitejšie: dobrá čitateľnosť vonku, alebo krásne farby displeja.

Venu má mnohem jasnější barvy díky AMOLED displeji, ovšem na sluníčku vyhraje transflektivní LCD displej od Vivoactive 4SVenu má omnoho jasnejšie farby vďaka AMOLED displeju, avšak na slniečku vyhrá transflektívny LCD displej od Vivoactive 4S

Venu kvôli AMOLED displeju spotrebuje logicky viac energie. Paradoxne však pri zapnutej GPS vydrží Venu 20 hodín, Vivoactive 4 potom 18 h a Vivoactive 4S 15 h. Pokiaľ si zapnete GPS+hudbu, tak Venu vydrží rovnako ako V4 a to až 6 hodín a menšie V4S hodín 5. Avšak v Smart režime toho zvládne viac Vivoactive. 7 dní pri 4S, respektíve 8 dní u štvoriek.

Venu zvládne v smart režime 5 dní, ale s tým, že sa bude displej úplne zhasínať, čo u LCD nehrozí. Dá sa však nastaviť funkcia Always on, pri ktorej sa displej vypne iba čiastočne, ale so stále zobrazeným časom. To je fajn, ale výdrž batérie klesne na 2 dni a to už tak dobré nie je. Skôr by som ocenil hodinky s lepšou výdržou baterky, ale predsa aj mobil nabíjam raz za jeden alebo dva dni, takže verím, že sa nájde dosť ľudí, ktorým by pri tom neprekážalo nabíjať aj hodinky.

Navigačné strasti, ale riešenie sa našlo. :)

Bol som veľmi zvedavý, ako tu funguje navigácia, a keďže viem, ako to je pri rade Vivoactive, tak som už bol trochu pripravený na to, čo ma čaká. Pre začiatok je dobré vedieť, že ide využiť pre navigáciu GPS, či kombináciu GPS s GLONASS alebo Galileo. Kombináciu s GLONASS doporučujem napríklad v lese alebo medzi budovami, a pre testovanie som ju zvolil aj ja.

Prvú možnosť navigovania ide nastaviť priamo v hodinkách. Ide o ukladanie aktuálnej polohy. To sa hodí hlavne pri zbieraní húb. Uložíte si polohu odkiaľ vyrážate, napríklad od zaparkovaného auta a môžete vyraziť. Keď usúdite, že je čas ísť domov a nepamätáte si cestu späť, dáte jednoducho navigovať na uloženú pozíciu a idete. Ja som to tiež skúšal, či už v lese, alebo medzi domami.

Má to však jeden háčik, dosť podstatný. Navigácia pomocou kurzora ukazuje iba smer vzdušnou čiarou a vzdialenosť, nie však trasu, takže v lese to je celkom v pohode, ale medzi domami dosť nepraktické a zložité. Na obrázku nižšie môžete vidieť, že AMOLED displej sa vonku leskne a má horšiu viditeľnosť.

Navigace na uloženou pozici ukazuje pouze směr vzdušnou čarouNavigácia na uloženú pozíciu ukazuje iba smer vzdušnou čiarou

Naplánovať trasu pomocou Garmin Connect či Express tu nejde, no pokiaľ by ste predsa len chceli, tak je tu našťastie pár možností. Čo mi urobilo veľkú radosť, pretože nechať mobil doma a ísť úplne neznámou cestou, to ma proste baví. :) V aplikácii Connect IQ, ktorá slúži napr. k sťahovaniu ciferníkov, doplnkov a ďalších aplikácií, som si stiahol dwMap.

Najskôr som sa musel registrovať na súvisiacom webe, pričom som v hodinkách dostal kód pre pripojenie hodiniek. Potom už to bolo dosť jednoduché a plánovanie trasy bolo obdobné ako u Connecta či Expressa. Jednotlivo som si zadal body trasy, aby mi vyhovovala čo najviac, trasu som si uložil a nahrala sa mi priamo do hodiniek. Aby som to doplnil, tak prepínanie trás ide iba pomocou aplikácie v mobile či na webe, nie v hodinkách, čo je celkom škoda.

Bol som dosť zvedavý, či navigácia bude fungovať tak, ako má. A fungovala. Kurzor za sebou zanechával tiež jednotlivé stopy, aby sa pri prípadnom stratení, mohol podľa nich vrátiť. Ale niečo by som tejto aplikácii predsa len vytkol a to, že pri zlom smere mi neprišlo žiadne upozornenie, ktoré ani nešlo nastaviť vo forme zvuku či vibrácií. Čo je škoda, pretože musíte stále sledovať hodinky, či idete správne.

Díky aplikaci dwMap z Connect IQ si můžete do Venu naplánovat trasuVďaka aplikácii dwMap z Connect IQ si môžete do Venu naplánovať trasu

Slúchadlá a ideš

Počúvate radi hudbu? A nechce sa vám zakaždým kvôli tomu ťahať napríklad mobil? Vďaka úložisku hudby priamo v hodinkách je možné si ísť zabehať iba s hodinkami, uložiť ide až 500 skladieb. A ako na to? V počítačovej aplikácii Garmin Express ide prepojenie hodiniek pomocou USB nabíjacieho kábla, Venu prepojiť. Potom už stačí mať v počítači nahraté skladby, ktoré cez appku do hodiniek odošlete. Samozrejme je tu tiež klasická funkcia ovládania hudby priamo v mobile. Alebo tiež stiahnuť hudobnú aplikáciu v Connect IQ, ktorými sú napríklad Spotify alebo Deezer. Takže záleží, čo preferujete. :)

Peňaženku nechajte doma

Ťahať peňaženku je niekedy otrava, napríklad na výlety a hlavne k športu. Pretože je fajn len tak ísť, zaplatiť si čapované pivo hodinkami a pokračovať vo výlete ďalej. Túto super možnosť ponúka aj Venu. Pomocou aplikácie nahráte kartu do hodiniek a je hotovo. Teda nemusí byť... záleží totiž, či vaša banka podporuje Garmin pay.

S Venu již nebudete muset brát peněženku s sebouS Venu už nebudete musieť brať peňaženku so sebou

S Venu si v bezpečí

Bezpečnosť na prvom mieste. A k tomu je tu funkcia Asistent. Ako funguje? V Garmin Connect som si nastavil príjemcu (možnosť nastaviť až 3 kontakty a ich telefón a e-mail), 5 sekúnd som pridržal pravé horné tlačidlo a začal 5 sekundový odpočet, počas ktorého je možnosť túto funkciu prerušiť, keby ste sa náhodou poplietli. Potom sa odošle SMS a e-mail vašim prednastaveným kontaktom. Tým príde správa o tom, že ste v nebezpečí a odošlú sa vaše súradnice. Pokiaľ však nie ste v dosahu GPS, tak sa odošle správa bez súradníc, ale vo chvíli, kedy sa chytí signál, tak sa súradnice odošlú spätne. Nutné je však mať pri sebe mobil, inak je funkcia nevyužiteľná.

Zaujímavá je funkcia detekcie nehôd, ktorá sa dá zapnúť pri chôdzi, behu a pri jazde na bicykli. Znamená to, že pokiaľ pri tejto aktivite hodinky rozpoznajú, že ste napríklad spadli, tak pošlú vašim prednastaveným kontaktom (až trom) SMS a e-mail o nehode s vašimi súradnicami, pokiaľ máte práve dostupný signál GPS. Pokiaľ nie, odošlú sa prvé správy iba o informácii o nehode. Znie to dobre, ale má to opäť malý háčik, nutnosťou je mať totiž pri sebe mobil. Neskúšal som žiadne pády, takže som ju pri Venu nevyužil, ale verím, že funguje. Pretože u Forerunner 245 Music, ako som nedávno testoval, sa mi funkcia spustila po náraze pri futbale.

Ďalšia funkcia, ktorá sa radí medzi bezpečnostné a k jej využitiu je nutný mobilný telefón, je live track. Jedná sa, ako už názov napovedá, o živé sledovanie vášho pohybu na mape. Funkcia mi fungovala dobre, aj keď som čítal, že s ňou sú občas problémy. Podla mňa sa táto funkcia hodí napríklad pre sledovanie bežcov a cyklistov pri preteku, či pri sledovaní vášho dieťaťa.

Nevieš ako cvičiť? Venu ti poradí

Športových aktivít majú hodinky vážne veľa, takže si pravdepodobne vyberiete. Ale jedna vec ma tu vážne ohromila. Keď som si chcel trochu doma zacvičiť, teda nechcel, pre testovacie účely som sa donútil, tak som pri nastavovaní kardia zistil, že mi hodinky ponúknu niekoľko tréningov. To by nebolo až tak nové, ale to, že na hodinkách mi panáčik priamo ukáže, ako mám cvičiť. Tak to klobúk dole.

Garmin Coach je zde přímo v hodinkách, takže vám při cvičení ukáže plán a jak přesně cvičitGarmin Coach je tu priamo v hodinkách, takže vám pri cvičení ukáže plán a ako presne cvičiť

Ďalšie funkcie a tiež niečo pre ženy

Ďalšími funkciami sú napríklad krokomer, výpočet vzdialeností, monitoring spánku, monitoring stresu a ďalšie. Veľmi sa mi páčilo, že počas chôdze som videl nielen výpočet vzdialeností, ale tiež krokov. Namerané hodnoty som porovnával neustále so staršími Forerunner 35 a hodnoty sa príliš nelíšili.

Naměřené hodnoty se při srovnání se starším FR35 příliš nelišilyNamerané hodnoty sa pri porovnaní so starším FR35 príliš nelíšili

Zaujímavou funkciou je body battery. Na základe nameraných údajov vyobrazuje v percentách, koľko energie ešte človeku ostáva. A funguje to správne, aj keď sa jedná o orientačné údaje. Ráno, po vyspaní, sa mi ukazovala hodnota medzi 98-100 %. Potom celý deň táto hodnota postupne klesala. Najmenej som mal pred spaním asi 15 %. Keď som si išiel ľahnúť a už som zaspával, tak mi hodnota začala zase mierne rásť. Je to zaujímavá funkcia, ale zase nič, čo by ma nadchlo.

Pre ženy je zaujímavou funkciou Menštruačný cyklus. Ako chlap to môžem využiť snáď len, aby som vedel, kedy byť na svoju priateľku milší a kedy mať v zásobe čokoládu. Spustiť ide, ale iba v prípade, že si v profile zvolíte ženské pohlavie, inak nefunguje. Po zadání údajov o cykle môže žena sledovať v akej je fáze, dokonca si denne upravovať príznaky ako je nálada a pod.

Notifikácie: hovory, SMS, sociálne siete a počasie

Veľká spokojnosť u mňa panovala pri prichádzajúcich notifikáciách. S hodinkami sa volať nedá, ale môžete prijať alebo odmietnuť a rovno poslať jednu z troch prednastavených SMSiek. Super je, že SMS idú upraviť podľa svojej spokojnosti. Prečítať som si potom mohol správy z messengera a SMSky a rovno na nich odpovedať jednou z prednastavených správ. Tie išlo opäť upraviť podľa spokojnosti, ale oproti hovorom bolo na výber viac možností. Notifikácie mi potom chodili tiež z aplikácie Facebook, Instagram, Whatsapp apod. Všetko vyššie spomenuté sa dá nastaviť v Garmin Connect.

Priamo v hodinkách som tiež našiel sekciu s predpoveďou počasia a raz za čas mi vyskočilo ohľadom predpovede tiež upozornenie. K tomuto je potreba mať samozrejme mobil pri sebe.

Pokiaľ by vás zaujímala aj naša videorecenzia:

Zhodnotenie

Venu sú štýlové hodinky, ktoré sa dajú využiť k celej hromade športov. A pokiaľ si neviete rady pri cvičení, tak na hodinkách sa vám ukáže, ako máte správne cvičiť. Majú dotykový displej s dvoma tlačidlami, čo pre šport nie je úplne ideálne, hlavne, keď máte spotené ruky, ale zvládnuť sa to dá a aktivitu ide stopovať tlačidlom. Chýba síce plánovanie trás, alternatívou môže byť aplikácia dwMap. Hodinky zvládnu navigovať pomocou GPS až 20 hodín.

Slabinou hodiniek je výdrž batérie, ktorá v smart režime vydrží 5 dní a pokiaľ chcete mať k tomu neustále zapnutý displej, tak sa musíte zmieriť len s 2 dňami.

Doménou u Venu je dozaista prítomnosť AMOLED displeja, ktorý ponúka jasné farby a nádherne sa na to pozerá. No pri slnečnom svite je tento typ displeja menej praktický, keďže sa leskne a viditeľnosť je horšia.

Venu jsou skvělé hodiny i díky AMOLED displeje. Ovšem na sluníčku mají problémy.Venu sú skvelé hodinky aj vďaka AMOLED displeju. Ale na slnku majú problémy.

Za ďalšie veľké pozitíva považujem jednoznačne možnosť platenia s hodinkami a úložisko hudby priamo v hodinkách. Takže až sa budete chystať na hory, nechajte mobil a peňaženku doma. Naplánujte si trasu v dwMap, môžete si zapnúť hudbu a v prvej reštaurácii si môžete zaplatiť pivko priamo z hodiniek.

Venu tiež ponúkajú bezpečnostné funkcie, ako je Asistent, Detekcia nehody a Live track. K všetkým je nutná prítomnosť telefónu, ale určite ju mnohí ocenia. Keď máte mobil pri sebe, tak si môžete prečítať SMSky a správy z Messengeru, na ktoré ide vďaka prednastaveným odpovediam reagovať.

Ja by som Venu určite odporúčal. Výbava hodiniek je skvelá, nadštandardná. Sám by som preferoval skôr LCD displej, keďže mi až tak nezáleží na grafike, ide vidieť krásne na slniečku a spotrebováva menej energie. Pokiaľ vás tieto hodinky zaujali, ale stotožňujete sa s mojim pohľadom na displej, tak je tu variant Vivoactive 4 alebo 4S.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre